NoThiNg SpeCiaL aBouT Me... JuSt aLwaYs SmiLe... (^_^)

jom kita jadi kawan2

Monday, July 23, 2012

ReSePi : PuDiNg KaRaMeL GuLa HaNguS

Dalam byk2 resepi puding karamel, aku hanya suka gunakan resepi yang ni je sbb tak menggunakan banyak sgt telor.. resepi ni aku ambik dr website myresepi.. link dah tak ingat..

Tapi pada empunya resepi di ucapkan terima kasih ye sbb sudi berkongsi ilmu.. ni aku nak share dgn kengkawan kat sini lak..


Ni puding karamel aku smlm..


Bahan2 :
~ 400 ml susu segar/susu cair
~ 5 sudu besar gula halus
~ 3 biji telor
~ 2 biji kuning telor
~ 1 sudu teh esen vanila

Bahan utk karamel :
~ 5 sudu besar gula pasir kasar
~ 2 sudu besar air


Cara2 membuat karamel

Masukkan 5 sudu besar gula bersama 1 sudu besar air ke dalam loyang.. masak atas api yg kecik.. kalo api besar kang hangus lak.. kacau2 guna sudu bg rata..

Bila dah bertukar kaler keperangan sedikit baru masukkan satu sudu air lagi.. make sure gula dah cair dan bertukar keperangan sepenuhnya..


Ni dia hasilnya.. karamel yg sungguh cun dan tak hangus.. ecewahhhh.. puji diri sendiri nampakkk.. kehkehkeh

Jom kita buat langkah seterusnya pulak..

Dalam mangkuk atau bekas, masukkan kesemua telor bersama dgn gula halus.. kacau menggunakan whisker..

Kacau perlahan je tau agak2 kasi gula tu sebati atau pun larut.. Jgn pukul beriya2 lak mcm nak buat telor dadar lak.. just gaul selow2 sudahh..


Ni hasil selepas gula dan telor di satukan.. dah sah dah ikatan diorang.. tahniah.. ekekekke.. ape yg aku merepek lak ni.. hahahhaha..


Langkah seterusnya, masukkan susu dlm periuk.. campurkan esen vanila.. masak atas api sederhana..

Takyah masak lama2.. just kasi susu tu suam2 kuku aje.. jgn masak sampai mendidih lak tau.. paham kan.. tak paham tanya..!!


Kemudian tuang susu td ke dalam adunan telor.. tuang sikit demi sikit sambil tgn kanan kacau adunan tersebut..


Lastly.. tuang adunan tersebut ke dalam loyang yg berisi karamel..

Sila TAPIS ye adunan tu sblm tuang .. dalam gmbr ni aku tak snap penapis lak sbb tak cukup tgn nak pegang..

Tgn kiri dah pegang adunan, tgn kanan pegang kamera.. takkan nak guna kaki lak utk pegang penapis lak kan.. huhuhu..

Kena tapis sbb dalam adunan tu mesti ada putih telor yg berketul2.. kalau tak caya sila korang tapis gak.. kalau korang taknak tapis lantak korang lah ye.. hehehe


Tutup loyang guna aluminium foil semasa proses pengukusan..

Pastikan periuk kukusan di panaskan terlebih dahulu.. biasanya aku memang panaskan periuk kukusan dulu kemudian baru aku sibuk prepare adunan lak..

Kukus selama 30 minit dgn api sederhana.. Sekiranya selepas 30 minit tapi puding masih lembik, sila tambah lagi masa kukusan.. kukus lagi sampai puding betul2 masak..

Kalau yg takde periuk pengukus boleh jugak guna kaedah bakar.. Tapi kenalah letak loyang adunan ke dalam loyang yg berisi air panas ( kaedah steam bake).. bakar dgn suhu 150 celsius selama 40-45 minit..


Hasil selepas di kukus.. sejukkan dalam peti ais sebelum di keluarkan dari loyang..


Hiaslah ikut kreativiti anda.. siapppp...!! ni kalau aku jual kat bazar ramadhan ni mesti org berebut2 nak beli stoberi je ni kang.. ekekeke..



51 comments:

GreenJade said...

hiasan tu yg paling menggoda nafsu ku sis hehehe

cantik lah mcm syg pulak nk makan..hehehehe

Bicara hatiku... said...

YUMMY... walaweh ana.. ko membuatkan aku meleleh air liur dibulan puasa ni.. huhuu

meera said...

ana.. Klau nk lg snang.. adunan telur n susu tu masuk dlm blender jek pukul.. nnti texture puding pun nmpak cantik je. puding ana mmg terbaik la..

ila jer said...

rajinnyerrrr ana ni....

syalinda johari said...

balik petang nanti nak cuba lah resepi ni...kekekekeke

ameris said...

ana; akak buat masa 1day pose ari tu.
style akak blender jer telor+susu pekat 1/2 tin+air secawan pastu kukus.

mama harith said...

salam perkenalan kak..huhu..dh lma x buat puding karamel nie..mase blm jadi bini org je buat, skrg x lagi sbb hubby xgemar sgt manis2 n spesis puding ni..tp ble tgk akak punye puding,semangat balik nk buat..buat sndri, mkn sndri la jwbnye..

@e_da said...

memang teringin nak buat... tq ana share resepi...:)

UmmiSalwa said...

Sumber Inspirasi,Menu Ramadhan untuk saya yg sekali kering idea ni :), terima kasih kak slalu share resepi

Ana Suzana said...

Puding ni tak manis sgt.. Ana dgn hubby pun tak suka yg manis2 terlebih ni..

sal-nurbeena said...

Peeeewwwiitttt...puding tu ngah ngorat akak. Kurang manis memang pihan akak.

~NaDiAmiErA iShAk~ said...

sedapnye..nk tryla nnti..tq kak share tutorial wat puding karamel..br tau nk wat..hehe

kakchik@ella said...

feveret KC ni. tapi tak suka buat. suka makan jer. hehe.

SyaNa said...

tgk susunan gambar mcm senang jek nk buat
ni antara malas ngan rajin je ni

nOR HazILA said...

saya pun ikut resepi ana yg post lama dah..tapi dari 3 biji telor..kurangkan ke 2 jee..rasa ok not bad..!! 2nd berbuka nye project lah tu

nor said...

Salam,

ana,
ni just to share ye.

Suami avoid makan nasi nak jaga berat atau kurangkan berat. Lagi lagi slipdisc atau apa jenis sakit belakang, dr suruh kurus dan kurang kan berat badan.

Tapi bukan setakat makan nasi je, segala benda yg berkalori tinggi termasuk lah dessert.
utk pengetahuan- double cream kalau whip, buang airnya, letak dalam fridge jadilah butter.
cheese, full cream milk, single cream, cream cheese, cheese, santan, gula dan makanan yang akhir sekali di proses jadi gula atau berkalori tinggi.

so kesian laki avoid makan nasi, tapi lemah semangat nengok dessert yang menggoda kalbu tu.
Lagi satu elakkan makan lepas pukul 9mlm. So kalau pelu alas perut je. Dessert ni bagus bila siang hari dimana lepas makan kita tak tidur.

Saya ada sakit belakang dan akui kena patuh kurus kan dan turun berat badan. Supaya otot dan anggota tidak worn out dan over work by having to carry the extra weight.
Disebabkan faktor pemakanan adalah sgt penting, saya cuba la makan seawal dan sekadarnya. sesekali jalah treat.

Santan santan kenala kurang. kalau masak kari lebihkan kari gunakan air asam jawa untuk kuah baik kari ayam atau ikan.
kalau nak lowfat milk.
ingat apa kita makan akan diproces jadi kalori. jika tidak di bakar kalori tu berkumpul menjadi lemak. Sakit belakang ni tidak akan pergi cuma kena manage. Maka manage lah dengan menurunkan berat badan.
Jika minum teh tak yah gula, semua kena adjust.
Ana kena supportive.. bagusnya pencuci mulut makan sepotong buah sebelum makan. so acid dlm gula diprocess dan bila kita makan kita tak cepat rasa lapar.

ok ana, jaga diri awak, awak tunggak keluarga. selamat berpuasa.

tak yah publish la ni.

DeQWa said...

Yeayyy baru pas siapkan puding karamel resepi kak ana,sedapppp....
petama kali buat terus menjadi ...syokknyerrr..hihi

Aimi Syahirah said...

Kak Ana,
please buat entry resipi agar-agar or side dishes waktu berbuka pleaseeeeeeee

Sebab I can only learn and do well in making something through your very clear and ohsem steps! :DD

Aimi Syahirah said...

Kak Ana,
please buat entry resipi agar-agar or side dishes waktu berbuka pleaseeeeeeee

Sebab I can only learn and do well in making something through your very clear and ohsem steps! :DD

Eera Shera said...

senang je ni..nk cuba la :)

Hapizah said...

hai...saya da try waktu raya hari tu...memang menjadi dgn jayanye.tq

fariesyanadhiya13 said...
This comment has been removed by the author.
HAMIZAN AWANG said...

pinjam resepi yea kak... ;)
first time try!!! hehe

kasehmea said...

ehem...nak mintak resepi ni sis....terima kaseh....
jap lg nak cube...harap3 menjadik :)

nuraniey640 said...

cam senang jew,nie yg nk try nih :)

missmeraa said...

kak.. tq share resepi..
1st time puding karemel ikut resepi akak, memg perfect rasa dia..
en tunang gile karemel, die kate ni plg perfect rasa die. tq kak

Ana Suzana said...

Sama2 missmeraa

ct zaque said...

Salam..kalo kite tuang adunan telur+susu tu ke dlm loyang karamel...nanti x bercampur ke..

Ana Suzana said...

Ct zaque..
Tak bercampur sbb karamel tu dah mengeras dah..

Cik YummY said...

kak, kalo kaedah steam bake guna api atas bawah ke api bawah ke api atas?

Aisyah Awang said...

Akak..sy dh try resipi ni..menjdi dn sedap! Terima kasih ye share resepi..:)

fuzza nissa said...

tq share resipi...insyaAllah nak cubalah! cuma nak tanya...5sudu besar gula utk puding tu manis sgt or biasa2 je...?

www.mummysayf.blogspot.com

lilieyz said...

Google pasal krim karamel tjumpa blog ni. Tq ya sbb share. Nak p buat skrg jugak.

Eqmal Kitaro said...
This comment has been removed by the author.
Mlynh Nml~ said...

Senangnyaaa :D thanks !!! Hehe

Fereshteh Zahra said...

klu kacau telor dgn gula halus tu tanpa gune whisker bole ke kak?.. ganti dgn bnd lain.. ade ubah rase ke?

Noleeza sapuan said...

i dah try buat malamni.hanya tuhan saja yang tahu betapa sedapnya :p walaupun nipis sodap mak aih.hihihi.thanks kak ana.

dill said...

salam. saya ada terjumpa 1 entri sebijik macam entri puan. mungkin dia sudah mintak izin? saya tak pasti.

http://norhafizahsapani.blogspot.com/2013/02/puding-karamel-gula-hangus.html

dill.

Ruzana Ibs said...

Assalamualaikum
Dear Ana
Love your blog.
Please visit my blog too.
http://jelitashaklee.blogspot.com/

Love,
Ruzana

nor mihah said...

Salam..nk tnye ....knpe mse wt gle hangus tuu gule jd keras???

nor mihah said...

Salam..nk tnye ....knpe mse wt gle hangus tuu gule jd keras???

ctshoppekkb said...

Tq k.ana...resepi ni mnaikkan smgt sy utk buat karamel yg suam requesti...resepi lma mbuatkn sy mls utk buat sbb remeh caranya...ptg ni nk try buat...

ctshoppekkb said...

Dah jd dah karamel ni...tp teksturnya agak keras...suami nk yg lembut mcm taufu fa...cmne nk buat yg lembut tu....tp sy rs ok je cmni....

Gdah Abdullah said...

tgh atas dapur lg pudingku.hopefully menjadi dgn jayanya..boleh mkn buka nanti..

NuR HiDaYaH said...

salam sis.klo karamel tu sy bubuh2 butter blh kn?sbb sy bubuh gula saja,xjdila,2 kali sy dh buat.buh butter bru blh..

FarahanaMohdHanafi said...

Salam sis..thanks for the resipi...tgh try wat..heee...

Ellyana Isa said...

Tx for recipe. Selalu buat pakai 10biji telur tapi bnyk la pulak. Nak kurangkan xpandai. Ni ade yg just nice, senang. Bole buat sikit.. Tx ya! And maybe bole drop blog elly jugak k.. www.ellyanaisa.com

Ellyana Isa said...

Tx for recipe. Selalu buat pakai 10biji telur tapi bnyk la pulak. Nak kurangkan xpandai. Ni ade yg just nice, senang. Bole buat sikit.. Tx ya! And maybe bole drop blog elly jugak k.. www.ellyanaisa.com

Rashidafahmi Fahmi said...

Waaa...nak cuba na cuba...dah terliur...slerrrpppp

asyamie ahmad said...

Sangat lembut teksturnya...thanks to ana n myresipi :)

asyamie ahmad said...
This comment has been removed by the author.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...