NoThiNg SpeCiaL aBouT Me... JuSt aLwaYs SmiLe... (^_^)

jom kita jadi kawan2

Tuesday, July 24, 2012

ReSePi : NaSi DaGiNg SiMpLe

Resepi lagi..? hahahha... dah mcm blog masakan ler pulak.. tapi takpe, ilmu mesti di kongsi kannn.. sebenarnya banyak aje resepi dlm internet kan kalau kita nak.. tapi lain org lain caranya..

Dan aku tak kata nasi daging aku sedap sbb aku pun tak pernah mkn nasi daging original.. yg aku tau aku try masak dan encik suami kata sedap.. tu yg penting.. encik suami kan juri masakan aku.. hehehe..

Okey.. meh kita mulakan kelas memasak ye anak2..

Semalam aku guna beras ni.. beras ni ialah beras yg di rekemen oleh abah aku kat kampung selaku chef kenduri kat kampung.. dia kalo masak utk kenduri memang beras ni le..

Aku biasanya pakai beras wangi jasmine tu aje.. tapi semalam ngengada lak nak pakai beras basmathi.. rege utk sekampit kecik ni dlm rm28 kot.. lebih kurang gitu lah..

Bahan utama ( utk 6-8 org makan ):
~ 5 beras basmathi atau beras biasa/wangi

Beras ni di basuh kemudian di rendam selama setengah jam, paling kurang 15 minit la.. lps stgh jam sila toskan airnya.. biarkan beras dlm periuk nasi..

Tapi kalau guna beras biasa takyah rendam.. just basuh dan tos kan.. paham..? hehe.. ok done.. meh buat langkah seterusnya..


~ 300 gram daging di potong kiub.. lebih elok daging batang pinang sbb cepat sikit empuknya.. nak taruk lebih pun takpe.. daging ni aku sekalikan dlm memasak nasik ye.. so takde byk sgt aku letak..


Bahan utk menumis di hiris nipis :
3 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
2 inci halia

Bahan2 lain :
1 sudu besar minyak sapi
1 sudu besar butter/marjerin
150 ml susu cair
2 sudu besar sos tomato/tomato puri
sup bunjut adabi
bunga lawang, kayu manis, buah pelaga
1 sudu besar serbuk kurma ~ aku guna baba's
garam secukup rasa ~ aku guna 2 kiub pati ayam knorr
air secukupnya..

Langkah pertama :

Dalam periuk , rebus daging kiub tadi bersama 7 cawan air , sup bunjut, rempah kurma ... rebus sampai daging empuk.. air rebusan jgn di buang sbb nak gunakan utk memasak nasi..


Langkah seterusnya :

Dalam periuk lain pulak, masukkan butter dgn minyak sapi..


Tumis bhn hirisan, bunga lawang, kayu manis dan buah pelaga.. tumis sampai layu..


Kemudian, masukkan 2 sudu besar tomato puri.. kacau rata..


Masukkan pula susu cair.. kacau lagi..


Dan akhir sekali, masukkan air rebusan daging bersama dagingnya sekali ke dalam periuk tumisan tadi.. korang jgn main tuang aje tau.. sukat dulu airnya.. guna pot sukatan beras td, ambik air rebusan dlm 6 pot saja kalau guna beras basmathi la kan..

Tapi kalau guna beras biasa, just ambik 5 pot air rebusan daging tu aje.. dagingnya jgn lupa sauk sekali tau.. hehehhe..

Pastu masukkan 2 kiub pati ayam knorr.. dah settle proses pencampuran sila tutup api.. takyah tunggu menggelegak pun..


Tuang terus ke dalam periuk nasi yg berisi beras td... masak nasik mcm biasa.. utk beras basmathi, level sukatan air bg 5 pot beras adalah di nombor 7..


Siappppp... masa nak gembur2kan nasi tu sila guna garfu.. baru lawa sikit hasilnya..

26 comments:

Nini D.. said...

ok..boleh try nanti :)

IBU AINA , AQIL & AMSYAR said...

nanti nak try laa..yg utk asam tu kak camno nak buek tu...share kak rsepi..heheh

aYenZ JamiL (^0^)/ said...

dah macam nasi arab..huhuhu

Golden Rose said...

terliur lak tgk nasi ni...godaan bulan posa ni...

zailamohamad said...

zaila pon pernah buat nasi daging

makan dengan air asam kan? best best best

Rinna said...

Sedapnyaa.. TQ share resipi yer.. :)

meera said...

Tq ana.. nk try gak lah. mesti sedap ni. yup.. nk jugaak air asam tu.

ibh_sue said...

Ana...Akak tak pernah masak nasi ni lagi. Bila tgk ana buat ni..mcm senang la pulak. Teringin..kena lah masuk dapo jawabnya..

mama_aizarah said...

Best follow resepi Ana, especially org yang tak tau masak n buta bahan ( saya le tu)..ana rajin post gambo bhn2 and step by step cara nak masak..senang le sikit nak cari bahan.. Teruskan post resepi2 ye puan Ana..:)

sHeeMa DeaN said...

yeay!!!.. terima kasih tuan blog.. lap u lahhh..

Hidayah Bach said...

hehe..best lah..
tapi saya adalah jenis orang yang tak berapa pandai nak masak.. :D

salam perkenalan..

nida husna said...

tergugat posa tengok makanan yg kak ana masak =)

nadiafarahida said...

ptg ni nak buat jugakkkkkkkkkkkk la! :)kak ana, resepi air asam tu pelisssssssssssss. :))

Ana Suzana said...

Resepi air asam balik sekolah kang ana apdet ye.. Tak sempat pg td nak apdet.. Rushing sgt.. Tggu ehh..

INTAN said...

kak ana..tq for the recipe..tapi nak resepi daging bakau n kuah asam gak buleh???hubby kite suke mkn daging2 ni..hehe.TQVM!!!

Intan

Suhana Shuib said...

Ana..Su copy respi nah..tq

Boo said...

salam, kak ana.
sheila minta izin copy paste resepi ni ye :)

ji@ a.k.a jion said...

salam ana..nasi daging ni mcm nasi gaul yg biasa buat kt umah mak saya..nasi gaul nie orang banjar je yg biasa mkn..taktaula mmg mknan tradisi org banjar ke..hihi

Kakzakie said...

Kakak berkunjung sini semata-mata nak lihat resepi ini. Terima kasih.

♥naematulsaadahismail♥ said...

Tq for the resepi..br buat td.hihi

blu4sky said...

salam ana,
tengah try out your recipe.. thanks for sharing..
first time buat nasi daging..wish me luck :)

haziraf nassah said...

ohh nak tiru noo..sedap ni..kak selalu buat resepi nurul penyanyi tu

lily rose said...

Blh la try utk berbuka hari ni...thanks ye...

Siti Patonah said...

Terima kasih

Mayang ABDUL RAZAK said...

salam ana... singgah sebentar mencari resepi nasi daging

Unknown said...

Mohon share resepinye

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...