NoThiNg SpeCiaL aBouT Me... JuSt aLwaYs SmiLe... (^_^)

jom kita jadi kawan2

Tuesday, October 21, 2014

ReSePi : PaVLoVa

Hari ni buat pavlova.. dah lamaaa sgt tak buat.. tetiba teringin nak buat memandangkan kat peti ais ada buah markisa..

Sayang sekali takde stoberi sbb anak2 dah bedal dulu sampai abis.. cettt.. makanya hias jelah dgn apa yg ada dlm peti tu..


Ni hasilnya.. hehe.. tinggi sikit pavlova kali ni sbb guna resepi 8 biji telor

Jom kita tengok bahan2 dan cara2 membuatnya..



** panaskan oven dulu dlm 150 celsius.. masa nak bakar meringue baru turunkan suhu 140 celsius


BAHAN2 YANG DI PERLUKAN :

8 biji putih telor
Gula aising 300 gram
3 sudu besar tepung jagung 
1 sudu kecil cuka makan
1 penutup esen vanilla


CARA2 BUAT MERINGUE :

Putar putih telor sampai berbuih


Masukkan semua gula aising sikit demi sedikit sambil putar .. 

Putar sampai adunan kental/bertanduk dan berkilat

Bila dah kental masukkan tepung jagung.. putar lagi.. 

Masukkan cuka.. putar lg sekejap je.. tutup mesin..


Letak dalam loyang yg di lapik atasnya dgn baking paper.. bentukkan la suka hati..


Bakar dgn suhu 140 celsius.. api atas bawah.. masa membakar 1 jam 20 minit.. bergantung pada oven masing2.. tambahkan masa kalo belum cukup masak 

Tanda2 dah masak permukaan meringue tak lembab.. permukaan meringue kering dan crispy.. cara nak cek tunggu setelah sejam pembakaran..

Bukak oven dan try sentuh permukaan meringue.. kalau rasa2 dah ok bolehlah tutup oven..

Harus di ingat jangan kuarkan meringue terus dari oven ye.. biar meringue sejuk sendiri dalam keadaan pintu oven renggang/sedikit terbuka.. sendal la guna senduk kayu ke hape ke kan.. kikiki 


Meringue yg dah ready utk di mekapkan.. punyalah excited aku nak mekapkan beliau sampai terlupa nak pindahkan beliau dari loyang.. huhu


UNTUK HIASAN  :

Secawan NON dairy whipping cream (aku guna brand Rich's) - putar sampai kental/bertanduk


whipping cream yg dah di putar

** make sure whipping cream dlm suhu sejuk baru kuar peti ais.. kalau suhu bilik jgn harap le whipping cream tu nak naik gebu.. hehe

Bila dah gebu whipping cream tu boleh la di hias atas meringue.. aku masukkan whipping cream dlm piping bag.. so agak kemas la sikit hasilnya kan..

Pastu hias la suka hati dgn buah2an masam2 seperti stoberi, kiwi, peach dgn markisa..


Setelah di mekap.. kalau ada stoberi kan baguss..


Zoom sikit.. ewahhhh..


Hasil setelah di potong.. gebu betul dalam dia.. macam mashmallow.. luaran sgt crispy.. 

Pavlova ni boleh di potong mcm kek tau.. nak makan scoop2 gitu pun boleh.. 



TIPS :

** aku guna stand mixer dan putar non stop.. level kelajuan adalah maximum.. 

Kalau tak berani nak buat guna 8 biji telor boleh try 4 biji telor dulu.. sukatan utk 4 biji telor ialah;

4 biji putih telor
150g gula aising 
2 sudu besar tepung jagung
1 sudu kecil cuka
1 penutup esen vanila


Baki simpan dalam peti ais.. makan sejuk2 sedappppp.. luaran tetap akan crispy.. jgn risau.. hehe.. memang keje aku asyik bukak tutup peti ais jelah mkn mende ni..









35 comments:

izzeyda said...

Resepi yang lengkap dan detail gitu.. memang boleh faham, ntah bila nak buat sendiri pun tak tau.. harap boleh buat secantik pavlova ana tuh.. hehehe..

AMIIZAA said...

Seronok bila buat kalau ada tukang makan dgn meriah ya:)

Muzai Samilan said...

Aduiii.. bila akak buat pavlova, saya pun mesti teringin nak.buat gak

Ana Suzana said...

Try la buat.. hehe

Ana Suzana said...

Sini byk pemakan.. kikiki

Ana Suzana said...

Pe lg.. sila buatt..

MasReena said...

Bila Ana Suzana yang ajar je terus nampak senang :)

Fotoshoot dengan Majalah Rapi 

FadlinaMokhtar said...

Bila ana buat nampak simple & senang.tapi bila saya buat habis kecah macam disaster.huhuhu.
FAD

mamabeauty said...

thanks for sharing dear.. nanti i ols cuba hehe sebab aritu anak2 tanya.. "mama pandai buat pavlova tak???" haruss mommy kata pandai kakakakak

acik watie said...

jeles la boleh tegap tinggi macam tu...markisa nampak sedap

INTAN said...

Oh tidakkk!!!!Kak ana dah mula membaking pavlova..kecur dah ni..kene wat gak!tapi lemak dan gula berganda2...huhuhuhu...habislah diet sy kak... :p

An Ibrahim said...

Wah sungguh mengiurkan pavlova ana

Ros Mat Saad said...

sedapnya...

Mummydearie said...

Bila tengok orang buat, memang teruja lain macam. Nampak macam sedap, macam senang je walaupun masa baca steps dah ambil nafas banyak kali :)

Abang Bear said...

sedapnya nampak... kalau lah ada orang hadiah besday tahun ni kan ke best... fuyoooo

Abang Bear said...
This comment has been removed by the author.
Latifah said...

Dah lame teringin nk buat mende nie... Sedap nyer... weekend nie mesti buat,
LatifahFazri

Penulis Pagi said...

Wah...sedap! Xprnh lg mkn pavlova ni..kui3..btw, i luv to intai2 dia blog...resepi yg sgt simple..ngeh3

atinfatima zain said...

salam sis.
boleh order tak pavlova dgn sis?

ease elias said...

salam dear..boleh tak share tips untuk buat meringue yang cantik mcm ni..tinggi da licin..tak ramai orang boleh buat..selalu org buat mcm comot and jelas bentuk spatula tu.. certain baker je bole buat..tahniah great job..thanks

Ana Suzana said...

Tak ambik order la pulak.. hihihi

Ana Suzana said...

Saya guna spatula gak.. just kelilingkan je spatula tu utk bentukkan meringue.. heheh

Ana Impian said...

terbaikla ana...

marinahunny said...

Ana, oven tu panaskan dlu sblm start putar putih telur ke?

marinahunny said...

Ana, oven tu panaskan dlu sblm start putar putih telur ke?

Official Admin LegasiSangkarCinta said...

I loike pavlova.. Almost every month buat.. Detail sungguh bg resepi.. Terbaeklahhh!!! :)

Ana Suzana said...

Marinahunny..
Ye.. panaskan oven dulu

IBU PUSPITA said...

Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,jangan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohan dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI












Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,janan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohon dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI

Zaidalifah Hussin said...

sedapnye....

NabilaHasyim said...

Kak Ana, oven akak jenis 5tingkat kan?
Masa bakar akak letak loyang, tingkat mana?
Sy letak tgh2, 2jam lebih xmasak2 lg. Api atas bawah. Xpenah dpt merekah2 mcm akak, huhu.
Sy masak 4biji je, dgn 110C, ikut resepi lama akak..

sherlina halim said...

Pengen yang lebih seru ...
Ayo kunjungi www.asianbet77.com
Buktikan sendiri ..

Real Play = Real Money

- Bonus Promo Red Card pertandingan manapun .
- Bonus Mixparlay .
- Bonus Tangkasnet setiap hari .
- New Produk Sabung Ayam ( minimal bet sangat ringan ) .
- Referal 5 + 1 % ( seumur hidup ) .
- Cash Back up to 10 % .
- Bonus Royalty Rewards setiap bulan .

untuk Informasi lebih jelasnya silahkan hubungi CS kami :
- YM : op1_asianbet77@yahoo.com
- EMAIL : asianbet77@yahoo.com
- WHATSAPP : +63 905 213 7234
- WECHAT : asianbet_77
- SMS CENTER : +63 905 209 8162
- PIN BB : 2B4BB06A / 28339A41

Salam Admin ,
http://asianbet77.com/

IBU CACAH DI SOLO said...

cepat kaya dan kepengen menang angka togel 2d 3d 4d 5d 6d.

,,.,KISAH NYATA ,
Aslamu alaikum wr wb..
Bismillahirrahamaninrahim,,senang sekali saya bisa menulis
dan berbagi kepada teman2 melalui room ini,
sebelumnya dulu saya adalah seorang pengusaha dibidang property rumah tangga
dan mencapai kesuksesan yang luar biasa, mobil rumah dan fasilitas lain sudah saya miliki,
namun namanya cobaan saya sangat percaya kepada semua orang,
hingga suaatu saat saya ditipu dengan teman saya sendiri dan membawa semua yang saya punya,
akhirnya saya menaggung utang ke pelanggan saya totalnya 470 juta dan di bank totalnya 600 juta ,
saya stress dan hamper bunuh diri anak saya 2 orng masih sekolah di smp dan sma,
SUAMI saya pergi entah kemana dan meninggalkan saya dan anaka-naknya ditengah tagihan utang yg menumpuk,
demi makan sehari hari saya terpaksa jual nasi bungkus keliling dan kue,
ditengah himpitan ekonomi seperti ini saya bertemu dengan seorang teman
dan bercerita kepadanya, Alhamdulilah beliau memberikan saran kepada saya.
dulu katanya dia juga seperti saya stelah bergabung dengan NYI SEWIKA hidupnya kembali sukses,
awalnya saya ragu dan tidak percaya tapi selama satu minggu saya berpikir
dan melihat langsung hasilnya, `
saya akhirnya bergabung dan menghubungi NYI SEWIKA di No 0853-7778-3434
Semua petunjuk NYI SEWIKA saya ikuti dan hanya 3 hari Astagfirullahallazim,
Alhamdulilah Demi AllAH dan anak saya,
akhirnya 5M yang saya minta benar benar ada di tangan saya,
semua utang saya lunas dan sisanya buat modal usaha,
kini saya kembali sukses terimaksih NYI SEWIKA saya tidak akan melupakan jasa AKI.
JIKA TEMAN TEMAN BERMINAT, YAKIN DAN PERCAYA INSYA ALLAH,
SAYA SUDAH BUKTIKAN DEMI ALLAH SILAHKAN HUB NYI SEWIKA DI 0853-7778-3434


((((((((((((DANA GHAIB)))))))))))))))))


Pesugihan Instant 5 MILYAR
Mulai bulan ini (January 2016) Kami dari padepokan mengadakan program pesugihan Instant tanpa tumbal,
serta tanpa resiko. Program ini kami khususkan bagi para pasien yang membutuhan modal usaha yang cukup besar,
Hutang yang menumpuk (diatas 1 Milyar), Adapun ketentuan mengikuti program ini adalah sebagai berikut :

Mempunyai Hutang diatas 1 Milyar
Ingin membuka usaha dengan Modal diatas 1 Milyar
dll

Syarat :

Usia Minimal 21 Tahun
Berani Ritual (apabila tidak berani, maka bisa diwakilkan kami dan tim)
Belum pernah melakukan perjanjian pesugihan ditempat lain
Suci lahir dan batin (wanita tidak boleh mengikuti program ini pada saat datang bulan)
Harus memiliki Kamar Kosong di rumah anda

Proses :

Proses ritual selama 2 hari 2 malam di dalam gua
Harus siap mental lahir dan batin
Sanggup Puasa 2 hari 2 malam ( ngebleng)
Pada malam hari tidak boleh tidur

Biaya ritual Sebesar 10 Juta dengan rincian sebagai berikut :

Pengganti tumbal Kambing kendit : 5jt
Ayam cemani : 2jt
Minyak Songolangit : 2jt
bunga, candu, kemenyan, nasi tumpeng, kain kafan dll Sebesar : 1jt

Prosedur Daftar Ritual ini :

Kirim Foto anda
Kirim Data sesuai KTP

Format : Nama, Alamat, Umur, Nama ibu Kandung, Weton (Hari Lahir), PESUGIHAN 5 MILYAR

Kirim ke nomor ini NYI SEWIKA: 0853-7778-3434
SMS Anda akan Kami balas secepatnya

Maaf Program ini TERBATAS hanya untuk beberapa Orang saja..?

IBU SUNARTI DI KALIMANTAN said...

Ass...saya tidak menyanka kalau saya sudah bisa sesukses ini dan ini semua berkat bantuan MBAH RAWA GUMPALA,saya yang dulunya bukan siapa-siapa bahkan saya juga selalu dihina orang dan alhamdulillah kini sekaran saya sudah punya segalanya,itu semua atas bantuan beliau.Saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH RAWA GUMPALA atas bantuan nomor dan dana ghaibnya,alhamdulillah kini saya sudah bisa membuka usaha kembali yang dulunya pakum karna masalah faktor ekonomi dan kini kami sekeluarga sudah sangat serba berkecukupan dan tidak pernah lagi hutang sana sini,,bagi anda yang punya masalah keuangan jangan sungkan-sungkan untuk menhubungi MBAH RAWA GUMPALA karna insya allah beliau akan membantu semua masalah anda dan baru kali ini juga saya mendaptkan para normal yang sangat hebat dan benar-benar terbukti nyata,ini bukan hanya sekedar cerita tapi inilah kisah nyata yang benar-benar nyata dari saya




(((( BUKA BLO DANA GHAIB DAN NOMOR GHAIB MBAH RAWA GUMPALA ))))







Ass...saya tidak menyanka kalau saya sudah bisa sesukses ini dan ini semua berkat bantuan MBAH RAWA GUMPALA,saya yang dulunya bukan siapa-siapa bahkan saya juga selalu dihina orang dan alhamdulillah kini sekaran saya sudah punya segalanya,itu semua atas bantuan beliau.Saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH RAWA GUMPALA atas bantuan nomor dan dana ghaibnya,alhamdulillah kini saya sudah bisa membuka usaha kembali yang dulunya pakum karna masalah faktor ekonomi dan kini kami sekeluarga sudah sangat serba berkecukupan dan tidak pernah lagi hutang sana sini,,bagi anda yang punya masalah keuangan jangan sungkan-sungkan untuk menhubungi MBAH RAWA GUMPALA karna insya allah beliau akan membantu semua masalah anda dan baru kali ini juga saya mendaptkan para normal yang sangat hebat dan benar-benar terbukti nyata,ini bukan hanya sekedar cerita tapi inilah kisah nyata yang benar-benar nyata dari saya.

F i Z e T a said...

Biz terhebat, terpantas dan termudah menjana keuntungan. Hanya dari rumah shj. Promote, komen, tag...$$$$Duit masuk akaun sendiri..
Info lanjut whatsApp saya 0108003023

F i Z e T a said...

Biz terhebat, terpantas dan termudah menjana keuntungan. Hanya dari rumah shj. Promote, komen, tag...$$$$Duit masuk akaun sendiri..
Info lanjut whatsApp saya 0108003023

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...