NoThiNg SpeCiaL aBouT Me... JuSt aLwaYs SmiLe... (^_^)

jom kita jadi kawan2

Thursday, January 10, 2013

ReSePi : CHiCkeN RoLL WitH SpiNaCH

Meh aku kongsikan resepi rekaan sendiri.. resepi ni lebih kurang sama dengan resepi steak daging istimewa.. cumanya aku ubah kepada ayam lak sbb kot2 ada yg tak makan daging kann..
 
Apa2 pun aku harap korang paham la ye dgn penerangan yg aku beri kat dalam resepi ni.. kalau tak terang gak sila baca sambil suluh laptop/komputer/tab/henpon korang dgn lampu suluh.. nescaya akan teranglah penerangan yg di beri.. kekkeke
 
 
Ni lah chicken roll.. adik ipar aku yg datang umah masa aku buat menu ni dia cakap aku buat bahulu gulung ke..?? kekeke.. lempang gak kang baru tau.. cissss..
 
 
Meh tengok bahan2 dan cara2 membuatnya.. sila pahamkan betul2.. 
 
** Apa2 hal sila panaskan oven dulu dgn suhu 180 celsius, api atas bawah.. paham ye adik2, puan2 dan tuan2.. pastu baru leh buat keje2 lain..
 
 
Bahan utama ialah ayam.. kita guna bahagian dada..
 
Kulit mulit semua kita takmo.. sila guna isi saje ye.. macam aku, aku pi pasaraya dan beli siap2 dada ayam yg dah di packing.. bkn beli sekor ayam.. so mudah sikit keje aku..
 
Dada ayam tersebut sila bersihkan terlebih dahulu.. pastu ketuk2/tumbuk2/canai2 beliau.. pandai2 la korang nak tumbuk pakai apa pun.. aku guna anak lesung batu je.. jgn tumbuk sampai HANCUR lak..!!
 
Tujuan kita ketuk/tumbuk2/canai2 ialah nak menipiskan sedikit daging ayam tu supaya senang kita nak roll.. pastu nak elak daging ayam tu mentah bahagian dalam jikalau tebal sangat.. haaa paham kan kenapa kita perlu tumbuk beliau..
 
Jgn risau, ayam tu takkan bangun utk tumbuk kita balik.. hehehe.. mcm dlm gmbr kat atas, aku guna 3 ketul kepingan dada ayam sbb kalau guna sekeping agak sikit kottt..
 
 
 Ayam yg dah di tumbuk/di canai tadi kita perasakan dgn semua bahan2 di atas.. jgn lupa perasakan dgn sedikit garam..
 
Serbuk kari, serbuk kunyit, serbuk lada hitam, serbuk lada putih, mixed herbs tu semua terpulang kat korang nak bubuh banyak mana pun..
 
 
Ni pulak kepingan dada ayam yg dah di perap dgn bahan2 perapan..
 

Langkah seterusnya.. potong dadu sebiji bawang holland.. guna sedikit je utk menumis bahan inti dalam ayam.. selebihnya kita gunakan masa proses masak ayam..
 
 
Bahan2 inti dalam ayam :

Bayam.. terpulang nak byk mana.. ambik dedaun sahaja..
 

Cendawan..
 
Nama cendawan ni aku tatau.. kikiki.. yg pasti beliau adalah cendawan.. cara2nya ialah, tumis bawang dgn sedikit minyak olive oil/minyak masak..
 
Masukkan bayam dgn cendawan.. pastu perasakan dgn garam.. aku guna serbuk knorr pasti sedap je.. pastu agak2 bayam dah layu sila tutup api.. siappp..
 

Ni lah dia bahan2 inti yg dah siap di tumis..
 

Langkah2 men"roll"kan ayam :

Susun kepingan ayam bagi bercantum..
 
Mcm aku yg guna 3 keping dada ayam, aku cantum2kan supaya menjadi saiz kepingan yg besar.. errrr paham tak agak2 ayat aku ni.. pening lak aku nak buat ayat nak kasi korang paham.. kekeke
 

Letak sedikit inti..
 
Buat mcm gmbr di atas.. letak di hujung2.. pastu gulung sedikit, letak lagi sedikit inti di tepi gulungan, gulung lagi.. letak lagi inti.. dan gulung.. paham ke tak paham nih..? tak paham meh aku sekeh jap.. hehehe..
 
Gulung berhati2 dan buat dgn kemas ye.. kalo gulung tak kemas kang abis terburai segala inti.. kalau terburai jgn salahkan aku.. tu sbb skill menggulung masih lom terer lagi tu.. ecewahhh.. kikiki
 

Hasil selepas ke semuanya berjaya di gulung dgn kemas..
 

Utk elakkan terbuka/terburai, aku cucuk sisi kiri dan kanan ayam tu dgn lidi satay..
 
Cucuk sampai kita konfiden yg gulungan ayam tu takkan terbukak bila kita nak masak dia kang.. tabur2 lagi atas ayam tu dgn serbuk lada hitam dan mixed herbs..
 
 
Panaskan non stick pan dgn sedikit olive oil/minyak masak..
 

Tumis bawang.. takyah tunggu layu..
 

Terus je masukkan ayam tadi..
 

Taburkan daun rosemary kalau ada.. kalau takde leh ganti daun kari.. kalau takmo bubuh daun2 pun takpe..
 
Golek2kan supaya setiap bahagian di masak dgn sempurna.. setiap bahagian yg di golek2 tu sila masak selama lebih kurang 4-5 minit.. guna api kecik je ye.. besar2 kang hangus lak.. nak sedap lagi tambahkan cendawan..
 

Pindahkan ayam ke dalam loyang utk di bakar dlm oven lak.. tuang je segala minyak/bahan2 yg ada dalam non stick pan masa proses masak ayam tadi.. masukkan dlm oven.. letak kat tgh2 rak ye..
 
Bakar selama 10 minit.. 5 minit yg terakhir sila terbalikkan ayam bahagian bawah kepada bahagian atas..
 

Hasil selepas kuar dari oven.. tekan2 sedikit bahagian atas ayam dgn garfu utk kuarkan jus dari ayam.. jus tu utk di jadikan gravy/sos..
 

Berhati2 masa nak cabut lidi satay tu ye.. pandai2 korang la nak wat camne pun..
 

Pastu sila hiris ayam tersebut kepada beberapa bahagian..
 

Hias la dalam pinggan sebelum di makan.. tuangkan saki baki jus/gravy yg ada dalam loyang tadi keliling kepingan ayam.. siappppp..
 

Enak di makan begitu saja atau pun boleh buat sos mushroom mcm dalam gmbr di atas.. alaaa, yg dalam bekas kecik (ramekin) warna merah tu la..
 
Sekian entry masak2 utk pagi ni..
 


29 comments:

FariDdA AshiKen BinTi Meor ShahaRiM said...

terror... nampak sedap sgt :)

D I A N A said...

salam kak ana...
wahhhh.. pagi2 dah buat perut yg lapar bertambah lapar... hihihihi

Aidanisme said...

kak ana... best nyee.. nak try buat jugak la.

Ana Suzana said...

maceh2.. yg lapar tu sila pegi beli makanan.. hehehe

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Sodap tu weiii... bak akak sepotong :D

nurulhuda said...

akak jangan lupa daftar masuk masterchef musim terbaru nanti yer, hihihi..

Cik Eka said...

wow nampak sedap je ni kak..walopon dh kenyang tetibe je rasa sedikit lapor..hehehehe

nome said...

nampak akak masak cam sempoi jer...senang jer! nantilah mie cuba bikin...tertarik sungguh la! cayaklah kak ana!

kasih Salina said...

menarik dan tertarik resepinya..suka dengan inti bayam tu..mesti sedap yer ana hasil air tangan mu itu..

naza qibs said...

kak ana....yg dada ayam tu siap ade tulang skali ker?ke bli yg mmg tulang dh xde

Qashmere said...

nampak lain dari yang lain. tapi forsure nampak sedap..

beta kupu said...

wah sdppnyee... btw cantik pggn yg segitiga tuh

Syue Mustafa said...

Thanks for the recipe.

Sheila Salim said...

Assalamualaikum kak ana, blog berwajah baru! nice! hihi nampak sedap sangat ni. sheila nak amik cuba kat rumah ye. thank you kak ana :)

Ana Suzana said...

NAZA QIBS..
opkos isi ayam je.. kalau tulang ada acaner nak gulung.. hehehhe

The ShomeL TwinZ said...

sdap nyer sis...:)

zaImIslawayu said...

kak ana mmg selalu masak sedap2..kreatif plak tu..:)

syalinda johari said...

menyelerakan!!!

rosniza said...

Sedapnye kak ana...terliur nengok.Pandai akak transformkan ayam tu.Nampak menarik sgt.

inaku79 said...

hi ana, ni 1st time masuk blog ana. bagus la blog ni ada step by step, senang nak faham :). celoteh tuan rumah pun menghiburkan, hehe.

PiNkYCaT said...

thank you for sharing...step2 by step...best2...hehe:)

UniMeOw said...

don weri,uni paham pe yg akak cuba smpaikan..hehe

sedapnye kakkkk....dr blog ni pun dah boleh taw sedap...:)

Zanariah Mohd Tap said...

Kak Ana, can i be your maid? tapi u masak? hahahahhaha. seriouslyyyyy, bestnyaaaa ur life and pandai masak. wanna try this recipe soon ! I adore you. May Allah bless you.

Hasida Mohammed said...

Tkasih Ana, sok kita mcanai n mggulung ayam, bym n cndawan pulak

naza qibs said...

klu gulung ngn tulang ape salah nyer..kunyah tulang skali krup krap krap kruk..muahahaha..kompom nk terai this weekend..toceh toceh

rossaini ghazali said...

sdapnya kak..kita slalu tgk entry2 akak..mmg membuakbuakkan semangat utk kedapur lah..tq kak..nk jd isteri solehah mcm akak gak..kiki

Nur-nba said...

Nanti nak cuba.. Tq Ana sebab sudi ajar dan kongsi resepi ni.. Nampak sedap sangat...

Zara Ash Burn said...

Ank kecik pun rajinnya...kna ambek semangat Ana ni...nti akk nk cuba mekasih ana comel..

TEAM N.I.S.F SHAKLEE said...

Resepi baru ni... Boleh tahan. Wajib Cuba. Thanks sharing Ana. Jemput kerumah saya pula.
ummuque.blogspot.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...