NoThiNg SpeCiaL aBouT Me... JuSt aLwaYs SmiLe... (^_^)

jom kita jadi kawan2

Friday, December 09, 2011

ReSePi : LaSaGNa

Entry ni penuh dgn gmbr sbb aku tunjuk step by step cara masak lasagna.. bkn apa, saje nak memudahkan org yg baru pestaim nak buat lasagna..

Mekasih pd Pieza sbb share resepi dan ada sket2 la yg aku ubahsuai.. hehe.. apapun buat sape2 penggemar lasagna korang boleh la try ini resepi..

Pieza hanya bg aku bhn2 nak buat aje aritu.. tp cara memasak dia tak bg pun.. dush dush dush.. sib baik aku dah prnh buat lasagna sblm ni.. hehe

Bahan2 utama ada ialah :

Kepingan lasagna..

Aku beli brand ni.. kat giant ada.. tak abis2 dgn giant aku ni.. hehehe.. aku celur jap kulit lasagna ni.. nak kasi lembut cepat bila di masak kang..


Bahan2 utk buat inti daging :

1. sos prego .. tak ingat lak size botol ni.. tp yg 14oz punya..


2. Cendawan butang ~ di buang airnya dan di potong dadu


3. Daging cincang 400 gram.. kalau takde, korang guna daging kisar ramly pun boleh.. tp daging cincang ni lg sedap..


4. Serbuk black pepper dan serbuk oregano


5. Bawang besar dan bwg putih 5 ulas di potong dadu


6. Keju mozarella


7. Keju parmesan.. ~ takde pun takpe.. aku suka byk keju..


8. Sos cili 1 sudu besar ~ taknak letak pun takpe

9. Garam secukup rasa


Bahan2 utk Sos Putih :

1. 2 sudu besar butter


2. Keju cheddar.. nak lg mudah korang guna je 2 keping keju cheesedale


3. 250 ml susu full krim.. nak guna fresh milk pun boleh


4. 2 sudu besar tepung gandum

5. garam secukup rasa


Cara Membuat inti Daging :

Masukkan 4 sudu besar minyak masak.. aku guna minyak zaitun


Tumis bwg2 yg di cincang td.. tggu sampai naik bau.. bkn naik hantu ye..


Masukkan pula daging cincang..


Gaulkan hingga daging berubah jd kaler mcm di atas..


Kemudian tuang sos prego td.. tuang semua sekali..


Gaul sebati sampai jd mcm ni..


Masukkan garam secukup rasa..


Masukkan serbuk oregano..


Masukkan pulak cendawan butang..


Masukkan sesudu besar sos cili..


Tabur serbuk black pepper


Siappp..!!


Meh buat Sos Putih pulak :

Cairkan butter..


Masukkan 2 sudu besar tepung gandum.. gaul sebati.. pastikan guna api kecik je ye..


Masukkan susu full krim..


Masukkan keju cheddar/cheesedale.... kacau sampai keju tu sebati..


Masukkan garam secukup rasa.. kacau sampai likat sikit


Siappp.. sila tutup api..

* Nota : aku buat double sos putih ni sbb lasagna akan jd lebih sedap dgn melebihkan sos putih


Cara Melapis Lasagna :

Ambik loyang yg sesuai.. suka hati korang le nak guna loyang apapun.. susun kepingan lasagna sampai menutup semua bahagian loyang..


Taburkan dgn inti daging td.. rujuk gmbr di atas ye..


Tuangkan sos putih.. lg banjir lg bagus.. tutup sampai hilang pandangan inti daging tu..


Taburkan cheese parmesan dan mozarella


Ulang balik cara yg sama.. suka hati korang le nak buat berapa layer.. yg penting last sekali mesti sos putih dan cheese yg di tabur.. ada paham..!! tp standart adalah 3 layer aje..


Lasagna yg dah siap di tabur dgn keju.. suka byk2 keju.. terbaikkk..


Masukkan dlm oven..

Make sure oven dah di panaskan awal2 dgn suhu 180 celsius.. bakar sampai keju tu agak2 perang atau masak semuanya.. dlm 30-40 minit gak kot.. bergantung pd size oven korang.. guna api atas bwh ye..


Hasil slps di bakar..


Slps di potong.. tgk le limpahan sos putih yg digabungkan dgn cheese.. meleleh2..


Jemput makannn.. yummy...





92 comments:

Jiejah @ Iza said...

sedapnya ana , tp agak seram nak masak sbb kalau masak sure mkn byk..maka gembira la lelemak yg ada sbb dpt ramai kawan baru hahaha.
ana selim x po mkn byk hehehhe

Hilmirda Daud said...

nampak sedaplah..nanti nak cuba..

Nigina said...

huhuhu kena try nie

Nigina said...

huhuhu kena try nie

ibh said...

Huhuhuuuu..sedapnya Ana...Banyak cheese..lg sedap..

Mra Mastura said...

waaaaaaaaa lapar!

*Ms.Serry Shah said...

uh, sdpnye lasagna ni kak ana... thanks kak ana sbb dh buat label utk resepi... sayang kak ana...

Mamaleesya said...

perghhh!...tadi tgk nasik okey lagi. Ni tgk lasagna mmg tak boleh tahan. Memang suke banget kekeju. Mesti akan try. Tenkiu :)

ameris said...

kalu ana punya resepi mesti cuba sehhh...

cis ana melimpah ruah. leleh gitew..

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

dah jadi blog masakan pulak.. kiki.. bagus ana tjuk step by step mcm ne

Ana Suzana said...

Jd blog masakan pulak kannn.. Kekeke.. Takpe, selang seli citerr.. Berkongsi ilmu yg tak seberapa..

Azie said...

baca belog akak time lapar.. aduhaiiii... lagi tambah lapar... hihihi

Zazliza said...

Amboi Ana...sedapnya.Rajin sungguh Ana ni.

Kh@iLi said...

terliurrr suda... :)))

zailamohamad said...

aku pernah buat sekali pastu tobat malas nak buat sebab banyak step kena buat..hahaha

aku memang pemalas..tapi kan puas hati dapat buat sendiri sebab kalau beli kat kedai mahal woooooooo

NoorGie said...

thanks ana for the step by step ways to make lasagna..suka suka suka..tq tq...nanti nak cuba buat lah...:)

DeQWa said...

sedapnyer.............

Pieza said...

hahaha sory la kak ana pza tak bg cara2 masak adui tu lah klu tgk sibuk siapkan order org sambil berfb jd mcm tu lah.. tp memang cayalah kak ana tak bg cara2 buat pun menjadik...

tp kan nak lg selamat lapisan pertama tu sebelum letak kulit lasagna letak sikit sos dia supaya tak melekat kat loyang...

Ana Suzana said...

pieza..
loyang akak besar.. sampaikan tak cukup lak inti daging tu.. kalo loyang sedang2 boleh kot.. hukhukhuk.. akak tau mmg ada yg taruk inti daging sket kat bwh tu.. tp takut tak cukup lak kang, tu psl lapisan kulit terus.. xpe.. janji sodapp.. hehehhe

..::..aRe-Na..::.. said...

yummyy..waaa..dap nyer ana..suka ngan blog neh..memcm ada..hehehe...pandai tui ana masak...

PINATBATE said...

Rajin Ana masak..akak nak bagi tips boleh? kalau memasak gunakan minyak zaitun cuba gunakan minyak zaitun yg khusus utk tujuan itu.

Biasanya dibotolnya ditulis 'for frying,baking and roasting'.Kakpinat selalu guna jenama Filippo Berio.

Minyak zaitun yg Ana guna tu sesuai utk dressing salad.Kalau guna utk menumis ,sayang..nanti hilang khasiat minyak zaitun tu kerana kepanasan api merosakkannya.Peace!

rozie said...

tq 4 sharing e recepi...like3...best tgok resepi ana coz konpom jadik...terasa mcm cgu ajaq anak murid...step by step....(cgu masakan ni or kat kolah cgu ERT)...TQVM...

Ana Suzana said...

Kak Pinat..
ana tau yg ana guna tu khas utk salad.. masalahnya minyak zaitun utk masak dah abis.. ekekke.. tak ingat2 nak membelinya.. so bedal jelah guna minyak zaitun lain yg ada.. kikiki

eni osman said...

salam...tq utk resepi..nmpk sedap...
akk dah follow...linkkan..dan klik2 nuffnang anda...support kawan2...;)

~najwa~ said...

woho, dahsyat ana...nampak best!

bila2 senang bole tiru resepi ana ni ;)

I want to lose weight said...

Ya Allah..

Menelan air liur badak punya kecur

Iela Fazielah said...

wah sedapnyer... mcm nak cuba nnt...

sHa said...

bestnyer ana....sha suka mkan lasagna..tima ksih sbb kongsi resepi..bule jadi cikgu chef la ni...

lady sue said...

wah.. memang best..
tgh google resepi lasagna..
terjumpa resepi ni yang menggiurkan.. hehhehe.. tumpang share yer..

http://almarivitamin.blogspot.com

ARNI HOME BAKERY said...

Assalamualaikum.Salam perkenalan Ana. Semalam Arni cuba buat lasagna tu.. Alhamdulillah menjadi. Trm kasih byk2.

dyy said...

tertitis air liur... nampak sedap sngat! malam nanti cuba buat hehehe thankQ for the recepi.

:::sweetmama::: said...

sedap nye ana...nak tryla...nyum nyum

sarah mohamad said...

Menelan nelan air liur tengok ni kak. Nak try la nanti!

Mrs. Pokadotdo said...

masya Allah kak, terliur sy tengok hihihi n tikiu sgt2 share recipe. mudah sebab akak selitkan gambo sekali. senang nak rujuk utk org yg tak berape terer mcm sy ni hihihi. nanti sy nk cubaa ;)

hanimun said...

kulit lasagna tue nk buat macam mana yer???sbb dia keras....

Ana Suzana said...

Hanimun..
Celur dulu kasi lembut

nora mira said...

Kalau macam ni senang la tunjuk satu satu hihi

nora mira said...

Kalau macam ni senang la tunjuk satu satu hihi

mysound entertainment said...

(Ninie's Lasagna).PERTAMA DARI KAMI DELEVERY LASAGNA KE RUMAH ANDA
Zaini 59 - Thu 20/Sep/12, 12:41pm
salam semua warga MAJALAH..KAMI INGIN MEMPROMOSIKAN MAKANAN KAMI UNTUK SEKITAR K.L;

KAMI SEDIA MENGHANTAR/DELEVERY KE RUMAH ANDA APABILA ANDA MEMESAN MAKANAN WESTERN SAHAJA IAITU LASAGNA AYAM/DAGING..

*UNTUK MEMPROMOSIKAN MAKANAN KAMI MEMBUAT HARGA PROMOSI SESUAI DENGAN HARGA..SPT DIBAWAH:

1)SEBEKAS LASAGNA DAGING/AYAM BERSERTA EXTRAA CHEESE MOZARELLA DAN PENGHANTARAN UNTUK 2 ORANG MAKAN HANYA RM 14..

*info*bulan puasa saya berniaga di tapak bazar pandan indah..alhamdulillah 1st year mendapat galakan dan coment yg positif dari custermor dan sekarang saya mula membuat DELEVERY/PENGHANTARAN SEKITAR KL..

CAWANGAN PERTAMA SAYA DI WANGSAMAJU SEKSYEN 2 BERHAMPIRAN BURGER BAKAR..
HUBUNGI PN NORAINI:0166994581

Azlina Ariff said...

Ana, nk tanya, kepingan lasagna tu nk rebus dlu ke?

Cik Puan Izan❤ said...

terima kasih ana utk resepi ni...siap tunjuk step by step sng la nak faham...

psstt..berkilatnya oven awak ana...

Ab Medina said...

klu guna microwave blh tak kak ana

Nur Khai said...

Mmg favourite saya ni..tapi tak ada oven

LanaBusyBee said...

disebabkan entry lagsana ni, so saya terus jadi follower awk hehehe...tq for sharing ^^

Nur-nba said...

Alahai sedapnya.. Memang teringin nak masak lasagna..
Tq Kak Ana kerana sudi tunjukkan dengan begitu detail cara2 memasak lasagna..

marsitah said...

mmg sedap resepi ni... thnx sbb tunjukkan step by step...

rose said...

nak cuba...teringin dari tengok cite cartoon garfield lagi....

azlin othman said...

assalamualaikum wbt sis...

saya ada mencuba resepi lasagna sis nie...dan alhamdulillah menjadi..sy minta halal amik resepi nie... dan sy nak cakap tq sgt2 coz berkongsi resepi..sekrang lasagna nie dh jd sumber pendapatan utk sy...

Ana Suzana said...

Azlin..
Wahhh Alhamdulillah sbb dapat gak side income.. rezeki tu.. thanks ye sbb try resepi ni

cahaya kebijaksanaan said...

Kak,thx share resepi ni.ni baru nak try buat.hehe. Xtahan tgk keju bnyk2. Rasa nk minx yg da siap je ngan akak. Hehe. Kalau nak share resepi ni boleh? ;)

nora comel said...

baru jadi folower ana sbb menarik tertarik ko mmg debooom ngan lasagnia ana...selama ni tercari2 cara2 mcm ana close-up kan ni...mmg nk cube lepas siap kemas umah baru nnt.

Ladymeen said...

Bestnya...terliur... Minta izin nakcuba resepi2 ana dlm ni yer... Tima kaseh sbb sudi share :)

miss cloudy said...

salaam akak.. sy nk try resepi akak ni.. xsabar ni.. hehe..tp nk suggest guna prego yg dlm tin sbb yg tu according to org prego local made n ada halal, yg dlm balang to according to org prego tu imported punyer n manis sket... sorry ye, nyibuk pulak.. just nak share.. :)

axie04 said...

KAK, THANKS KONGSI RESEPI NI, MEMANG MEMBANTU SNGT TUK ORG YANG CAM SY, BARU NAK TRY2 BUAT

saraQesya said...

Isk..kak ana ni mmg idola sy la utk memasak..tgok akk buat smua jd mcm senang sgt..mmg nk buat nnti..nyumm

Nurin said...

sdpnye nmpak tapi msti mak sye x nak wat kan :(

Che Rosliza Che Mat said...

Sedapnya...Cik hubby kurang suka...

nana ruzana said...

Thanks..sedap dan sng nak paham instruction..husband pon suka sgt..reason?die pemakan daging..bile homemade ni bleh la ltk filling melimpah..cuma sleck tmasin n sheet xlembut sgt n parmesan cheese as topping tak membuahkan hasil mengiurkan..heheehe...pasni pasti confident dah nak buat...yey...

khairini melissa ng sau cheng said...

Salam Kak..Resepi lasagna yg sgt senang nak diikuti and sedap..

Tuan Juhaida said...

salam kenal. sy dah follow sini.cantik blog. n sedap sangat resepi lasagna ni (dah cuba buat ikut resepi ni).saya dah copy kat blog saya resepi ni .tq. senang sebab ada byk pic n step by step.

Ain Johan said...

Asslmualaikum, ana...lasagna sheet tue nak kena rebus smpai masak dulu ke just celur ngn air panas kasi lembut sket? dan sos putih lak, susu full cream tue guna sekotak ker?

UmmiTiqah said...

Bagusnya, siap ade gambar. best3. hihi. thanx for sharing

Rieyuzie Zainul said...

Salam kak ana..
dh try resepi nih smlm..mmg ohsem! Anak2 pun suka!simple + senang buat lg..thanks kak ana!

** resepi nasi tomato pun dh cuba jgk..hehehe

:) thanks again ya..

Noura Liz said...
This comment has been removed by the author.
Noura Liz said...
This comment has been removed by the author.
EQA :) said...
This comment has been removed by the author.
Jennifer said...

Hi... I ada try buat... semua ok jadi. tp sos putih jadi sticky.. bukan cair.. knp yer?

Pieza Othman said...

Letak sikit jer kak, ape2 pun makaseh sbb sudi try resepi nih..

Lama gila kot kak br nk reply komen nih..

Nor Wanie said...

nyum2..snang ja ka...igtkot susah...
ceehh.....nk kena try nieh..xbley jdi...tpi ada conpiud ckit...sos putih tu mmg kena wat dgn tepung ke?tgok da yg pkai cream cheese ja..
da xpnh try wat..nk ty la sebelom melukan operasi...tgok blog akk terus teringin gila nk wat..!:)

Noor Afifah Mohd Baharuddin said...

kak ana, nak tanya nape ye ifa selalu gk lapis bawah skali letak lasagna sheet tu, tp dia jd keras kak, huhu..bwh skali je mcm tu, yg layer ats2 semua ok..

azura mohamed noor said...

Terima kasih .....dpt juga buat lasagna ni....untung kerana ana sudi kongsi resepi....

Poula Farnando said...

Tqvm..nanti nak cuba buat..nak terliur saya tengok..hihihi

sharifah hidayah said...

Salam..sya dh try resepi ni..cuma sya tmbahkan lg bhn2 utk inti dia mcm biji tomato, tomato puri,lada kering blend..alhamdulillah resepi ni mmg menjadi sgt2..sya ikut method sis ana celurkan dlu kepingan lasagna.. lasagna yg buat sndiri ni lg sedap dripada beli yg kt luar and thnks for this amazing resepi.. yummyy !!! :-)

ZAILEHA ABD MANAF said...

Tma kasih tuan punya resepi.nak try buat cuti sek nie anak2 nak mkn. Cari resepi nie yg senang ..nak cari bahan..tq

ZAILEHA ABD MANAF said...

Tma kasih tuan punya resepi.nak try buat cuti sek nie anak2 nak mkn. Cari resepi nie yg senang ..nak cari bahan..tq

Rafidah Mutalib said...

Tima kasih buat post ni.. Suke sgt entry ni sbb sgt2 lengkap cara dan juga foto... Tq ana... Pasni nk g beli barang...

Rafidah Mutalib said...

Tima kasih buat post ni.. Suke sgt entry ni sbb sgt2 lengkap cara dan juga foto... Tq ana... Pasni nk g beli barang...

muezz@blaz said...

oh my sedapnya!! thanks atas perkongsian, memang tak tahu nak buat tapi nak buat... hehe

oya said...

Love for the step by step that you have shown. X sabar rasanya nak nak cuba buat sok. Doakan semoga berjaya

mrs kayrul said...

pagi nie cari resepi nak buat lasagna tengok kat sini macam meliurkan la...bahan dah bali baru terkedek2 cari resepi....tepuk dahi bertubi2...hahaha

Scarlet Frizx said...

Kak.. yg serbuk oregano and serbuk lada hitam tu nak letak banyak mane ye T.T

Nuri Syafiq said...

susu tu nak letak bape banyak ye?baru nak belajar memamasak nie ^_^

Fina Salam said...

Tq ANa. Sy hrne br search tutorial making lasagna dlm youtube but i just pick urs lah. So easy to understand.

Fina Salam said...

Tq ANa. Sy hrne br search tutorial making lasagna dlm youtube but i just pick urs lah. So easy to understand.

Ana Suzana said...

Scarlet frizx..
Terpulang bape banyak yg kita nak.. lada hitam tu letak lebih kalo suka pedas2 sikit.. oregano tu sikit je utk hasilkan aroma masakan

Ana Suzana said...

Nuri syafiq..
Susu tu ikut berapa banyak sos putih yg kita nak

Azniza Rohani said...

Assalamualaikum Kak,

Saya Tumpang Amik Resepi Lasagna Nieh Yer..Boleh?..Lasagna Menjadi..Alhamdulillah..tq2..

HeNRieTTa JoSe said...

Yummy....thanks for sharing the recipe...teringin nk cuba...

eima fatima said...

Thanks share resepi ni. Sng nak buat insya Allah sbb sis bagi step by step..tak sabar nak cuba...nyummy

marinahunny said...

Ana sy dh bbrp kali buat lasagna ikut resepi ni dan setakat ni mmg x mengecewakan. Buat utk makan dan buat utk jamu kwn2. Mmg terbaik lah ��

IEJA 3SHA said...

Asalam
Dah try td...fuhhh...sloyang x ckup mkn..
Mmng sedap,mleleh...tp keju me x la sebanyak Ana punyer...next time nak buat lg..tbaik la...tq tunjuk ajar ye sifu...
Lpas ni x yah g KLCC smata2 nak mkn lasagna at Milano..

aNa said...

Mohon share ye. Mintak halal.

Saya sertakan link nya sekali. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...