NoThiNg SpeCiaL aBouT Me... JuSt aLwaYs SmiLe... (^_^)

jom kita jadi kawan2

Thursday, March 29, 2012

MiNi BuRGeR SaNdWiCH

Ni resepi tak rujuk mana2 blog masakan pun.. idea dtg sendiri selain ambik ilham dr menu kat secret recipe.. masa ni saje nak buat menu utk anak2 time petang2 hari..


Dgn idea yg ada maka inilah hasilnya.. hehehe.. comel takkk..? kikiki

Nak tgk tak cara buatnya.. senang yg amat je.. aku kan suka sgt yg simple2 ni.. meh tgk camne aku buat meh..

Bahan2 :
Daging/Ayam Ramly Burger
Roti Gardenia beberapa keping
Salad/tomato atau sebagainya

Cara2 :

Biarkan dulu daging burger ni pada suhu bilik.. tggu daging tu lembut2 sikit bila di pegang..


Kemudian, guna kreativiti anda.. kita terap daging burger tu dgn acuan yg korang ada.. kalau ada acuan biskut bentuk bintang lagi lawa.. tp aku takde lak..

Makanya aku guna cawan kecik yg di gunakan utk sukat ubat tu je.. hahahaha.. bijak tak aku.. kekekke..


Hasil terapan..


Cawan ubat yg di gunakan..

Korang guna jelah acuan apapun asalkan daging burger ni berbentuk comel sbb namanya pun mini burger kan..


Pastu terap lak roti gardenia pulak.. aku guna cawan ubat td gak.. buat la seberapa byk yg korang nak utk hasilkan mini burger td..


Masak atas non stick pan dgn meletakkan sedikit butter/marjerin


Pastu masak daging burger td pulak.. letak butter jugak..


Pastu hias la ikut kreativiti korang..

Kalau ada anak kecik yg tak pandai nak asingkan toothpick baik korang jgn guna.. kang bahaya lak kang.. anak2 aku dah reti asingkan tu yg aku hias guna camtu.. hehehe..

Anak2 aku suka mkn mini burger yg aku buat ni sbb comel.. ecehhhh..

19 comments:

Marwanis Mansor said...

la ishk senang jah, ingatkan buat roti n berger sendiri, mmg kreatip lah, sat lg nk buat kih kih

-iLLa- said...

rajin betul lah!!! syok tgk..

nanonano said...

kiutlah akak!! nk tryyyyy...

Suliana said...

kiut.. boleh buat sendiri kan.. tapi aqil mesti tak mkn salad tu. hehe.. bapaknya pun blh makan juga kan,tapi sekali ngap 2 biji la. hehe

inazamri said...

ana ni kreatif la.Sekali ngap je ke mulut tu heheheh

lady sue said...

eee.. best nyer.. nak try gak la.. heheheh..
tq

Ida Mohd Ali said...

ini kalo buat, utk si ank comel jer, ngam2 size mulut dia, tp kalo ngn bapak dia, mahu 4 bijik skali makan...hehehe

Makbed said...

nak wat jugak!!!! mekasih ana.

Lia said...

cute.. nanti Lia blh tiru ye akak.. hihi

Me said...

suka2.. bahan semua ada... akan je tiruuuu... hehehhehe

ciDa said...

wah bagusnye kak ana...kreatif...simple je rupenye nk bt...leh la try nnt...tp sbbkn anak lom kua lg...mak ayahnye jela yg bedal....hihihihi

- shamimie - said...

Gud idea! nak wat jugak weekend nih.... wuhuuuuu!!!

Juju said...

Kak ana,
Semudah itu...kreatif la. Bole cuba ni

Ietams said...

memang comel

Noorul0206 said...

sweet nye.... saya nak buat jugak lah nnt...

RySha sHaiRy said...

saya dh try buat..ank saya suka sgt..kejap jer habis..tq pada akak sbb berkongsi..actualy saya karier woman..so saya suka masak yg simple..tq and saya dh kongsi blog akk ni ngan kawan2 saya yg memg suka memasak..tq..

O'gosh said...

ececeh..datang dari blog makbed kerana nak 'mencuri' resepi...hehe

mama_yayang said...

salam..pinjam resepi yer..sgt kreatif..suke sgt sbb stiap resepi sgt jls bhan2 n cara nak masaknye.. =)
http://www.mamayayang.blogspot.com

dhani ramdhani said...

widihhh mantap bgt dachhh bisa di coba nichhh

thank's ya

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...