NoThiNg SpeCiaL aBouT Me... JuSt aLwaYs SmiLe... (^_^)

jom kita jadi kawan2

Monday, April 02, 2012

TaK PaHaM BaHaSa..!!!

Awas.. entry ni penuh dgn gmbr hp... tp bkn nak menunjuk hp tau.. nak tunjuk incoming calls dgn missed calls je..

Minggu lepas aku bengang betul dgn staff dr kompeni mana ntah..dgn tak perkenalkan diri nama siapa dan dr mana, tetiba call aku nak buat kaji selidik katanya..

Dari mana ntah dia dpt nombor aku pun tak tau.. tak ckp pun dia dpt dr mana.. tup2 call aku dan ckp nak buat research psl anak2 bwh umur 12 tahun..

Kali pertama dia call memang la aku tak syak apa2 kan sbb aku tgk nombor yg kuar tu bkn nombor hp.. tp nombor opis agaknya..


Pestaim dia call pukul 4.37 ptg..

Kalo time2 gitu aku memang sibuk sbb rushing dari sekolah nak balik umah.. opkos le aku tgh sibuk drive kannn.. tup2 call masuk.. ingatkan encik hubby yg call..

Bila di jawab dia ckp dia nak buat research kalau2 aku ada anak2 umur bwh 12 thn.. tp aku ckp la kat dia yg aku tgh driving masa tu..

Pastu boleh lak dia ckp dia ambik masa tak lama pun, cuma 15 ke 20 minit je.. zass aku letak hp..

Tak paham bahasa punya org.. aku tgh driving lg tak paham2.. sibuk lak nak tanya2 tu ini.. kang kalo kena saman kang bkn dia yg bayar kang...


Aku ingatkan dia dah tak call la bila aku putuskan macam tu aje dan paham le kot sbb aku kata aku tgh drive..

Tup2 selang 6 minit dia call aku lg.. aku bolayan je sbb aku kan tgh merempit masa ni.. apa kes nak jawab lak kan.. lantak pi la.. kang lama2 senyap la kang..

Tp rupa2nya dia tak serik2 ehh.. call lg dan lg dan lagiiiiiii... korang boleh tgk time kat dlm screen hp tu.. selang beberapa minit je dia call dan call dan call.. gile tak gile org ni kan..

4 cali dia call aku buat tak layan sbb aku kalo ptg balik sekolah mmg sgt2 sibuk nak masak utk dinner lak.. dan aku tak pernah woo berdepan dgn org yg sungguh2 betul nak buat research padahal org tu gigih tak jawab ko punya call..

Kalau aku jd dia dah lama aku give up dan call je org lain pulak.. mcm le aku sorang je yg ada anak bwh umur 12 thn kat malaysia ni.. di sbbkan dia tak paham2 bahasa dan asyik buat hp aku memekak je dgn bunyi2an call, tu yg aku set nama dia "Tak Paham Bahasa" tu...


Aku ingat dah stop dah dia nak call.. sekalinyeeeee... kol 7.56 malam dia call lg.. aikkkk.. gile betul org ni.. malam2 pun opis ko sibuk call org utk buat research ehhh.. boss ko paksa buat camtu ehh..??

Lupa aku nak bgtau korang, yg call ni pompuan.. dr suara tu aku rasa dia melayu... tak bunyi pelat2 chinese pun.. tp kalo ko melayu, pehal lak ko tepon aku time2 maghrib mcm ni kan.. aneh betul makhluk sorang ni..

Aku jawab panggilan dia, tp aku tak ckp dgn dia pun.. aku passing hp aku kat ica dan suruh ica nyanyi lagu feveret dia.. wakakakkaka.. bengang sgt le katakan.. dah mcm ahlong pun ye gak pompuan sorang ni.. tak serik2 kacau org dgn call..

Nasib baik dia call sekali je malam tu.. bengong betul la.. kompeni apa ehh yg gigih nak buat research mcm tu sekali..?? mcm la dah takde contact number lain sampaikan ko nak kena kacau org tu sampai gitu sekali.. dan mlm tu aku ingat dia dah give up dah lps dgr ica nyanyi2 masa dia call tu..


Sekalinya keesokkan harinya dia call lg waktu tghari.. waktu yg memang aku sgt sibuk sbb rushing nak pi sekolah.. ahhhh.. lantak ko lah.. malas aku nak jwb lg2 tgh drive..


Pastu dia call lg kol 1.22 tghari.. aku yg dah bengang masa ni terus jawab.. kebetulan aku baru selesai hantar anak sekolah dan tgh parking kete masa ni..

Bila aku jwb aku tanya la ada ape hal sbnrnya kan.. pastu dia bgtau benda yg sama la yg dia nak tau aku ada anak bwh umur 12 thn tak..? berapa org anak aku ada.. dan dia ckp la nak masa 20 minit mcm tu utk aku jwb soalan dia..

Bg aku 20 minit utk menjawab soalan adalah sgt tak relevan.. gile byk masa org ko ambil..sdgkan kalo kat shopping kompleks selalu ada yg tahan2 ckp " 5 minit je kak, 5 minit je saya nak ckp" aku dah bolayan, ini kan pulak 20 minit.. syadap youuu..!!

Terus aku ckp maaf ye.. aku tak berminat.. aku ckp kat dia yg aku sibukkk sgt dan takde masa nak jwb call2 mcm ni.. pastu dia lak sibuk tanya aku bila aku lapang.. malam lapang tak..? pg2 kol 7-8 pg tu aku lapang ke tak..? penampo nak..???

Aku dah ckp aku tak berminat lg tak paham2.. lg nak tanya bila aku lapang.. terus aku matikan panggilan dia.. malas nak membebel dgn org mcm ni.. naik hangin aku di buatnya.. dah le aku belum lunch lg masa ni.. kang ada gak aku telan hp ni kang.. grrrr..


Aku ingat dia dah tak call dah pas aku ckp tak berminat.. huhuhu.. sekalinya dia mmg dasar tak serik2 punya olang wooo.. 5 kali dia call aku bertubi2 hari berikutnya.. tak caya korang tgk jelah kat skrin hp tu.. mangkuk betul kann.. sob sob sob..


4 kali missed calls.. sampai ke malam dia call aku dgn gigih.. ni ko buat research atau nak kasi org naik darah ni..???


Kol 8.31 malam pun dia call aku lg.. kompeni ko tutup kol berapa ehh..?? 24 jam ehhh..?? nape tak call aku 2-3 pg je kan senang.. ayarkkkkk...

Mujur la 3 hari berturut2 je dia call.. tu pun dah cukup buat aku sakit jiwa sakit hati.. hari weekend dia langsung tak call dan hari ni pun takde call dah.. lega sgt2.. harap2 mmg dia dah betul2 give up la kan..

Org mcm ni buat aku syak wasangka yg bkn2 je.. yelah, mana ada org paksa2 utk buat research.. kalau dah org tu tak berminat mana boleh ko call lg dan lg dan lg sampai ko penat.. bengong je yg buat mcm tu..

Lg sekali ko tepon aku, aku buat report terus tau.. bkn apa, dah le skrg ni byk jenayah yg babitkan budak2.. ko ingat aku nak senang2 je ke nak bg maklumat details kat ko psl tu ini.. nama kompeni pun tak bgtau aku, tup2 call nak buat research lak..

Berhati2 lebih baik.. mekasih pd kwn2 fb yg bg nasihat tu ini kat wall status aku masa aku letak status bengang psl panggilan dr org tak paham bahasa ni..



18 comments:

CIK MAY said...

ee..sengalnye org yg buat kol tu..tak reti bahasa...

yg bace ni bengang..klu yg time kol tu lgi la bengang kan..

mama maman aka yana said...

bahaya sungguh..nape la eks.. bersungguh dia cr ana.. mmg ada udang sebalik mee la tuh..

mama maman aka yana said...
This comment has been removed by the author.
Rinna said...

Memang tak reti bahasa betul laa kompeni tuh kan.. sabo je laa..

:: Riri-Fatieha ::~ said...

memang tak paham bahasa betul tu... ye2 je buat research.. tah2 sibuk nak kejar sales la tu...

zailamohamad said...

betul Ana, pasni kalau lagis ekali ada ganggu Ana, better terus g buat report polis je senang..biar polis siasat pasal kompeni tu..

zaila haritu dapat email untuk research juga..mula2 memang layan soalan pastu fikir2 macam tak perlu kot sebabnya boleh mendatangkan bahaya pd kita & anak2..tak mau amik risiko terus close pangkah..hehe

Zana Nordin said...

aduhai
sesuai sangat ler tu sis set kan nama dia sebagai TAK RETI BAHASA
mmg sesuai sangat

gigih dia called utk dptkan maklumat utk dia buat research..penting sungguh bunyinya tu..

Nur Raihana Abd Rahim said...

hahahah,ana, kelakarlah ana bg ica jwb suh ica nyanyi..pdn muka org tu kan.sibuk nk buat research sgt, nah dgr la kanak-kanak menyanyi..kekekeke..mmg skit ht la klu deal dgn org tak reti bhs camtu.ana sabar la tu.kalau saya, dah kena sound baik dah minah tu.huhu

Azian Elias said...

sabar je lah manusia cam ni.. sure tension gila kita dibuatnya.

sHa said...

xserik2 gal tu nak call..dah xfhm bahasa..entah brp org lagi jadi mangsa dia dan company dia..Ana blockkan num dia je..or bagi ica ..tats gud idea..biar naikkan bil dia org..

Izni Hafiz Abdul Rashid said...

hahahahaha... lain kali cakap jer awak tak kahwin lagi...

Teman pun, depa selalu gak call... nie pasal kad kredit la... boleh kasi insuran laa bla...blaa... Teman jawab jer, tak dek kad kredit... dah muflis...

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

mmg tak paham bahasa haha

YanaMIB said...

Seriau je bc..sy pn dh pk bkn2 psl org ni..penjenayah versi terbaru kot..haihh report kak jgn x report..klu sy dpt call gitu biasa ya asben yg tlg jwbkan...kekeke psiko org gini..hurmm

Mamaleesya said...

baru baca dah geram rasa nak lempang lelaju, kalo mengalami sendiri mau jerit kuat2 kat tepon tu hikhikhik

is said...

eee...aku yg baca ni pulak yg naik geram...bagi penampor baru tau!!!mmg jenis x paham bahasa!!! eeeee...

@e_da said...

sy yang baca ni pun naik hangen sungguh tak paham bahasa org tu.. hati2 ya... takut penipuan je tu sanggup bercall berkali2.. tk care

intank said...

bagus sgt ana..bahaya2..jgn cayer..org skang mcm2 pesen..nama company bleh tipu..if ana nk kepastian tanya 103 tu company apa?akk penah bt mcm tu sbb nk tau kan betul x apa yg dia ckp dr company mana...semoga dia tak call lagi..mmg TAK FAHAM BAHASA betul...desperate sgt ke?mcm tak da org lain nk survey...

p/s: akk pun sakit hati baca entry ana ni...heheh

wanie amerie said...

mmg gila betoi dorang ni..dgr akak citer pun dah panas ni..
nikan plak akak yg menghadapinya..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...