NoThiNg SpeCiaL aBouT Me... JuSt aLwaYs SmiLe... (^_^)

jom kita jadi kawan2

Friday, July 13, 2012

DiNNeR MaLaM TaDi : NaSi ToMaTo

Semalam lepas ambik budak balik dari sekolah aku terus blah balik umahhh.. amboiiii samsengnye ayat aku.. ekekekke..

Malas kot nak pi mana2 walaupun sebenarnya aku ada urusan kat the curve tapi aku postpone jelah next week.. kemalasan melanda yg amatt.. sib baik anak2 tak merengek2 nak ajak pi tempat main..

Sampai je kat umah aku loading anak2 aku sorang2 mcm selalu.. pastu zasss kuar umah balik sbb nak pi market beli barang basah utk masak dinner kang.. jgn risau sbb anak2 aku ada adik aku yg tolong jagakan.. hilang akal apa tinggalkan budak2 tanpa pengawasan org dewasa.. kikiki..

Masa ni dalam kepala hotak tak tau nak masak apa, ahhh lantaklah, pi je market pastu tgk barang2 basah yg ada, kemudian baru leh decide nak masak apa.. biasanya aku cenggitu le.. tgk bahan2 mentah baru leh dpt idea nak masak hape pastu.. pening nak pikir menu tetiap hari..

Lepas setengah jam bertapa kat market terus zasss balik umah.. mandikan anak2 dulu.. bg mkn petang jap sbb sah2 balik sekolah kelaparan kannn.. nak tunggu aku masak lambat lagi baru nak siap kangg..

Dah settle urusan anak2 dan kemas umah sikit2 barulah aku start pakai uniform.. uniform apa lagi kalo bkn apron.. semalam aku pakai apron hijau.. ecehhh mcm le byk sgt apron kat umah ni, padahal 2 helai je.. kahkahkah..


Posing jap kat tempat feveret aku..

Aku paksa ain tolong snapkan gambar aku.. lebih 10 kali kot dia snap sbb asyik gegarrr manjang gambar yg dia snap.. sib baik berjaya gak snap sekeping gmbr yg tak gegar..

Appaaaraaaa... bkn senang tau aku nak posing kat dapur sblm masak.. sanggup pi ambik tudung dan pakai balik semata2 nak posing dulu sampaikan ica merengek2 nak ikut aku sbb dia ingat aku nak gi jenjalan agaknya.. hahahaha..

Ohye, kat market tu aku just beli encik ayam, salad, tomato, apa lagi ekkk.. lupa lak.. yg pasti aku dah buat keputusan nak masak nasi tomato je utk dinner.. settle..


Ni le nasi tomato aku..

Gara2 terlupa beli tomato puree, jadinya kaler oren kurang kelihatan di situ.. tp tak mengapa sbb rasa keenakkannya sedikit pun tak terjejas.. ecewahhhh... masuk bakul durian angkat sendiri nampakkkk..


Dan ini lauk ayam masak merah.. ini resepi abah aku yg punya.. sedapppp... lagi sekali aku masuk bakul.. hahahaha.. kali ni aku mintak korang tolong angkatkan bakul tu lak.. kehkehkeh..


Aku tak suka sgt mkn acar/jelatah..

Jadinya aku gantikan dgn salad dan hirisan tomato aje.. laki aku kadang2 komplen gak dan dia ckp " elehhhh, dia punya tak suka dia ingat org lain pun tak suka la yee.." hahahaha..


Dan ni lah hasilnya yg siap sedia utk di makan.. enak di makan begitu sajeeee..

Resepi akan menyusul kemudian..



13 comments:

ibh_sue said...

Ekekeke..Tang chef posing kat dapo tu tak tahan. Sempat lg ya..hehehee

Mira Adzlia said...

cntik dapor..eh..eh..hehe...mmg nmpk sedap jer nasi tomato tu..haish

Ena said...

rajin sungguh la ana ni..

nurbeena said...

resepi abah ana tu nanti kena publishkan tau

Puteri Satu said...

akak teringin nak buat nasi tomato..tapi tak berapa nak reti.. so nak tunggu resipi dari ana... :)

syalinda johari said...

tengok dia buat nasi tomato macam senang jer..tapi kalau saya buat maunya sehari kat dapur..hahahaha

Lia Mad said...

bila tgk aym masak merah terus rasa nk minta resepi..ooo ok saya tunggu resepinya ye kak

Chinta Safia said...

kak ana nanti jangan lupa pamer resepi tau..tak sabar nak try buat.

Aisyuhada said...

resepi ayam masak merah tu jgn lupa update nanti tau Ana. tanya mak kita, asyik cakap 'masakan mak takde sukat2'.. camane nak dapat rasa sama kalo macam tu..huhu

Mama-ILuvU said...

Nampak sgt sedap and cantik betul food presentation ana. Mana tau one day boleh bukak katering pulak :-)

Mama-iloveu.blogspot.com

IdaShazana said...

perut pun bergelombang

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

hehe dahlama tak tgok gambar ana

Mama Balqis+Annisa said...

gigih salin resepi nasi tomato dan aym msk merah versi kak ana.nak masak di pagi raya....SELAMAT HARI RAYA BUAT KAK ANA SEKELUARGA...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...