NoThiNg SpeCiaL aBouT Me... JuSt aLwaYs SmiLe... (^_^)

jom kita jadi kawan2

Friday, January 18, 2013

ReSePi : SaLmoN SteaK WitH LeMoN SauCe

Resepi : Salmon Steak With Lemon Sauce
Utk resepi yg ni aku mintak maaf sbb tak dapat wat tutorial bergambar.. aku masak masa ni sangatlah rushing sbb encik suami kelaparan sangat2..
Kang kalo dia nampak aku sibuk masak sambil snap2 gambar kang mau ada yg makan kamera ni kang.. wahahahha..
Resepi ni senang je.. watak utama dia adalah salmon.. korang boleh beli salmon kat giant, jusco, cold storage dan kat mana2 jelah yg ada jual salmon..
Bahan2 perapan ( letak suka hati byk mana ) :
~ Serbuk lada hitam
~ Serbuk lada putih
~ garam
~ mixed herbs brand mccormick
~ daun rosemary
Cara2nya :
~ Perapkan salmon dgn semua rempah2 di atas.. panaskan sedikit olive oil dalam non stick pan.. guna api yg kecik je.. masukkan salmon yg di perap tadi.. perap takyah lama2.. 5 minit cukup..
Pastu masak la sampai agak2 ikan tu dah masak.. masak salmon ni tak perlu lama2 sbb nanti isi ikan dia jadi keras.. so pandai2 agak ye.. jgn lupa balik2kan ikan tu setiap beberapa minit.. kang hangus sebelah je kang mau kena gelak dgn ahli keluarga kang.. hehehe..
Dah masak sila letak atas pinggan yg sesuai.. sukahati korang le nak taruk dalam pinggan apa.. jgn taruk dalam cawan sudah.. tampo kang..
Resepi Sos Lemon :
Bahan2 yg di perlukan ialah :
~ setengah biji bawang holland.. di potong dadu
~ satu sudu besar tepung gandum
~ 3 sudu besar butter
~ sebiji lemon di basuh dan hiris menjadi 4 kepingan
~ susu fresh milk 200ml ataupun byk mana sos yg korang nak
~ garam secukup rasa
~serbuk mixed herbs
Cara2nya (guna non stick pan ) :
~ dgn api yg kecik, masukkan butter, bawang holland.. kacau agak2 layu sedikit..
~ kemudian terus masukkan tepung gandum.. kacau2 sampai sebati..
~ agak2 tepung dah sebati, terus je tuang susu.. kacau lagi.. kalau boleh guna whisker supaya senang nak sebatikan semua bahan..
~ akhir sekali masukkan lemon, serbuk mixed herbs dan garam.. perasakan sampai cukup rasa garamnya.. jgn masin sgt, sekeh kang kalo masak masin2..
~ Masak sampai sos tu macam nak jadi pekat.. korang agak2 sendiri ye camne nak tau dia dah pekat ke tak.. sentiasa kacau je tau.. bila dah siap terus tuang atas salmon tadi.. siappppp... senang aje kannn..


17 comments:

Hasida Mohammed said...

Tq tq ats resepi ..

Amalia Zurahim said...

salam kak...just wondering..husband akak mmg tak mkn nasik ke?western je ye? husband amalia, msk western pun kne masak nasik jugak...last2 jadi lauk je...

Zee Suhaini said...

simple je..leh try next time..

Sharz said...

macam senang je nak buat..InshaAllah akan try satu hari nanti.. :)

misz uzmy said...

waahh nak resepi ni ye kak....
macam senang..nak try dulu.

Ana Suzana said...

Amalia..
Husband akak macam insan yg lain makan nasi bagai.. tapi skrg ni beliau sdg kurangkan pengambilan karbohidrat utk turunkan berat badan sbb husband akak ada slip disc

Allene said...

wow... best.. kena rajinkan diri pasni, masak tuk hubby. =)

Mama izan said...

Banyak pun resepi salmon. .sblum ni wat salmon dgn puree. .yg ni steak lg sedap kot. .tq share. .

myxa said...

Akak.. Tq sbb upkan entry msk2.. Mmg saya tgu2.. Banyak resepi akak saya dh try.. Mmg sedap!

Qashmere said...

Nampak sedap betul ni...thanks share

Style Me Gorgeous By Qashmere for Plus Size Fashion and All
Take Care Sis!

noor liyana said...

waa..sedap nyer tengok gambar..lapar perut rasa..apa2 pon terima kasih bagi resepi tu..:-)

tqah said...

Kak..tak kisah ye gune susu segar atau susu cair?
Neway, saya silent reader blog akak..selamat berkenalan..hehe

tqah said...

Kak..tak kisah ye gune susu segar atau susu cair?
Neway, saya silent reader blog akak..selamat berkenalan..hehe

Cik Shyra said...

Sodapnyer kak Ana..
nyumm.. nyum.. nanti nk cuba buat la..
hihihi


(PLEASE VISIT MY BLOG www.shyracomelselalu.blogpot.com.)

GreenJade said...

tgh lapar ni..meleleh air liur x stop2 ni..uhuhuhu

justmy2cents said...

terjumpa blog ni.. sbb nak cari resepi ikan salmon... terliurnya..
tgk kat sebelah ni..seronok nya akak rajin berjalan ke oversea.. semoga rezeki kami sekeluarga pun mcm akak... leh jalan obersea selalu :) Syukur.

Sharz1620 said...

Hye..nmpak sedap..nk try msk utk mkn mlm ni..tp susu tu nk guna susu segar ke susu cair..?tq utk resepi ni..:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...