NoThiNg SpeCiaL aBouT Me... JuSt aLwaYs SmiLe... (^_^)

jom kita jadi kawan2

Thursday, June 25, 2015

SeLaMaT DaTaNg Ke BeLoG aNa



Mekasih Sebab Rajin Jenguk Blog Ana..

Meh Kenalkan Diri Dan Tinggalkan Link Utk Ana Buat Kunjungan Balas..

^___^



Sunday, June 29, 2014

SeLaMaT BeRPuaSa

Assalamualaikum buat semua kawan2 alam maya.. di kesempatan ini daku nak ucapkan selamat menyambut bulan Ramadan yg mulia lagi barakah ini..

Marilah kita berlumba2 mengumpul amal ibadat sebab manalah tau ini Ramadan yg terakhir kali buat kita.. 

Mudah2an di panjangkan umur agar dapat berjumpa lagi di Ramadan akan datang.. Amin.. Insya Allah..

Agak lama aku menyepikan diri.. tapi lani ada kelapangan sedikit utk jengah2 blog yg makin bersawang.. ampunkan kami penunggu gua..


Alhamdulillah pada 25 Jun yg lalu daku baru menyambut ulangtahun kelahiran yg ke 3 tahun.. ehh .. muda dari ica lak.. muahahhaha.. 

Yg ke 33 tahun benonye.. pulak tu kalo di terbalikkan nombor sekalipun tetap sama gak.. hahaha.. ngaku jelah dah berusia.. ngeee

Sambut hari lahir kat umah je.. maklumlah budak2 kan sekolah.. huhu.. masak lauk pauk mcm biasa.. pastu masak roti jala sbb dede teringin sangat nak makan roti jala.. 

Besday kek tu pun aku taktau yg laki aku nak buat surprise rupanya.. elok je dia pi pakat dgn anak2 kecuali si bayi..

Yelah.. pakat dgn bayi watpe pun kan.. bukan beliau paham pun.. hahaha.. aku langsung tak dapat hidu pakatan diorang.. maybe sbb hidung aku tersumbat kot dek selsema..

Yg aku pelik awat la laki aku sibuk tanya pasal bateri smart tag aku ok ke tak.. pastu sibuk cakap bateri smart tag dia nak kong.. tanya bateri kat mana tapi dia langsung tak mintak aku ambik..

Sebab biasanya dia mesti suruh aku ambik kalau brg tu kat atas.. agaknya risau kalau2 aku terperasan agenda diorg kat cctv kot.. kikiki

Yang tukang beli kek adalah adik lelaki aku.. diorang berpakat melalui wasap je.. dalam kol 9.30 mlm camtu kot laki aku kuar umah siap ajak ain dgn dede tolong angkat plastik barang dlm kete katanya..

Aku wat tak tau jelah sbb tgh layan tv dgn si bayi.. aku tak syak apa2 sbb aku pikir laki aku nak tukar bateri smart tag agaknya tu..

 Ica lak lajuu je berlari kuar nak ikut kakak abg dia gi kat abah diorang.. Tetiba aku dengar ica jerit excited :

" ehhh kekkkk.. kek hari jadi sape tu??" 

Kantoiiii..  hahhahaha

Laki aku kelam kabut masuk rumah tutup lampu kasi gelap.. yg ada masa tu hanya cahaya lilin 3 btg dari kek je..

Anak2 lak dgn laki aku serta adik lelaki aku nyanyi sama2 lagu besday.. wuuuu terharuuu.. walaupun masa tu belum lewat malam sbb masih 24hb kan tapi aku tetap terharu.. 

Seronok sgt2 hati masa tu.. mekasih abg sebab sentiasa tak lupa besday "paus biru" ni.. nape paus biru?

Sebab laki aku cakap aku kuat mencekik macam paus biru.. hahaha.. redha jelah.. paus pun paus laa.. 

Hadiah takde pun takpe.. tapi syukur Alhamdulillah sebab anak2 berjaya dalam exam pertengahan tahun aritu.. tulah hadiah paling bermakna buat aku..

Tak sia2 aku jadi singa jadian setiap kali revision dengan budak 2 org ni.. maklumlah bkn senang nak agih2kan masa belajar dan masa fokus pada bayi..

Pulak tu tiap kali belajar mesti diorang ni banyak nguap.. berkali2 menguap.. kalo main tak reti menguap pulak.. tu yg jap2 menyinga (menjadi singa) je tu.. 


Alhamdulillah.. terang hati mereka.. semuanya atas pertolongan dari Allah.. berkat ilmu dari guru2 dan berkat doa kita sebagai ibu bapa Alhamdulillah menampakkan hasil..


Sebagai reward kami bawak diorang pegi bercuti 1 malam di Port Dickson.. memandangkan diorang suka berenang maka kami memilih hotel Grand Lexis je.. 

Ambik bilik yg hadap laut.. jadinya lebih privacy sikit utk aku terjun tiruk sama.. kuikuikui..

Pergi PD lps solat Jumaat.. tak gi sekolah sebab tak belajar kan.. just ambik report card pastu balik.. tu yg melencong jauh sikit je tu..

Check out tengahari sabtu.. pastu cadang nak singgah beli barang dapur.. tapi terpaksa cancel sbb keletihan melampau lak.. 


Memandangkan barang dapur habis maka ini jelah menu sahur ringkas yg aku masak hasil godek2 peti ais mencari apa yg tinggal.. hehehe..

Masak sup telor dgn ikan goreng utk dede dan ain sahur.. petai + kentang masak sambal berlado..

Abis laaa.. sok sembang jarak jauh jelah sebab kang bau petai kuat lak kang.. kahkahkah..

**napelah isnin tak cuti.. kalo tak, boleh gak balik kampung .. uwaaaaa 

Selamat berpuasa semua kawan2 alam maya.. ampunkan salah silap daku sepanjang kita berkawan di alam maya ni ye.. ♡♡♡





Monday, May 26, 2014

NoTa

Tak sangka lak aku dapat nota dari anak aku si Ain.. hehe.. puncanya aku kat bilik masa tu sbb tidokan si bayi..

Yg lelain automatik memang paham la kan kalau aku tidokan si bayi sorang pun takleh ganggu dan buat bising..

Elok je aku nak kuar bilik lepas si bayi tido tup2 nampak ada kertas kecik atas lantai depan pintu bilik..


Tu kalo aku tak pasan tu memang aku buat tatau je tu.. dah mcm sampah pun ye gak sbb bebudak ni suka sepahkan kertas merata2 gak.. 

Tapi tadi tergerak hati lak nak ambik kot2 la penting mcm resit terjatuh ke kann.. maka aku pun kutip laa..


Eh ehhh ada arahan "buka" pulak.. kikiki


Ada nota utk aku rupanya.. sibuk nak bgtau aku yg ica nanges kat tingkat bawah.. 

Si ica tu tido kat ruang tamu.. peel dia sejak kebelakangan ni kalau bgn tido je mesti ngada2 nak melalak.. nape ntah..

Kekadang mood dia ok.. tp lebih byk yg tak berapa nak ok.. macam le bangun tido tu kena penampo.. takde sape pun kaco dia tido.. tup2 menguekkk.. ish3x..

Cecepat le aku turun pujuk dia suruh diam.. kang kalo dia melalak lagi kuat kang sia2 je usaha aku tidokan si bayi tadi.. lani dah diam dah pun dia.. sedang elok melantak nasi sambil tengok tv.. hehe


Okeylah.. nak basuh pinggan jap.. abis la inai akuuu.. menumpang berinai 10 jari gara2 abg aku nikah sabtu tadi.. kikiki





Thursday, May 15, 2014

KeK LaPiS GuLuNg CoKLaT

Jaga2.. entry ni akan buat korang terliur sampai menjilat skrin hp atau laptop atau pc.. kekekeke..

Agak melampau la kan kalo camtu sekali... kihkihkih.. ni aku bkn nak share resepi tau.. tapi nak share satu lg mknn sedap yg korang boleh beli dan rasa..

Aku kalau bab makan memangggg.. asyik mencekikk jelah keje aku.. hahhaha.. ni aku nak share 1 penemuan kek lapis yg sangat la gojes dan mabeles.. sekali tengok terus rasa nak beli..

Pesal laa kreatif sgt engkorang ni eh.. nanges perut aku tengok makanan sedap2 ni.. huhu..

Kalau sebelum2 ni kita hanya kenal kek lapis gitu2 je.. kali ni kek lapis ni di lapisi dgn inti coklat.. korang pilih jelah inti coklat kegemaran korang..


Ni antara jenis2 kek lapis coklat yg di jual.. semua best2 lak tu.. adoiyaiiii..


Amacam.. menarik tak bungkusannya.. 


Tu belum tgk lapisan dlm lagi tu pas di potong..



Kreatif giler.. packaging je dah buat org tertarik..



Hambek kauuu.. lazatnyeee.. tengok je dah sedap.. rasa dia lagi sedap sampai nak pengsan.. 

Setiap lapisan akan di sapu dgn nutella tau.. so korang boleh agak la kan sedap ke tak sedap.. komfem sedap punya..


Ni lak lapis dgn kit kat..




Korang tatap la sendiri kek ni.. 






Ferrero rocher pun ada woiii..  ish3x..



So apa lagi.. agak2 berminat nak merasa dan nak membeli korang boleh beli dari aku..

Tengokkk.. siap jadi agent lagi tau.. makanan punya pasal.. kihkihkih.. dia ada 2 size benonye.. tapi buat masa ni ada size besar je.. size kecik akan datang baru di keluarkan balik..

Harga bg setiap roll (kecuali ferrero rocher & toblerone) adalah RM33 tak termasuk postage

Harga kek lapis inti ferrero rocher dan toblerone RM35 tak masuk postage.. mahal sikit sbb coklat dia pun mahal kann..

Setiap roll bersaiz 9" dan berat dia 500-600 gram..

Kalau berminat boleh email or mesej di fb.. nanti ana bg phone number utk sebarang urusan lepas tu.. 

Email : anasuzana81@yahoo.com

Mesej FB : Ana Suzana

Pengeposan di buat 2 kali seminggu je ye.. so agak2 mengidam nak rasa tu roger je aku..





Wednesday, May 14, 2014

ExaM BeLuM aBiS..

**gambar ualangan sbb tak sempat nak snap sebelum diorang pegi sekolah

Hari ni diorang masih lagi dalam mood peperiksaan.. selagi diorang periksa selagi tulah aku punya mood nak apdet blog ke laut.. tapi best gak ni gi laut.. kekeke..

Tiap2 kali anak2 exam aku yg stress.. sebab aku akan pastikan diorang betul2 study dan mampu jawab soalan dengan tenang walaupun masa study situasi adalah tidak tenang sbb aku garang mcm singa.. ahhaha

Aku garang woo.. tapi garang2 aku Alhamdulillah apa yg di ajar semua masuk dlm fikiran diorang.. pastu rasa seronok je tiap kali diorang balik sekolah berlari2 dapatkan aku dan cakap soalan senang sebab mak dah ajar.. lega..!!

Garang2 aku masa mengajar pun diorang tetap akan cakap mekasih mak sbb ajar kami.. huhuhu.. touching.. rasa nyesal lak ajar garang2 kadang2 sampai dede tu bergenang air mata kena marah dgn aku..

Tapi kejap jelah nyesalnya.. sok2 time study aku buat pangai garang balik.. kahkahkah.. aku memang takleh jd cikgu sekolah kot sbb kalau aku jd cikgu mau asyik kena tukar sekolah je ni gara2 mak bapak buat report.. kihkihkih

Tapi aku ni mulut je bising.. lepuk2 tu tak la.. setakat aku sergah dgn lepuk sofa ye.. tp korang jgn imagine aku ajar terpekik terlolong lak.. aku garang bersebab..

Contohnya mcm ni, tgh aku buat soal jawab dengan dede, dede ni jawab soalan aku tp dlm pada masa yg sama dia tak duduk setempat.. 

Sambil dia jawab dia jap2 merangkak ke sana sini, pastu dia jwb sambil belek2 menan la, belek2 sofa la, main cucuk2 pensel kat sofa la.. 

Zasss aku libas sofa dgn tangan aku kasi dia fokus.. libas sofa ye bkn libas dede.. pastu baru dia duduk diam setempat dan jwb betul2..

Bukan apa, aku jd rimas lak bila dia duduk tak keruan ke sana ke mari.. cer duduk diam2 dan jwb dgn tenang.. ewahh.. tenang la sgt padahal sendiri yg tak bertenang.. wakakaka

Aku dah la mengajar sambil pegang si bayi.. jadi tolong la belajar elok2 sikit ye anak2.. si bayi ni lak bkn nak main sorang2 sangat.. dok nak melekat dgn aku je.. nak dgn abah dia kejap je, pastu sibuk dia cari aku balik..


Tup2 malam semalam si bayi ni demam lak... perasan dia demam pun bila waktu tido asyik merengek2 je.. rupa2nya badan dia start panas masa tu.. 

Macam biasalah, bila anak2 demam mak2 akan jd panda.. hehehe.. mata sembab tak cukup tido demi menjaga anak.. hari ni pun dia still demam lagi ni.. 


Umah lak bila musim exam macam ni lah gayanya.. penuh dgn buku2.. kami belajar depan tv.. tv pasang tapi suara di mute kan.. saje elak mengantuk.. 

Kalo hadap bukuu je kang asyik2 nguap je kang kejenye.. so biar la mata tu pandang tv yg terbukak tp bisu. . Hehehe.. tak sabar nak tunggu exam abis isnin depan.. adehh..


Ni lak gambar sabtu lepas.. jenjalan kat Empire Subang masa ni.. padahalll masa tu ada sekolah ganti.. kikiki

Asalnya memasing dah siap pakai baju sekolah.. tup2 bila jenjiran ramai tak hantar anak diorang gi sekolah terus perasaan ni di hasut sama..

Last2 tukar baju sekolah kepada baju jenjalan.. hahahah.. jgn di tiru ye aksi ni.. maknya pemalas nak tunggu sejam awal depan sekolah hari2 cuti.. huhuhu..

Jenjalan la kami anak beranak ke Empire.. pegi makan kat restoren Serai.. niat di hati nak surprise kan diorang dgn ajak pi tempat main kat level atas sekali dlm mall tu..

Rupa2nya baru ku tau tempat main tu dah lama takde.. huhu.. padahal aku dah bgtau kat bebudak ni sape mkn nasi sampai licin aku bawak gi tempat main.. sekalinyeee..


Hasilnya inilah yg terjadi.. sorang majuk sorang lagi makan kasut.. protes ke bayi?.. abaikan la beg aku yg mcm puaka tu.. ada anak kecik gitulah.. kekeke


Dede langsung taknak pandang aku.. majuk sambil mata berair nak menangis. . Huhu.. mana la mak tau nak oittt..

Si bayi tetap dgn aktiviti makan kasut sendiri.. melepak la kami depan toys r us.. encik suami masa tu takde.. dia gi beli barang lain masa ni.. aku yg handle bebudak ni sendiri..

Ingat nak ajak la masuk toys r us kasi majuk tu hilang.. tapi dede kata dia taknak beli mainan, dia nak gi tempat main je.. huhu.. siannya..


Suruh main menan yg masuk duit syiling pun taknak.. aku biarkan je dia melayan perasaan..


Sementara tu marilah kita berselfie.. kekeke..


Pastu membuta..

Lama gak rupanya aku dgn anak2 lepak depan toys r us.. lebih stgh jam gak la kot sambil menunggu abah diorang datang.. 

Nak pusing2 kedai malas lak sbb penat dokong si bayi.. dah la stroller tak bawak.. boleh pulak terlupa mall ni ada je servis sewakan stroller.. ish3x..


Majuk tak berkesudahan


Last2 dia join gak main walaupun dia tak suka pun menan tu.. agaknya bg dia main jelah dari tak dapat main langsung.. hehe

Pastu encik suami ajak bebudak ni mkn eskrem kat tutti frutti.. saje nak kasi mood hepi datang balik..


Si bayi tgh pikir nak makan apa..


Sorry bayi, takde makanan utk mu.. kikiki... semua hepi masa ni.. pastu merayap dlm mall jap dan balik.. 

Balik umah sambung study dan jadi singa jadian balik.. kahkahkah






Monday, May 05, 2014

SeRViS PeNghaNtaRaN MaKaNaN

Selamat pagi korangg.. arini bangun pagi letih betul rasa.. ngantukkk.. gara2 sampai umah lambat sgt punya psl mlm tadi.

Kitorang dari kampung.. biasalah, cuti hujung minggu je mesti luangkan masa lawat org tua kat kampung..

Minggu lepas dah giliran kat sekinchan.. so minggu tadi balik kulai la pulak.. kejap sgt rasanya berada kat kampung.. ada la dlm 26 jam je dapat dok kat kampung..

Tup2 dah kena balik sebab anak2 nak sekolah.. minggu exam lak tu start hari ni.. gerak dari kulai dalam kol 5 ptg..

Kalo ikut gps dlm kol 8.30 mlm dah sampai rumah.. tapi mimpi jelahhhh.. jem teruk sebelum exit pedas/linggi lagi..


Kawasan sini memang sinonim la dgn jem yg tak berkesudahan.. pelik betul.. cuti biasa ke cuti panjang ke samaaa je, masuk je kawasan ni memang kena siapkan mental dan fizikal.. 

Mana yg kurang kesabaran tu mesti dah bermacam2 haiwan dan carutan yg keluar dari mulut agaknya.. kah kah kah.. nangesss..



Memula sabar lagi.. last2 kesabaran makin tipis.. anak2 dah start merengek sbb kelaparan.. yg si bayi tido bgn tido bgn pun tak sampai2 lagi.. hahaha.. sian dia lapar gak.. nyusu jelah sepanjang masa..

Anak2 lak mujur ada bekalan donut yg mak mertua aku bekalkan.. dpt gak alas perut diorang.. nak singgah mana2 hentian pun susah sbb penuh dgn kenderaan..

Mana2 anak yg nak terkucil terpaksa pakaikan pampers je gara2 nak sampai ke tempat yg ada tandas agak jauh.. jem dah tahap siput sedut..


Bila hilang sabar terus ambik keputusan exit Senawang utk ikut highway LEKAS.. sekalinya jem jugak masa nak byr tol dan selepas tol.. nanges berjemaah lagi.. huhuhu..

Alhamdulillah berkat kesabaran yg tak berapa la nak sabar mana punnn, kami akhirnya sampai gak umah dlm kol 11 malam..

6 jam perjalanan termasuk 2 kali pit stop.. satu kali stop utk ke tandas dan isi minyak.. dan satu kali lagi singgah kat rnr Beranang utk solat..

Ok.. stop membebel pasal jem.. meh nak citer pasal servis penghantaran makanan lak.. 

Ni info yg aku baru je tau minggu lepas dan dah 3 kali aku guna khidmat diorang.. so aku share la info ni kat korang lak even diorang tak suruh pun aku promotekan pun tau..

Mana la tau kot2 ada yg nak try dan guna servis diorang ni.. hehehe.. kalo info bab makannn memang aku la jaguhnya.. kihkihkih..

Nama servis ni :


Servis penghantaran makanan yg diorang cover setakat ni adalah utk area :

~ Shah Alam
~ Subang
~ Kuala Lumpur
~ Johor Bahru

** lain2 tempat korang leh try call dan tanya.. mana la tau kann kot2 sampai gak kat kawasan korang..

Aku tau pasal servis ni pun dari jiran2 aku.. bila tau ada penghantaran makanan sampai ke rumah memang lajuuu je aku nak try.. hahhaha

Yelaaa.. kawasan umah aku ni setakat ni dominos je yg sampai.. pizza hut pun masih tak cover area umah aku lg tau.. mcm la duduk hulu sangattt.. grrrr


Ni antara menu2 yang kita boleh order.. macam2 adaaa.. sila klik kat gmbr utk tumbesaran hebat..

 Gara2 aku ternampak ayam penyet wong solo punya pasal la aku nak try call dan order..

Selalu pegi beli sendiri je kan.. tapi sekali sekala saje nak try suruh org belikan.. cumanya harga sedikit berbeza la sbb diorang cas sikit utk servis penghantaran..

Apa, ingat org nak hantar percuma je ke.. minyak mahal wooo.. okeylah, harga still boleh consider lagi.. yang rasa mcm mahal better beli sendiri je tau.. takmo komplen2 tu ini..



 Utk servis yg pertama aku order 2 nasi ayam penyet wong solo, pastu 6 set jm bariani, sebungkus rojak.. order byk sbb ada adik dgn anak sedara kat umah..

Dalam sejam setengah gak kot baru makanan tu sampai sebab lokasi aku jauh kan..


Ni lak menu utk org Johor ye.. utk orang2 Johor korang leh try call sendiri sama ada kawasan korang termasuk ke tak dlm area penghantaran makanan..


Sebabnya aku ada guna servis ni gak masa kat Kulaijaya.. saje try call tanya kot2 diorang leh hantar makanan ke tak kat kulai..

Sekalinya diorang kata boleh kalau order banyak.. haaa apa lagiiii, terus order murtabak dgn mee rebus haji wahid.. nak pegi plaza angsana malas.. hahaha


Ni gambar masa runner diorang hantar makanan kat shah alam.. yg kat kulai aku tak sempat snap sebab tertido masa tu.. kikiki





Menarik kan servis diorang.. sesuai utk orang yg nak makan tapi malas nak terjah ke tempat2 tertentu sbb jem dan sebagainya..

Tapiiii.. suka aku nak ingatkan kat sini ye, kalau nak order utk makan tengahari sila call atau mesej diorang sebelum jam 11 pagi.. tapi better call.. senang nak deal..

Jangan lak nak makan kol 1 tengahari tapi kol 12.30 baru nak call.. apa kessss.. Hehehhe.. yang nak order utk dinner lak boleh buat tempahan sebelah petang..

Diorang akan cuba hantar makanan kat korang secepat mungkin.. tapi korang jangan la budget makanan sampai dalam setengah jam lepas korang call..

Diorang takleh la jamin masa tepat mcm mcd or dominos sbb diorang ni hantar ikut jarak lokasi yang kena hantar.. pastu ikut menu yg korang order..

Macam aku tu hari order buat kali kedua tp semua menunya kena beli kat tempat yg berlainan..

Tu hari aku order ayam penyet lagi, pastu order kenny rogers.. terpaksalah runner tu bergegas dari seksyen 7 shah alam ke shopping mall yg ada jual kenny rogers.. pastu aku order pretzel Auntie Anne's 5 keping.. 

Haa kauuu.. semua lokasi berlainan dan runner yg sama kena belikan mknn yg aku pesan.. kihkihkih.. 

So harap korang paham kat situ andai diorang ambik masa sikit utk hantar makanan. . Tapi takdelah sampai 3 jam bagai.. kalau makanan yg korang order tu satu tempat je lokasi membelinya insya Allah cepat sampai.. 

Pandai2 la korang deal dan tanya sendiri ye.. aku just share info.. kang mana lah tau korang ni jenis order pastu nak mknn tu sampai tepat pada masanya lak.. kalo cenggitu sila pi start moto/kete beli sendiri.. kekekke..

Bukan apa, diorang ni belikan makanan utk kita sama je kaedahnya, still kena beratur kalau pelanggan kat kedai tu ramai.. 

Bezanya kita just tunggu kat umah/opis/hotel dan diorang yang belikan pastu hantarkan kat kita.. tu je.. jelas eh kat situ.. 

So silalah pada sape2 yg nak try servis diorang tu like kat page fesbuk diorang.. belek2 menu yang korang nak dan call utk buat tempahan..


Page Facebook :


Phone : 013 - 511 1152
( KL, Shah Alam, Subang )
**lain2 kawasan leh try tanya


Phone : 017 - 708 9588 @
          017 - 552 9588
( sekitar Johor Bahru )
**lain2 kawasan try tanya sendiri


Operasi perkhidmatan di tutup pada sabtu ahad dan cuti2 tertentu.. kalau johor lak di tutup jumaat dan sabtu.. ahad beroperasi.. apa2 hal korang tanya la sendiri ye.. heheh.. 

Penat lak aku nak terangkan.. sbb aku share info je dan bukannya staff diorang.. kang kalo diorang tanya mana dpt info korang sebut jelah ana suzana yg bgtau.. muehhehe




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...