NoThiNg SpeCiaL aBouT Me... JuSt aLwaYs SmiLe... (^_^)

jom kita jadi kawan2

Thursday, June 25, 2015

SeLaMaT DaTaNg Ke BeLoG aNa



Mekasih Sebab Rajin Jenguk Blog Ana..

Meh Kenalkan Diri Dan Tinggalkan Link Utk Ana Buat Kunjungan Balas..

^___^



Tuesday, October 21, 2014

ReSePi : PaVLoVa

Hari ni buat pavlova.. dah lamaaa sgt tak buat.. tetiba teringin nak buat memandangkan kat peti ais ada buah markisa..

Sayang sekali takde stoberi sbb anak2 dah bedal dulu sampai abis.. cettt.. makanya hias jelah dgn apa yg ada dlm peti tu..


Ni hasilnya.. hehe.. tinggi sikit pavlova kali ni sbb guna resepi 8 biji telor

Jom kita tengok bahan2 dan cara2 membuatnya..



** panaskan oven dulu dlm 150 celsius.. masa nak bakar meringue baru turunkan suhu 140 celsius


BAHAN2 YANG DI PERLUKAN :

8 biji putih telor
Gula aising 300 gram
3 sudu besar tepung jagung 
1 sudu kecil cuka makan
1 penutup esen vanilla


CARA2 BUAT MERINGUE :

Putar putih telor sampai berbuih


Masukkan semua gula aising sikit demi sedikit sambil putar .. 

Putar sampai adunan kental/bertanduk dan berkilat

Bila dah kental masukkan tepung jagung.. putar lagi.. 

Masukkan cuka.. putar lg sekejap je.. tutup mesin..


Letak dalam loyang yg di lapik atasnya dgn baking paper.. bentukkan la suka hati..


Bakar dgn suhu 140 celsius.. api atas bawah.. masa membakar 1 jam 20 minit.. bergantung pada oven masing2.. tambahkan masa kalo belum cukup masak 

Tanda2 dah masak permukaan meringue tak lembab.. permukaan meringue kering dan crispy.. cara nak cek tunggu setelah sejam pembakaran..

Bukak oven dan try sentuh permukaan meringue.. kalau rasa2 dah ok bolehlah tutup oven..

Harus di ingat jangan kuarkan meringue terus dari oven ye.. biar meringue sejuk sendiri dalam keadaan pintu oven renggang/sedikit terbuka.. sendal la guna senduk kayu ke hape ke kan.. kikiki 


Meringue yg dah ready utk di mekapkan.. punyalah excited aku nak mekapkan beliau sampai terlupa nak pindahkan beliau dari loyang.. huhu


UNTUK HIASAN  :

Secawan NON dairy whipping cream (aku guna brand Rich's) - putar sampai kental/bertanduk


whipping cream yg dah di putar

** make sure whipping cream dlm suhu sejuk baru kuar peti ais.. kalau suhu bilik jgn harap le whipping cream tu nak naik gebu.. hehe

Bila dah gebu whipping cream tu boleh la di hias atas meringue.. aku masukkan whipping cream dlm piping bag.. so agak kemas la sikit hasilnya kan..

Pastu hias la suka hati dgn buah2an masam2 seperti stoberi, kiwi, peach dgn markisa..


Setelah di mekap.. kalau ada stoberi kan baguss..


Zoom sikit.. ewahhhh..


Hasil setelah di potong.. gebu betul dalam dia.. macam mashmallow.. luaran sgt crispy.. 

Pavlova ni boleh di potong mcm kek tau.. nak makan scoop2 gitu pun boleh.. 



TIPS :

** aku guna stand mixer dan putar non stop.. level kelajuan adalah maximum.. 

Kalau tak berani nak buat guna 8 biji telor boleh try 4 biji telor dulu.. sukatan utk 4 biji telor ialah;

4 biji putih telor
150g gula aising 
2 sudu besar tepung jagung
1 sudu kecil cuka
1 penutup esen vanila


Baki simpan dalam peti ais.. makan sejuk2 sedappppp.. luaran tetap akan crispy.. jgn risau.. hehe.. memang keje aku asyik bukak tutup peti ais jelah mkn mende ni..









Monday, October 20, 2014

BaJu RM15

Kali ni saje nak share info jap.. mesti ramai yg minat agaknya kan.. hehe


Jeng jeng jengg.. cute tak.. ngeeee..

Simple tapi comel je kot tengok baju bajan ni.. tak pernah beli lagi baju ada nama2 camni.. so bila dapat contact penjual baju camni terus rasa nak try..

Lebih2 lagi harga yg di tawarkan adalah RM15 selai... hambek kooo.. murah betul RM15.. memula macam tak cayeee je.. try wasap owner tu, betul rupanya..

Yelahkan selalunya biasa dengar org jual baju2 camni RM20 ke atas selai.. ni dapat yg murah apa lagiii, harus try ni.. muehehe

Makanya aku beli la 6 helai utk kami anak beranak.. bkn ada family day pun.. sesaje je.. aku dgn encik suami pakai kat umah jelah kot.. segannn.. kikiki.. kalau pakai utk family day baru tak segan.. hehe


Ica terus teruja nak try.. 

Kualiti kain memang ok.. kain cotton.. bkn jenis kain licin murah tu ye.. ni kain jenis serap peluh dan selesa..


Si kecik ni pun pakai gak.. tapi sebab dia baru setahun makanya baju ni nampak agak besar la sikit utk dia.. umur setahun setengah baru ok rasanya..




Sape2 yg rasa berkenan boleh wasap owner dia.. cakap je dapat info dari ana suzana..

Korang boleh try contact beliau :

011-29498687

Atau boleh rujuk :



Atau boleh rujuk fb :



Pastu korang boleh pilih sendiri font yg korang suka.. 


Warna pun banyak pilihan.. aku ni pilih hitam sbb encik suami suka kaler hitam je..


Cute kannnn..


Lengan panjang pun ada gak tau.. harga utk lengan panjang adalah RM20.

Size pulak yg paling kecik adalah umur setahun.. macam utk anak2 aku ambik size ikut umur diorang.. aku ambik size 1, 5, 7 dan 8.. semua ngam dengan diorang kecuali si bayi.. hehe

Utk aku dgn encik suami lak beli ikut size baju yg kami pakai.. aku ambik size s dan encik suami size xl..

Ohye.. kos baju2 di atas belum termasuk postage ye.. kos pos bergantung kepada bape helai yg korang beli dan ikut berat rasanya.. 

Aku beli 6 helai aritu kos pos rm10 utk semuanya.. berbaloi la kan.. hehe..






Friday, October 17, 2014

ReSePi : CHoCoLaTe LaSaGNa

Haaa arini aku nak share dessert mabeles utk korang try.. dessert ni sedapppp.. makan sejuk2 pas kuarkan dari peti ais sedappp sgt2..

Kalau tengok resepi asal sangatlah pening sbb rasa banyak betul step.. 

Pastu nampak macam leceh je.. padahal tak leceh sgt pun benonye.. ni aku wat tutorial sebab nak kasi korang senang nak paham.. harap2 paham la ye.. kekeke

Ok.. meh la aku ajar step by step ye.. dan aku menderhaka resepi asal sikit2 tau..


Step yang pertama (Adunan A ) :

2 bungkus oreo ~ 30 keping oreo
5 sudu besar butter di cairkan


Kisar biskut oreo dgn krimnya sekali dan butter dlm food processor

Cara manual : pakai tangan pun boleh.. ramas2 biskut dan gaulkan dgn butter cair.. biar bersatu ye..


Masukkan dalam bekas khas.. lagi best kalo bekas see thru mcm kat atas.. hehe.. baru la mabeles sbb leh nmpk layer2 dia..

Lapisan base ni sedang2 je tau.. takmo tebal2..



Step yang kedua ( Adunan B ) :

Buat Coconut Chocolate Puding dulu sbb nak pastikan puding ni sejuk terlebih dahulu sebelum kita nak layer atas lapisan kedua..


Ni bahan2nya.. 

Kalau ikut resepi asal dia bg sukatan cawan.. tapi kang ada yg pening cawan size apa.. so aku sukatkan siap2 dlm ml.. bahan yg kena timbang korang timbang la sendiri.. kekeke


Bahan2 Chocolate Coconut Pudding :

1/4 cawan tepung jagung ( 50ml )
1/2 cawan gula kastor ( 80ml )
Secubit garam
1 1/2 cawan susu segar ( 300ml )
1 1/2 cawan santan kotak ( 300ml )
200 gram dark coklat
1 penutup penuh esen vanilla
1 sudu besar serbuk koko


Aku guna coklat coin beryls ni tau..


Masukkan je semua bahan di atas di dalam periuk.. masak secara double boiler macam gmbr di atas.. 

Aku google je gmbr atas ni sbb kang ada yg tak paham kaedah double boiler tu mcm mana.. yg tak berapa paham kaedah double boiler tu maksudnya piyuk bawah berisi air panas.. piyuk atas lak campuran bahan2 td..

Guna api sederhana besar je ye.. kacauuu je bahan2 kat atas tu sampai dia jadi likat.. bukan cair tau tapi likat.. likat macam jem nutella tu..


Seeloknya kacau guna whisker supaya tak berketul.. bila dah likat matikan api.. alih piyuk dan biarkan puding tu sejuk sendiri.. tak perlu letak peti ais pun takpe..

Nak lagi cepat sejuk kipaskan je beliau.. kekeke.. aku lak sambil wat keje lain aku kacau2 adunan ni jugak biar tak berketul2 ..

Saje nak ingatkan kat korang yg puding ni likat dia mcm susu pekat f&n tu.. bkn macam agar2 tau.. nama je puding tapi dia tak keras mcm puding.. hehe



Step ketiga ( Adunan C ):

250g cream cheese
2 sudu besar susu segar
100 gram gula aising
300ml non dairy whipping cream


Cara2nya :

Dalam bekas, masukkan cream cheese yg dah di biarkan dalam suhu bilik.. putar guna mixer sehingga lembut

Kemudian campurkan 2 sudu besar susu dan gula aising.. putar lagi hingga sebati.. ketepikan..


Dalam bekas lain pula, putar non dairy whipping cream secara berasingan.. aku guna brand Rich's.. selain tu boleh guna brand Value Pride atau pun Arla..

Pastikan whipping cream ni di putar ketika baru di kuarkan dari peti ais.. bkn suhu bilik tau.. Mula dgn kelajuan perlahan dan teruskan putar dgn kelajuan tinggi..

Putar sampai menjadi kental seperti gambar di atas.. kental maksudnya bila di terbalikkan bekas tu adunan tersebut takkan tumpah..


Pastu barulah adunan cream cheese td di tuang kedalam adunan whipping cream..


Gaul kedua2 bahan secara kaedah kaupbalik.. boleh guna spatula atau pun senduk..


Kemudian boleh la di tuang adunan C ke dalam Adunan A.. tuang separuh adunan je..


Seterusnya baru di tuang Adunan B ( chocolate coconut pudding ).. suka hati la banyak mana.. sebelum tuang gaul2 dulu coklat puding tu kasi tak berketul2..

Aku ambik sedikit coklat puding ni masuk dlm piping bag.. sebab leh aku guna utk hias2 atasnya nanti.. hehe


Last sekali masukkan baki Adunan C


Hias la ikut kreativiti korang..


Pastu sejukkan dulu kat bahagian chiller.. dessert ni makan sejuk2 baru sedapppp..


Nampakkk.. tinggal sikit dah ni.. huhu


Jemput tengokkk.. kikiki.. selamat mencuba.. 




Wednesday, October 15, 2014

MeNu KuDaPaN

Ni koleksi gambar2 minggu lepas2.. 

Ada jugak gambar latest.. maklumlah bila dah lama sgt tak berhapdet banyak le gambar yg tersimpan.. nak citer balik pun dah tak reti.. kekeke


Shopping sendirian dengan budak2 ni sangat havoc.. lagi2 bila encik suami takde di sisi.. kali ni stroller tak di perlukan sebab si bayi ni tak suka sgt dok dlm stroller..


Dari rumah lagi aku dah pot pet pot pet kasi tau kalau nak ikut jangan nak macam2 ye.. 

Jangan nak ngada2 mintak beli tu ini.. jgn nak gaduh2 kat sana.. jangan lari jauh2 dari mak.. jangan nak nanges2.. jangan nak beli menan..

Haaaa kauuu.. berapa banyak jangan daaa.. kekeke.. budak2 ni biasalah, belum pergi semua cakap yeeee.. baikkk makkk.. okey makkk.. 

Sampai je destinasi semua bertukar.. makkk boleh tak belikan tu???.. mak nak ni beli ni bolehh ?? Mak nakkkk, boleh la makkk ..!! 

Huh.. geget telinga kang baru tau.. kikiki.. hilang dah segala ikrar yg di buat sebelum pegi.. huhuhu


Tapi yg bagusnya diorang ni takkan mintak lebih2.. nak beli sorang 1 jenis je.. pas aku luluskan baru ambik.. 

Dan diorang memang tak pernah jalan jauh dari aku sbb nanti org jahat tangkap katanya.. part tu memang bagus.. hehe


Walaupun havoc tapi troli tetap penuh.. kekeke.. tengok dede tu, sibuk menyakat ica..


Yang ica mintak aku belikan dia bakul pink.. belikan jelah.. pastu dia nak ambik lg 3 bakul utk abg , kakak dgn nureen punya lak..

Ewahhh.. banyak cantekkk.. kang penuh bakul je kang dlm troli.. org ke situ nak beli barang basah nak oii..

Sejak nureen dah besar sikit aku dah ada masa nak main masak2 kat dapur dengan lebih lama.. takdelah nak berkepittt je dengan bayi kann.. 

Asalkan si bayi tu di sogok dgn makanan diam la kang dia.. kekeke.. kat bawah ni antara makanan or kudapan sempoi yg aku dah buat dan sempat snap..

Meh la cuci mata.. dah jadi bahan kumbahan pun semua tu.. hahahha


Ni namanya jeruk mangga asam boi..

Tapi masa ni takde asam boi biji, so aku gantikan serbuk asam boi dgn dan asam betik yg dalam plastik tu..


Dah berbalang2 aku buat dan bedal tau.. maklumlah umah kat kampung banyak pelam..

Ohye, aku wasap le kwn2 aku gmbr jeruk mangga dlm botol kat atas ni.. pastu kawan aku cakap mcm seram lak tengok gambar jeruk tu..

Aku cek la balik.. ehhhhhh.. ha ahhh laaa.. nampak macam ada cicak lak.. wakakakka.. uwekkkkkk...


Yang sebenarnya bukan cicak tau.. tu jeruk asam betik yg dalam plastik ni haaa.. kang tak pasal2 jd viral jeruk mangga cicak asam boi.. kekeke


Haaaa yang ni baru taruk asam boi.. senang je nak buat jeruk ni.. 

Mangga muda + gula + garam sikit + asam boi + cili api potong2.. goncang2 kan dan simpan dalam peti ais.. leh terus makan je.. sedappp


Ni lak lasagna daging.. resepi ada kan kat blog ni..


Yang ni kek coklat keju leleh..


Yang ni puding triffle..


Jual kat jiran sbb diorang nak.. aku mana de meniaga pun kat sini.. hobi je buat2 ni..


yang ni puding triffle utk diri sendiri..


Puding triffle sesudah di hias.. stoberi wajib ada.. hahaha


Ni lak churros atau pun kuih belimbing


Cicah dengan coklat cair memang mabeless 


Syok je bebudak ni makan churros


Yang ni lak sup kambing mamak style..


Resepi nanti eh.. lain entry aku apdet


Ni lak namanya Victoria Sandwich Cake


Close up sikit.. muehehhe


Ni pulak sesuai utk kudapan petang or pagi.. tauhu telor namanya


Kek coklat lapis cheese 


Yang ni feveret encik suami.. dah puluh kali wat ni.. pisang cheese leleh..


Goreng je pisang macam biasa.. pastu sagat dgn cheddar cheese blok dan tabur choc rice.. yummyyyy..


Ni buat malam semalam.. bubur biji nangka.. simpan dalam peti ais makan sejuk2 dapppp..


Ni pun feveret encik suami gak.. koktail.. just tuang je semua bahan2 di atas kecuali buah peach tu je asingkan jus.. ambik buah peach dia je.. yang lain2 semua campur..

Yang longan tin tu boleh ganti apa2 yg suka macam laici ke.. rambutan nenas ke.. suka hati korang la kan.. pastu taruk ais byk2.. 


Ni hasilnya.. sedap gilerrr.. sejukkk je tekak ni ha.. aku suka buah peach so memang tabur banyak2 la dalam tu..

Haaa amacam.. kikiki.. banyak lagi yang aku buat.. cuma tak sempat nak snap je sbb masa tu kan malas nak apdet blog..

Okeylah.. nak stop jap.. layan si bayi.. hehehe.. tataaaa..





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...