NoThiNg SpeCiaL aBouT Me... JuSt aLwaYs SmiLe... (^_^)

jom kita jadi kawan2

Tuesday, March 13, 2012

ReSePi : KeK CoKLaT MoiSt

Semalam pas abis masak2 lauk kat dapur si apis dtg kat aku tanya aku leh tak buatkan dia kek hari jadi.. huk alohhhh, hari jadi apanya.. jauh lg bkn 11 nak oittt..

Tp aku penuhi gak le permintaan dia.. dia nak kek gmbr angry bird, tp camno aku nak buat.. last2 aku ckp aku buatkan kek apa2 jelah ekk.. dia angguk je setuju.. kalo camtu mak buatkan hang kaktus jelah ye.. kehkehkeh..

Memang smlm 60% masa aku abis kat dapur je.. masak ngemas balik, pastu masak balik, kemas balik.. haihhh.. hahhaha..

So smlm aku buat kek coklat lembab je versi kukus.. aku suka versi kukus sbb tak risau hangit atau terlebih bakar..

Dlm laptop aku mmg byk koleksi resepi kek coklat lembab.. tinggal nak pilih mana satu je lg.. aku yakin korang semua pun terer buat kek ni.. memasing ada resepi pilihan masing2 kannn.. hehe..

Dan smlm aku saje nak try resepi Bebop.. resepi ni aku ambik dr forum cari dot com dot my.. pilihan aku opkos yg mudah2 je..

Walaupun korang dah terer camne nak buat kek ni, tp aku sharekan la jugak pd sape2 yg nak resepi kek cokelat Bebop ni..


Meh tgk apa bahan2nya :

Telor 4 biji.. kalau size besar guna 3 biji je..


1 tin susu cair ideal..


1 sudu teh coklat emulco ( takde pun takpe )


1 sudu teh esen vanilla.. (aku guna satu penutup botol tu)


1 1/2 butter.. ( 250 gram + 125 gram butter)


2 cawan gula kastor.. bkn gula yg korang buat bancuh air tu tau..


1 cawan serbuk koko ( di ayak)


2 cawan tepung gandum ( di ayak.. guna sukatan cwn yg sama)


1 sudu teh baking powder + 1 sudu teh soda bikarbonat ( di ayak jugak)


Cara membuatnya :

Masukkan butter dlm periuk.. cairkan.. guna api sederhana..


Kemudian masukkan susu cair.. kacau sebati..


Pastu masukkan gula kastor pulak.. kacau lg..


Masukkan esen vanilla..


Dan masukkan coklat emulco.. kacau kesemuanya biar sebati dan tutup api.. pindahkan adunan ke dalam bekas lain atau pun guna je periuk tu pun boleh..


Aku pindahkan dlm bekas lain.. biar nmpk cun sikit.. ekekke...


Sementara tu, dlm bekas lain lak sila pukul telor ayam tu guna whisker.. pukul agak2 kembang aje .. takyah nak beriya2 sgt pukulnya.. hehehe..


Kemudian, tuang sikit demi sedikit ke dalam adunan td.. kacau sebati..


Pastu lak baru masukkan bhn2 yg di ayak td ( tepung + serbuk koko + soda bikarbonat + baking powder )..

Masuk sikitt demi sikit... gaul sampai semua adunan sebati.. sherashi bershama.. ecehhh..


Haaa.. dah sebati punnn..


Pastu masukkan adunan ke dalam loyang..

Masuk paras stgh dr loyang je tau sbb kek ni naik tinggi.. sblm tu jgn lupa griss kan loyang dgn butter.. kang melekat kang kek tu kalo loyang tak di griss..


Tutup dgn aluminium foil utk elak kek terkena titisan air dr pengukus.. tak pun balut je penutup pengukus tu dgn kain..


Kukus kek sampai masak..

Smlm aku kukus dlm sejam je kot dgn api yg sederhana.. maksudnya api tak besar sgt dan tak kecik sgt..

Make sure pengukus di panaskan dulu sblm masukkan adunan kek td.. air dlm periuk kukusan pun jgn sikit sgt, kang kering lak sblm kek tu sempat masak.. paham ehh..


Hasil kek yg dah siap di masak.. kek 1 malaysia tuuu.. ekekkeke..

Aku tak byk lg acuan kek bernombor ni.. baru ada nombor 1.. mahal jugak acuan ni.. aku beli kat kedai bakery.. rege rm39 sebekas.. huhuhu.. Hias la kek tu suka hati korang.. aku hias dgn coklat ganache..


Bahan2 coklat ganache :
~ 300 gram dark coklat/coklat masakan
~ 150 ml whipping cream
~ 1 sudu besar butter


Cairkan coklat guna kaedah double boiler.. pastu masukkan butter.. kacau sampai larut..


Pastu baru tuang whipping cream..


siapppp.. dah boleh tuang atas kek..


Aku letak kek atas redai mcm gmbr di atas.. pastu baru tuang coklat ganache..pastu baru pindahkan atas cake board td..


Tadaaaa.. siap dah hiasan kek aku.. yg putih2 tu whipping krim.. belen krim aku buat pavlova tu hari.. ekekke..


75 comments:

sitinirzan said...

terbaik kak..wajib cube

Zefa NorAsmara said...

Resepi yg sempoi, tp hasilnya cun betul... :D

Liza Hashim said...

ana.. adunan kek ni kalau guna acuan bulat 8 inchi tu byk sangat atau elok2 je utk acuan tu?

Ana Suzana said...

liza..
Loyang 8 inci eh.. rasanya loyang tu okey dan sesuai kot dgn adunan ni..

Ana Suzana said...

siti nirzan..
sila cuba.. hehehe

Ana Suzana said...

kak zefa..
mekap main hantam je tu..

Lizan said...

dah masuk folder wajib cober... nanti nak try..thanks :)

JBH_juliyana said...

sedapnya...nyam2..ngidam pulak...nk buat ntah bila masanya...huhuhu.....

JBH_juliyana said...

sedapnya...nyam2..ngidam pulak...nk buat ntah bila masanya...huhuhu.....

isal said...

dah cuba kukus banyak kali..nak test yg ni plak...cam sedap je...

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

rumah ana mesti selalu ada stok buat kek, etc etc

Suliana said...

cantiknya kek.. tak pernah lagi wat kek kukus :-)

mamaamni.blogspot.com said...

terliurnya ana...teringin nk beli acuan tu tapi tak ghajin krg berkulat plak..huhuhu...terbaekla ana...akak solute...

nanonano said...

suke buat org terliur kak ana ni, grrr.. T_T

diari hati said...

wah, kek 1 m'sia..nmpk m'narik, msti sdp kan..dh t'liur nie..huhu~

Diksu said...

sedapnye...

ciDa said...

kak ana...nk tanye...kalo telur tu kite pukul sikit2 je ke?xpyh smpi kembang n betuka jd kaler putih gebu ke...sbb sy penah bt sblm ni kek jd keras kejung je...mbr kate kene pukul tepur tu smpi kembang n ringan...konpius le...

Hanim Harudin said...

kak,kite ade review resepi ni dalam blog saya.. :)

:::sweetmama::: said...

ana..kalau kite bakar kat oven pun boley gak kan..sbb periuk kukus saye kecik la...

Puan Pyja said...

akak guna dark coklat brand ape eh?

Yati Omar said...

Nampak sangat sedap :-)

sophietarmizi said...

salam...nak guna resepi ni tau...:) halal kan ek....

thank you...

missunderstood said...

salam kak..sy selalu gak refer kat blog akak ni kalau nak masak pape..sebab simple and bhn² die pon mudah didapati.lg 1 sy suke sebab akak tunjuk step by step gamba² cara nak wat tuh..hasil nyer x yah citer ar..mmg superb..sy dah try pavlova & red velvet..mmg marvelous..smlm sy baru try choc moist akak..oh sgt tempting ok..and family members sy puji sedap kak..hehe..credit to akak la..thanks a lot..and always waiting for your upcoming updates :)

Amirah Wahab said...

Salam, kak - sy bru nk bljr buat kek jd sy nmpk entry akk - sy nak wat kek harijd utk mak saya ..hihi
Akk, nk tye for tin susu tu? Kena tuang semua sekali ke? Ok kak tq :)
halal ye :)

Ana Suzana said...

Amirah..
ye dik.. tuang semua.. hehe

f.hamraa.j said...

dah cuba...alhamdullilah menjadi...tq kak...

safiankamal said...

salam..kak berapa anggaran kos bahan2 uat kek nie yea?..
TQ
Regards,
..ask..

Ixbarr Abdullah said...

nak cuba resipi ni la masa raya ni..hehehe.... tengkiu... memang jelas bila ada gambar banyak2 tu....

Amirah Wahab said...

Salam..
Lupa nk share dgn akk :)
masa Ramadan tu.. xingat when..
saya ada buat kek ni :)
and Alhamdullillah menjadi :)
suka2 n sedap
terima kasih kak :)

ZIERA said...

AsSalam..
saya memang minat betul baca blog akak ni..
sempoi je ayat2 dia..huhu
resepi kek ni memang dah berpuluh kali saya intai
tapi xcuba2 juga..hehe
tapi 1hr mmg akan cuba jugak
juz nak tny klu saya nak bakar boleh x?
saya takde pengukus;)
tq kak

MyNn said...

salam kak.
mohon share ya..
thanks in advance

gadis_89 said...

Dh jdi..terima kasih..tpi sy bakar kek ni jdi rangup plak kek yg kt kua tu...tpi mmg sdap..ank2 dan suami menggemarinye...:)

gadis_89 said...

Dh jdi..terima kasih..tpi sy bakar kek ni jdi rangup plak kek yg kt kua tu...tpi mmg sdap..ank2 dan suami menggemarinye...:)

gadis_89 said...

Dh jdi..terima kasih..tpi sy bakar kek ni jdi rangup plak kek yg kt kua tu...tpi mmg sdap..ank2 dan suami menggemarinye...:)

nia Jusniza said...

tgh mengukus kek resepi kak ana nie..xtau la ape jadik hihi...

Sukma Haron said...

best nie...cara yang mudah dgn bahan-bahan yg simple jer....

izfanora said...

disebabkan gigih nk bg hubby mkn kek coklat, makanya terbawalah ke resepi sempoi ini.. caya r kak.. mesti kena cuba nie.. :)

missmeraa said...

kak nak tnyaa..
yg untk salutcoklat tu..
coklat cair tu campur skali ke dgn whipping cream? pestime nak mencuba..

Siti Aminah Abd Halim said...

bestnyer...nak cuba laa

Amira2812 said...
This comment has been removed by the author.
Cahaya Amira said...

slm..akak..nak tanya..yg coklat emulco tu utk apa? klu x letak agak2 lari x rasanya?

Chord Guitar By Faiz said...

Takut tak jadi pula :(

Che Azlinda Che Aziz said...

Salam...yg kek ni utk brp kg?

jack badawi said...

memang best kek ni...sy dh cuba..
mlm ni nk bt lg utk besdy anak esok...
tq utk resepi yg best

Che Azlinda Che Aziz said...

Mmg best...da 2 Kali wat...satu tempahan member Christmas n satu lg wat mkn2...bg kt jiran sblh umh.. rugi Sapa x try this receipy...tq

suzy yana said...

thank sbb sudi kongsi resipi kek niw...dh lame dh cari sbb anak 2 suka makan dan memang teringin sngat nak buat sndiri.
akhir nyer dpt gak buat sndiri n memang terbaekkk aar sdap sangat2.best best best(y)

Cik StrawBerry said...

wahhh .. menarikk ..
nk try resipi akak nii .. pstu , nk buat rview kat blog plk .. mohon share ye kak .. TQ . :)

Khairul Khairulniza Binti Abdul Rahman said...

Nk tya. Lepas cairkan bahan2 tu atas api terus masukan telur ke atau biar sejuk dulu?

Mama2052 said...

assalammualaikum ana,
sy memg minat mencari resepi yg simple2 dan bahan tk susah nak cari..sy terbaca blog ana ni..terus cuba moist choc. cake..memg sedap, pas tu pulak makan masa panas2 ..terbaik..nnti nak try resepi lain pulak..tks ana..
wasalam
dila

Ana Suzana said...

maaf sebab byk soalan tak terjawab.. tak sempat.. yg pasal boleh bakar ke tak, boleh aje.. tapi kena pandai setting suhu dan masa..

Yang pasal bahan2 yg di masak perlu sejukkan dulu ke tak, jwpnnya ye, kena sejukkan sebentar.. bahan y di masak tu tak perlu masak sampai menggelegak pun sbb cukup sekadar bahan2 dalam tu larut sebati..

zakiah said...

Wahh sedap nye kek tu.. Nk cuba.. Sy xda lh coklat emalco tu.. Bleh x sy pakai kopi emalco je...??

Che Azlinda Che Aziz said...

Best...

Pink Lavender said...

terasa nak mkn kek tp mls kuar pi beli..
so nak cuba laa..
nanti sy update kat blog sy...jenguk2la blog sy yg kecik tuh..hi3...

ida fidah said...

Wah..mesti cuba ni. Mintak izin guna resepi ye Tuan Tanah..:)

atien_guava said...

thanks recipe..i will try .:)

ateh said...

Salam..
Kalau xde soda bikarbonat bole jadi x? Saya nak buat kecik je so blh ke nak guna separuh sukatan awak tu? Takut menjadi lak..hehe

nor hafizah sapani said...

salam sis..
saya dah try semalam memang menjadi la resipi nie..mom n dad pun suka sangat..cuma nak bertanya sikit..butter tu kalau ditukar dengan minyak boleh ke??

iliyanajwa said...

tumpang tanya..masa nak masukkan telur tu. telur kuning sahaja ke yang dimasukkan ?

iliyanajwa said...
This comment has been removed by the author.
Siti Fitriyah Radzi said...

Nk cuba la kak selalunya buat kek moist ni tk dapat gambaran..sedap buat teliur ja.tq kak kongsi resipi

My name is..nUr aDiLa said...

Terbaik lah resepi akak ni,mohon share ye.. :)

najmi anuar said...

senang ye kalau guna whipping cream untuk topping coklat tu?sbb sy tak pernah guna, selalu letak butter sekt n fresh milk or susu cair je c:

ct said...

saya dh cuba resepi akak ni..mmg marveless...sgt mudah n sdp jgk.. mintak share kt blog sy ye.. tq

missshoji said...

salam.. thanks bagi resipi ni, saya nak cuba esok. hehe~

Harith Firdaus said...

Kukus berapa minit?

hana cute said...

Sis, tq share respi. Saya dah cube... btul mmg jd n gebu!! Saya ikut bulat2 respi kt cni cuma x da choc emulco je. Apun ttp sedap dn mnjadi. Tq sis.... sy mintak izin tiru respi lain jgk k... hehe..... thanks a lot.

Siti Rohaidah said...

Klau susu ideal tu gnti dgn sudu cair f&n tu blh x??

vanie seelan said...

terbaik kak baru ari sy cuba resepi....harap dpt resepi yang lain lg

khairul bariyah said...

mcm senang je.. nk try.. hehe

Nur Aina Farah Huda said...

Best.. dh cube dh. Thanks yea

semutkechik said...

kalo xda mixer xpe ey.xyah pukul sampai kemabang ke tepung ey.sy xda mixer tu y tnya,heheh

fauzianah ab rashid said...

ehem... nampak sedap!

misz understood said...

salam sis, saya nak tanya susu tu guna satu tin ke? n kukus braoa lama?

Siti Nadia Ramlee said...

Salam kak..

Nak tanya kalau hiasan kita gune fondant sesuai x?

Zarina Othman said...
This comment has been removed by the author.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...