NoThiNg SpeCiaL aBouT Me... JuSt aLwaYs SmiLe... (^_^)

jom kita jadi kawan2

Monday, December 05, 2011

ReSePi : JuS LiMaU aSaM Boi

Memandangkan berhari2 lom sempat apdet ( bz dgn kenduri kawen ), meh aku apdet sket dulu.. kang penat lak korang tgk gmbr ikan bakar yg dah basi dah tu pun.. kuikuikui..

Aku kasi resepi paling senang je dulu ye.. aku rasa mcm dah jd blog masakan dah ni.. hahaha.. takpelah, sesekali kita berkongsi ilmu masakan apa salahnya kan walaupun aku ni bknlah terer mana pun..

Meh kita belajar buat jus asam boi dgn cara yg paling mudah.. ntah2 korang pun dah tau kot.. utk cuaca yg kekadang panas terik ni, meh la kita minum air yg menyegarkan badan.. ecewahhhh.. hahahha..

Bahan2nya :

Beberapa ketul limau kasturi.. suka hati korang le nak guna brp bijik..


asam boi masin..


3 cwn air atau lebih.. bergantung pd brp org yg nak minum.. dan jugak gula jgn di lupa.. malas nak snap gmbr gula..


Cara2nya mudah je :

Potong hujung limau sedikit mcm gmbr di atas..


Kemudian ambik sebijik asam boi, sumbat ke dalam limau tu.. mcm gmbr di atas ye.. buat sampai abis limau tu..


Pastu masukkan dlm periuk yg berisi air.. campak je belen asam boi yg tinggal.. pastu masukkan gula secukup rasa..


Masak atas api kejap.. kasi mendidih.. pastu sejukkan sblm tuang dlm gelas..


Campurkan dgn ketulan ais.. siapppppppp...

Walaweyyy.. tgh aku karang entry ni sbnrnya aku tgh minum air ni jugak.. hehehe... selamat mencuba..!!

Pasni aku apdet entry cara2 buat laichikang.. penuh dgn resepi jelah blog ni pasni kang.. selagi cuti sekolah selagi tulah bz main masak2 kat dapur.. best woo main masak2 ni dan cuba resepi baru..



7 comments:

nurbeena said...

hoho..nyamannya kalo air ni tertuang ke dalam tekak akak.

sHeeMa DeaN said...

auuwwwwwww kecur air liurrr... ssllluuurrrpppppp.. segarrr tekak..

Farah Zamri said...

rajinnya kak ana masak :)

Mamaleesya said...

terliur okeh!

pnsusu said...

bagus idea ni,,boleh wat untuk encik yang pose,,mesti best,,slurrpppp

Kak Noor said...

Sedapnya.... memang favourite akak limau campur asam boi ni. Campur dengan ais... satu gelas besar boleh habis. Dah tahu resepinya, bolehlah akak buat dan simpan dalam peti ais. Lagi lama lagi sedap kan Ana?

Kalau ada masa, singgahlah kat blog akak. Mungkin ada resepi yang Ana berkenan nanti.

ain hanif said...

subhanallah..meleleh air liur...puasa nih...sy dh jmpa 3 versi resipi air asam boi limau kasturi..sy rasa yg sis bg ni paling best..nak cuba la utk berbuka nt...tq sis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...