NoThiNg SpeCiaL aBouT Me... JuSt aLwaYs SmiLe... (^_^)

jom kita jadi kawan2

Thursday, November 17, 2011

TuToRiaL BuaT TiRaMiSu SiMpLe

Meh sini aku ajar pulak cara buat tiramisu yg simple bg aku.. resepi ni aku tak ingat aku dpt kat mana.. tp aku dah guna resepi ni sejak belum ada Ain lg..

Maknanya dah lama gile aku dah buat tiramisu ni.. cuma dulu aku tak sungguh2 dlm berblogging kan.. tu yg takde mention sgt pun even dah selalu gak buat tiramisu..

Aku ajar korang guna kaedah yg paling mudah dgn menggunakan bhn2 yg senang di dapati.. yelahkan, byk cara org buat tiramisu dgn bahan2 yg kadang2 sukar nak dpt kat tmpt kita.. contohnya mascarpon cheese.. mmg pyh betul nak jumpa cheese tu.. cisss..!!

Ok.. jom mulakan tutorial arini.. bahan2 yg di perlukan ialah :


1. Mixer.. brand suka hati korang le..


2. Kek Sponge.. beli je kat giant kalau malas nak bikin sendiri..

Kat giant mcm2 perisa ada.. aku carik perisa coklat.. tp takde lak.. yg ada perisa pandan aje.. huhuhu.. beli gak la sbb nak mkn tiramisu punya psl..

Ada org buat tiramisu guna biskut tiramisu kan.. ladyfinger ke hape ntah namanya.. tp aku lebih suka kek.. utk korang terpulang le.. nak kek boleh, biskut pun boleh..


3. Whipping cream.. guna dlm 250ml..

Ada mcm2 brand dan boleh di dapati di giant/jusco/cold storage dan sebagainya.. carik kat tempat brg2 sejuk ye.. korang nak beli yg 200ml pun boleh.. aku mmg suka beli yg 1 liter sbb boleh buat lebih..


4. Cream cheese.. pun ada byk brand.. tp aku suka brand kraft ni..


5. Serbuk koko


6. Serbuk nescafe dan esen vanila


7. Air utk bancuh nescafe.. bancuh tanpa gula ye..


8. Setengah cwn gula kastor

Utk makluman, aku doublekan semua bhn di atas kecuali kek/serbuk koko/mixer sbb aku suka byk cheese.. lg byk cheese dia lg best bila di makan..

Cara2 nak buat :


1. Mula2, masukkan cream cheese dlm bekas mixer tu.. apa2 bekas yg bersesuaian pun boleh..


2. Campurkan 250 ml whipping cream


3. Masukkan satu sudu teh esen vanila..


4. Masukkan setengah cwn gula castor..


5. Dan korang putar semua bhn tersebut sampai sebati semuanya mcm kat atas ni.. guna kelajuan paling rendah dulu.. pastu selow2 tingkatkan kelajuan.. jgn terus laju lak, kang terpercik kuar semua bhn2 tu kang..

Tak pun, korang putar dulu cream cheese dgn gula, esen vanila... last sekali baru whipping cream.. aku sbb dah biasa buat tu yg campur selonggok terus tu.. hehehhe..


6. Bancuh air td dgn sesudu kecik nescafe.. bancuh tanpa gula.. ni gunanya utk melembabkan kek td...


Mlm td aku buat mcm ni, tuang sket air nescafe dlm piring kecik..


7. Pastu aku tepekkan kek td dpn belakang cepat2..

Jgn rendam tau.. lembabkan ala kadar cukup.. pastu masuk dlm bekas khas.. kek td aku bentukkan mcm ni sbb aku nak buat tiramisu dlm cawan..


8. Akan jd camni le..


9. Pastu sauk cheese yg di putar td ke dalam cwn.. sukati korang le nak tebal byk mana.. aku suka byk2.. sbb sedap..


10. Dgn menggunakan penapis, korang taburkan serbuk koko di atasnya.. penapis bertujuan utk elak serbuk koko berketul2.. bapak besar aku punya penapis kannn.. kekekke


11. Pastu akan jd camni le.. lapiskan pulak atasnya dgn kek yg di lembabkan dgn nescafe.. ulang sama proses yg td..


12. Hasilnya akan jd camni lastly..

Buat le sampai abis ye.. aku buat dlm cwn supaya senang nak mkn.. sauk guna sudu je pastu ngap ngappp dpn tv.. takyah nak potong2 bagai.. hehe..


Menarik takkkk... hehehhe


13. Last sekali sejukkan dlm peti ais.. bkn pembeku tau..


15. Siap sedia utk di makan sejuk2.. sedappppp...

Selamat mencuba.. mcm biasaaa, tak phm sila tanya..





95 comments:

Iryani Noor said...

ngegegeg.. harus try nie... btw kalu kek tu tukar dgn biskut tiramisu sedap tak??

mama irfan said...

alahai sedapnya... tringin nak try... tapi mixer x dak.. nak kena beli satu nih...ekeke

mama irfan said...

alahai sedapnya... tringin nak try... tapi mixer x dak.. nak kena beli satu nih...ekeke

UMMI FARIS HAIKAL said...

nk buat skang jugak!!! macehhhhhhh

ibh said...

Hehehhee..kompem paham..siap bergambo kan. Thank's Ana.

Sari said...

dah tergoda ni...akan zass cari bahan2..by the way nak copy paste resepi ble? :)

Zana Nordin said...

waaaaaaa senangnya...
balik nie gark zana buat..
he he h
btw..
thanks yerk share step by step..
senang nak faham

DeQWa said...

Nak Satu Cawan BOleh tak???hihihi

Pn. Zana said...

fhm dah..thanks..hehe

Ana Suzana said...

Nak share resepi boleh aje.. Yg tanya nak guna biskut tiramisu tu sedap ke tak, jwpn aku best lg kek kot.. Ikut tekak memasing la jugak kan.. Hehehe

alya said...

thanks k.ana for sharing... nak kene try nie...hehe =]

alya said...
This comment has been removed by the author.
Fyda Rahim said...

lor.. sng rupnye nk bt ye ana.. fyda igt ssh.. hehe.. t nk try jgk bt.. tetibe tingin nk mkn lak.. hehehe

ZIEMA said...

Wargh tension tengok kek tiramisu ni!!!
Nak buat nanti yeay :)

iera me casa........ said...

yayayaya nak buat nak buat nak buattt...

nampak macam sonang sajo akak ana.. kompem balik cari cream cheese ngan whipping cream
hehehehe

Kak Sal said...

nak try gak la nanti....

Suliana said...

weee.. sedap nya.. blh la try cam ni.. rajin akak kan.. gelas akak tu cantik.. hehe..

jijasakura said...

wah...caya lah ana...nie yg buat aku tergoda...terima kasih byk2 ana siap tunjuk gambar lagi bahan2..nie yg lagi semangat nak cari bahan sebab dah tgk gambar..mesti cuba...:)

Zareene Saifuddin said...

sungguh menarik presentation tiramisu ana ni.. senang pon senang... nanti nak terai la.... thanx kongsi resipi ye ana...

Aisyuhada said...

Bila Ana share resepi je nampak mudah nak membuatnya. Terus teruja nak try. Baguslah Ana, lepas ni semua rajin macam Ana.. :)

B.E.B.E.L 4 F.U.N said...

ok konpem guna resipi akak je utk jadi penyejuk tekak cikgu2 kat nursery anak tu....senang je and terus wat lam bekas plastik yg ada penutup macam org jual dadih tu kan... :) tqvm for the idea...very simple but nice :)

Liza Hashim said...

ana..menarik.. satu hari kena try ni.. yummy2... thanks for sharing yek..

Ana Suzana said...

Bebel4fun..
Make sure diorg cpt2 mkn.. Sbb kalau dah lama sgt kuar dr peti ais nanti cair lak..

Eika Arysha said...

senang rupanya nk buat kek tiramisu nie...eika mati2 ingat susah nk buat..thanks coz bagi resepi,klu eika rajin nk buat,leh eika godek2 blog kak ana nie...hehehe

tricksrex said...

terbaek la kak ana
boleh la trex wat tiramisu sendiri
celebrate bday sorang2
mak ayah jaoh diperantauan huuuu

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

ila nak try buat yg ne tapi takde mixer huwaaaaaaaaaaa

rostina76 said...

nak buat gak le..cam sesuaiiiii je utk org malas & xreti cam saya.hehe, tq share resepi ni.nak try blh ye?

rostina76 said...
This comment has been removed by the author.
Cik Puan Axa said...

menariknya!nak try buat wiken ni jugak!hrp2 berjaya jadi sedap mcm yg kak ana buat ;)

NOORHARIZAH AZFAR ALI BAHRUN said...

salam kak,..zah dah try td :) tp lum rasa....harap2 jAadi :)

asmie said...

salam kak,
pound cake boleh x??
sy pergi giant sponge cake xde, tggl pound cake jer..

Ana Suzana said...

Asmie..
boleh aje.. gantikan dgn kek swissroll pun boleh gak

rostina76 said...

salam Ana...saya dah buat tapi buat kek besar for my hubby birthday...tqvm.walau terpahit skit tapi blh la 1st attempt kan. btw singgah la blog ros f nak inspect ok ke tak. hehe, tq ANa for the sharing.

NoorGie said...

emmm looks delicious n senang nak buat..thanks n ganna try it later yuhuuuuu...best2

Boo said...

laa ingatkan susah nak buat tiramisu. thanks kak ana ya

the bitter n sweet said...

salam kak nak share boleh? with da pic skali nak letak kat blog..nanti sye link kan kat blog akak boleh? huhu...

farysa said...

nak tnye, byk ni kalau buat dlm cawan tu,dpt berapa byk eh?

INAI said...

Ana, awak ni memang pandai memasak la!! malu saya!! tapi saya kagum dgn ana. mcm2 recipe yg ana buat. tentu hubby bangga dgn ana..

alina neko said...

wah!!! senang! sy dah try!! sedap sgt! sumer org suke! thanks for the recipe!!! love u!!! maaf, byk exclamation mark~ heee

Ana Suzana said...

Mekasih semua pada yg dah try.. ^_^

shahida sabri said...

wah...bestnye...nmpk sdp...tp sy nk tny..sy ade jgk tgk dlmresepi tiramisu lain...kebanyakannye gne mascarpone cheese...ape bezenye mascarpone n cream cheese?blh ke gne due2 skali?

Hapizah said...

hai...saya baru joint tp da lama saya ikuti blog ana dan tertarik dgn resepi dan food presentation. i try buat tiramisu utk open house hr tu...dapt pujian u...t.kasih bebanyk!

nurul ida hidayah said...

Alahai bab cheese nie payah almaklumlah org kg

nadia me_cute said...

kalau buat tiramisu ni memang kena guna dairy whipped cream ke? kalau yang non-dairy tak boleh? tapi pavlova kena gune non-dairy. memang berbeza ke?

Anna Ashikin Mazlan said...

nak copy cam best jer kalu biskut dia berair la suami x suka. wajib buat ni

mizzura said...

Senang gila...rasa nak g giant sekaranggg...hehe

Che Jam Ms Prim said...

Salam Cik Puan,

Saya telah linkkan posting cik puan ni ke blog saya buat rujukan bila teringin nak makan tiramisu.

Terima kasih.

Ana Suzana said...

Shahida..
mascarpone cheese memang susah nak di jumpai kalau kat pasaraya biasa.. kat kedai bakery je senang nak jumpa.. tapi kalau buat guna mascarpone cheese lagiii sedapp..

Ana Suzana said...

Hapizah..
wahhhh tahniah.. sedap kannnn

Ana Suzana said...

wslm che jam..
boleh.. silakan..

nabila azmi said...

thanks kak for the recipe..dah cube..kawn2 siap mintk resepi gi.heheh=)

zunaida ahmad said...

hmm... semalam aku baru g belajar buat tiramisu kat bakat tldm. Ni tengah teruja la nak buat. Nak buat hari ni jugak. Jadi aku buka la blog ni bagi memudahkan lagi nak merealisasikan impian aku. Thanks a lot pada tukang-tukang buat resepi yang sedap ni.....Yummy...

ieza beledza said...

Tabur milo ok tak?

ieza beledza said...

Tq ana...i dah try...mmg senang je.,

suria eney said...

Whipping c tue uht ke atau non dairy?compiuzzz

lia said...

emm,sedapnyer!! xsabar nak cuba...

fadillah mohamed said...

Mesti cuba... Mcm senang je buat dia...

fadillah mohamed said...

Mesti cuba... Mcm senang je buat dia...

Adiba™ said...

I thought it's hard..but I was wrong :)

Annur Shuhada said...

wah.nmpak sedap n simple sgt..huhu..thanks for ur recipe..saya akan cuba..hehe..do follow me..I;m a newbie.. http://annurket.blogspot.com/ I'm done yours..:)

HaDiFf FaTaHiYa said...

kalau xde mixer gne kekuatan tgn blh x agak2?? ke wajib ade mixer tu?

Halimaton Sakdiah said...

salam...kalau xde mixer boleh kan kacau cam biasa je? satu lg, kalau guna biskut tu rendam jgk ek?

Sandra Sufri said...

Thumbs up pd tutorial ni...sgt2 mudah difahami... Nk bace pon sronok....thanx ye

nuhauzmaa sukor said...

Wah sedapnye..senang dan mudah.bolehlah buat utk suami dgn ank2 trcinta.

lynda hamzah said...

As salam...tumpang tanya, mana nak beli koko powder yg imported eh? sbb yg slalu beli kat bakery sume yg repacking n xde brand...

Smartdzania kindergarden said...

whipping cream tuh masukan semua sekali ke ?

nur adiba mohd saiful azlan said...
This comment has been removed by the author.
shaerin said...

sedappnye ! nak try jugakk . akak, mane nak dapat biskut tiramisu ? mcm suke biskut lg.

Putry Ririe said...

Whipping cream 2 leh gne y tok topping kek jgk ke?ataunk kne gne y leh wt msakan pnye je.?

Putry Ririe said...

Whipping cream 2 leh gne y tok topping kek jgk ke?ataunk kne gne y leh wt msakan pnye je.?

lilieyz said...

Aritu dah berjaya buat pavlova follow step akak, esok nak buat tiramisu lak. Thank you for sharing this !!

itsNaqibah said...

Assalamualaikum, akak. Nak tanya sikit tentang recipe ni. saya cuma seorang pelajar. Urmm, sekolah saya mengadakan pertandingan memasak rabu ni. bahan asas adalah roti. Saya nak minta pendapat akak sikit macam mana nak buat tiramisu tapi menggunakan roti.

Ana Suzana said...

Naqibah..
Tiramisu sesuai di buat dgn kek chiffon/sponge dan biskut je.. roti kurang sesuai.. apa kata buat lasagna je menggunakan roti.. lg okey kot sbb tiramisu nak kena sejukkan dulu br sedap di mkn.. kalau utk pertandingan takut tak sempat sejuk je kang.. hehe

Ana Suzana said...

Putry rinie..
Guna whipping cream dairy punya yg biasa di gunakan utk buat ganache.. bkn yg masakan tau..

Ana Suzana said...

Shaerin..
Kat kedai bakery dgn pasaraya besar biasanya ada

Ana Suzana said...

Nur adiba..
Boleh aje..sbb halus jugak kan gula tu.. gula pasir je tak sesuai

Liyana Rahim said...

Salam nak tanyr kalau xpakai cream cheese boleh x .mencacatkn rase tu x heee

MIYAMIENATASHA said...

memang sedap n simple jer resepi dia yummy..guna role cake tu pun sedap..

Rock N Tab said...

Ana....air nya tu 1/2 cawan ke?

Masha Scha said...

Agak2 brpa cwan dpt ni???

Ana Suzana said...

Air tu tak kisah pun sbb nak buat bancuh nescafe je.. hehe

Ana Suzana said...

Bergantung pd size cawan.. boleh dpt 6 ke 7 cawan gak

Ukhti Nur Seha said...

Salam kak nk bertnye.. klu guna biscut oreo boleh x... dan kalau campur kek n biscut...ade masalah x... sy suka kedua2nye..^_^ ke kene asing juga...

ERIEZA DIYANA SHOPPE said...

assalam

nak tanye.. kalu tak letak cream cheese bleh x?

CIK CHUBBY said...

Cream cheese tu gne sbyk mne ek?

CIK CHUBBY said...

Cream cheese tu gne sbyk mne ek?

NorFaezah Othman said...

tksih tuk resepi mudah ni dh lme idam nk mkn tiramisu ni,n resepi awk ni nmpk sgt2 mudah..pasti akan cube..xsbar nk klua cri bhan2..

Shafiiq Ryan said...

Sis, whipping cream tu uht blh gna ke?sy try wat..masa tgh putar, lama2 jd air n ketul2..huhu..nape ye kak?

fizah omey said...

alahai..sdpnye tengok!! skang jgk aku buat!!

Ain Siuti said...

Kak ,nk tanye ,,kalau buat size cake boleh x??? Xnak gune cawan,,,sukatan die cm mne ..?

Ana Suzana said...

Ain siuti..
Boleh je.. potong je kek kepada beberapa layer. Step tetap sama.. adunan cheese sila double kan baru best.. cheese sikit sgt x best

azrul roshdi said...

Abe yo dah cube wat,tapi sekeliling gelas abe yo wat garisan guna sirap supaya nmpat
menarik.lambt jgak nk kras..xsabar nk mkn...huhuhu

Ed Potter said...

assalamualaikum akak...
payahlaa kalau tetiap kali nak buat, kena cari kek sponge kat kedai.. supermarket paling dekat kat tempat saye nih Family Store jelah, itu pun 10 minit bawak kereta. saye nih bukannye ade lesen, ajak mak saye memang payahlah..
boleh tak akak share kan resipi mudah nak buat kek sponge tu?? saye pernah cuba cari & buat, tp resipi tuh, kek dia jadi, lembut, sedap.. tp tak segebu yg beli tuh...

~YUyuE~ said...

Seriously? Simple yet menarik. Harus dicuba balik ni. Terina kaseh yer;-)

Aya Suria said...

sedapnya tiramisu...my feveret!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...