NoThiNg SpeCiaL aBouT Me... JuSt aLwaYs SmiLe... (^_^)

jom kita jadi kawan2

Thursday, April 12, 2012

ReSePi : SPaGheTTi AgliO OLiO SiMpLe

Simple la sangat kannn.. nama resepinya pun dah berbelit2 lidah nak menyebutnya.. ekekkeke.. tp resepi nak membuatnya memang simple.. ikut style aku la kan.. aku kan suka bg resepi simple2 je.. hehehe..

Kalau dah pening nak masak apa utk sarapan atau dinner, resepi ni leh membantu.. tp tu pun kalo korang suka mkn spaghetti la kan.. kalo tak suka pandai2 le pikir nak masak apa lak.. kehkehkeh..

Okey.. meh tgk bahan2 dan cara membuatnya..

Bahan2 spaghetti aglio olio :

~ spaghetti (aku guna brand San Remo, di sbbkan aku dgn hubby je yg makan makanya aku guna suku je dr plastik tu..)

~ seafood ( udang/ sotong/kupang dan apa2 jelah yg korang nak )

~ bawang putih 5-6 ulas di cincang2 halus.. cincang ye bkn hiris..

~ bawang besar holland di dadu ( bwg ni kulit dia kaler brown dan isi dlmnya kaler mcm hijau2 sket, bkn bwg merah besar tu tau.. kalau takde pun boleh masak gak)

~ 1/2 sudu teh serbuk lada hitam kasar (ikut byk mana korang nak jugak)

~ sedikit serbuk cili / cajun / cili kering yg di gunting menyerong..

~ garam secukup rasa


Ni serbuk lada hitam kasar yg aku guna..


Ni dia cili flakes kalo korang tak tau.. kalau takde ni korang leh guna serbuk cajun..


Ni la serbuk cajun ni.. kalau takdeeee jugak korang guna jelah cili kering.. ambik dlm 3 tangkai je pastu gunting serong2 kasi lawa sket..


Cara2nya :

~ memula korang rebus dulu spaghetti tu.. toskan..

~ Panaskan 2 sudu besar butter/ minyak olive oil/ minyak jagung/ minyak biasa pun boleh..

~ Tumis bawang putih dgn bawang besar td sampai layu.. bkn sampai hangit tau..

~ Kemudian masukkan bhn2 seafood.. kacau lg..

~ Masukkan spaghetti.. serbuk lada hitam.. cili kering / cili flakes.. garam jgn lupa lak..

~ Gaul2 lg dan siappp.. nak taruk sayur2 yg bersesuaian pun boleh.. suka hati korang le..


Ni la hasilnya.. yg ni aku masak guna cili kering yg di gunting2..


Ni contoh kalau guna cili flakes.. yg ni bkn aku masak.. yg ni aku mkn kat restoren Vivo.. hehehe..

Okey.. ada pahamm.. sekian.. selamat main masak2..



19 comments:

syafisyifa' said...

Leh cuba nnt

Ct Lalola said...

ct dr hari ke hari nk wat bende alah nih...... dah google2.... isyyyhhh mmg kena wat nih... Ana wat nmpk sedap jer.... ;)

zailamohamad said...

terliurnyaaa hakuuuu

betul, resepi ni paling simple & sedap!!

lizafaliza said...

thanks kak ana..akhirnya letak gak resipi wlupun simple...huhuu

Afida said...

wahh...lepas ni saya leh mencuba lah...tq :D

Noorul0206 said...

bestnye Ana..lepas ni noorul nak cuba jugak lah... ana, sudi-sudikan lah join GA noorul:
http://jentayubiru82.blogspot.com/2012/04/give-away-pertamaku.html

ogyep yummy mellow said...

betul.. betul.. betul... simple2 pun... anak2 suka... favourite gitu.

Alin Marlini said...

dapnyer

O'gosh said...

uish..senang bangat rupanya....leh la try nanti..hehe

nora helena? no3 it's me nora. said...

waa...sdap nyer...nk try la nnty..suke tngok blog akak ni sbb banyak rspi...singgah2 laa kt cni ea..:) http://imgladtobeme.blogspot.com/

SehahNazri said...

hari tu sy try main masak2 spaetti tp but y lain punya..ok nnti cube try resepi akk..hihi..nmpk sedap!

atie aizam said...

sedapnye.. nak cuba.. nak cuba.. tpi kena cari spice2nye dulu.. baru ada ummp kot hihi.. tq sharing

lya lycious said...

Sdap,t nk cube r wat r..simple je resepi

Zanariah Mohd Tap said...

Nampak akak masak lagi sedap dari restaurant tu. hehehhe. :D Nak cuba.

Qashmere said...

Sedap..saya suka resipi ni..macam2 cara masak aglio olio ni..tapi main ingredients minyak zaitun, olive oil dan cili flakes..nyummss

Ein Makrai... said...

terbaek...salam perkenalan...come blog saya....

radz kaber said...

sedap nya... lucn tadi makan thai seafood spegatti secret resepi rasa rempah tah.... kuat rasa nya.. lekat kat tekak..
yg ni Nampak sedap...

www.mnmforlife.blogspot.com

ameendayah said...

Uish, dh la puase, kena masak ni utk berbuka... huhu

sudi-sudila.singgah ke sini www.cantikshaklee.com

qesha me said...

thank you...I dah masak...sodaaappp....!!!
thank u for this receipe...:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...