NoThiNg SpeCiaL aBouT Me... JuSt aLwaYs SmiLe... (^_^)

jom kita jadi kawan2

Wednesday, January 02, 2013

HaRi PeRtaMa AiN Di KaFa


Sekarang ni aku dah kat umah.. tapi setengah jam lagi nak kuar jemput ain balik dari sekolah KAFA.. Hari ni hari pertama persekolahan.. so perancangan kenalah di buat dgn betul agar tak lewat sampai ke sekolah.. 
 
Sebelum tido malam td, aku set alarm kat henpon siap2.. Ecewahhh malam la sangatttt.. padahal kol 2 pagi baru panjat katil.. huhuhu.. set jam pukul 6 pagi.. suruh encik suami set jam sekali kot2 la aku tido tak sedarkan diri.. kikiki..
 
Di pendekkan citer, malam tadi tido aku agak gelisah benonye.. gelisah kalau2 terlajak bgn tido.. siap mimpi tak best lagi.. ada ke patut aku mimpi terbangun kol 10 pagi.. hahaha.. tampo gak mimpi ni kang..
 
Sebab dalam mimpi terbangun kol 10 pagi maka aku secara automatik terbangun terus.. tengok2 jam baru kol 5.45 pagi.. fuhhh lega betul.. golek2 jap atas katil tunggu kol 5.55 baru nak bangun.. tak tido pun tapi saje nak baring2 jap.. hehehe..
 
Pastu bila jam dah pukul 5.55 pagi, aku pun terus la bangun dan turun ke dapur sat.. kat kepala hotak ni aku dah set awal2 nak defrost ikan dulu dan pastu rendam periuk nasik sebelum aku nak pi mandi..


Ikan2 yg sedang melepak dalam sinki.. ni semua nak masak lepas ambik ain balik dari sekolah kafa kang..
 

Ni lak periuk nasik yg sedang berendam.. kasi kerak tu lembut dulu..
 
Pastu baru zass laju2 naik atas dan pegi mandi dulu sebelum nak kejut ain bgn tido.. ain pun tak keruan dia tido malam tadi.. nampak mcm gelisah aje.. risau gak kalau2 dia ngantuk tak cukup tido ni kang..
 
Lepas aku dah siap mandi dan lawa2, barulah aku pegi kejut ain lak.. suruh dia mandi sendiri dan pastu barulah aku tolong siapkan dia pakai baju sekolah..
 
Alhamdulillah ain sangat senang bgn pagi tadi.. tak komplen ngantuk ke hape ke.. dia terus cergas je bila aku kejut..


Lepas dah bersiap, kami solat subuh sama2 lak..
 

Pastu turun bawah utk sarapan.. ain sarapan koko krunch dan roti sapu coklat, pastu minum secawan susu coklat..
 
 
Lepas ain dah bersarapan aku suruh dia tunggu jap.. pi la layan2 kartun dulu kat tv sementara aku sibuk nak siapkan bekfes utk encik suami pulak.. pastu masak nasik .. ica dgn apis masih membuta lagi masa ni..
 
Ohye, uniform kafa adalah sama mcm uniform sekolah kebangsaan.. so sangat memudahkan la sbb pasni takyah la sibuk2 nak tukar uniform lagi dah utk ke sekolah kebangsaan pulak.. jimat pun jimat.. hehehe..
 

Dah siap masak2 aku pun cecepat lak pakai tudung.. siap2 pastu salam encik suami.. zass kuar umah start enjin kete dan ready utk pegi ke sekolah..
 
Masa ni jam dah pukul 7.30 pagi.. kelas ain start kol 8.30 pagi.. kena kuar awal sbb jalan komfem jammed punya.. maklumlah bersaing dgn org nak pegi keje sekali..


Dah besar dah anak mak kannn.. belajar rajin2 ye kakak..
 
 
Seperti yg dah di jangka.. hehehe.. jalan jammed tapi bergerak.. tu dah kira okey la tu.. kalau stop terus yg parah tu..
 


Walaupun jalan jammed, tapi kami selamat tiba di perkarangan sekolah kol 7.50 pagi.. kiranya awal la tu kannn.. so esok boleh la kuar lewat sikit dari hari ni.. 
 

Semak nama dulu utk tahu kedudukan kelas ain kat mana.. lepas dah tau terus ajar ain camne nak pegi ke kelas dia.. pastu siap tunjukkan ain kat mana tandas kalau nak pi buat qada' hajat..
 
Pesan dia tu ini.. pot pet pot pet kasi dia paham.. sekolah kafa ni aku tak kasi duit belanja pun sebab dia belajar hanya 2 jam je tanpa rehat..
 

Posing depan kelas dulu.. kelas masih gelap lagi sbb ain org terawal utk kelas dia ni.. kelas2 lain dah ramai dah murid yg masuk.. kelas ain je yg kosong lagi..
 
 
Pastu aku pun suruh la ain cop tempat duduk dulu.. cari yg selesa sikit dekat dengan ekon.. ngeh ngeh ngeh..
 
Settle je uruskan ain terus la aku zasss standby nak merempit balik umah sbb encik suami dah nak pegi keje dah masa ni.. tataa kakak.. nanti 2 jam kemudian mak jemput ye..
 
 
Sempat tapau makanan utk aku bekfes.. okeylah.. nak kuar umah dah ni ambik ain.. jumpa lagi di lain entry.. tataaaa..
 

11 comments:

Cik Eka said...

hehehehe

rileks je ain..bagus bagus

eka suka perhati orang uruskan rumah tangga ni..

best !

boleh jadi panduan nnti..hihhi

zahirian said...

aduiihh..sempat posing2 lagik..kalau saye pepagi kalut sesangat..tetiba rase nak jadi fulltime housewife jugak..huuu

♥ dak pink said...

Supermom betullah akak ni.

Tabik spring toing toing toing!

emy pokden said...

betul2 supermom...tabik betul...

Mummy AwwalHariz said...

Ana, KAFA ni private eh? Area bkt jelutong tu ke?

Chekgu Azrine said...

Rilek je tgok ain nk gi sek..nmpk cerdik..

Psttt..umh akk lawa la..hehe

Chinta Safia said...

bagus la ain..rileks jer gi sekolah .tak der drama nagis-nagis..good girl..

Maz Aznee said...

Ana.. ain nye kafa pakai kain biru mcm sekolah kebangsaan eh..? Private eh...? Sbb anak2 saya kat subang bestari ni kain hijau, start kelas 7.30-10.30am.. kira orait gak la kelas 2jam non stop. Anak2 bleh breakfast sampai kenyang dulu, pasti blaja sampai abis. Balik je terus lunch kan..

Saya pun arini amik cuti sehari. Sebab anak dah darjah 2 & 3, so x perlu nak kecoh2 mcm thn lepas. Seronok sgt bile kite yg hantar dan amik anak. Betul2 dpn mata kite nmpk anak2 masuk dan keluar sekolah.. tapi apakan daya, mama kena kerja ye anak2.. huhu..

To Ain dan Ana, selamat menempuh alam persekolahan. Lepas ni dah start check homework, buat revision sesama.. berdebar nak exam (walaupun ujian bulanan).. tak sabar nak tgk result exam.. dan mesti stress nye lah kalau ada careless mistakes masa jwb exam tu.. (mama nye je stress, diorg bleh jwb "ala mama.. baru 1...") bleh..?

ieda said...

steady je ain pegi skolah ye.bg2...

siap post lg ;)

ibuintan said...

kemain sibuknya... tu baru sorang yg bersekolah

kelisa4554 said...

nk solat subuh smpt lg snap...kamera akak sentiasa ade kt tgn ek hehe..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...