NoThiNg SpeCiaL aBouT Me... JuSt aLwaYs SmiLe... (^_^)

jom kita jadi kawan2

Monday, March 05, 2012

ReSePi : PaVLoVa DaN TuToRiaL

Resepi pavlova kebanyakkannya sama je cuma cara membuatnya ada yg sedikit berbeza.. dan seperti biasa, aku akan buat cara mana yg paling mudah.. muehehhe.. yg mudah itu lg best membuatnya..

Okey.. jom intai cara aku buat.. aku tak la expert, tp amatur je.. maklumlah, aku dpt resepi pun dr blog masakan org lain.. pastu imagine sendiri cara nak buat berdasarkan resepi2 yg diorang bg tu.. Resepi asal aku ambik dr blog Kak Nani

Mari kita mulakan dgn bahan2 dulu :

~ Kita perlukan 4 biji putih telor ayam.. telor ini BUKAN yg di simpan dlm peti ais tau..


~ Secawan gula.. tapi aku guna 3/4 cawan je utk kurangkan manis..


~ 1 sudu besar tepung jagung
~ 1/2 sudu teh cuka makan
~ 1/2 sudu teh esen vanila

Tu je bhn2nya... mudah kannn.. bahan topping kat bwh kang aku citer.. baca sampai abis dulu arahan ni ye.. hehehe


Cara2 membuatnya :

Sebelum menyiapkan adunan, sila panaskan oven terlebih dahulu dgn kadar kepanasan 140 darjah celsius.. guna api bawah saje..

Pastu bila nak start masak baru turunkan suhu antara 120 -100 darjah celsius.. aku guna suhu 110 darjah celsius..


~ Mula2, asingkan dulu putih telor dgn kuning telor.. kita ambik yg putih telor aje tau.. kuning telor dgn kulit telor kita takmo.. ada pahammmm.. hehehe..

Kuning telor tu korang jgn buang lak.. leh masukkan dlm megi kari.. tak elok bazir2 ni.. kulit telor tu je yg korang buang... ok nexttttttt...


~ Kemudian, putar putih telor pada kelajuan tinggi terus dan pukul sampai putih telor tu gebu (soft peaks).. Korang putar guna button paling max terus tau, takyah nak bermula dgn kelajuan rendah pun..


~ Ni hasil putih telor yg dah jd gebu.. nak tau dia soft peaks ke tak, bila korang telangkupkan mangkuk tu, putih telor tu takkan jatuh..


~ Langkah seterusnya, dgn kelajuan tinggi jugak, kita masukkan gula kastor sikit demi sedikit.. Jgn berenti putar tau.. sambil masukkan gula sambil putar..


~ Putar sampai kental.. dlm keadaan mixer masih berputar, masukkan 1 sudu besar tepung jagung td ke dalam adunan tersebut.. putar lg 3 minit gitu..

Kalau ikut resepi asal, tepung jagung di masukkan bersama2 dgn cuka dan esen vanila.. tp aku derhaka jap, aku masukkan tepung jagung awal2...

Bila dah sebati, stopkan mixer.. kali ni kita dah tak payah pakai mixer dah.. kita gunakan spatula pulak..


Hasil adunan atau pun lebih di kenali dgn " meringue" ..


~ Langkah seterusnya lg, dgn menggunakan spatula masukkan cuka dan esen vanila td..

Pastu sila kaup balikkan meringue tersebut sampai adunan sebati.. kaup balik dgn lemah lembut.. jgn ganas2 sgt.. kalau boleh pusingan spatula tu satu arah je..


~ Seterusnya.. sediakan dulang pembakar, lapikkan dgn baking paper.. dan tuang adunan td ke atas baking paper..

Memandangkan aku nak buat size sedang2 je, makanya aku agihkan adunan kepada 2 bahagian.. hasilnya dptlah 2 biji pavlova..

Adunan ni sbnrnya utk buat satu biji pavlova je.. tp aku buat jd 2 bahagian sbb aku nak buat 2 layer pavlova.. utk korang lak, suka hati korang le nak buat mcm mana..

Make sure masa bentukkan adunan tu, jgn buat terlalu tebal atau terlalu nipis.. kalau boleh keliling dia lebih tinggi dr tengah.. mcm nak buat benteng la kiranya.. err paham tak ni..?


~ Pastu apa lagi.. masukkan la dlm oven.. letak kat rak tengah2 tau.. suhu antara 120 - 100 darjah celsius.. bakar selama 1 jam 15 minit..

Proses pembakaran bergantung jugak pada jenis oven.. lain oven lain cara menggunakannya.. so pandai2 la nak agak pavlova tu dah masak ke belum..

Nak tau pavlova tu dah masak, kulitnya garing di luar dan lembut di dalam .. maksudnya bila kita tekan2 permukaan pavlova tu, kita akan rasa lembut2 sket..

Semasa proses pembakaran, jgn nak ngengada bukak tutup oven lak.. lempang kang tgn tu.. pi la kemas dapur ke hape ke kan masa nak menunggu pavlova tu masak..

Bila dah cukup 1 jam 15 minit, sila JANGAN kuarkan pavlova tu dr oven.. biar jap beliau sejuk dlm oven tu dgn keadaan pintu oven sedikit renggang..

Biar le jap beliau bersauna dlm oven tu dlm 10 minit.. pastu barulah kuarkan.. biarlah beliau seketika.. meh kita buat topping dia dulu ye...


Bahan2 Topping :

~ Secawan @ 250 ml whipping cream..

Aku guna whipping cream brand ni.. jgn beli sembarangan whipping cream tau.. tak semua whipping cream sesuai.. make sure beli jenis yg Non Dairy (bkn tenusu)..

Ada org dok tertanya2 apesal la whipping cream dia takmau kental2 walaupun dah lama dok putar.. tu sbb dia salah beli jenis whipping cream..

Nak senang, kat kotak tu ada tulis cake and dessert topping.. aku beli kat kedai bakery je.. beli jenama rich's..


~ Putar whipping cream dgn kelajuan tinggi.. putar sampai kental.. lama gak nak jd kental tau.. dlm 10-15 minit gak kot aku putar..


~ Sementara tu jugak, sila potong buah2an yg nak di gunakan.. aku guna stoberi, anggur hitam dan kiwi je.. blueberry ada, tp aku lupa lak nak taruk.. cehhhh...


Potong mengikut suka hati korang.. nak lonjong ke, segi empat ke, up to you..!!


Cara2 Menghias :

~ Pindahkan pavlova td dgn berhati2 ke dalam bekas.. pavlova ni sgt lembut tau dlmnya.. macam mashmallow, sbb tu kena berhati2 masa nak asingkan dr baking paper..


Di sbbkan aku buat 2 layer, layer pertama aku letak krim + buah2..


Lapis lagi dgn layer seterusnya..


Tutup lg dgn krim.. Ohhh, terbanyak lak letak krim.. kalau boleh takyah la byk sgt, kang hilang lak rasa pavlova tu.. taruk sedang2 aje..

Korang boleh google imej pavlova utk lihat cara org hias pavlova.. aku je yg terlebih bubuh krim.. yelahkan, whipping cream ni mahal kott.. ahahah.. korang bubuh sedang2 je tau..


Last sekali atur buah2an.. susun ikut kreativiti anda.. siapppp... sejukkan dulu dlm peti ais sblm di mkn.. mkn time krim dia sejuk2 lg sedapp.. kalo tak paham sila tanya.. kang sesat jalan kang..


Sebahagian yg dah di bedal..


Ni je lg tinggal.. mau langsai sok jugak ni.. hehehe..


113 comments:

pnsusu said...

angau jadinya tgk pavlova tue...

terima kasih resepi yg simple ni ya ana....nampak cam senang la pulak...wajib cuba ni

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

baru ila tau tamin pun ada cuka makan ye?? kiki

marinahunny said...

assalamualaikum ana, kakak angkat saya suggest suh baca blog ana ni, huhu best nye pavlova tu. Dhbtry buat skali tp x jd.

DeQWa said...

sob sob,...
takleh nak try,xde oven....

Rinna said...

nyum2 sedapnya akak tgk.. pavlova..tuh

*∽ IZAN ∽* said...

perrghhhhhhhhhhh!!!!!! leh wat sendirik jekk.. dashat dahsyatt..!

K.Izan baru first time try last week makan... uhuhuuh. 1 slice pun leh tahan mahal nyer ohok ohok!

the triplets said...

senang nyer, cam sedap . blh try nih...kalau rajin ha ha...

Aza Suhaiza said...

ana .. apa2 masakkan yg ana buat aza mesti try heheh .. tenkiu share resipi yer :)

Jiejah @ Iza said...

akak baru beli last week .. tuk pencinta dessert ok la kot leh buat sendiri , tuk akak yg so-so ni baik beli je sbb nak rasa sket je pun *padahal malas*

ati said...

Salam.....kak,saya da bt,tp melekat sgt2 la kt kertas minyak bila da msk....boleh akak comment ckit?

Hanim lala Azam Buck said...

malam ni saya buat pavlova tp whipped cream tu cam kureng jadi lah.... :( i x pakai yang u suggest tu x de :( tp untuk whipping n cooking.. x boleh ke sista??

Ana Suzana said...

ati..
apa kata ati bakar atas cake board terus.. so pas siap di bakar takyah susah2 nak transfer ke bekas lain..

Lg satu, oven berlainan jenis, so akak rasa tak semestinya kena masak betul2 ikut timing yg ada dlm resepi tu.. bakar je sampai permukaan luar kek tu mcm crispy sket tp bila kita tekan2 kek tu masih terasa lembut2 mcm mashmallow.. paham tak..

Ana Suzana said...

hanim..
whipping cream utk cooking tu tak leh guna utk buat topping dessert.. tu utk buat masakan mcm spaghetti.. hehehe

amie rahim said...

kak, klu guna whipping cream segera yg dlm tin tu boleh dak?

Mummy GreenyHouse said...

bagusnyer..resipi n step by step.
sgt detail!
senang kalau nak ikut.. :)
rasa rajin nnt mcm nak buat juga la..~♥

NAYLIZAIM said...

sedapnya..... yummyyyyy....nak try buat tapi takut tak jadi lah :(

nur ramziyah halil said...

wah...menarik!!!!
nak cuba jugak nih :)

aisyah al-yahya said...

Salam,nak tanya.awak guna oven jenis ape? N cth kalau sy nak wat pavlova utk makan esok. So malam tu dh bakar maringue n wat whipping cream. Whip cream simpan dlm peti beku kn? N maringue yg da bakar tu nak simpan kt luar or dlm peti ais?

MisySyazana said...

assalamulaikum. memang nak sangat cari resepi niee. eee sedapnyee. :) mintak copy yea.

sfma said...

Salam, nak tanya..apa tujuan letak cuka tu ye?sbb compare resipi lain ada yang xguna cuka...
lgpun xda stok cuka kt umah..hihi

kittkate86 said...

saya da cuba buat,tapi masih ada yg xkena..1st time tu dekat tengah xmasak..2nd time pula..dia mengembang bila panas,bila sejuk dia jadi kecut..apa yang xkena eh??sila tunjuk ajar...

DawaiKokot said...

kak ana....knp lepas saye letak gula trus jadik cm cair then da masuk bhn len pon cair jgk....xdp bntuk meringue tu...sedey2....

DawaiKokot said...

kak ana....knp lepas saye letak gula trus jadik cm cair then da masuk bhn len pon cair jgk....xdp bntuk meringue tu...sedey2....

Terbang Bersamaku said...

dah alam nak carik resipi nie..terima kasih berkongsi resipi....:)

pflova nie mmg sedap, lepas nie nak try buat sendiri..terima kasih..:)

Ana Suzana said...

Dawai kokot..
Akak rasa peralatan tu basah kott .. Make sure peralatan kena kering ..telur tu pulak sila pukul sampai betull2 kembang tau

Zatil Hulwani said...

sedap giler..huhuhu nampak senang pulak nak wat pavlova ni..

C.Anuar said...

Akak. Time masukkan pavlova tu, api on bawah je ke or gune atas bawah??

DawaiKokot said...

oooo begitukah....then kenapa bile saye pukul whipped cream (bukan jenama rich tp kt kotak tnjuk utk dessert)...memula mcm ok...tp bile lama2....whipped cream mcm 'bleeding'..means susu die trpecah n trus jadik berketul2...mcm mentega letak kt susu.....makin mix makin teruk plak.....adekah sbb saye pukul lama sgt...???

kAy's said...

salam kak...sy dh try ptg td n mmg jd...tp mslhnye bile bakar,bhgn bwh die hangus...sy ikut timing yg akak bg n temp yg sme..nk bt cemane ek??whipping cream mmg dh cantek sgt..

Ana Suzana said...

Api atas bawah dik

Ana Suzana said...

Make sure apa je whipping cream yg di pakai tu jenis non dairy( bkn tenusu)..sapu cream atas pavlova time nak mkn

Ana Suzana said...

Kena try and error dik sbb oven berbeza jd kepanasan pun berbeza

nur farahani binti ariffin said...

tumpang tanya....
kak ana...whipping cream tuh bape ringgit ye? mahal sgt kew?

DawaiKokot said...

oooo...patotla...yg saye punye tu die tulis UHT milk...haisyyy....nway thanx kak ana...seronok baca belog akak....hihi

Ana Suzana said...

Nur farahani,
yg mcm akak pakai tu dlm belas2 ringgit rasanya.. tak ingat lak nett price

nur farahani binti ariffin said...

susa la nak cari cream ni... ade jenama lain... satu die tulis whipping cream...satu lagi cooking cream... nk ambil whipping cream..tp die tulis ade milk... tk fhm la...

nur farahani binti ariffin said...

ni link gmbr whipping cream nye....
http://www.google.com.my/imgres?q=emborg+whipping+cream&hl=en&safe=off&gbv=2&biw=1024&bih=677&tbm=isch&tbnid=bYpXCHUuoR3vsM:&imgrefurl=http://presto.my/index.php%3Fdispatch%3Dproducts.view%26product_id%3D56227&docid=4zvtJePD_kMSnM&imgurl=http://presto.my/images/detailed/20/5701215046399.jpg&w=800&h=794&ei=tojMT9yuAYHprAep27yrDg&zoom=1&iact=hc&vpx=502&vpy=342&dur=1504&hovh=224&hovw=225&tx=138&ty=178&sig=108359971994315726649&page=2&tbnh=152&tbnw=118&start=14&ndsp=18&ved=1t:429,r:7,s:14,i:116
boleh kn cream yg nih?

mia aziz said...

akak.... mia dok tengok je... sedap ni kalo buatkan.... lagi satu mixer kite sama.... hahahahah

NoorGie said...

tq tq tq atas sharing resepi ni..nampak sennag n wajib dicuba ni

Puteri Satu said...

Senang nak faham.. buat pun cam senang.. tapi akak buat confirm belum tentu jadi...hieheheh

shera haifa said...

terima kasih kpd tutorial nie.. sy dh berjaya menghasilkan pavlova yg pertama.. pas nie nak buat lg smntara bahan2 masih ada.. tq..

Norzilah Isa said...

dah cuba..terima kasih...

NaniRostam said...

Assalamualaikum

terima kasih sudi ikut resepi kak nani.kak nani pun minta dengan cik gee.. hehe (cik google)...

sapa sapa yang rajin tu buatlah...kalau memang tangan kejong tu lebih baik order jer dengan kak nani...hehe walaupun sebenarnya kak nani ni tak lah rajin sangat...tapi bila dah ada order tu gagah juga buat...

cumanya nasib-nasib..kadang telur peti sejuk jadi...kadang telur kat luar pulak tak jadi...

bila tak jadi..org punya order memang kecewa sebab kadang-kadang customer frust dan kalau ada yg tak faham tu terus boikot.serik tak mo order dengan kak nani..

tetapi ada tu yang langsung tak serik...seronok bila berhadapan dengan customer macam ni...

apa apa pun pavlova ni memang terlalu manis...so tak leh selalu makan...maka kalau nak makan buat untuk certain occasion sahaja.

salam kasih sayang.

Ana Suzana said...

Kak Nani..
wahhhh tak sangka kak nani singgah sini ehh.. macehhh.. itulah kan, kadang2 walaupun dah biasa buat mesti ada kalanya resultnya menghampakan kann.. apapun thanks gak kat akak sbb share resepi..

Little Puteri said...

Salam,

boleh tau.. berapa lama kena pukul bagi putih telur & gula tu jadi agak kental yer? sy dah pukul 20min guna mixer makin cair je rasenya :)

Lisa said...

Menguji sy dalam pantang nie...

mak cik ani said...

Alhamdulillah, percubaan pertama my 15 year old daughter buat pavlova ni berjaya! terima kasih byk2 Ana for the recipe and tips....tips tu yg mahal!:)

[rania firdaus] said...

salam... pacik gugel kenalkan blog ni masa saya tanya bliau resepi pavlova... nampak macam senang... nak try la... huhu... tq sudi sharing... =)

mamaapid lajaim said...

Cam senang jek nk buat pavlova ni kan! Thnks sbb bagi resepi ngan cara buat sekali.. Sy mesti cuba utk org2 yg sy sayang...

mamaapid lajaim said...

Cam senang jek nk buat pavlova ni kan! Thnks sbb bagi resepi ngan cara buat sekali.. Sy mesti cuba utk org2 yg sy sayang...

Myra Jay said...

Memang akan cuba buat jugaklah pavlova ni..

Tutor yg lengkap.. TQ tau :D

admin said...

da terbeli whipping cream yg dairy.. boleh pkai x eh? huhuh

eima said...

cara aku baca cam senang ngan kos tak tinggi tp bila beli tinggi kosnya.... TQ akan try nk amik resepi tau sambil follow u !!

Ahmad Zarif said...

da buat dah. thanks coz share resepi..

Ana Suzana said...

admin..
boleh tapi tulah dia akan cepat cair.. sbb tu better beli yg non dairy..

blue-ish smurf said...

Salam ana..sy da try buat ikut resipi awak but then sy cari whipping cream yg exactly mcm tu xde la pulak..then sy beli yg jename nestle mmg utk baking tp bile putar lame2 terus jd ketul2 n keluar susu(mcm air)...is it sbb sy slh beli atau pn sy kene pukul whipping gune senduk kayu???

Ana Suzana said...

Salam blue..
Whipping kena pukul dgn mixer.. Lps tu kena guna yg non dairy whipping cream.. Pastikan bekas mixer tu kering ye..

~NaDiAmiErA iShAk~ said...

tq sharing tutorial wat pavlova..sy da try wat utk buke pose smalam..alhamdulillah menjadi..

Hidayah Bach said...

adui...nampak bebetul cantik dan sedap.. isy..makin berkobar2 semangat dayah nak belajar masak.. :D
byk resepi menarik la..
rugi tak follow dari awal .. :D
tak mau rugi lagi , nk follow skrg..
ngehngeh..

Nazri Razra said...

sedapnyerr,,. Abe nak try la buat. makaseh

cutie gurl said...
This comment has been removed by the author.
iffanursima said...

wow sedapnya. nak try nanti ^_^ anyway, done follow you sis. jom jengah blog saya :)
http://iffanursimaali.blogspot.com/

saia bihah said...

baru try buat td n menjadi. Huhuhu. Sedap sgt n manis. :-)

tiya abdl said...

kalau pakai whipped cream jenama rich ni tak payah tambah gula ke?

me a name i call myself said...

tiya: takyah pun xpe je..sbb meringue ni sgt manis hehe

kak ana: saya dah 3 kali buat! alhamdulillah..mmg the bestest lahh!! timekaseh!!! :D (cuma kdg2 malas buat benteng, pastu pakai whip cream yang org guna utk taruk ais blended tu je wahahaha -malasss)

Morning till Nite said...

salam ana
nak tnya..pavlova yg dah siap tu sng tak nak potong sbb yg sy buat cam payah je nak slice..mcm liat..ke tak mjadi?hehe..
lagi satu, masa putar seblm masuk gula tu, lama tak utk jdkan dia kental?

Morning till Nite said...

salam ana, mohon share resipi ni boleh?sy baru je buat lagi skali tadi ikut tutorial ana ni. kali ni menjadiiii yeayyyy :))) tq ye ana for the tutorial

MommY Nayli said...

hye...

tutorial yg sangat2 membantu bg saya yg kayu ini he3

BUTIK PENGANTIN MYA IRDINA said...

kk, da buat...sedap n menjadik..tapi mmg rase pavlova tu kenyal yer...huuk....n f guna whipping readymade jerkl.hikk..tengkiuu

Fifi Azura said...

Tq kak. Tutorial yang sangat membantu. Dah buat pun semalam. Sedap.

noor haNISAh said...

hi. i dah try and menjadi. mintak permission untuk share this resepi dekat my blog ya!!

Sufi Boutique said...

kak ana..nak tnya whipping cream uht seswai x tuk buat pavlova nie?sy da terbeli 2 kotak..huhu..

acik Ja said...

Salam..klu ltk dlm bks utk cup cake tu ssuai x? Lg sng nk mkn nnt..hu3..klu sy kurangkn ckt gula yg 3/4 cwn tu akn mjadi jgak ke x agaknye ye?

norhafiza rosmi said...

K.ana..sy dah try buat tp x garing dan kering pun..meringe dah jd tp bila bakar ikut timing n suhu akak bagi tp dia jd x garing pun kt luar dia..pastu melekat sgt kt baking paper susah nak kuarkan dia..mcm mana yer??tlg sy sis...

Ana Suzana said...

acik ja..
menjadi je walaupun di kurangkan gula..

buat dlm bekas cupcake ana tak pasti lak jd ke tak sbb tak pernah try lagi

Ana Suzana said...

Norhafiza rosmi..
kalau masih lembab maknanya belum cukup masak tu.. kena tambahkan masa membakar sbb kepanasan oven adalah berbeza mengikut jenis oven yg di gunakan.. pasni sila tambah masa membakar ye.

orANNEs said...

salam. kak ana. semalam saya baru je try resipi pavlova ni. saya nak tahu tekstur maringue yang telah di bakar tu memang masih basah ye di dalamnya?

Hafizah Hussin said...

saya dah buat semalam. jadi. tapi bile simpan dlm peti ais, die keluar mcm aie gule kt bawah pavlova tu. knp ye??

shazwanie abu talib awecool said...

hye kak.. nk tanye nieh.. ygt resipi pavlova ni.. telur die gred A atau B.. hehhee

mysound entertainment said...

(Ninie's Lasagna). Pertama Dari Kami Delivery Lasagna ke Rumah Anda
Zaini 59 - Thu 20/Sep/12, 12:41pm
salam semua warga MAJALAH..KAMI INGIN MEMPROMOSIKAN MAKANAN KAMI UNTUK SEKITAR K.L;

KAMI SEDIA MENGHANTAR/DELEVERY KE RUMAH ANDA APABILA ANDA MEMESAN MAKANAN WESTERN SAHAJA IAITU LASAGNA AYAM/DAGING..

*UNTUK MEMPROMOSIKAN MAKANAN KAMI MEMBUAT HARGA PROMOSI SESUAI DENGAN HARGA..SPT DIBAWAH:

1)SEBEKAS LASAGNA DAGING/AYAM BERSERTA EXTRAA CHEESE MOZARELLA DAN PENGHANTARAN UNTUK 2 ORANG MAKAN HANYA RM 14..

*info*bulan puasa saya berniaga di tapak bazar pandan indah..alhamdulillah 1st year mendapat galakan dan coment yg positif dari custermor dan sekarang saya mula membuat DELEVERY/PENGHANTARAN SEKITAR KL..

CAWANGAN PERTAMA SAYA DI WANGSAMAJU SEKSYEN 2 BERHAMPIRAN BURGER BAKAR..
HUBUNGI PN NORAINI:0166994581

suria eney said...

Arini sya wat palova ni..rsnya sdap sgt apelg klau kte wt tuk nk mkn sndiri ltk wpg cream byk(tp jgn trlbih byk plk)n fruit byk2 best sgt..tq ana 4 da rsepi

Terbang Bersamaku said...

sedapnya......:)
mudah saja rupanya nak buat pavlova nie kan..
nnt bila dah beli stand mixer sy pun nk buat jjugaklah...terima kasih berkongsi resipi..(^___^)

Rabia Sensei said...

Senangnya buat. Saya tak pernah rasa. Tapi bila tengok gambar ni rasa nak jer. Mohon share resepi dan gambar yer. =D

Acha Shasha said...

Kalau bakar atas api boleh tak ? macam kukus..boleh ? sebab saya tak de oven :'(

Nik Naeimah Nik Soh said...

salam sis...bila baca i rasa cam senang jer nak buat pavlova ni. kalo beli mahal jugek...sesekali ok lah...heheh. nak try buat sbb kat sini susah nak dapat.thank you for the simple recipe yet padat ngan info.
cuma nak tanya sikit, kalo letak gula lagi sikit ok tak?

ziera said...

salam,kak ana klu gn dessert topping yg dlm tmn bleh ?????ht dh x sbaq nk wat nyam nyam... bdw thnx 4 rsepi :-)

ziera said...

salam,kak ana klu gn dessert topping yg dlm tmn bleh ?????ht dh x sbaq nk wat nyam nyam... bdw thnx 4 rsepi :-)

ziera said...

upss salah taip...dessert topping yg dlm tin bleh x?

rain purple said...

Salam. Akak,whipping cream tu x yah ltak dlm peti sejuk dulu ka? Terus putar dan gunakan??

rain purple said...

Maksud saya,lpas putar terus gunakan ker? X yah ltak dlm peti sejuk dulu?

Ana Suzana said...

rain purple..
boleh di sejukkan dulu selepas di putar ataupun di gunakan terus.. time putar pun whipping cream tu kena putar sejuk2.. bkn suhu bilik tau..

AssyikinMdNoq said...

Salam kak , Minta izin share ye :)

eykamohamad said...

Hye sis..utk topping 2 mmg gne whip cream je ke?xde tmbh bhn len??

hiraz said...

ahh..nmpk sedapp... -.-

fuzza nissa said...

wah...nampak sedap ni!!! nak try buat ahad ni...=)

www.mummysayf.blogspot.com

Mazida Norazmi said...

salam kak ana. kalau guna whipping cream utk ice blended tu bole tak?
saya tk jumpa la rich's whipping cream. so sya beli tu. fo dessert and topping. nak kena purat dulu ke kak?

Asri Termizi said...

Assalam ana. Mintak share resepi nie...nak try buat la.nampak macam senang je nak buat..

Izzati Zati said...

Akak kenapa saya punya bila sy tekan2 dia pecah :(

Lyda Mohd said...

saya baru je try buat. terlambat sket. hehe. tapi x berape menjadi. luar dia tak garing, lemau semacam je..huhu..tapi dalam dia sangat macam mashmellow..

dhani ramdhani said...

widihhh kren bgt nicchh bisa di coba nichhh

thank's gan

Aini Razali said...

dik, cantiklah dekorasi pavlova 2 layers tu...

lilieyz said...

Salam. Thanks for the tutorial. Saya nak try buat pavlova harini. Tapi 1 je cabaran iaitu pukul whip cream. Hopefully berjayalah

lindaharry jasmeen said...

Buat sudah.. Tidak menjadi.. Luar melekit. Dlm basah.. Sedih sgt.. ;'( kesian suami dan fmily mkn x jadi... Kalau dibakar lg lama, warna maringue da btukar coklat..

Jam Alfonso said...

kalau guna whipping cream yang dah siap tak boleh ke? ada kat giant dan tesco tuh, beli balik guna jer....boleh ke?

Nana Kecik said...

sedapnya. nak try buatlah. resepi kak senang sikit nak ikut sbb step by step. Nway thanks for sharing kak ! :)

PICHA said...

tq sis share pavlova yg mudah...klu x nk cuka ade x bhn lain yg sesuai?

nurul azimimyyy said...

haha jadi dahh :) suka sangat tengs akak share resipi pavlova..heee..akak ade resipi buat kek tak? blueberry cheese cake ke..nak try berjinak2 dgn cake laa..asyik western jea :P

trisya said...

Salam.saya nk tnya...kalau yg ats tu tergaring,blh x kita potong buang n letak krim.apa akan jd.adakah teksturenya x elok?minta penjelasan ye...

Rose@QasehNurlisa said...

Assalam.mesti try ni.mengancam btl.bhn2nyapun ada kat dapur.thnx sharing

sHakinaH Qina said...

Wow mudahnya..saya daa buat tapi nak buat lagi besar blh tak ?!? So saya nak tanya kalau nak buat banyak2 blh letak bahan2 tu 2× ganda tak...or mcm mn ?!?

MaMa MuRsYiD said...

Mcm sedap nih.. Kene cube jgk

www.mamamursyid.blogspot.com

Nurul Aj said...

Salam sis...sy ikut adunan sperti resipi yg sis bg, tp meringue sy byk lebih nya..adkh sbb sy mngunakn telur gred A? saiz sy buat kcik skit dr sis tp bleh buat 2 round..dan bleh

Rohana Harun said...

Mcm best je..nk try la.. tq ye ana..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...