NoThiNg SpeCiaL aBouT Me... JuSt aLwaYs SmiLe... (^_^)

jom kita jadi kawan2

Friday, December 09, 2011

ReSePi : NaSi LiMaU PuRuT

Actually (cehhh speaking la kononnn.. kekeke) smlm aku tak tau nak masak apa, tup2 ada yg bg idea kat aku suruh jenguk blog masakan kakak sorang ni.. perghhh.. bila jenguk blog beliau terus rasa nak cuba tulah.. eh nak cuba ni lah..

Amboiii.. kalo boleh sume nak try.. tp memandangkan bhn2 pun ada yg ada dan ada yg takde, so kita buat menu yg ada bhn2nya aje ye.. nak masak over2 lenkali ye.. kumpul resepi dulu.. hehhe..

Dan hasill dr pembacaan kat blog beliau.. makanya inilah yg aku masak smlm..


Nasi Limau Purut namanya..

Humang aihhh masa masak nasik ni, gile wangi satu umah akuuu.. semerbakkk je bau dia.. hidung ni asyik terhidu2 je bau daun limau purut tu.. rasa mcm nak dok kat tepi periuk nasik tu sampai nasik tu masak je.. kekeke..

Tp mmg serius aroma dia mmg cukup buat kita tak sabar2 nak mkn wehh.. yg nak resepi nasik ni sila rujuk blog KAK ITA tu ye... sure mcm2 lg resepi yg korang nak try nanti..

NASI LIMAU PURUT
By : Chef Zaidah Mohd Noor
Rujukan : Buku masakan
Cita Rasa Malaysia 1000 resepi Unggul

2 sudu besar margerin ~ aku gabungkan dgn sesudu minyak sapi sekali
1.5 cm halia ~ kupas dan hiris
2 ulas bawang putih ~ dihiris
4 ulas bawang merah ~ dihiris
1 batang serai ~ dititik
3 helai daun limau purut ~ aku letak 6 keping.. sbb lg wangiii..
Garam secukup rasa
500 ml air ~ yg ni aku tak ikut sbb jumlah air bergantung pd beras yg kita pakai
125 ml pati santan ~ aku ganti dgn susu cair ideal je nak kurangkan berlemak
1 sudu besar stock ayam ~ aku ganti dgn seketul kiub ayam knorr
2 cawan beras Basmathi ~ di cuci bersih dan toskan airnya ~ aku pakai beras wangi je
4 titik pewarna hijau

Panaskan Margerin di dalam periuk
Tumiskan bahan-bahan hiris hingga wangi
Masukkan serai dan daun limau purut, kacau sebentar
Apabila dah harum masukkan air, garam, santan, stock ayam dan beras
Kacau sedikit dan biarkan sehingga air nasi kering
Apabila kering, titiskan dengan pewarna hijau
Gaul sebati dan biarkan hingga nasi masak sepenuhnya


Smlm aku gandingkan nasik tu dgn ayam masak sambal hijau.. ni resepi sendiri je..


Ni hasil nasik aku.. tak la selawa yg kak ita tu snap.. dia pakai beras basmathi.. tp nak buek camno, beras basmathi takde kat umah aku..

Yg ada beras bashidup je.. ekekeke.. kat umah ni aku pakai beras wangi je.. so hantam jelah pakai beras tu.. jd berganda2 harum nasik ni bila di masak..

Yang berkaler2 merah kat dlm resepi tu ialah benda yg aku ejas.. aku kan suka derhaka sket dgn resepi.. bkn apa, kekadang bhn2 tu takde kat umah.. so pandai2lah kita nak ejas mcm mana kan.. hehe

Korang try la resepi nasik ni hujung mggu ni.. sure harummm je umah korang.. boleh di gandingkan jugak dgn lauk ayam goreng berempah, sambal tumbuk/gesek, rendang ayam dan whatever la yg korang rasa sesuai..

Yang pasti bertambah2 nasik yg hubby aku dgn abg aku mkn smlm.. hehehe.. legaaa.. arini pening kepala lg nak masak apa pulak.. kuikuikui.. mcm biasaaa, belek2 blog masakan le jwbnya.. suka menerai resepi baru..

Smlm punya dessert hanyalah kopok lekor dan otak2 je.. tak kose nak snap.. hahaha.. okey.. slmt mencubaa..


9 comments:

Liza said...

salam ana...bru pg td sempat jalan umah kak ita n nampak nasi ni...bru berkira2 nak buat, tp dah sampai sini dulu yer....hihihihi

aida zain said...

waaaa Ana sgt rajin memasak yer skrg...terliuq tgk semuanya sedap2 laaaa...bila laa dpt jd cam Ana ni leh main masak2 kat umah...hehehehee

Yan said...

rajinnya.. lapar lah pulak bila tgk ayam tu..

sitinirzan said...

kak ana..halia 1.5cm tu yg x tahan nk bace.siap bw ruler g dapur ea..:p

Ana Suzana said...

Sitinirzan..
akak salin balik je resepi tu, hakikatnya masa akak potong the halia, akak main potonggg aje.. tak ukur2 guna pembaris pun.. kahkahkah

Mamaleesya said...

dapnyeee...suke sgt bau limau purut tu

ADEEYA said...

Macam best je. Nak suruh mama try buat lah hihihi almaklumlah nak masak sendiri tak reti :/ huhu

Gina said...

Bravo Ana...kan dah cakap, Ana boleh buat punya

Unknown said...

I wanna try lasagna 😂

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...