NoThiNg SpeCiaL aBouT Me... JuSt aLwaYs SmiLe... (^_^)

jom kita jadi kawan2

Friday, July 13, 2012

ReSePi : NaSi ToMaTo DaN TuToRiaL

Kali ni aku nak share resepi nasi tomato yg aku buat..

Sebenarnya korang jugak leh google resepi2 lain yg ada kann.. kot2 la lagi best dari yg aku punya ni.. tapi aku just nak share style aku pulak.. mcm biasa, style aku mesti yg simple punya.. hehehe..

Meh kita lihat bahan2nya pulak.. gigih aku snap satu persatu guna iphone je.. so kualiti gmbr biasa2 jelah ye..


Bahan2 yg di perlukan ( utk 4-6 orang mkn ) :

Bahan utama mestilah beras !!

~ 6 pot beras wangi atau beras biasa ( basuh dan toskan ** aku basuh dan biar je dlm periuk nasi yg aku nak gunakan tu )

~ kalau guna beras basmathi sila rendam beras tu dlm 15-20 minit.. dlm resepi ni aku guna beras wangi jasmine aje..


1 sudu besar minyak sapi
3 sudu besar marjerin/buttercup


2 biji bawang merah besar size sederhana di hiris nipis
3 ulas bawang putih di hiris nipis
2cm halia di hiris ( aku hiris jd 3 keping je)
2 kuntum bunga lawang, 3 biji buah pelaga & kayu manis


2 biji buah tomato di buang bijinya dan di potong dadu


2-3 helai daun pandan di ikat/di simpul


100ml atau setengah cawan susu cair


2 ketul kiub pati ayam knorr ( kalau takde boleh ganti dgn garam saje )


4 sudu besar sos tomato atau tomato puree atau boleh campurkan dua2 sekali ( 3 sudu besar sos tomato dan 1 sudu besar tomato puree dlm tin tu)

Last sekali 6 pot air .. guna pot sukatan beras tadi.. lupa lak aku nak snap gmbr.. huhu


Selesai penerangan tentang bahan2.. meh lihat cara memasak pulak.. :

Dalam periuk lain, sila masukkan butter dan minyak sapi.. masak atas api sederhana..


Kemudian masukkan bahan2 hirisan td serta bunga lawang/kayu manis/buah pelaga.. tumis sampai bawang layu sedikit..


Kemudian masukkan pula buah tomato yg di dadu dan daun pandan.. gaul2 dan biar seketika sampai tomato tu layu2 sikit..


Lepas tu masukkan pula sos tomato.. kacau lagi..


Masukkan pula susu.. kacau rata..


Masukkan air..


Masukkan 2 ketul kiub pati ayam atau pun garam.. kalau tawar pandai2 la ejas ye.. takyah nak tggu menggelegak sgt.. bila dah secukup rasa sila tutup je api..


Lepas tu tuang aje ke dalam periuk nasi yg berisi beras td.. gaul rata dan masak nasi mcm biasa..


Jeng jeng jenggggg.. dah siap punnnn..

Kalau suka bawang goreng boleh la taburkan.. kalau tak suka tak payah.. masa nak gembur2kan nasi tu sila guna garfu ye sbb nak kasi struktur nasi tu nampak lawa sikit..

Pastu kalo nak sauk dlm pinggan barulah guna senduk.. kalau guna garfu gak sampai bila nak penuh pinggan tu kangg.. hehehhe..


16 comments:

Puteri Satu said...

sebab tu akak suka resipi ana.. semua resipi senang dan simple.. tapi sedap... ahad ni mahu pekena nasi tomato kat umah tuh...ahaks... :)

Puteri Satu said...

satu lagi sebelum akak lupa..akak nak tanya alas pinggan polkadot tu beli kat maner..? lawwwwwoooo sangat.. mcm termimpi2 plak akak nak beli... ngeeee

Dayah N said...

Kak Ana...
Salam perkenalan...=)

Dyh nak publish resepi kat blog Dyh rasa malu sbb masih merangkak nak memasak.. Jadinya, asyik belek la resepi kat blog yang lain...

Dyh suka jugak try resepi kak Ana..
Hari tu dah try biskut almond cluster..

Ni nak try la pulak Nasi Tomato...
Hehe..thanks akak for the simple recipe... (^_^)

Ana Suzana said...

Salam kak puteri..
Alas pinggan tu beli kat ikea je kak.. Hehehe

Ana Suzana said...

Dayah..
Salam kenal jugak.. Mekasih try.. Maluuu.. Hihihi

ciDa said...

hihihi...kak ana ni...pagi2 dh bt sy gelak bace entri akak...xkn la ms nk senduk nasik pakai garfu...mstila pakai senduk kn....pandai akak ni selitkn lawak dlm entri die...hihihi...

cm sng je resipi akak ni...tingin btl nk try....maceh kongsi resipi n tutorial yek.....^_*

Is said...

yeay!! best2! ada resepi nasi tomato..lama dah ku tunggu sbb ku tahu kalau ana yg bagi resepi mesti complete step by step, simple & sedap. trima kasih ana!! yes nak try buat nanti...

Yatie MS said...

nak try gak la... mesti sedap kan...

eynda said...

Ana... gelas kita sama kekeke...

Norsi said...

Salam ana,

Norsi dah cuba resepi nasi tomato ana. Sodappp!

Mekasih banyak2 ye bagi resepi yg simple dan sodap ni.

Norsi letak resepi kat blog Norsi ye. Leh jengah kalau Ana nak :)

http://norsipawi.blogspot.com/2012/07/resepi-nasi-tomato.html

mojaro said...

ana, bila saya masak nasi seperti biasa, periuk letrik padam tapi nasi tak masak lagi. saya sukat beras sama dengan sukat airnya. napa ye? saya pindah atas stove tapi nasi tak cantik macam ana punya gambar.

Ana Suzana said...

Mojaro..
tu kurang air namanya tu.. sbb beras ni ada jenis yg kena masak byk air dan ada yg kena masak ikut sukatan beras jugak.. maybe beras yg u pakai tu perlukan lebih air.. utk pengetahuan, kalau nasi tu masih mentah, kita boleh pindahkan ke dalam periuk kukusan.. kita kukus je nasi tu sampai masak.. insyaallah dah tak mentah dah lps tu..

mojaro said...

oh...terima kasih bebanyak. nanti try sekali lagi lah :)

ARNI HOME BAKERY said...

As Salam Ana. Trm ksh byk2..dah 3 kali akak masak nasik tomato nie...ari nie masak lg untuk birthday husband.. anak 2 suka sgt ..tq so much.

Fazliana Jamil said...

tq resepi

Amira Imran said...

Baru nak cuba..hrp menjadi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...