NoThiNg SpeCiaL aBouT Me... JuSt aLwaYs SmiLe... (^_^)

jom kita jadi kawan2

Thursday, December 22, 2011

DeSSeRt : CoKLaT MouSSe

Ini coklat mousse yg aku buat tgh pg td..

Aku tak rancang pun nak buat mende alah ni sbnrnya.. mlm td sblm tido aku mmg suka belek2 blog resepi.. belek2 resepi yg ada dlm simpanan aku.. tu mmg rutin aku sblm nak tido..

Tup2 terjumpa resepi coklat mousse yg ada dlm folder laptop aku.. bila aku check2 semua bhn2 yg di gunakan, semuanya ada aku rasa dlm kabinet dapur..

Memandangkan ica dah lena membuta kat sebelah aku masa ni, aku pun apa lg.. toink toinkk turun katil dan on baby monitor dulu utk guide ica dr dapur kang..

Dgn sepantas kilat dan berjalan kuar bilik tanpa meninggalkan sebarang bunyi bising, aku berlari2 anak turun ke dapur.. jom kita mulakan misi.. hehehe.. padahal dah kol 12.30 tgh mlm dah masa tu.. tp mata lom ngantuk..

Okey. malas nak bebel panjang2.. meh aku share dgn korang resepi dessert ni.. dessert ni rasanya sedap.. mcm mkn eskrem coklat.. dessert ni kena mkn sejuk2 baru best.. jom kita intai apa bhn2 yg di gunakan..


BAHAN2 YG DI GUNAKAN :

Gula Pasir Halus 40 gram


1 sudu besar Gelatin


140 gram coklat masakan


200 ml whipping cream


Putih telor dari 2 bijik telor ayam.. jgn termasuk sikit pun kuning telor..


100 ml air yg betul2 panas.. jgn guna air suam ye.. ni utk mencairkan gelatin td..

Cara2 Membuatnya Pulak :

STEP PERTAMA :

Cairkan satu sudu besar gelatin dgn mencampurkan dlm air panas td.. kacau hingga larut..

STEP KEDUA :

Patahkan/potong kecil2 coklat masakan td, masukkan dlm bekas sesuai..

Pastikan bekas yg kita gunakan tidak terkena sedikit air pun.. even tgn kita sendiri pun takleh basah terkena air.. pastikan semuanya dlm keadaan kering..


Masak dgn menggunakan kaedah double boiler mcm gmbr di atas..

Pastikan jgn terkena air ye.. elakkan bercakap ketika proses ni di buat.. takut termasuk air liur lak dlm tu.. hehehhe.. kalau nak terbersin sila lari jauh2..


Masak sampai cair kesemua coklat tersebut.. pahammm..??


STEP KETIGA :

Campurkan bancuhan gelatin td ke dalam coklat cair tersebut.. pastu kacau rata sampai sebati semuanya..


Campuran gelatin dgn coklat yg dah sebati.. biarkan seketika.. meh buat step lain pulak..


STEP KE EMPAT :

Pukul putih telor td dgn menggunakan mesin sampai kental.. yg takde mesin boleh aje pukul guna tangan.. tp kena gigih sikit la kan..


Kena pukul sampai bila di terbalikkan adunan tersebut tak tumpah.. mcm gmbr di atas..


Pastu masukkan gula pasir halus sikit demi sedikit.. pukul lg sampai semuanya sebati.. pukul guna kelajuan tinggi ye..


Begini hasilnya selepas di pukul.. adunan ni boleh buat report polis ni sbb dia kena pukul.. sian beliau kannn.. kekeke


STEP KELIMA :

Whipping cream td di masukkan dlm mangkuk.. pastu sila pukul jugak guna mesin.. pukul dlm masa 5 minit mcm tu..


Hasil whipping cream yg dah di pukul..


STEP KE ENAM :

Ambik adunan coklat td.. masukkan ke dalam adunan putih telor.. masukkan sikit demi sedikit.. kali ni dah tak pyh guna mesin tau.. hanya guna spatula/senduk.. sila guna kaedah kaup balik aje adunan tu..


STEP KETUJUH :

Campurkan pulak adunan whipping cream td ke dalam adunan coklat dan putih telor td..

Haaaa, kali ni kena gigih sikit utk kaup balik dan gaul hingga semua bhn2 ni sebati dan tidak berbintil2..

Aku masa buat step ni, dr berdiri sampailah mencangkung kat lantai sbb lenguh ketiak gara2 nak sebatikan semua bhn2 ni.. takmau ada sikit pun bhn2 tu berbintil2 tau.. kang tak cantik lak tekstur coklat mousse tu kang..


Dah sebati mcm ni barulah masukkan dlm bekas2 kecil.. coklat mousse ni sesuai di masukkan dlm bekas comel2 je tau.. jgn masuk loyang besar2 lak.. sbb time nak mkn kang kita main sauk2 guna sudu mcm tu je..

Dah siap masuk dlm bekas, sila sejukkan dlm peti ais utk keraskan jap coklat mousse tu sblm di hias.. hias lah mengikut kreativiti memasing..


Aku lak hias guna coklat masakan..

Memula aku cairkan dulu coklat masakan guna kaedah double boiler.. pastu tuang atas plastik.. masa tuang tu aku kirai2kan mcm buat roti jala..

Suka hati korang le nak buat bentuk apa.. sejukkan dlm peti ais jap bg cpt keras.. Dlm seminit je dah keras dah coklat ni.. pastu patah2 kan le dan cacakkan atas coklat mousse td..


Ni coklat mousse aku yg dah di keraskan dlm peti ais.. tinggal nak hias aje..


Tadaaaaa... coklat mousse aku yg dah siap di hias dgn stoberi dan coklat..




Menarik takkk.. hehhehe..

Apa lg.. try la buat.. senang aje.. pasti bebudak suka dan encik suami kagum sbb korang leh buat dessert mcm hotel.. hihihi..

Slmt mencuba ye..!!



29 comments:

*Ms.Serry Shah said...

kak ana, putih telur yg d pukul tu memang confirm tak kan jatuh ye?

ameris said...

ana wehh.. menggoda betul choc mouse nih... eehh mousse. mcm mickey mouse plak.

tunggu entry akak bila buat choc mousse ni.

apa2 ana masak mmg teruja nk try tau...

ameris said...

ana pakai DSLR ke?? cantik la pic choc mousse tu.

Ana Suzana said...

Sherry..
Komfem tak jatuh..

Ana Suzana said...

Kak ameris..
Silakan mencuba.. Hehehhe.. Ana pakai kamera sony lumix gf1 je yg ni

azida said...

hebat!...ala hotel..

farah fauzi said...

tgk pic pun dah sedap
apatah lagi klu makan...
nak sikit...

- dieyana - said...

serius, Ana punya desert mcm kat hotel, kelas! nampak sedap! sedap eh? bila la dieyana nak rajin macam Ana nih...^__^

syalinda johari said...

terliur tengoknyerrrrrrrrrr...

erieyain said...

sedap nya...ain tertarik ngan bekas comel2 kak ana tu ngan coklat mouse tu...mcm dlm masterchef la...hihihi:)

Fathiyah said...

Akum Ana...i silent reader je.Thanks for sharing the recipe ye..best btul sbb u tunjukkan step by step lagi confident nak cuba.Next time bg lagi resepi2 yg menarik yer...!

Fathiyah said...

Ana...bekas comel2 tu beli mana eh?

Ana Suzana said...

bekas comel ni ana beli kat kedai bakery.. =)

eila said...

sedapnya....mai secawan!!!

rose ~ Ibu Rafiq dan Aishah~ said...

sedapnye...leh menternak lemak ni ehehhe

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

main masak2 lagiiiiiiii

ros putih said...

salam
mana beli bekas coklat mousse tu???
Bekas tu yg bt tambah choc mousse tu nampak xclusive ala hotel

yana lyana said...

eh?
resepi ni baru kua kat masterchef...
nampak sedap! :)

diari hati said...

wah, m'narik, t'tarik..mmg da boomm..huhu~ msti sdp kan..kak ana mmg suke m'msk yerk..

kisahwanida said...

Salam Ana....

Huh....
Memang rajin bebeno...
Banyak step tu yang tak tahan tu.....

lakarantinta said...

ana,akak nk tau whipping cream kena guna yg uht ke non dairy. selalu confius antara 2 jenis ni

Mama Adam said...

sedapnya..... kalau dapat buat ni, kompem en husband terjatuh. jatuh cinta lagi :)

nampak sedap..... mesti sedap.

mama salwa said...

Kak ana gelatin tu kalo xde bole ganti dgn ape eh?

nur_dcreative said...

kak, whipping cream tu guna dairy ke non-dairy?

rzillah ari said...

wow...nk try la..
seyes..cm kt hotel..

http://rzillah.blogspot.com

Mithian Angel said...

I'll try .... yummy !!!

nazyue said...

Embog punye whip cream tiada tanda halal. Begitu juga sirap hersheys.

Hernandi Saja said...

terima kasih atas informasinya
arigato

deena maira said...

nampak sedap,rase nak try tapi bile pikir putih telo x masak tu geli rase tekak

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...