NoThiNg SpeCiaL aBouT Me... JuSt aLwaYs SmiLe... (^_^)

jom kita jadi kawan2

Monday, January 21, 2013

ReSePi : SiaKaP StiM LiMaU SeMpoi

Baru ada kesempatan nak apdet resepi .. macam biasa, aku akan bg resepi yg paling sempoi.. bkn saje sempoi malah cepat dan mudah.. hehehhe.. nak tiru silakan.. taknak sudahhh.. ** majuk sambil hentak2 dahi kat bantal


Ni dia ikan siakap stim limau yg dah siap.. aku suka kuah yg byk sebab boleh hirup2.. sedapp... ewahhhh..

Meh tengok bahan2 sempoi yg aku gunakan :

~ 2 labu bawang besar di hiris besar2.. bawang tau bkn labu.. sape bubuh labu aku sekeh kang..

~ 2 biji tomato di belah2.. nak taruk 3 biji pun boleh

~ 2 batang cili merah di hiris2

~ 5-6 biji cili api di hiris2.. kalau nak pedas taruk la lebih

~ 3cm Halia di hiris kasar.. halus2 sgt kang terkunyah halia lak..

~ 5-6 biji limau kasturi di ambik jus nya sahaja. . Biji takmo..

~ garam dan serbuk knorr pasti sedap secukup rasa.. takde serbuk knorr pun takpe.. hehehe

~ air secukupnya


Ni semestinya kena ada.. kalau takde ikan acaner nak masak kang.. ikan bawal pun boleh..


Cara2nya

** aku guna kuali besar je.. malas nak guna pengukus walaupun ada.. kata nak cara mudah kannn..


Dalam kuali, panaskan sedikit minyak masak.. aku guna minyak jagung..


Bila minyak dah panas, masukkan bwg2 dgn halia.. kacau2 sampai sedikit layu..


Kemudian masukkan air ikut byk mana kuah yg korang nak.. aku masukan 2 cawan je..


Masukkan cili merah, cili api..


Pastu lak masukkan ikan..


Tuang jus limau.. Kacau sebati dan siram2 ikan tu dgn kuah dalam kuali tu.. jgn ganas2 kang hancur ikan tu kang..


Masukkan tomato yg di belah2 tadi.. korang jgn blah ke mana2 lak.. lempang kang.. Jaga je ikan tu elok2.. api sedang2 je jgn kuat sgt.


Last sekali masukkan garam dan perasa serbuk knorr pasti sedap.. jgn lupa balik2kan ikan tu ye.. kang belah atas tu mentah lak kang..


Biar merenih... agak2 isi ikan tu dah masak tutup la api.. siap utk di hidangkan..


Jeng jeng jengggg.. selamat mencuba




39 comments:

ibh_sue said...

Elok lah tu. Hakak mmg suka menda yg sempoi ni. Yg penting sedappp. . Heee

syalinda johari said...

terliurrrrr

izzeyda said...

Sempoi ngan sedap jer tengok.. Terliur plak rasa bila tengok..

meera said...

Wah senangnyer... Kira mcm sup lah ni.

Sheila Salim said...

Assalamualaikum kak ana! sedapnya! sheila pun suka buat ikan steam ni! kecur air liur plus perut buncit dah berbunyi! heee . terbaiklah kak ana :)

GreenJade said...

saye dtg nk tapau sikit ni uhuhu

simple, comel, terliur n mau try lah

Sidratul Muntaha said...

ngences..
hadoi..
nak cari ikan
nak cari ikan

Irfa said...

maknanya bukan kukus la ye
banyak senang :)

Hasida Mohammed said...

Terbaik sempoi pya msakan!

mynameisiha said...

kak.. kak... kalau saya teringin nak makan 'mandai' ada x yang sanggup jual?..

myxa said...

Akak apesal gambo ms tuang minyak tu kuali tu tak hitam sgt.. Ms tumis bwg tu mcm kuali hitam lak? Akak tkr kuali ek? Hehe pe2 pong tq share resepi ni. Harus dicuba!

Ana Suzana said...

Lorrr mana de tukar kuali.. kan kuali kalau lom panas memang kaler dia gitu ( kuali akak le..).. bila dah panas dia berubah gelap2 sikit.. hehe

wan echa said...

sedapnye kak...dh tengah mlm bleh pulak lapa bace entry akak..hehe

Ina Hashim said...

salam Ana...nyam nyam sedapnya...ala-ala sup ikan le ye

pau said...

aikk jap, apsal kuali dari celah blh tuko jadi gelap... pepepun...akan dicuba resepi ini.

ZarinAziz said...

sedap weh!! kita tiru erk..

Ija Rased said...

BOLEH ambil resepinye sis ana?

Gee® said...

Ituhari dah masak siakap asam rebus... lepas ini nak buat stim pulak... sedap nampak!!

MRS. K said...

feberet aiiii

mannira said...

igt i je yg perasan kuali tu bertuka..uihh kuali mahal tu ana..ce tunjuk gamba kuali jap ana..

bukan steam la ya..main tipu la ye..hehe mcm menarik ni...TQ ana

lala yusof said...

sedapnya kak

Nur-nba said...

Meleleh air liur.. Sedapnya lauk ni..

Sally said...

Salam kenal Ana...akak mintak izin copy resepi ya..buatnya tah bila lagi..

Aisyah farahain said...

Salam, akak sy dh cube, memng sempoi and sedap... Tq Kak kongsi ilmu :)

AnjeLite Beauty Care said...

halamakkk.... tersangat la febretnya... sy suka!!! sy suka!!! mmg suka giler ikan stim ni.. masam pedas kan??? dh lama tak buat. biasanya sy mmg stim la bukan rebus mcm yg anak buat ni... dh lama tak buat sbb hencik suami tak suka sgt masakan yg lembek2 ni... klu masak ikan siakap pon masak 3 rasa jek...

erin said...

Wow best giler


farha omar said...

Haha kelakar la .. klo limau nipis bole x??

farha omar said...

Haha kelakar la .. klo limau nipis bole x??

istiqomah said...

yeay! dah masak guna resepi akak,sebab malas nak kukus! hee :)

Farah said...

Assalamualaikum. This recipe is foolproof! I didn't have limau kasturi and used half a lemon and half a limau nipis instead. I also replaced bawang besar with bawang merah (bukan bawang kecil ya..) Sangat simple and the result was brilliant! Terima kasih banyak!

Farah said...

Oh. I also used bawal instead of siakap sebab siakap di pasar hari tu besar sangat. Husband loved it and he's not so into masak-masak sup,rebus ni. Told you it was foolproof.

Nuriesya Nadia said...

Akak , kita pinjam resipi akak. Hihihi.

http://nadiaradzif.blogspot.com/2013/10/nads-kitchin-siakap-stim-limau.html

Syafinas said...

salam....finas dah cuba resipi ni..mmg menjadi.pas ni simpan resipi ni kalau nak makan ala2 siam leh buat lg...tQ kongsi resipi mudah mcm ni...

Beby Zara said...

Cm sedap jee :3

Lakehome Bertam Perdana 2 said...

Dah cuba. Mmg menjadi. Best sgt! Tq akak.... ��

yanieza saidiyana said...

Nak cubelah..terimakaseh ana suzana..♡♡♡

yanieza saidiyana said...
This comment has been removed by the author.
zaleha awaluddin said...

haaa.. ini yang dicari.. kami plan nak masak siakap stim limau ni. Selepas berpeluh-peluh masak ikan stim limau ni lehla bukak puasa nanti dengan minuman kecergasan badan kompem serasi

fiza said...

Siakap tgh berendam dlm kuali dah ni..moga menjadi la hendaknya :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...