NoThiNg SpeCiaL aBouT Me... JuSt aLwaYs SmiLe... (^_^)

jom kita jadi kawan2

Friday, July 20, 2012

akTiViTi Di HoSPiTaL LaGi

Rajin sungguh aku apdet blog sejak dok kat spital ni kann.. maklumlahh.. byk sungguh masa kat sini.. kejenye selain makan, tgk tv, layan karenah budak2, jadi nurse part time merawat suami, tu yg terasa byk sgt masa ngadap laptop tu.. hehehe..

Dok lama2 kat wad ni pun badan jadi lemauu aje.. kalau le ada botol kedap udara yg boleh muat dgn saiz badan aku, dah lama aku masuk dlm botol tu kasi tak lemau.. ekekeke..

Anak2 aku seronok aje sbb diorang leh gi kedai bila diorang ngengada, diorang leh gi tempat main, tu pun kalau aku rajin nak bawak la kann.. padahal baru sekali je aku bawak selama 4 hari berkampung kat sini.. kahkahkah..

Playground kat spital prince court ni tak besar mana pun.. tp kiranya bebudak seronok la jugak kan kalo main..


Ni gmbr semalam..

Aku bg main kat sini kejap je.. ada le dlm setengah jam je kot.. pastu terpaksa balik wad balik sbb abah diorang dah rindu.. hahahha.. ica ngamuk sakan sbb ajak balik.. dia tak puas main lg tu..


Apis sakan main bola.. dia kata bola gergasi.. ekekkeke..


Ica yg tembam..

Lepas dpt sms dari encik suami ajak balik bilik, terus aku paksa budak2 ni balik.. kang bebila pegi le lagi.. kalau aku rajinnn.. hahaha..


Dah dahhh.. jom balikkkk...

Ohye, kan aku ada bgtau kat entry sebelum2 ni yg kitorang kemungkinan discaj arini kan.. tapi tak jadi pulak.. kitorang discaj sok aje sbb arini hubby ada rawatan fisio selama 2 kali..

Bagi yg tak tau cerita, hubby aku sebenarnya kena slip disc.. memula ingatkan sblm ni dia sakit2 badan belakang mcm biasa2 je.. mcm lenguh2 gitu..

Pastu lak minggu lps kot dia pegi main futsal dgn jiran2 kitorang.. haaaa.. sejak dari tu sakit kat bahagian tulang belakang dia makin menjadi2.. sampaikan nak rukuk masa solat pun payah..

Nak berjalan pun mcm sakit sgt.. tu yg bila wat scan MRI terus dpt detect kena slip disc tu.. pada asalnya doktor suspek batu karang.. tapi takde pun batu karangnya..


Ni hari kedua kat spital..

Yg tu ialah doktor pakar.. dia yg rawat encik suami dan bgtau condition encik suami mcm mana.. slip disc yg encik suami aku alami ialah di bahagian L4.. aku pun tak reti nak explain mcm mana.. hehehe

Doktor tu bg penerangan kat kami dan bgtau kaedah rawatan.. dia bg kami beberapa option.. dia tak paksa kami malah dia suruh kami bincang dan pilih di antara option yg dia bg..

Option pertama : surgery.. dia kata pembedahan kecil akan di buat di bahagian tulang yg sakit tu.. pastu dia terangkan la itu ini.. aku tak reti nak explain sgt le weh.. huhuhu..

Option kedua : ambik injek epidural + steroid.. haaa yg ni akan membantu mengurangkan kesakitan katanya, tapi dos yg di berikan hanya bertahan lebih kurang sebulan mcm tu..

Selain dua option tu, ada kaedah lain.. iaitu dgn buat rawatan fisio ikut jadual yg di berikan.. lebih kurang 2-3 kali seminggu kot..

So lepas doktor pakar tu bg penerangan kat kami, kami pun mintak masa jap utk pikir dulu.. tu yg aku letak status kat fb tu.. mekasih sgt2 pada semua kawan2 yg kongsi info kat fb tu.. nanti ada masa aku sharekan kat sini pulak..


Hari ketiga doktor pakar ni dtg lg..

Dan masa ni hubby bgtau keputusan yg kami dah buat.. kami takkan buat surgery dulu sbb terlalu awal rasanya.. injek epidural + steroid pun kami takmau.. ecehhh, kami la pulak, padahal yg nak kena tu ini hubby aku aje.. ekekkeke..

So hubby aku cakap dia nak buat rawatan fisio aje dulu selain dari mkn ubat.. ubat homeopathy pun hubby aku mkn jugak..

Arini hari kedua encik suami buat rawatan fisio.. esok dah boleh balik umah.. nanti kena datang lagi buat rawatan.. penat okey dok kat wad..

Kiranya ni jadi rekod dlm sejarah la ni sambut ramadhan kat spital.. tadi staff spital dah dtg ambik order siap2 utk dia hantar menu bersahur.. aku order nasi hayam aje.. hehehe.. mcm la byk pilihan sgt padahal dia bg 2 pilihan menu aje.. ekekekke..

Tak sabar nak balik umah sok.. rindu umah.. so far keadaan encik suami skrg ni okey sikit.. ada kemajuan sikit la sbb dia byk berehat kat sini.. yelah kalau kat umah kang byk urusan keje yg dia sibuk nak pikir..

Kalau kat sini dia betul2 rest.. pastu dia syok main katil yg boleh ejas turun naik , melengkung la, lurus la hape la.. hahahha..

Siap tanya aku ada tak katil mcm ni size queen di jual.. ekekeke.. maklumlah tak pernah duduk wad.. aku dah biasa dah sbb beranak la apa lagi.. ekekkeke..


Ni la aku sekarang yg tengah apdet blog..

Perasan tak apa yg lain kat aku..?? abaikan le keliling aku yg bersepah.. maklumlah, kami kan main pondok2 kat wad.. hehehhe..


Ni la muka aku kalau pakai spek..

Aku sekarang ni dah pandai pakai spek.. bkn sebab ngada2.. tapi sbb mata kanan aku kabur.. rabun sudahhh..

Tapi aku pakai bila perlu je mcm tgh drive, tgh hadap laptop.. selain dari tu aku tak pakai sangat sbb apis kata aku mcm cikgu bila pakai cermin mata.. ekekeke..

Pastu aku rasa mcm kurang comel lak.. hahahha.. perasan sungguh..!!


15 comments:

shiedahkamil said...

kak ana ni kecik molek je..mcm ank dara lg. hehe

Ana Suzana said...

Ewahhh.. Terus kembang.. Ekekkeke

elly_hh said...

Di kesempatan ni nak ucap Salam Ramadhan buat Ana & keluarga.. (silent reader).. maaf, x de kaitan ngan post ana tu..

Ana Suzana said...

Salam ramadhan jugak buat puan elly_hh.. Mekasih sbb berkunjung kat blog ana..

nae said...

Salam sis,

Hopefully suami makin sihat :) Ni contact no untuk medical centre yg famius for slip disc tapi kat Seremban. 06-7636203 / 012-6128178 Kwan Specialist Medical Centre (Dr Kwan Swee Cheong)

Try la..

DaiADellas said...

-Nk kongsi pengalaman-
Saya pn ada slip disc di L4 dan L5. Peringkat teruk dan memang kena operate. Cuma xyah masuk besi je lg.. Lepas operation, mmg nyesal.. Lebih baik fisio je selagi boleh tahan sbb byk buruk jgk operation nie..
Skg, alhamdulillah, dh boleh hidup normal kembali walaupun dh tak boleh lasak2 sbb slip disk nie boleh berulang kalau tak berjaga2..

-Sush jgk kn.. :)-

tini uma kuantan said...

salam ana, akak nak bagitau ni, kalau ana rasa ingin mencuba tuk berubat dgn seorg ustaz (pakcik) kat kuantan ni,boleh bgtau saya. Utk tulang belakang insyaalah beliau bleh ikhtiarkan dengan izin ALLAH....

shahida said...

salam, saya pn dulu pernah mengalami sakit yg sama mcm hubby akak. prolapse disc. saya buat fisio, lama2 kita boleh adapt dengan keadaan tu.means, kita tau apa yg boleh buat sakit ni makin worse...so, kena hati2 gak dengan aktiviti semasa..anyway, saya dokan hubby akak cepat sembuh..InsyaAllah...

Ana Suzana said...

wslm Nae..
mekasih atas info yg diberikan.. terharu.. huhuhu

Ana Suzana said...

Puan Daia Dellas..
tulah punca jugak nape kami tak operate.. risau implikasi selepas operate je.. huhuhu.. thanks ye kak kongsi pengalaman

Ana Suzana said...

kak tini..
share je info kat ana atleast ada mereka2 yg di luar sana yg mengalami sakit yg sama mcm husband ana leh rujuk kat sini

Ana Suzana said...

Shahida..
kami pun prefer kepada fisio je.. thanks ye kongsi pengalaman..

ADEEYA said...

Selamat berpuasa ! :)

cikgu su said...

Selamat bersahur nasi hayam kat spital Ana...
Bukan senang nk dpt pengalaman hidup cam tu...
Chaiyok!

Mama-ILuvU said...

nampak macam muke student lak ana bila pakai spec...hehee

http://mama-iloveu.blogspot.com/

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...