NoThiNg SpeCiaL aBouT Me... JuSt aLwaYs SmiLe... (^_^)

jom kita jadi kawan2

Monday, July 23, 2012

MeNu BeRbuKa HaRi KeTiGa

Hari ni balik sekolah agak rushing sikit memasak.. rata2 kaum isteri/ibu baik yg bekerjaya atau surirumah sekali pun mesti bz giler kat dapur kann..

Masing2 bertungkus lumus nak menyiapkan juadah utk family tersayang.. mcm tu jugak aku..

Walaupun kelam kabut balik dari sekolah, tapi tetap usaha utk masak yg best2 buat family tercinta.. ecewahhh... skema lak ayat.. hahahha..

Lagi satu, mesti sebelum tido dah plan apa nak masak utk sahur esok dan buka puasa hari seterusnya.. mulalah belek2 website/blog resepi carik idea.. kan.. kannn.. tul tak.. ngehehehe

Di sebabkan balik dari sekolah pun dah lambat, dgn jalan jammednye lagi, maka aku pilih masak sesimple yg mungkin..

Ni menu kami berbuka petang td..

Nasi daging..


daging bakar..


air asam + hirisan tomato..

Hubby suka betul mkn lauk ni.. hehehe.. bangga la kan kalo suami tak abis2 puji sedap.. padahal dah byk kali pun buat air asam ni.. kikiki..

Utk dessert lak aku buat mana yg sempat.. ikutkan kepala hotak ni mcm2 aku nak try buat, tapi masa sgt2 mencemburui aku..

Dah azan maghrib pun aku masih terhegeh2 kat dapur siapkan dessert ni tau.. sob sob sob.. mujur siap..


Ni la dessertnya.. buat 4 pinggan sbb ada adik dgn abg aku tumpang buka puasa sekali arini..


Ni pinggan lain lak.. hehehe


Nama dessert ni aku bantai jelah ye.. dia gabungan krep perancis + puding karamel + whip krim dan buah2an..

Selesai sudah menu utk hari ketiga.. dah berada dalam perut dah pun kann.. kihkihkih.. sok pening kepala lagi nak pikir menu apa..


17 comments:

Iza Rohaiza said...

teringin pulak tengok desert tu....anta la sini skit zana oiiii ;)

cikgu su said...

Subhanallah
Bagusnya food presenting Ana.
Kagum taw akak!

eila said...

akak kena try masuk masterchef la sy rasa...mna thu menang hehe!!!

nadia said...

kak ana~
tadi nadia try buat puding caramel macam akak ajar. hahaha. xmenjadi sebab bekas loyang lagi besar dari kukusan. jadi, xleh tutup kukusan tu dengan rapat. puding tu cairrrr. hahahhaa

sHeeMa DeaN said...

ana...

kita dah lama teringin nak buat nasi daging tu.. resepi please..

perghh.. cayalah.. desert dah mcm dekat hotel..

ameris said...

ana; cantik la mangkuk air asam tomato tu. beli kt mana? ikea ke?

ana mmg superb la bab2 buat desert nie.akak mkn nasi smlm pun dh nk dekat isyak, sbb dok layan karenah 2 beradik tuh. cabaran betol ada anak2 kecik nie.

Zareenaz said...

pergh ana...hebatnye..dia pnye masakan 'simple' tu, ingatkan masak pe..sekali nasi daging..simplelah sangat2..klu saya, mmg lepas isyaklah kot baru makan..complicated woo nak buat..desert ana..memang terbaiklah..ana..bila nak jemput saya datang berbuka umh ana?heehe..jiran alam budiman nih..heehe..(muka tak malu)

Lya Colours said...

keliur tengok dessert! waaaaaaaaaa

mamabetty! said...

perghhh kak ana..terbaik lah desert..da mcm buke kt hotel jer tgok..hehe..bley masok masterchef neh.. =)

mr and mrs sapic said...

kak... nanti share resepi nasik daging...

Mira Adzlia said...

ok...sedap...hihi :p

mum2h said...

Ana...dessert tu dah mcm kat hotel dah!

SugarSpices said...

kak ana....terbaikla klau bab masakan. Untung suami kak ana dan anak2 kan..

cplud miera said...

rajinnya akk deco desert tu. hehe

Nida Mohd said...

wah sedapnya..pandai betul ana masak macam-macam..semua nampak menyelerakan..share la resepi nnt

cahaya kejayaan said...

kak ana, mmg mabeless la desert akk.. leh masuk mastercep..hehe.. =)

DylaMikhail said...

Sedappppnyeeeee kak ana

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...