NoThiNg SpeCiaL aBouT Me... JuSt aLwaYs SmiLe... (^_^)

jom kita jadi kawan2

Thursday, March 15, 2012

ReSePi : CHiLLeD BLueBeRRy YoGHuRt CHeeSe CaKe

Aku rasa blog aku ni dah mcm blog masakan pulak.. kikiki.. padahal aku bkn pakar masak pun.. tp sbb minat sgt2 nak cuba resepi2 baru, tu yg aku nekad gak buat sampai berjaya..

Tetiap hari aku mesti jelajah blog masakan utk cari resepi menarik.. pastu aku akan share kat korang pulak kot2 korang nak try buat ke kann..

Ada jugak yg hairan apesal rajin beno aku wat dessert2 ni semua, kalau korang nak tau, umah kami ni sentiasa ada tetamu..

Kwn2 hubby selalu dtg umah, pastu adik beradik aku pun rajin dtg umah.. keluarga sblh hubby pun selalu gak dtg umah..

Sbb tulah aku rajin main masak2 dan prepare dessert2 tu ini, at least bila tiba2 ada tetamu dtg mengejut takdelah aku hidang air bujang je kan.. ada gak mknn utk di hidang..

Bkn bermakna selama ni aku masak kami laki bini je yg mencekik.. takkk, mana ada.. mcm yg aku katakan td umah kami ni sentiasa ada tetamu.. =)

Okey, malas nak bebel panjang2.. meh aku buat tutorial utk korang ye.. hehehe..


Cheese cake yg dah di ngap..

Resepi aku ambik dr kak Ita.. Kak Ita ni memang idol aku.. hihi.. Aku ubah suai sket resepi di sbbkan kekurangan bhn2..


Jom tgk apa bahan2nya :

Sepeket oreo.. sila buang krim dia.. resepi asal guna 100 gram aje, tp aku guna 1 pek ni terus..


45 gram butter ~ di cairkan..


1/2 sudu besar + 1/2 sudu teh gelatin di campur dgn 2 sudu besar air panas


Aku sukat guna sudu ni ye.. aku beli kat giant.. senang nak sukat bhn2 yg menggunakan sudu sbb kat sudu tu dah tulis siap2 anggaran dia..


80 gram blueberry filling ~ aku ejas guna blueberry topping sbb blueberry filling takde..


1 bekas yoghurt perisa blueberry


125 gram krim cheese


125 gram whipping cream @ pun separuh dr kotak di atas..


30 gram gula kastor


Okey, jom kita buat base dia dulu :

Mula2 buang krim oreo di tgh2nya tu.. kisar hancur..


Aku malas nak kisar, so aku masukkan dlm plastik bersih dan ketuk2 guna kayu penguli tu.. ketuk2 kasi hancur.. kikiki.. dasar
pemalas.. kekeke..


Pastu cairkan butter pulak.. aku cairkan guna mikrowave je dlm beberapa saat..


Pastu pulak gaulkan biskut oreo td ke dlm butter yg dah di cairkan td..


Hasilnya..


Kemudian masukkan dlm loyang dan tekan2 kat dasar loyang bg padat.. simpan dlm peti ais sementara kita buat adunan cheese cake pulak..


Cara buat yogurt cheese cake pulak :

Mula2, dlm bekas lain, masukkan whipping cream..

Putar guna mixer dgn kelajuan rendah dulu pastu baru tukar ke kelajuan tinggi.. putar sampai jd kental mcm gmbr di atas.. bila dah siap letak tepi dulu..


Dalam bekas yg lain pulak, campurkan cream cheese, blueberry topping/filling dan jugak gula kastor.. putar guna mixer sampai adunan tersebut sebati..


Dah sebati pun.. stop guna mixer.. kali ni guna whisker/senduk/spatula/sudu pulak.. suka hati korang le nak guna apa..


Masukkan yogurt ke dlm adunan cream cheese td.. gaul sebati..


Dlm bekas kecil, masukkan 2 sudu besar air panas, pastu masukkan gelatin..

Kacau kasi larut.. kalau berketul2 sila panaskan guna kaedah double boiler atau pun rendam bekas tu dlm air panas..


Pastu tuang larutan gelatin td dlm adunan cream cheese..


Last sekali, campurkan adunan whipping cream sikit demi sedikit ke dalam adunan cream cheese..


Kacau sebati..


Haaa.. dah sebati pun..


Pastu barulah masukkan adunan tersebut ke dlm loyang berisi base oreo..


Simpan dlm peti ais sekurang2nya 4 jam sblm di hias dgn blueberry topping atau sebagainya..


Cheese cake aku yg dah siap di hias..




Ni yg dah siap di potong.. sedap mcm mkn eskrem yogurt.. hehe..


Peringatan :

Resepi ni menggunakan loyang kecik ye puan2/tuan2.. sila gunakan loyang loose pan size 5 inci.. yg tak paham loyang loose pan tu camne sila google image..

Di sbbkan aku takde loyang size tu, aku guna tupperware kecik yg sesuai je.. pastu aku lapik dlm tupperware tu dgn pembalut plastik yg jernih.. alaaa hape ke namanya tu.. lupa lak..

Guna aluminum foil pun boleh sbb nak mudahkan keje2 kuarkan cheese cake tu dr bekas.. pasni nak beli loose pan size kecik la pulak kot..


30 comments:

ameris said...

ana; akak pun suka masuk blog kak ita masam manis tu. resepi dia mmg maveles kan. gambar pn menarik dia shoot.

nnt bole la try sbb ana dh bagi step by step cara nk buat kek nie.

Nigina said...

wah senang gak nak try la..... tq ana...

Suliana said...

mmg blh try . tapi makan cheese byk2 ok tak kak? tak sakit kepala? hehe

zue_ra said...

bahan-bahan tu mmg sentiase ade je ye kat rumah..? patut la senang kalau bile2 nak buat..:)

Norliza Nordin said...

teringin nak buat gak la..cam senang je.. hehehe

Miss arfisa said...

salam kak..klu kita x letak geletin blh x?

rose ~ Ibu Rafiq dan Aishah~ said...

ooo Ok2..thanx

Ana Suzana said...

MIss arfisa..
Boleh je tak letak gelatin.. gelatin tu fungsinya nak kasi struktur kek tu tak lembik sgt..

Tp kalau tak letak gelatin, bekas yg paling sesuai utk letak adunan tanpa gelatin ialah letak dlm gelas.. sila rujuk link yg akak bg ni :

http://fromintankitchen.blogspot.com/2012/03/chilled-oreo-cheese-in-glass.html

Ana Suzana said...

Kak ameris..
best kan tgk gmbr2 kak ita shoot.. terus rasa berkobar2 nak buat

Ana Suzana said...

Nigina..
try la senang je tu.. tinggal nak beli bahan2 je lg..

Ana Suzana said...

Suliana..
adunan ni kuantiti dia sikit je.. kek ni comel je hasilnya.. so takkan pening bila mkn.. hehehe

Ana Suzana said...

zue_ra..
tak jugak.. ana kalau nak buat sesuatu resepi tu mesti nak tgk ada bhn cukup ke tak.. kalau tak cukup ana kena set timing bila nak buat sbb leh pegi beli bhn2 yg tak cukup..

Ana Suzana said...

norliza nordin,
yes.. memang senang.. =)

Ana Suzana said...

rose,
=) selamat mencuba..

Aliyaa said...

gigih sungguh akak snap stp step tu yea..kagum ngan akak. mekaseh share resepi ni..nak pinjam resepi buleh? hehe

Ana Suzana said...

Aliyaa..
boleh.. silakan.. =)

ibh said...

Tu dia..cheese cake pulak..Hadoi Ana..terguda akk tau

kura-kura said...

kak bleh x tunjuk kn care akak bwt apam pulkadot yng gebu....memg respi kt blog lain ade,,tpi sy nk tgk akak yng bwt ..hri tu sye bwt rse keras skit...

mama said...

Salam,

Saya cuba buat tapi cheesenya lembik bila dipotong. Tak macam awak punya tu...keras je..Jadinya macam bubur pulak..Nape ye? Whipp cream tak sesuai ke? Saya guna Rich Gold..

TQ.

Izni Hafiz Abdul Rashid said...

macam sedap jer...

wnshzznie said...

nampak sedap ! mesti try.thanks 4 da resepi :)

Bie_AimLuvs said...

Sis, thanks for sharing the step..Simplenye...napelah xpernah tahu sebelom ni...

izny said...

yang ni kan kalo xletak gelatin tu boleh tak ?

MaMa3HerO said...

salam..da try buat,tp x guna gelatin,pasal cari2 x jmpe..so kek jd cm eskrim je..huhu

JUJUE AHMAD said...

salam kak ana, jue dh try wat cheese cake ni tp nape cheese dia lembik ek. apa masalahnya xcm akak buat la. Bila letak kt icebox beku lak jadinya.. akak boleh tgk hasil kt blog jue dan komen ye. tkasih. http://jujueahmad.blogspot.com

Ana Suzana said...

Kek ni memang versi lembut je.. pejal tapi tak keras .. err paham tak.. tu sbb di panggil chilled cheesecake sbb ala2 eskrem gitu..

Nur Humaira Suhaimi said...

Assalamualaikum kak , kalau tak guna teh gelatin tu boleh tak ? Ada effect pape tak dkt kek ?

Muced Che Mad said...

Mohon share resipi ye,,nk try lo.

Emma Mohd Nor said...

Salam sis. Kenapa ye non baked c.cake sy buat lembik? Hehe da letak 6jam dlm freezer. Mohon share hehe

Gadis Kampung said...

sedapnyer....terliur GK Tgk

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...