NoThiNg SpeCiaL aBouT Me... JuSt aLwaYs SmiLe... (^_^)

jom kita jadi kawan2

Thursday, April 05, 2012

ReSePi : KeK LaPiS CHeeSe PeRSoNa

Hai semua.. aku di landa mood malas nak apdet blog lak mggu ni.. ni gara2 pengacau yg buat survey tu la.. hehehe.. nak jugak salahkan org tu.. walhal mmg tgh malas pun.. kekekeke..

Ohye, 2 hari lepas aku sesaje je nak abiskan stok krim cheese yg ada dlm peti ais.. risau lak sbb dah nak expired.. so belek punye belek blog masakan, terus jumpa resepi paling simple.. resepi yg takkan menyepahkan dapur sgt la kiranya... muehehe


Ni la yg aku buat.. Kek Lapis Cheese Persona.. cantek takkk..?? hehehe

Bg aku sgt2 la senang membuatnya.. asalkan ada bahan sekelip mata je siappp.. pastu takyah nak baking2 atau kukus bagai.. sap sap sap siappp.. terus simpan dlm peti ais..

Resepi kalau korang google mmg akan jumpa.. dah berlambak org buat pun.. bg aku kek ni style dia mcm kek batik tapi rasa dia ala2 tiramisu sket.. para penggemar cheese boleh la cuba buat kek ni pulak ye..

Aku dpt resepi ni dr sifu blog masakan aku le.. sape lg kalo bkn Kak Ita.. tgk gambar masakan dia terus rasa nak buat dan dan tuuu jugak..

Meh aku copy paste balik resepinya.. aku tak tunjuk step by step dlm entry ni sbb bhn2 semuanya mudah.. cara nak buatnya pun senang je..


KEK LAPIS CHEESE PERSONA
by : Kak Ita

Bahan A
2 bungkus biskut marie perisa coklat-lebih kurang 600 g (ryo guna jenama LEE)
500 ml susu segar,dipanaskan

Bahan B
500 g cheese cream (Philadelpia/Tartura)
10 ml susu segar
1/2 cawan gula halus

Sediakan loyang berukuran 9x9 (ita guna 7x7, aku pun guna mcm kak ita)
Sebaiknya loyang loose pan supaya mudah kita nak keluarkan kek nanti
Lapik dasar loyang dengan baking paper atau kertas minyak

Satukan cheese dan gula halus dan pukul hingga sebati
Masukkan susu segar sedikit demi sedikit, jangan sampai adunan terlalu cair
Pukul lagi hingga kembang dan sebati, ketepikan

Panaskan susu segar, padamkan api.
Ambil sekeping2 biskut dan celup ke dalam susu yang suam2 panas anggaran 1 saat.. Dan terus susun dalam loyang

Pastu sapukan adunan cheese di atasnya, ratakan
Ulang proses melapis biskut dengan kaedah yang sama selapis demi selapis
kemudian sapukan lagi adunan cheese tadi

Ulang proses melapis hingga habis
Biarkan lapisan cheese di atas sebagai lapisan terakhir.
Kemudian,kisar baki biskut yang ada,taburkan dengan cara menapis serbuk biskut tu dia atas lapisan cheese

Tekan2 sikit permukaan tu
Masukan dalam peti sejuk, dan biarkan selama sekurang kurangnya 6 jam sebelum dipotong.


Aku gunakan biskut ni.. ni je yg aku jumpa kat kedai..


Pastu aku susun mcm ni dlm loyang..

Sblm tu celup dlm susu dulu baru susun.. kalau dlm resepi susu tu dlm keadaan suam kan.. tp sbb aku malas aritu, aku celup je dlm susu sejuk.. hasilnya bg aku ok je.. hehehe


Pastu lapiskan dgn cheese atas dia..


Aku ubahsuai sket dgn tabur serbuk koko (guna ayak) mcm buat tiramisu tu.. pastu lapiskan biskut lg..

Ulang sampai abis.. kalau dlm resepi guna 2 bungkus biskut, aku guna sebungkus je.. tu pun tak abis biskut tu aku pakai.. hehehe..


Hasilnya slps di sejukkan semalaman sbb aku buat mlm2.. sok pg baru aku kuarkan dr loyang.. atas yg hitam2 tu aku tabur dgn serbuk biskut oreo.. biskut oreo tu aku buang krim tgh2 dia pastu blend halus.. taburr..


Hias le ikut suka korang..



Hasil sebahagian yg dah di potong..


So apa lg kawan2.. jom buat jommmm... hehehe.. aku hasut dah ni..


19 comments:

ciDa said...

nak buat...biskut meri dh ade kt umah...hihihi

Mummy said...

wah sedapnya ana...macam nak try lar pulak...

Suliana said...

selalu terliur kek2 kak ana ni sebab ada cheese & stoberi :-) klu gk cheese kat giant, mesti teringat kak ana :-)

"CT CoMeL" said...

sedapnyer.....kompem nak buat cam ginila...hehehehehe

Sari said...

mmg sedap kek ni...akak buat aritu kejap je dah licin..kome try ler..

NoorGie said...

sedapnyaaaaaaaaaaaaaaaa

maisarah sarah said...

suka cara akak tunjuk resepi sbb ada skali gambar.haha.

Haryati::Faizal said...

ermm...mcm menarik je... bley try ni...tq ana

ibh_sue said...

Aslmkum Ana..
Hadoii..Cheese again..Hehehehe..Memang sedap kek ni..Tp cukup la rasa sekali dulu..Tggu betul2 teringin baru buat. Tak tahan bila ingat kesedapannya tu boleh menambahkan lelemak di dalam badan ni ha..heeee

Aidah said...

rajin nyer ana buat kek... nak cuba juga lah...

wanie amerie said...

sedapnya..rajin betul akak ni..teringin nk buat tp skrg ni sesi berdiet, kang hancuss diet ku..

ogyep yummy mellow said...

Salam kenal.. Cantik merah strawberinya... props pun bukan main lagai.. good work..

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

menariknye.. bilalah ila nak pandai buat kek ne?

Noorul0206 said...

Ana... noorul pun pernah cuba rsepi nie... Hubby suka sangat asyik request nye..... tapi noorul nye tak secantik Ana punye.... jelesnya

selera4u said...

as salam,

saya dah try. Sedap!!!

http://selera4u.blogspot.com/2012/07/resepi-kek-lapis-cheese-pesona.html

cahayaqaseh said...

nak cuba. nampak macam senang je....

Fadzilah Hamizah said...

Brapa lama ble thn kek ni kalau simpan ek?sdpnye..aritu trsilap bli cream cheese pdhl xpkai pn.dh bli bru nyesal x amik cheese slice.hehe..

ravi nantren said...

nampak simple tp menarik, i will try this receipe, tq bcoz share this resepi

Mimi Azirah said...

Simple dan cantik...kompom sedap

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...