NoThiNg SpeCiaL aBouT Me... JuSt aLwaYs SmiLe... (^_^)

jom kita jadi kawan2

Monday, March 12, 2012

ReSePi : CoKLaT LaVa KeK

Meh aku share satu resepi mudah.. bahan2 pun mudah di dapati.. senang nak buat dan senang gak nak hafal.. hehehe.. boleh di hidang utk tetamu time minum2 petang... lg2 time musim hujan ni.. ecehhh... hehhe..

Mcm biasa gak, aku akan tunjukkan step by step cara nak buat kek ni utk senang korang jadikan bahan rujukan.. link youtube pun aku ada bg..

Mmg senang betul buatnya.. aku belajar buat kek lava ni pun dr youtube la.. Ok... mari kita mulakan tutorial..

Bahan2 yg di perlukan :

Bekas muffin @ pun kalau korang ada bekas ramekin lg terbaik.. adunan ni cukup utk 3-4 bekas saje..


5 sudu besar butter tanpa garam (unsalted butter)


1 sudu besar serbuk koko


3 sudu besar tepung gandum


3 sudu besar gula pasir halus.. gula kastor pun boleh..


2 biji telor ayam ( di ambik kuning dan putih telor ) + 1 biji kuning telor saje.. kalau boleh guna telor ayam size A (besar)


3.5 oz @ secawan kecik dark coklat.. aku guna brand Beryl's yg aku beli kat kedai bakery..


1 sudu teh esen vanilla/ 1 penutup esen vanilla dan jugak secubit garam


Cara membuatnya :

1. Masukkan gula kedalam kuning telor.. pukul sampai gula tu hancur.. boleh guna mixer @ whisker aje..


Hasilnya selepas di pukul.. sib baik tak masuk icu telor ni selepas di pukul.. kekekke


2. campurkan dark coklat dgn unsalted butter td dlm satu mangkuk kecik, pastu masukkan dlm mikrowave..

Sila cairkan kedua2 mereka.. bg yg takde mikrowave boleh guna kaedah double boiler saje.. paham kannn..


Hasilnya selepas di cairkan.. kacau2 guna sudu kot2 la ada belen coklat yg lom cair lg..


3. Campurkan coklat yg di cairkan td ke dalam adunan telor.. kacau dgn menggunakan whisker / spatula.. senduk pun boleh.. suka hati korang lee..


4. bila dah sebati, masukkan esen vanilla pulak


5. kemudian masukkan secubit garam


6. pastu baru masukkan serbuk koko.. kalau boleh sila ayak dulu..


7. Selepas tu baru masukkan tepung gandum.. ayak jugak.. gaul sebati..


8. Hasilnya..


9. Masukkan adunan ke dalam acuan yg dah di griss dgn butter terlebih dahulu..


10. simpan sekejap dlm peti ais (refrigerator) selama 30 minit atau 5 minit kalau simpan dlm freezer..


11. Sebelum di bakar, sila panaskan oven terlebih dahulu pada suhu 160 celsius.. masukkan acuan kedalam loyang yg berisi air panas.. bila oven dah panas baru masukkan adunan..


12. Bakar selama 15-18 minit je.. jgn lebih..

Bila kek dah siap di bakar.. kuarkan dr loyang yg berisi air tersebut.. lekangkan acuan kek dgn menggunakan pisau di keliling kek tersebut sewaktu nak keluarkan kek dr acuan.. guna toothpick pun boleh..


13. Hias sesuka hati anda.. kena makan ketika kek masih panas/suam.. di makan bersama eskrem vanilla lg terbaikkk...


Jilat jgn tak jilat ye anak2.. ekekkeke..

Utk panduan, ni aku sertakan link youtube yg aku tgk dan belajar buat kek lava ni.. kalau korang tgk jugak mesti korang akan kata senangnyeee.. bestnyeee.. sedapnyeeee.. hehehe.. so tggu apa lg.. silalah buat..




Sekiannnn..!! tak paham tanya..

22 comments:

ameris said...

terujanya tgk..
minggu lps akak buat muffin versi anan tu mmg sedap laaa.

misz uzmy said...

eee ...geramnyaaa cam sedap je..
nak try tapi xde oven..
sob...sob..sob..

@e_da said...

suka blog ni share resepi sekali... sedapnya.. nak cuba gak..

~najwa~ said...

wuhuu..thanks kongsi resipi, memang mudah je. pasti try nanti ;)

rose ~ Ibu Rafiq dan Aishah~ said...

if buat kek..anak sy n encik suami suka abiskan saki baki adunan kek yg melekat2 kat pemutar n bekas 2 sy ade huwaa mmg peberet demer

ibh said...

Gambo yg last tu paling best..hehehehee..
Tq Ana sudi letak resepi siap bergambo lg..(^_^)

IDAZS said...

sedapnya...boleh try ni!

DeQWa said...

suke ambik resipi kak ana,simple2 jer senang nak buat,cuma bahan2 dia mhl2 sikit..hehehe

Ms Reena said...

Leh x bakar guna microwave. . Oven xd :(

linda tarmizi said...

slm..sedap kek ni..sy nk try la..nk tny, yg sye tgk byk guna tepung naik sendiri..blh ke guna tepun gandum..takut x naik je kek tu..

ieda said...

nmpk kek ni sgt2 sedap.nak try juga la nanti.minta resepi ye ;)

DawaiKokot said...

salam kak ana....sy da try wat tp kenapa ek bhgn bawah still cair...ble nak keluarkan dr papercup abes tumpah sume..tp bhgn atas jadik mcm keras plak....ape yg silap rasenye ek?

* FAR * said...

Sedapnya..

Yana Marsilla said...

Sudu besar apa maksudnya? sudu apa yang digunakan? replay asap ;-)

mira zainal said...

salam kak ana.. bru je try kek ni,tp nape ek kek sy jd mcm jely..haha..sy gune tepung gandum.. bhgian bwh tu cantik jer bakar,, bile terbalik yg atas tu lembik mcm jely,, tolong please..

ieayda dirr said...

salam,kak sya dah try resepinya tp kenapa tak keras yer,.jd mcm agar2..

iryani mohd noor said...

sye try resepi awak....jadi....!!tq for sharing...licin hubby mkn..hihi

Yunos's Daughter said...

Kalau tak guna oven takboleh ke? :/ Oven dekat rumah dah hancur :(

p!Ja said...

NAK TANYA KALAU KUKUS X BOLEH KA????

p!Ja said...

NAK TANYA KALAU KUKUS X BOLEH KA????

Nor Lailee Ahmad said...

Terima kasih sudi share resepi...

irdina ilham said...

Nnti sy try
..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...