NoThiNg SpeCiaL aBouT Me... JuSt aLwaYs SmiLe... (^_^)

jom kita jadi kawan2

Tuesday, October 14, 2014

MiNggU ExaM

Minggu ni minggu exam sekolah kebangsaan.. agak bz la jugak malam2 ajar bebudak ni study apa2 yg patut..

Dan aku kalo mengajar memanggg garang.. bak kata laki aku dah macam singa lapar.. ewahhh.. singa ye bangg.. meh sini abg lak ajar jadi singa ke godzila terus.. kekeke

Ajar budak 2 org ni memang kena bawak bersabar walaupun kekadang hilang sabar aku.. hahaha..

Lagi2 si dede tu.. kang elok aku pot pet pot pet tengah terangkan pasal satu subjek tu tetiba bila aku tengok muka dia, dia langsung tak fokus apa yg aku cakap.. dia tengah layan tv walaupun channel tu bkn citer dia.. T_T  

Kekadang tengah aku tunjuk cara nak jawab latihan tetiba dia leh hilang dari tepi aku.. rupa2nya dia tgh layan nureen main.. huhuhu.. mau tak berhantu mak ko ni mengajar..

Ain pun sama.. belajar kekadang sambil baring.. okey takpelah aku biarkan mungkin dia letih duduk kot kan.. kang tetiba hilang je dari tempat dia baring.. rupa2nya dia sambung baring atas sofa lak layan tv.. 

Stress mak tau nak.. korang yg exam mak yg stress.. huhuhu. yg engkorang relaxxx je kann.. tak teman study kang payah gak.. lagi sonok arr diorang wat hal sendiri..


Yang elokk je statik belajar si kecik ni.. hahaha..

Belajar la sangat kannn.. menconteng buku2 ada laaa.. bila rampas pensel tu kemain dia marah kita balik.. cettt..

Study waktu malam terasa cepat betul masa berlalu.. tup2 dah kol 10.30 mlm.. bdk2 ni aku dah arahkan masuk bilik tido bila dah pukul 10.30pm.. tu pun hanya waktu persekolahan je..

Waktu cuti lantak korang le nak tido lambat ke hape ke kannn.. masa tulah mak bagi kebebasan.. dgn syarat jangan dok memekak sangat udahh.. kang ada gak yg mak cepuk dgn pemukul lalat.. kekeke


Dan rutin harian aku lak macam biasa la.. kemas buku budak2 ni.. iron baju encik suami dan baju sekolah anak2.. 


Siap semua keje dalam kol 2 pg.. masa ni dah letih sgt.. tapi sebelum tido sempat gak tgk resepi2 masakan kat page fesbuk.. pastu tau2 dah terlelap.. kekeke


Pagi2 macam biasa kejut budak2 bangun bersiap nak pegi sekolah kafa.. 

Sementara diorang bersiap aku ke dapur utk masak.. masak pagi2 sebab encik suami bawak bekal pegi opis..


Encik suami lebih suka makan masakan bini dia ni dari makan kat kedai.. kalau aku tak sempat sangat nak masak baru la dia gi makan kat kedai..

Masak je simple2.. dia tak kisah pun.. aku pun seronok arr kan sebab encik suami lebih suka masakan aku.. kikiki


Bekal buat beliau..

Kadang2 kalau ada kesempatan aku masak banyak utk budak opis dia sekali.. kadang2 jelah.. tak menang tangan gak mana nak handle bayi lagi dgn bdk2 nak sekolah lagi..

Elok je hampir siap nak masak dengar suara si bayi menangis kat baby monitor.. adehh.. benti jap masak.. layan dia jap..

Masa ni encik suami dah gi keje dan anak2 dah pegi sekolah.. tinggal aku dgn si bayi dan ica je lagi.. ica lom bgn tido lagi masa ni..


" bestnye korek hidungg " 

Hobi baru si bayi.. korek hidung.. ikut peel sape la agaknya.. suka betul dia korek2 hidung lately.. yg pasti bkn peel aku ye.. Kahkahkah


" nak lap kat mana ni ye ? "


" haaa lap kat sini lah..!!"


" korek lagi.. "


" eh alamakk... mak nampak laaa.."

Tak senonoh tau anak dara korek hidung cenggitu.. kang besar lubang hidung sebelah.. nak korek biar la dua2 belah.. hahaha

Pas golek2 dgn dia atas tilam terus ajak mandi lak.. dah wangi2 bawak turun bawah sbb aku nak sambung masak bubur lak.. 

Sementara bubur lom siap masak ko makan la biskut tiger dulu ye nakk.. hehehe


Kol 10.40 pg budak2 ni dah sampai umah.. kali ni aku tak kelam kabut sbb adik lelaki aku tolong handle sama hantar/ambik diorang kat sekolah.. 


Yang ni sejak beradik mood dia sukar nak baca.. jap2 ok.. jap2 moody.. jap2 berangin.. 

Sindrom dapat adik memang cenggini kan.. tapi dia sayang betul dgn adik dia.. relaa je kena ketuk, kena lempang dgn adik dia.. adik dia kan ganas sikit..


Ni moody sbb dia bangun lambat.. elok je dia turun tangga nak gi ke tv aku suruh naik balik utk mandi.. nanges2 le kawan tu kan sbb baru je turun dah suruh naik balik..


Tukang pujuk bila kakak dia nanges.. 


Balik dari kafa anak2 aku bersiap2 lak tukar uniform sekolah kebangsaan.. tapi arini dede je tukar uniform sbb dia je yg ada PJ.. 

Mujurlah baju skul kafa dgn kebangsaan sama je.. takyah susah2 nak tukar tu ini.. tapi utk yg pompuan jelah kan.. yg lelaki tak sama uniformnya.. sbb kafa kan baju melayu..

Pas settle bersiap aku suruh diorang makan nasi lak.. makan awal2 biar cepat rehat.. lagipun ingat nak sambung revision lagi sebelum pegi sekolah..



Macam biasalah tukang nyibuk ni ada je di mana2.. kekeke

Dapat la buat revision 40 minit.. pastu kelam kabut siap2 pakai beg kasut bagai nak pi sekolah..


Sebelum naik kete sila posing dulu.. dah lama tak snap gambar sebelum pegi sekolah..  hehe


Bertiga lak.. tunggu nureen dah pandai berjalan baru leh berdiri berempat.. bila la tu agaknya..

Dalam gambar tu nampak ica hepi je kan.. padahal naik kete menanges sbb dia nak pakai kasut lampu2 tapi kasut tu jenis tali2.. 

Aku malas nak kasi dia pakai sbb kang terkial2 kat sekolah nak bukak dan pakai balik.. sarung sandle sudahhh.. dia ikut jelah arahan aku dalam terpaksa.. 

Tup2 melalak.. hahaha.. orang dah lambat kott.. sok2 jelah sarung kasut lampu2 tu.. haihhh..




16 comments:

Muzai Samilan said...

penuh nye jadual akak... tabik spring kat akak.. ni namanya housewife bekerjaya kan.. bekal husband akak.tu... banyak nye laukk..terbaikkk

Pretty Sweet said...

Haha tgelak smpi berair mate sy dibuatnye.. Cute je bby nureen tu (>.<)

FadlinaMokhtar said...

Alololo comey sungguh bekas bekal cik abang tu tau.
Selalu la update blog tau.dah besar2 dah semua.

FAD

kehidupan sihat said...

Haha..kelakor bab yg bongsu tu Korek hidung..hihi

Salam perkenalan kak

GOLD FINGER said...

Ha ah sama kita anak2 tgh exam..hati volume 10..mcm tarzan

izzeyda said...

Rindunya kat ana.. dah lama tak baca bebelan ana.. hari tu dapat juga lepaskan rindu tengok gambar ana kat blog kak eynda.. yelah, bila anak2 exam kita yang risau lebih.. padahal diaorg relax jer.. huhuhu..

Lynn Hamzah said...

jadual padat setiap hari...salute sungguh sebab sediakan bekal untuk suami tiap tiap hari...

amirah said...

kagumnya tgk bekal husband awak...sempat nya awak nak masak sume tu ye...kalo saya..aduii sempat telur rebus jela kot..keh keh keh..kelakaaaa tgk nureen korek idung..bersungguh2 tuuu...hahaha

sudipVSsenduk said...

anak nak exam, mak yang demam kan... kita serupa

Mummydearie said...

Salam singgah,

Samalah kita. Anak yang exam (bukan exam besar pun...) kita yang dupdapdupdap jantung takut tak dapat jawab soalan. Kalau boleh, seminit dua sebelum masuk sekolah tu pun nak bagi kata nasihat lagi. Anak rileks je. Tak leh jawab, redha jelah!

ameris said...

lahai... cian ica nk pakai kasut lampu tp mak x bagi. jgn sedey yer mak dah lewat nk antar abang & kakak gi skul.

Asha Lya said...

salam perkenalan kak..lya suka baca blog akak..suka tgk resepi akak mudah dan nmpk sdp sgt..lya pun cita2 nak jadi housewife bekerjaya mcm akak

Asha Lya said...

salam perkenalan kak..lya suka baca blog akak..suka tgk resepi akak mudah dan nmpk sdp sgt..lya pun cita2 nak jadi housewife bekerjaya mcm akak

Asha Lya said...

salam perkenalan kak..lya suka baca blog akak..suka tgk resepi akak mudah dan nmpk sdp sgt..lya pun cita2 nak jadi housewife bekerjaya mcm akak

eima said...

wahhh tang bw bekal tu akak ni mmg mithali la.. terbaik ... klu la kite pun serajin tu

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

siapa cakap jadi HW senang.. sebab tue HW kurus2.. stress.. penat..makan pun tak pernahnya tenang.. kini kurasa apa kau rasa wahai ana... yang ila tampah lagi wat business online shop..tapi alhamdulilah.. merasa pengalaman yg sangat indah menjadi HW .. tak sangka Allah bagi peluang selama 2 tahun macam nie!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...