NoThiNg SpeCiaL aBouT Me... JuSt aLwaYs SmiLe... (^_^)

jom kita jadi kawan2

Saturday, December 24, 2011

KeK CoKLaT 5 MiNiT

Ni lg satu menu yg tetiba je aku nak buat selepas terbaca entry akak sorang ni.. aku ni memanggg, asal tgk resepi dan bahan2 yg di perlukan tu ada, komfem aku cuba.. muehehhe..

Resepi ni sgt senang.. nak buatnya tu hanya 5 minit aje.. tp dgn syarat bhn2 tu dah ada siap2 le dpn mata.. tp kalau baru nak readykan bhn2 mmg mkn masa lebih dr 5 minit la kan.. hahaha

Memandangkan resepi ni simple tp sedap, aku sharekan dgn korang gak.. resepi asal aku ambik dr SINI.. resepi ni tak byk mana pun hasilnya.. dpt le dlm 3 bekas comel.. nak lg comel korang masukkan dlm bekas cupcake.. kalau nak buat byk2, korang buat double la ini bhn2..

Okey.. meh tgk apa bhn2 yg di perlukan dan cara membuatnya..


Memula, korang pukul sebijik telor dgn 4 sudu besar gula.. pukul guna garpu je..


Pastu masukkan 3 sudu besar sirap coklat hershey, resepi asal guna 3 sudu besar nutella..


Masukkan pulak 3 sudu besar serbuk koko..


Masukkan pulak 3 sudu besar susu segar.. aku guna full krim sbb susu segar tarakk..


Masukkan 3 sudu besar minyak jagung pulak..


Dan last sekali masukkan 4 sudu besar tepung naik sendiri.. aku guna tepung pankek mcm gmbr di atas ni je..

Sebatikan semua bhn2 di atas.. pastu masukkan dlm bekas2 comel mcm yg aku buat tu.. cwn kapkek pun boleh.. aku sapu dgn butter dulu bekas tu..

Kemudian baru aku masukkan bhn2 tu dlm bekas tersebut.. Bakar dlm mikrowave selama 2-3 minit.. mikrowave tau.. bkn oven..!!


Siapppppp....!!


Tekstur atas kek.. hias la ikut suka korang..


Tekstur dlm kek..

Kot la tetiba anak korang nak mkn kek kan, so korang leh cuba resepi ni.. cepat dan senang.. sesuai utk mereka2 yg malas nak buat kek seloyang besar.. yelahkan, buat byk2 kang takut tak abis je kang..

Mekasih pd tuan punya resepi asal.. =)




16 comments:

illa said...

salam..waa senangnyer..kukus xboleh ke..microwave takdok kt umah hehe

amal said...

wahhh senangnye. boleh try buat ni. kebetulan kat rumah takde oven, ada microwave je hihih

cinta03 said...

Microwave x de....huhuhu...yg ada aven jer...nampak sedap....

ADEEYA said...

Hehe ni resepi me pun boleh buat :D ihihihi guna microwave je kan hehe *nak try

diari hati said...

wah, nmpk mcm sng je..microwave enggak adela kak..gune kukus leh x?

adyna said...

mcm best je resepi nie... suka makan kek coklat resepi nie mmg membantu :)

Myra Jay said...

Bakaq guna mikrowave je dah jd sedap.
Menarik ni...:-)

Ana Suzana said...

kukus pun boleh kot.. tp kalo kukus dah tak jd 5 minit dah tau.. jd berminit2.. hehehhe.. kalo kukus lebih baik korang guna resepi kek coklat moist.. lg berbaloi kukus seloyang dr 3 ketul mcm ni.. tul tak.. apapun boleh try gak kukus rasanya.. cuma ana tak try la pulak..

Salina said...

instant resipi ni..kalo tetamu cakap nk datang rumah last minit, sempat la godek2 kat dapur sementara tunggu tetamu datang..

Nora said...

salam.. kak, guna oven bole ker?

INTAN said...

eh..blh ke gune bekas aluminium tu kat dlm microwave???

Sally said...

Salam Ana,
err kalau guna reheat microwave tu boleh ke?kalau boleh setting nya cmner?

ctee hasxiera said...

waaa...sy buat x jd pon. Npe ea kak?

maziah abdul rashid said...

nk buat kek..tp xtau gune microwave sy tu..bole ajar x?
hrp bleh wt husband senyum..

Amer Ismail said...

http://tawaranbekerjadirumah.blogspot.com/ peluang

munir terkini said...

Wahh.!! Mmg simple & nmpak sedap..nie mmg kene try buat gak nie..hehe..tq share resepi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...