NoThiNg SpeCiaL aBouT Me... JuSt aLwaYs SmiLe... (^_^)

jom kita jadi kawan2

Tuesday, July 24, 2012

ReSePi : DaGiNg BaKaR + AiR aSaM

Sorry lambat apdet.. aku bz sgt wehhh bila anak2 sekolah ni.. pg2 pun kelam kabut gak..

Ni pun aku sambil masak ni sambil mengapdet tau.. kalau hangit lauk aku masak siap la korang.. kekekke..

Resepi Daging Bakar :

Memula korang beli daging kat giant atau cold storage atau mana2 pasar basah.. aku beli kat cold storage je semalam.. aku beli seperti yg dalam gmbr..

Bahan2 blend bersama :
~ 1 labu bawang besar
~ 4 biji bawang merah
~ 4 ulas bawang putih
~ 3 inci halia
~ 3 inci lengkuas
~ 3 batang serai
~ satu sudu teh ketumbar ( kalau takde takpe )

Bahan perasa :
~ garam
~ 1 sudu besar madu ( kalau xde pun takpe )


Cara2nya :
~ daging di lumur dgn garam dan madu.. lepas tu masukkan ke dalam plastik mcm gmbr di atas.. masuk dlm bekas/mangkuk pun boleh..

~ kemudian campurkan bahan2 kisar td ke atas daging.. perap paling kurang setengah jam..


Panaskan oven terlebih dahulu dgn suhu 180 celsius.. api atas bawah..

Panggang daging dgn meletakkan rak di di tengah2.. Dulang tu aku taruk minyak sikit sblm letak daging..

Panggang sampai masak ye.. bg yg takde oven boleh bakar di atas non stick pan.. masak atas dapur gas je..

Berapa lama masa yg di ambik utk masak daging bergantung pada jenis daging korang ( nipis atau tebal ) dan bergantung pada jenis oven jugak..

So selalu2 lah jenguk oven check2 itu daging ye.. jgn lupa terbalik2an daging tu..


Bila dah masak boleh lah di hiris2 daging tu ye..

Yelah, takkan nak gigit besar2 lak kan.. dah hiris2 kan senang nak di makan.. ish3x.. itu pun nak di ajar ehh.. hehehhe..


Resepi Air Asam

Bahan2 di hiris :
~ 2 biji tomato.. di buang biji dalamnya kemudian di hiris atau di dadu.. ikut suka korang le..
~ 2 bawang merah di hiris nipis
~ daun ketumbar di racik2 halus/ kasar.. ikut suka korang
~ cili api kalau nak tambah lebih pedas..

Bahan di kisar :
~ 300 ml air asam jawa ( asam jawa aku ambik 2 sudu besar di gaul dgn air.. ambik air dia sahaja.. biji2 dan sampah sarap dia buang ye.. hehehe)
~ 1 sudu besar sos cili
~ 1 sudu besar sos tomato
~ 1 sudu kecik gula
~ secubit garam
~ 2 biji cili merah
~ 5 biji cili api.. kalau nak pedas tambah le lg

Cara2nya :
~ blend je semua bahan kisar tersebut.. lepas tu tuang dlm mangkuk.. campurkan dgn semua bhn2 yg di hiris tadi.. siapppp..!! mudah je kannn...


10 comments:

meera said...

its awesome.. Tq ana tuk resepi. snang btul ikut step ana. even in busy schedule.. rajin plk ltak resepi step by step demi tuk kami yg sgt memerlukan. carry on ana.. we need more frm u. Hehhee.

Ila Razali said...

nmpk sedap tu!!

Tapi akak sdg diet!! jeles kat kau yg makan byk tp tak gumok2 tau!

sHeeMa DeaN said...

Awesome..
.. tq ana yang comeii lote....

IBU AINA , AQIL & AMSYAR said...

nak try buat le harap2 menjadi laa..cam senang jek..

INTAN said...

TQ kak ana! akan cube suatu hari nanti... :)

SaRaH SaLiHaH said...

akak..terima kasih!!
resepi yg akak tulis..byk yg senang2 dan buat saya bsemangat utk jadi chef yg terror macam akak!!

maulana said...

Salam akak,
nak tanya itu oven yang dipakai utk panggang daging sma dengan oven untuk panggang kek/ roti ataupun oven jenis lain ?? :)
terimakasih

Ayah Su said...

Tqvm...he6...leh jd master chef. Tumpang guna resepi yerk...almaklumla nak jadi suami soleh nak kene masak jugak sekali sekala utk anak isteri...he6...

Ayah Su said...

Tqvm...he6...leh jd master chef. Tumpang guna resepi yerk...almaklumla nak jadi suami soleh nak kene masak jugak sekali sekala utk anak isteri...he6...

MommaOnnee said...

baguih utk org2 yg tak reti msk cam saya....muahahahaha

kene buat nanti..tq

http://honeyonnee.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...