NoThiNg SpeCiaL aBouT Me... JuSt aLwaYs SmiLe... (^_^)

jom kita jadi kawan2

Tuesday, December 28, 2010

TeNtaNg KoLaM iKaN

Salam semua.. wahhh.. 3 hari aku cuti berblogging mehhh.. smlm ada mertua aku kat umah.. so agak kurang sopan le kalo dok ngadap laptop aje kannn.. hehehe.. dan arini aku kembali berblogging mcm biasa.. pendapatan sampingan ni wehh.. hehehe

Ok.. sblm aku membebel cite psl yg lepas2, meh aku jawab dulu email2 yg byk hantar pertanyaan itu ini.. masih ada beberapa email lg yg aku lom sempat nak jwb.. slow2 ehhh.. bg aku masa tau..

Aku jwb email ni dulu ye..


Aku dpt email dr kak Fyza.. dia ni silent reader blog aku.. mekasih kakkk..

Kak Fyza ni nak tau cara aku manage kolam ikan tu sbb dia kata dia tak prnh pun tgk aku susah payah pi masuk dlm kolam tu dan sental lumut2.. ehehhe.. itu bkn keje aku wehh.. aku pemalas bab nak sental2 ni..

Tu psl laki aku pikir byk kali nak buat pool sbb kang nak cucinye malas..!! kolam ikan ni takpe sbb ada solutionnya.. tinggal sediakan ongkos je lg..

Ok kak Fyza.. meh ana jwb ye.. siyess mmg ana tak prnh cuci itu kolam.. hubby ana pun tak cuci gak.. kami sama2 mengharap org lain yg cucikan..ngeh ngeh ngeh..


Kami dpt solution dr majalah Laman.. akak beli je mana2 keluaran majalah Laman impiana ni.. yg atas ni contoh je tau, sbb dlm tu laman ana ada di siarkan dlm majalah tu.. hehe..


Pastu akak selak2 muka surat dlm majalah tu dan cari iklan2 yg berkaitan dgn penjagaan kolam ikan.. ianya di panggil Eco system.. atas ni antara contoh yg ana snapkan..

Iklan atas ni adalah utk penjagaan kolam selama 1 thn.. di jamin 100% air jernih selama setahun tanpa perlu tukar air.. biarpun terkena air hujan ke apa ke, dia akan cycle balik dan jernih sendiri..

Akak takyah susah2 nak tukar2 air kolam tu lg.. pas setahun diorang akan dtg semula utk cuci kolam tersebut..


Ni jaminan dan kelebihan yg di berikan..


Jaminan utk tidak tukar air selama 1 thn..


Yang ni pulak jaminan air jernih selama 5 thn..

Maknanya pas 5 thn baru diorg dtg utk bersihkan kolam kita semula.. kita hanya byr setiap kali diorang tukar air.. harga utk permulaan pemasangan berbeza dgn harga utk maintenance..maintenance ni bkn byr bln2, byr setiap kali diorang cuci je..


Nak tau kos pemasangan dan harga maintenance kena call dan tanya diorang sendiri.. mcm kami, kami ambik yg tukar air setahun sekali.. company yg mana ana tak ingat.. hubby yg simpan contact number org tu..

Tp yg pasti kami dpt info melalui majalah Laman ni la, utk pemasangan kami kena byr rm5k sbb byk alat yg diorang nak psg.. pastu utk cuci setiap thn kami hanya perlu byr rm500 je.. hanya sekali setahun.. bkn tetiap bln tau..!!

Ok.. pastu kak fyza nak tau harga auto feeder ikan2 ni lak.. kami ada 2 jenis auto feeder kat umah ni.. satu utk dlm umah (akuarium) dan satu lg kat fish pond tu..



Yg ni utk akuarium dlm umah.. hubby dah setting 3 kali sehari utk ikan2 ni mkn.. so setiap kali sampai je masa, mknn ikan tu akan kuar dr auto feeder tu.. dan aku takyah susah2 nak hafal jadual mkn ikan lg dah.. yele, kdg2 aku ni pelupa la sgt.. kuikuikui..


Harga utk auto feeder kat atas ni dlm rm300++.. tak sampai rm400 rasanya.. beli kat kedai ikan kot.. hubby yg beli.. tu yg aku tatau tu.. hehhe


Yang ni lak auto feeder kat kolam ikan.. pun dah di setting timer dia.. ikan2 ni pun mcm paham je kol brp mknn2 ni akan jatuh sbb diorang dah berkumpul siap2 kat dpn auto feeder tu.. hahahha.. kelakar betul..

Rege menatang ni dlm rm900++ rasanya.. tak lebih rm1100.. tp amatlah memudahkan keje kami.. yelah, kalo kami pi holiday atau balik kampung takdelah ikan2 ni kebulur kann.. skrg ni dah canggih dah.. auto feeder utk kucing/ arnab/ hamster pun dah ada kann.. senang sungguh keje.. kuikuikui

Harap ana menjawab persoalan akak tu ye.. ^_^



11 comments:

Yan said...

Emm good info.. Boleh lah cari satu nanti. Kolam umah akak ni kalau buaya masuk pun mati kot..heee

Ena said...

huby sy pun minat jugak tp tak mampu rasanya wat masa nie.. sob sob..

mat dan mina said...

info yg bagus....ongkosnye besar ckit ler...hehehe

sitinirzan said...

HEBAT KAK ANA...PENERANGAN JELAS MANTAP...YG X JD BELI PON NK BELI..:p

Ana Suzana said...

cuba korang research lg mana2 kompeni.. kot2 ada tawaran harga lg murah.. ^_^

Fieza79 said...

cantek arr kolam tuu...best jgk kan kalau ada 1 kat lama umah...lg bertambah comel umah kann...

tupperwarecollections said...

thanks ana dearie.. sangat lengkap jawapan ana.. i like!!!

Yana Danial said...
This comment has been removed by the author.
Yana Danial said...
This comment has been removed by the author.
Yana Danial said...

Slm...boleh tahu yg fish feeder kolam punya beli kt mn..puas kmi cari xjumpa..hubby trnak ikan air twar tp nk p kolam tu trsgtlah jauh...xlrt nk ulg alik...klu ada auto feeder mcm ni kn sng..help2..

alene osman said...

Asalam, bolehkah saya tahu kedai mana Puan beli fish feeder untuk ikan koi dikolam? Saya stay area sungai petani tapi belum jumps lagi. Selina terima kasih

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...