NoThiNg SpeCiaL aBouT Me... JuSt aLwaYs SmiLe... (^_^)

jom kita jadi kawan2

Friday, October 17, 2014

ReSePi : CHoCoLaTe LaSaGNa

Haaa arini aku nak share dessert mabeles utk korang try.. dessert ni sedapppp.. makan sejuk2 pas kuarkan dari peti ais sedappp sgt2..

Kalau tengok resepi asal sangatlah pening sbb rasa banyak betul step.. 

Pastu nampak macam leceh je.. padahal tak leceh sgt pun benonye.. ni aku wat tutorial sebab nak kasi korang senang nak paham.. harap2 paham la ye.. kekeke

Ok.. meh la aku ajar step by step ye.. dan aku menderhaka resepi asal sikit2 tau..


Step yang pertama (Adunan A ) :

2 bungkus oreo ~ 30 keping oreo
5 sudu besar butter di cairkan


Kisar biskut oreo dgn krimnya sekali dan butter dlm food processor

Cara manual : pakai tangan pun boleh.. ramas2 biskut dan gaulkan dgn butter cair.. biar bersatu ye..


Masukkan dalam bekas khas.. lagi best kalo bekas see thru mcm kat atas.. hehe.. baru la mabeles sbb leh nmpk layer2 dia..

Lapisan base ni sedang2 je tau.. takmo tebal2..



Step yang kedua ( Adunan B ) :

Buat Coconut Chocolate Puding dulu sbb nak pastikan puding ni sejuk terlebih dahulu sebelum kita nak layer atas lapisan kedua..


Ni bahan2nya.. 

Kalau ikut resepi asal dia bg sukatan cawan.. tapi kang ada yg pening cawan size apa.. so aku sukatkan siap2 dlm ml.. bahan yg kena timbang korang timbang la sendiri.. kekeke


Bahan2 Chocolate Coconut Pudding :

1/4 cawan tepung jagung ( 50ml )
1/2 cawan gula kastor ( 80ml )
Secubit garam
1 1/2 cawan susu segar ( 300ml )
1 1/2 cawan santan kotak ( 300ml )
200 gram dark coklat
1 penutup penuh esen vanilla
1 sudu besar serbuk koko


Aku guna coklat coin beryls ni tau..


Masukkan je semua bahan di atas di dalam periuk.. masak secara double boiler macam gmbr di atas.. 

Aku google je gmbr atas ni sbb kang ada yg tak paham kaedah double boiler tu mcm mana.. yg tak berapa paham kaedah double boiler tu maksudnya piyuk bawah berisi air panas.. piyuk atas lak campuran bahan2 td..

Guna api sederhana besar je ye.. kacauuu je bahan2 kat atas tu sampai dia jadi likat.. bukan cair tau tapi likat.. likat macam jem nutella tu..


Seeloknya kacau guna whisker supaya tak berketul.. bila dah likat matikan api.. alih piyuk dan biarkan puding tu sejuk sendiri.. tak perlu letak peti ais pun takpe..

Nak lagi cepat sejuk kipaskan je beliau.. kekeke.. aku lak sambil wat keje lain aku kacau2 adunan ni jugak biar tak berketul2 ..

Saje nak ingatkan kat korang yg puding ni likat dia mcm susu pekat f&n tu.. bkn macam agar2 tau.. nama je puding tapi dia tak keras mcm puding.. hehe



Step ketiga ( Adunan C ):

250g cream cheese
2 sudu besar susu segar
100 gram gula aising
300ml non dairy whipping cream


Cara2nya :

Dalam bekas, masukkan cream cheese yg dah di biarkan dalam suhu bilik.. putar guna mixer sehingga lembut

Kemudian campurkan 2 sudu besar susu dan gula aising.. putar lagi hingga sebati.. ketepikan..


Dalam bekas lain pula, putar non dairy whipping cream secara berasingan.. aku guna brand Rich's.. selain tu boleh guna brand Value Pride atau pun Arla..

Pastikan whipping cream ni di putar ketika baru di kuarkan dari peti ais.. bkn suhu bilik tau.. Mula dgn kelajuan perlahan dan teruskan putar dgn kelajuan tinggi..

Putar sampai menjadi kental seperti gambar di atas.. kental maksudnya bila di terbalikkan bekas tu adunan tersebut takkan tumpah..


Pastu barulah adunan cream cheese td di tuang kedalam adunan whipping cream..


Gaul kedua2 bahan secara kaedah kaupbalik.. boleh guna spatula atau pun senduk..


Kemudian boleh la di tuang adunan C ke dalam Adunan A.. tuang separuh adunan je..


Seterusnya baru di tuang Adunan B ( chocolate coconut pudding ).. suka hati la banyak mana.. sebelum tuang gaul2 dulu coklat puding tu kasi tak berketul2..

Aku ambik sedikit coklat puding ni masuk dlm piping bag.. sebab leh aku guna utk hias2 atasnya nanti.. hehe


Last sekali masukkan baki Adunan C


Hias la ikut kreativiti korang..


Pastu sejukkan dulu kat bahagian chiller.. dessert ni makan sejuk2 baru sedapppp..


Nampakkk.. tinggal sikit dah ni.. huhu


Jemput tengokkk.. kikiki.. selamat mencuba.. 




31 comments:

amirah said...

perghhh...terbaik...

norafeahrahim said...

Sedappp nyeee kak!!

Asha Lya said...

Perhhh btl2 mengancam la Kak..buat org trgoda nihihihi

Muzai Samilan said...

ini sangat mebeless... sedap nyeee

nurulhuda abubakar said...

Bape agaknya kos buat dessert ni yer mcm mahal juga kan

Ruzana Ibs said...

perghh.. leleh ayaq lioq cheq.
Betul nampak simple cara buat.
Nak copy link ni letak kat my blog ek.. next time senang I nak cari.Tq.

Rozeta Ramlan said...

Sedapnya Ana....nak kena buat ni....meleleh ayag lioq....

Salina Jalaludin said...
This comment has been removed by the author.
Salina Jalaludin said...

Sedap2..nk kena cuba buat ni. Tengkiu 4 resipi.

Iza Fiza said...

wah sedapnya kak.terliur tengok. nak try jugak la.thankz share resepi =)

Lynn Hamzah said...

terliur tengok...nampak sedap sangat nie...

suzanne ismail said...

awesome .. nak cuba nanti

Mummydearie said...

OMG. Nak habis membaca steps pun rasa tersiksa jiwa raga. Sedapnya nampak kek tu atas pinggan.

Emy Tak Kecik said...

teringinnnn sedapnyeeeeeeeee

suka resipi ana...simple n senang nak try :)

mamabeauty said...

adoii sedapnya...

NIfz super said...

Wahhh... lemak berkerim jerk nampakk... slurp!!...slurpp...!!

http://supernifzvitamin.com/

Putri Homestay said...

meleleh air liur...tap..tap

FadlinaMokhtar said...

Adus terliuq la tengok ana.huhuhuhuhu.mmg salute la Ana rajin sangat.
FAD

Nazayiena Ayiena said...

sedapnya....

nurhasmyza noorzamry said...

tergoda tgok .. chocolate lasagna ..ermm yum2 kena try nieh...

zaty izzati said...

sedapnya...terbaik la...macam kek je...nak kena try ni ..

zatytiey.blogspot.com

embunkasih said...

Best best best

hanida rohhani said...

Leleh.. nyums dh try mmg sedap!!

tentang buah said...

Vimax | Vimax Asli | Vimax Canada | vimax original | Obat Pembesar Penis

Vimax | Vimax Asli | Vimax Canada | Vimax Indonesia | Ciri Vimax Asli

Vimax Asli | Vimax Canada | Vimax Asli

terimakasih, semoga admin sukses selalu

familisihat said...

Kena cuba ni since xyah baking
Tq sis

familisihat said...

Kena cuba ni since xyah baking
Tq sis

Ida Idat said...

Sukatan dlm ml bg tepung jagung tu maksudnya timbang dlm gram ke?

kopiluwak nya said...

Jacket Leather Indonesia 100US Dollar

CD
marinir
bantal-silikon15.blogspot.com
bumbu-pecel01.blogspot.com/
seo-guru01.blogspot.com/
seo-konsultasi-mudah.blogspot.com/l
marinir-seo-konsultan-12a.blogspot.com/
http://dfes12.blogspot.com/
agen-seo19.blogspot.com/
agen-seo20.blogspot.com/
agen-seo16.blogspot.com/
agen-seo18.blogspot.com/
jksbindo.blogspot.com/
jkt-49.blogspot.com/
seokonsultan1.blogspot.com
guru-seo-malang.blogspot.com/
seo-aaa.blogspot.com/
marinir-seo-8.blogspot.com/2015/05/rty.html
vvtiin.blogspot.com/2015/05/rqw.html
agen-seo17.blogspot.com/2015/05/rtq.html
asdf-14.blogspot.com/2015/05/qwr.html
bantaljkt1.blogspot.com/2015/05/qwa.html
larismanisyaluk.blogspot.com/2015/05/q.html
bantalku1.blogspot.com/2015/05/b.html
bantal999.blogspot.com/2015/05/r.html

distrobantal.blogspot.com/
bantalsilikon01.blogspot.com/
sabunherbalya.blogspot.com/
kesethandukmalang.blogspot.com/
bantalmalangmurah.blogspot.com/
restoran-seo.blogspot.com/
distro-seo.blogspot.com/
jualsangkarpleci.blogspot.com/
marinir-seo.blogspot.com/
kopiluwakliar01.blogspot.com/
bumbu-pecel-malang.blogspot.com/

Dayang Juriawati said...

Sudu besar ne yg guna utk mkn tu kerr..

Unknown said...

non dairy whipping cream maksudnya apa ya ? Non dairy ?

Rani said...

jual obat gatal | jual obat de nature | jual obat | gang jie | gho siah | pipeca | bersih darah de nature | jual obat wasir | jual obat de nature | jual obat herbal | ratu rapet | jual obat wasir | gang jie gho siah | jual obat | gang jie | jual obat kutil kelamin | jual obat kutil | harga obat kutil | salep kutil | cream kutil kelamin | jual obat kutil | perontok kutil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...