NoThiNg SpeCiaL aBouT Me... JuSt aLwaYs SmiLe... (^_^)

jom kita jadi kawan2

Thursday, March 15, 2012

ReSePi : MuRtaBaK MeGi

Murtabak megi aku..

Pagi td nak rushing siapkan sarapan utk encik suami sbb encik suami perlu ke spital utk buat rawatan..

Sbb nak cepat makanya aku buat murtabak megi je.. idea tu dtg bila encik suami pernah ckp "ape pelik sgt murtabak megi lak ni" masa tgk cite jalan2 carik mkn baru2 ni..

So aku buat le pg td bg dia rasa.. hehehe.. bila dia tanya apekebendanya nih..? aku ckp le, tu ler murtabak megi.. muehehhe..

Terus dia try mkn sikit sikit.. pastu mkn lg.. aku buat2 tak perasan je sbb kang dia malu kang sbb sblm ni dia pernah kata mknn tu pelik.. kekekke.. last2 byk gak dia mkn.. =p

Bg yg nak try buat murtabak megi, meh sini aku bg resepi yg paling simple.. yg penting kat umah korang ada stok megi dgn telor ayam..


Bahan2 yg di perlukan (utk 4 org mkn) :

~ 2 bungkus megi kari @ apa2 je kesukaan korang
~ 3 bijik telor ( nak lebihkan sebijik pun boleh sbb lg best )
~ bawang besar yg di hiris nipis ( kalau tak suka takyah taruk )
~ daun bawang dan apa2 daun le yg korang rasa nak taruk
~ cili api di hiris2 kalo nak pedas.. kalau taknak takyah taruk..


Cara2nya pulak :

~ korang celur megi tu sampai kembang.. pastu toskan.. ketepikan sebentar..
~ dlm mangkuk besar, sila masukkan telor, perencah megi kari, hirisan bwg, hirisan daun bwg, cili api dan apa2 jelah yg korang nak taruk.. kacau2 bg sebati..
~ pastu baru masukkan megi yg di toskan td ke dalam mangkuk berisi telor tu.. gaul rata..
~ masak atas frying pan dgn minyak yg sedikit je.. aku guna satu sudu besar butter je..
~ siapppp..


Saiz murtabak terpulang kat korang.. nak masak semua sekali gus atau pun masak sikit2 utk buat size yg kecil.. tu je caranya.. paham kann.. kacang je.. dah siap mkn le dgn sos cili..

Korang boleh campur apa2 je yg korang nak ikut pada kreativiti korang.. okey.. mcm biasa, tak paham sila tanya..

** skrg ni aku kat umah, setia menanti laporan dr kwn2 hubby tentang hubby yg sedang buat medical check up..

Hopefully takde benda yg serius sgt.. dia sakit tulang belakang gara2 keje yg menuntut dia mengadap komputer 24 jam..

6 comments:

CIK MAY said...

wah..mcm sedap je..

er..ngadap komputer lame2 sgt ade effect jugak?

Hilmirda Daud said...

Resepi ni nampak senang.. wajib cuba ni..

Ana Suzana said...

Cik May..
effectnya pada tulang belakang sbb duduk lama sgt lg2 kalo posisi duduk tu tak betul (membongkok)

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

ila panggil piza meggi

nur said...

heee..sama ler kt..sy pon tgk jln2 cari mkn tue yg leh try murtabak megi..hee..singgah ler blog sy gak kat precioushandsatelier.blogspot.com

Terbang Bersamaku said...

dulu mase zaman study selalu jugak makan murtaba meggi housmate yg buat...


dah lame tak mkn, nk try buat lepas nie..ehehehhe..=)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...