NoThiNg SpeCiaL aBouT Me... JuSt aLwaYs SmiLe... (^_^)

jom kita jadi kawan2

Monday, July 30, 2012

MaSiH ReZeKi aKu

Ni cerita sabtu lepas.. sape2 yg jadi friend aku kat fesbuk mesti tau kenapa dan apa yg berlaku kann..

Begini citernye, tghari tu encik suami sibuk layan channel AFC kat tv.. alaaaa channel bab masak2 tu.. laki aku kalo masak kat tv memang hebattt.. ekekke.. masak sambil baring2 kat katil lagi.. jeles sungguh aku..

Aku kalo wat lagu tu memang takkan berasap la dapur aku tu.. cehhh, berasap la sangat kannn.. ko ingat ko pakai dapur kayu arang ke apa kann.. kihkihkih..

Bila beliau sibuk layan channel tu mulalah cakap sedapnye lah, tulah ini lah.. mulalah mintak aku try buat menu mcm yg dia tgk dlm tv tu.. hahahaha.. sabar jelah aku..

So menu utk dia yg aku buat hari sabtu tu ialah beef steak.. sbb dia tgk chef kat tv tu masak beef steak.. hahahha.. baik la abang.. permintaan di tunaikan..

Maka gigih la aku ke giant sbb nak carik daging steak yg tebal sikit.. aku pegi sorang2 je.. anak2 biar encik suami jaga kat umah..

Tak kuasa aku nak angkut diorang, kang bkn brg basah yg aku beli, mau menan yg penuh troli kang.. so sila dok diam2 kat umah ye anak2 dgn apak kamu..!!


Ni la hasil rembatan aku dlm stgh jam berada dlm giant.. nmpk masih byk ruang kosong dlm troli tu kan.. kikiki..

Takpe, malas nak lama2 berkampung kat dlm giant tu.. tak penuh troli pun bil yg kena bayar sampai rm250++.. mahal betul barang2 sekarang..

Kuar dr giant aku pun gigih la tolak troli laju2 sebab nak mengelak dari di tahan dgn salesman/salesgirl yg berlegar2 kat booth dlm giant tu.. diorang tu cakap je 5 minit, tapi kang berjela2 ceramah aku nak kena dengar.. aku dah la nak kejar masa memasak nih..

Sambil2 tu aku tetap jamu mata dgn booth2 yg jual baju2 raya.. mak aihhhhh, cantek2nye bajuuuu.. rambang mata aku.. harga dia pun boleh pengsan gak kalo beli 5 helai.. hahahha..

Jalan punya jalan melalui setiap booth yg ada kat ruang legar giant tu, tetiba aku terpandang sepasang baju tu.. mungkin bg org tak le cantek sgt kot.. tapi bg aku cantek.. tetiba berkenan lak..

Terus aku gostan balik pegi kat booth jual baju tu.. tanya2 harga jap.. rm125 selai.. huh.. mahal sungguh ehh baju2 skrg.. aku try tawar menawar lagi...

Kot2 la dpt less byk leh la aku rembat 2-3 pasang kannn.. tak dapat gak.. 50 sen pun tak dapat.. sajeeee arrrr.. cakap dgn mak aku baru tau.. wuwuwuuuu..

Takpelah, penat nak buang air liur sbb tawar menawar tak berjaya, so aku beli jelah sepasang.. tu pun rambang mata nak pilih kaler apa.. ambik pink kang laki aku kata asyik pinkkkk aje.. hahahha..

Last2 ambik kaler kuning... haaa kauuuu, dari jauh korang dah leh nampak aku sbb kaler kuning tu terang sgt bg aku.. takpe, try pakai lain dr yg biasa sikit..

Yang ni bkn baju raya.. tapi just buat baju nak pi jenjalan dgn hantar anak sekolah.. baju raya aku kena carik dgn encik suami la kannn.. barulah konfiden sikit waktu nak membayar bilnya kang.. ekekekke...

Lepas rembat baju tu terus tolak troli laju2 lagi.. nekad takmo pandang booth2 baju lain.. takut aku terbuat pitstop lak kat situ.. abis duit ringgit aku kang.. huhuhu..

Akhirnya berjaya gak aku kuar dari giant dan berjaya sampai ke parkir kete tanpa shopping melampau2.. kahkahkah.. tahniah utk diri aku.. kawal nafsu shopping sikit ye ana oitttt..

Hari sabtu tu giant memang agak sesak sgt le.. parking memang payah nak dpt.. aku lak kebetulan senang dapat parking masa tu sbb kebetulan ada yg nak kuar..

Dan masa aku tgh loading barang2 dr troli ke dalam kete pun dah ada kete lain yg menunggu aku berambus dari situ.. hahahha..

Time ni aku pun menunjukkan keprihatinan aku dgn meloading brg2 dgn pantas dan cargass.. sbb takmo org tu tunggu aku lama2 dan terhegeh2 nak kuar dr situ..

Lepas abis punggah semua brg2 dari dlm troli, terus tolak troli ke tepi.. zasss start enjin kete dan berambus balik umah.. 10 minit kemudian aku pun sampai la umah.. pastu sesi transfer brg2 dr dlm kete ke dalam umah lak..

Dan masa ni aku dah tak sedap hati dah sbb plastik merah yg berisi baju kurung yg aku beli td tak nampak dr pandangan.. uikkkk.. mana pegi baju aku... huhuhu.. mahal tu wehhh..

Kalau baju tu rege singgit aku tak la ralat sgt.. dah la penat tawar menawar tp tak dapat.. last2 hasil pun takde bila aku yakin baju tu aku tertinggal kat penyangkut troli.. uwaaaaaaaaaaaa...

Ngadu2 kat encik suami.. hairan dia tgk bini dia terloncat2 sbb gabra baju tertinggal.. jam dah kol 4 ptg dah masa tu... alahaiii.. nak masak lagi.. huhuhu..

Last2 aku cakap dgn encik suami aku nekad nak pegi giant lg sekali.. dari umah aku nak ke giant adalah dlm 11 kilometer.. tu tak termasuk jammed sbb kalau time2 gitu kete dah byk kat jalan..

Ahhhhh tak kira, aku nekad pegi jugak.. tawakal pada Allah.. andai ada rezeki aku, adalah.. andai takde rezeki, redha.. sob sob sob..

Zassss aku merempit laju2.. masa ni bila berada kat traffik light dan kena menunggu selama 120 saat baru nak bertukar kaler hijau, aku rasakan mcm berjam2 lak lamanya.. rasa nak lempang2 je lampu isyarat tu.. huhuhu..

Dah le nak kena menghadap 3 traffik light sepanjang perjalanan nak ke giant.. takpe, sabarrrr... walaupun dlm hati tak sabar2 nak sampai ke tempat yg aku parking kete tu..

Akhirnya sampai gak aku kat giant.. aku just parking dgn memblocking kete org lain je.. sbb nak carik parking kosong memang tak dapat le.. sesak dgn org ramai.. mission aku cuma nak carik balik troli yg aku letak kat tepi2 parkir tu je..

Tapiiiii.. segala troli2 yg byk kat situ dah takde.. agaknya pakgad dah ambik kot bawak masuk dlm giant.. huhuhu.. luluh hati, jantung, pankreas dgn usus tali perut aku.. di manakan dikau wahai beg plastik.. uwaaaaa..

Tapi aku tak mengalah.. aku tgk2 gak sekeliling tempat aku letak troli tu, tetiba aku terpandang satu bungkusan plastik kaler merah atas rumput berhampiran parkir.. terus aku berlari2 anak (ewahhh.. hahhaha) menuju ke ke plastik tersebut..

Bila aku bukak je utk lihat isi dalamnya, SAHHHH.. baju akuuuuuu... Ya Allah.. syukurrrr sgt2 sbb masih rezeki aku.. aku bayangkan dah hilang dah.. tapi masih ada rupanya..

Dan aku tak tau hamba Allah mana yg letak plastik beg tu kat situ.. apapun mekasih byk2.. hilang kempunan aku nak pakai baju baru.. hehehhe..


Ni la plastik beg yg buatkan aku gelabah dan tak senang duduk.. huhuhu..


Ni la baju kuning aku tu.. mujur doa aku di perkenankan.. Dah.. tu je aku nak citer.. hehehhe..


19 comments:

PINATBATE said...

Syukur Alhamdulillah..! Rezeki yg halal Insyaallah kalau hilang pun akan dapat semula.

Hayati Rameli said...

alhamdulillah..ade rezeki kak ana nak melaram baju baru..ihihi

salam perkenalan :)

irmafittaputri said...

tu la org suh beli 3 troli xmo.... kang dah mngagau carik troli balik..ngeeee... gigih betul ana...patutla rezki murah...

syawalsimpsons said...

penuh troli tu...

ibh_sue said...

Ha tu la. Nampak status tu, tp tak teringat nak tanya dpt ka tak. So, ni dah terjawab la ya. Berbaloi la penat lelah ana pg balik ke sana.

rahayu said...

kalau rezeki halal insyallah dapat semula...baca cerita ana macam akak pun ikut gi giant sama hehe

ameris said...

saspen giler baca citer ana...
sib baek ada lagi.. bila nak pakai tu??

** ana, sedap tul sosej roll amik dari blog ana tuh. nnt akak buat entry tu ok.

Nuraz said...

alhamdulillah..kalau dah rezeki tak ke mana.. :)

Hati Kata Jujur said...

sempat masak tak

Ana Suzana said...

Sempat masakkk.. Heheheh

Ana Suzana said...

Kak rahayu..
Hahaha.. Tergelak ana baca komen akak.. Ekekke

Ana Suzana said...

Kak ameris..
Suspen ehh... Kihkihkih.. Ooo akak dah buat sosej roll eh.. Terbaik ah akak.,

Ana Suzana said...

Kak pinat..
Alhamdulillah.. Rezeki masih ada

Asyifa Mustaffa said...

betul sangat ler tu..kalau dh rezeki x kan kemana...:)

cntik bajunya...kuning di raja gitewwww.! siap manik lagi !

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

tp serius cantik baju tue

eila said...

kalau hilang mau seminggu nangis hehe...

JBH_juliyana said...

Kuning nyer cik adik oittt....nasib masih ada rezeki lg..klu idak nanges tak berlagu la dia....

JBH_juliyana said...

Kuning nyer cik adik oittt....nasib masih ada rezeki lg..klu idak nanges tak berlagu la dia....

cikMayat said...

eh eh kak..bj kita sama la :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...