NoThiNg SpeCiaL aBouT Me... JuSt aLwaYs SmiLe... (^_^)

jom kita jadi kawan2

Thursday, June 25, 2015

SeLaMaT DaTaNg Ke BeLoG aNa



Mekasih Sebab Rajin Jenguk Blog Ana..

Meh Kenalkan Diri Dan Tinggalkan Link Utk Ana Buat Kunjungan Balas..

^___^



Thursday, November 27, 2014

ReSePi : WaTeR CHeStNuT

 Arini aku buat dessert kegemaran encik suami.. dia tak tau pun sbb aku selalu buat surprise masak tu ini..

Tapi kalau takde idea nak masak apa baru aku tanya pendapatan dia.. ehhh, pendapat dia.. hehe

Nama dessert ni water chestnut atau pun Tub Tim Grob .. selalu menu ni kita akan jumpa kat restoran makanan Thai dan jugak restoran Steamboat Johnny's..

Dessert ni sgt sedap.. dah la sedap, senang lak tu nak buatnya.. yg tak pernah try boleh la try..

Okey.. jom aku ajar step by step nak buat dessert ni..


Bahan2 yg di perlukan :

Ni watak utama.. sengkuang cina @ pun water chestnut.. tanpa beliau dessert ni takkan menjadi.. sengkuang ni comel2 je bentuknya..

Suka hati korang la nak guna berapa biji.. aku abiskan je semua.. leh buat stok kalo tetiba teringin nak makan..


~ nangka madu di hiris2 nipis
~ tepung ubi kayu 
~ 200ml santan kotak 
~ pewarna merah
~ 100ml air
~ secubit garam
~ gula secukup rasa


Cara2nya :

1. Sediakan bekas.. isi 2 sudu air + 2 penutup botol pewarna merah ke dalam bekas..

Kupas kulit sengkuang, basuh dan potong comel2 bentuk dadu.. masukkan ke dalam bekas berisi air berwarna merah tadi.. gaul rata sampai warna pada sengkuang sekata..

2. Dalam bekas lain, isi tepung ubi kayu (agak2 sendiri je utk salut sengkuang).. pastu masukkan sengkuang td ke dalam bekas berisi tepung.. sengkuang je tau.. air takmo..

Gaul2 @ goncang2kan sengkuang dgn tepung ubi biar bersalut keseluruhannya.. pepandai le korang nak buat camne pun kann.. asalkan semua bersalut.. mana2 yg melekat tu pisah2kan ye..

3. Masukkan dalam pengayak.. ayakkan lebihan tepung ubi ke dalam bekas.. kalau nak buat lebih tebal cuma renjis2kan sedikit air pada sengkuang td.. dan salut lg sekali dgn lebihan tepung ubi td kemudian ayak semula..

** aku salut sekali je.. malas nak 2 kali salut.. sekali pun dah okey dah hasilnya.. muehehhe


4. Didihkan air dlm periuk.. bila dah mendidih masukkan sengkuang dan tunggu sampai timbul..

5. Sengkuang yg dah timbul tandanya dah masak dah tu.. boleh la angkat dan masukkan ke dalam bekas berisi air sejuk yg betul2 sejuk.. suka hati la nak taruk ais ke tak.. janji sejuk.. tujuannya takmo sengkuang td melekat satu sama lain..

6. Part ni lupa nak snap.. muahahaha.. memula ambik periuk.. masukkan sekotak santan + 100ml air + secubit garam + gula secukup rasa.. ikut la kemanisan yg korang nak.. kalau ada daun pandan boleh la taruk.. 

7. Masak guna api kecik.. masak agak2 gula larut dan suhu santan suam2 je.. takyah le nak menggelegak pulak.. hehe.. settle.. tutup api.. sejukkan..


Cara menghidang :

Masukkan santan ke dalam mangkuk + hirisan nangka madu + sengkuang + ketulan ais.. siappppp.. !!!

Kalau suka kacang merah yg besar2 tu boleh jugak masukkan.. aku tak suka so tak masukkan..

Kalau nak buat style blended pun boleh.. memula masukkan santan + ais dalam pengisar.. kisar sebati.. tuang dlm bekas.. kemudian masukkan hirisan nangka dan sengkuang.. siapppp..!!!

Harap2 korang paham le penerangan aku.. tak paham aku cepuk kang.. kekeke..

** kalau ada lebihan sengkuang yg dah di masak td just masukkan dlm tupperware berisi air sejuk.. pastu simpan dlm peti ais.. 

*** kuah santan tu kalo tak cukup korang tambah le lagi kuantiti.. pandai2 sendiri ejas.. tak susah mana pun kannn.. hehhe..





Tuesday, October 21, 2014

ReSePi : PaVLoVa

Hari ni buat pavlova.. dah lamaaa sgt tak buat.. tetiba teringin nak buat memandangkan kat peti ais ada buah markisa..

Sayang sekali takde stoberi sbb anak2 dah bedal dulu sampai abis.. cettt.. makanya hias jelah dgn apa yg ada dlm peti tu..


Ni hasilnya.. hehe.. tinggi sikit pavlova kali ni sbb guna resepi 8 biji telor

Jom kita tengok bahan2 dan cara2 membuatnya..



** panaskan oven dulu dlm 150 celsius.. masa nak bakar meringue baru turunkan suhu 140 celsius


BAHAN2 YANG DI PERLUKAN :

8 biji putih telor
Gula aising 300 gram
3 sudu besar tepung jagung 
1 sudu kecil cuka makan
1 penutup esen vanilla


CARA2 BUAT MERINGUE :

Putar putih telor sampai berbuih


Masukkan semua gula aising sikit demi sedikit sambil putar .. 

Putar sampai adunan kental/bertanduk dan berkilat

Bila dah kental masukkan tepung jagung.. putar lagi.. 

Masukkan cuka.. putar lg sekejap je.. tutup mesin..


Letak dalam loyang yg di lapik atasnya dgn baking paper.. bentukkan la suka hati..


Bakar dgn suhu 140 celsius.. api atas bawah.. masa membakar 1 jam 20 minit.. bergantung pada oven masing2.. tambahkan masa kalo belum cukup masak 

Tanda2 dah masak permukaan meringue tak lembab.. permukaan meringue kering dan crispy.. cara nak cek tunggu setelah sejam pembakaran..

Bukak oven dan try sentuh permukaan meringue.. kalau rasa2 dah ok bolehlah tutup oven..

Harus di ingat jangan kuarkan meringue terus dari oven ye.. biar meringue sejuk sendiri dalam keadaan pintu oven renggang/sedikit terbuka.. sendal la guna senduk kayu ke hape ke kan.. kikiki 


Meringue yg dah ready utk di mekapkan.. punyalah excited aku nak mekapkan beliau sampai terlupa nak pindahkan beliau dari loyang.. huhu


UNTUK HIASAN  :

Secawan NON dairy whipping cream (aku guna brand Rich's) - putar sampai kental/bertanduk


whipping cream yg dah di putar

** make sure whipping cream dlm suhu sejuk baru kuar peti ais.. kalau suhu bilik jgn harap le whipping cream tu nak naik gebu.. hehe

Bila dah gebu whipping cream tu boleh la di hias atas meringue.. aku masukkan whipping cream dlm piping bag.. so agak kemas la sikit hasilnya kan..

Pastu hias la suka hati dgn buah2an masam2 seperti stoberi, kiwi, peach dgn markisa..


Setelah di mekap.. kalau ada stoberi kan baguss..


Zoom sikit.. ewahhhh..


Hasil setelah di potong.. gebu betul dalam dia.. macam mashmallow.. luaran sgt crispy.. 

Pavlova ni boleh di potong mcm kek tau.. nak makan scoop2 gitu pun boleh.. 



TIPS :

** aku guna stand mixer dan putar non stop.. level kelajuan adalah maximum.. 

Kalau tak berani nak buat guna 8 biji telor boleh try 4 biji telor dulu.. sukatan utk 4 biji telor ialah;

4 biji putih telor
150g gula aising 
2 sudu besar tepung jagung
1 sudu kecil cuka
1 penutup esen vanila


Baki simpan dalam peti ais.. makan sejuk2 sedappppp.. luaran tetap akan crispy.. jgn risau.. hehe.. memang keje aku asyik bukak tutup peti ais jelah mkn mende ni..









Monday, October 20, 2014

BaJu RM15

Kali ni saje nak share info jap.. mesti ramai yg minat agaknya kan.. hehe


Jeng jeng jengg.. cute tak.. ngeeee..

Simple tapi comel je kot tengok baju bajan ni.. tak pernah beli lagi baju ada nama2 camni.. so bila dapat contact penjual baju camni terus rasa nak try..

Lebih2 lagi harga yg di tawarkan adalah RM15 selai... hambek kooo.. murah betul RM15.. memula macam tak cayeee je.. try wasap owner tu, betul rupanya..

Yelahkan selalunya biasa dengar org jual baju2 camni RM20 ke atas selai.. ni dapat yg murah apa lagiii, harus try ni.. muehehe

Makanya aku beli la 6 helai utk kami anak beranak.. bkn ada family day pun.. sesaje je.. aku dgn encik suami pakai kat umah jelah kot.. segannn.. kikiki.. kalau pakai utk family day baru tak segan.. hehe


Ica terus teruja nak try.. 

Kualiti kain memang ok.. kain cotton.. bkn jenis kain licin murah tu ye.. ni kain jenis serap peluh dan selesa..


Si kecik ni pun pakai gak.. tapi sebab dia baru setahun makanya baju ni nampak agak besar la sikit utk dia.. umur setahun setengah baru ok rasanya..




Sape2 yg rasa berkenan boleh wasap owner dia.. cakap je dapat info dari ana suzana..

Korang boleh try contact beliau :

011-29498687

Atau boleh rujuk :



Atau boleh rujuk fb :



Pastu korang boleh pilih sendiri font yg korang suka.. 


Warna pun banyak pilihan.. aku ni pilih hitam sbb encik suami suka kaler hitam je..


Cute kannnn..


Lengan panjang pun ada gak tau.. harga utk lengan panjang adalah RM20.

Size pulak yg paling kecik adalah umur setahun.. macam utk anak2 aku ambik size ikut umur diorang.. aku ambik size 1, 5, 7 dan 8.. semua ngam dengan diorang kecuali si bayi.. hehe

Utk aku dgn encik suami lak beli ikut size baju yg kami pakai.. aku ambik size s dan encik suami size xl..

Ohye.. kos baju2 di atas belum termasuk postage ye.. kos pos bergantung kepada bape helai yg korang beli dan ikut berat rasanya.. 

Aku beli 6 helai aritu kos pos rm10 utk semuanya.. berbaloi la kan.. hehe..






Friday, October 17, 2014

ReSePi : CHoCoLaTe LaSaGNa

Haaa arini aku nak share dessert mabeles utk korang try.. dessert ni sedapppp.. makan sejuk2 pas kuarkan dari peti ais sedappp sgt2..

Kalau tengok resepi asal sangatlah pening sbb rasa banyak betul step.. 

Pastu nampak macam leceh je.. padahal tak leceh sgt pun benonye.. ni aku wat tutorial sebab nak kasi korang senang nak paham.. harap2 paham la ye.. kekeke

Ok.. meh la aku ajar step by step ye.. dan aku menderhaka resepi asal sikit2 tau..


Step yang pertama (Adunan A ) :

2 bungkus oreo ~ 30 keping oreo
5 sudu besar butter di cairkan


Kisar biskut oreo dgn krimnya sekali dan butter dlm food processor

Cara manual : pakai tangan pun boleh.. ramas2 biskut dan gaulkan dgn butter cair.. biar bersatu ye..


Masukkan dalam bekas khas.. lagi best kalo bekas see thru mcm kat atas.. hehe.. baru la mabeles sbb leh nmpk layer2 dia..

Lapisan base ni sedang2 je tau.. takmo tebal2..



Step yang kedua ( Adunan B ) :

Buat Coconut Chocolate Puding dulu sbb nak pastikan puding ni sejuk terlebih dahulu sebelum kita nak layer atas lapisan kedua..


Ni bahan2nya.. 

Kalau ikut resepi asal dia bg sukatan cawan.. tapi kang ada yg pening cawan size apa.. so aku sukatkan siap2 dlm ml.. bahan yg kena timbang korang timbang la sendiri.. kekeke


Bahan2 Chocolate Coconut Pudding :

1/4 cawan tepung jagung ( 50ml )
1/2 cawan gula kastor ( 80ml )
Secubit garam
1 1/2 cawan susu segar ( 300ml )
1 1/2 cawan santan kotak ( 300ml )
200 gram dark coklat
1 penutup penuh esen vanilla
1 sudu besar serbuk koko


Aku guna coklat coin beryls ni tau..


Masukkan je semua bahan di atas di dalam periuk.. masak secara double boiler macam gmbr di atas.. 

Aku google je gmbr atas ni sbb kang ada yg tak paham kaedah double boiler tu mcm mana.. yg tak berapa paham kaedah double boiler tu maksudnya piyuk bawah berisi air panas.. piyuk atas lak campuran bahan2 td..

Guna api sederhana besar je ye.. kacauuu je bahan2 kat atas tu sampai dia jadi likat.. bukan cair tau tapi likat.. likat macam jem nutella tu..


Seeloknya kacau guna whisker supaya tak berketul.. bila dah likat matikan api.. alih piyuk dan biarkan puding tu sejuk sendiri.. tak perlu letak peti ais pun takpe..

Nak lagi cepat sejuk kipaskan je beliau.. kekeke.. aku lak sambil wat keje lain aku kacau2 adunan ni jugak biar tak berketul2 ..

Saje nak ingatkan kat korang yg puding ni likat dia mcm susu pekat f&n tu.. bkn macam agar2 tau.. nama je puding tapi dia tak keras mcm puding.. hehe



Step ketiga ( Adunan C ):

250g cream cheese
2 sudu besar susu segar
100 gram gula aising
300ml non dairy whipping cream


Cara2nya :

Dalam bekas, masukkan cream cheese yg dah di biarkan dalam suhu bilik.. putar guna mixer sehingga lembut

Kemudian campurkan 2 sudu besar susu dan gula aising.. putar lagi hingga sebati.. ketepikan..


Dalam bekas lain pula, putar non dairy whipping cream secara berasingan.. aku guna brand Rich's.. selain tu boleh guna brand Value Pride atau pun Arla..

Pastikan whipping cream ni di putar ketika baru di kuarkan dari peti ais.. bkn suhu bilik tau.. Mula dgn kelajuan perlahan dan teruskan putar dgn kelajuan tinggi..

Putar sampai menjadi kental seperti gambar di atas.. kental maksudnya bila di terbalikkan bekas tu adunan tersebut takkan tumpah..


Pastu barulah adunan cream cheese td di tuang kedalam adunan whipping cream..


Gaul kedua2 bahan secara kaedah kaupbalik.. boleh guna spatula atau pun senduk..


Kemudian boleh la di tuang adunan C ke dalam Adunan A.. tuang separuh adunan je..


Seterusnya baru di tuang Adunan B ( chocolate coconut pudding ).. suka hati la banyak mana.. sebelum tuang gaul2 dulu coklat puding tu kasi tak berketul2..

Aku ambik sedikit coklat puding ni masuk dlm piping bag.. sebab leh aku guna utk hias2 atasnya nanti.. hehe


Last sekali masukkan baki Adunan C


Hias la ikut kreativiti korang..


Pastu sejukkan dulu kat bahagian chiller.. dessert ni makan sejuk2 baru sedapppp..


Nampakkk.. tinggal sikit dah ni.. huhu


Jemput tengokkk.. kikiki.. selamat mencuba.. 




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...