NoThiNg SpeCiaL aBouT Me... JuSt aLwaYs SmiLe... (^_^)

jom kita jadi kawan2

Wednesday, November 16, 2011

KeNduRi KaWeN Di ViLLa SuRiA

Hari sabtu lps aku masih berada kat sekinchan, lps zohor baru kami gerak balik ke shah alam sbb kat dpn umah aku ada keje rewang sbb ahadnya pulak ada kenduri kawen..

Kami sampai shah alam dah kol 4 ptg mcm tu kot sbb encik suami singgah sana sini lak sblm sampai umah.. lps solat asar dan dlm kol 5 ptg baru aku turun jenguk kat tempat keje rewang di buat.. keje2 rewang semua di buat kat area playground..

Biasanya rewang2 ni berlaku kat kmpg aje kan.. kalo kat bandar semua main panggil katering bagai.. tp kali ni kami semua merasa budaya gotong royong utk menjayakan majlis kawen.. mmg best..

Ohye, anak2 masa ni aku tak angkut sbb ada adik aku kat umah.. so mintak adik aku tlg jagakan bebudak 3 org tu dulu.. kalau angkut diorang sekali mmg tak jadi hape la kann.. mau tak buat keje lgsg rasanya..


Kaum2 bapa sedang mesyuarat dgn tuan rumah yg berbaju melayu tu(tuan punya majlis kenduri kawen).. anak lelaki beliau yg kawen..

Dan ini adalah first time warga villa suria adakan kenduri kawen.. selama ni majlis2 yg di buat hanyalah party hari jadi , jamuan hari raya dan open house je.... kali ni kenduri kawen.. wahhh.. dahsyattt..


Yang bawak anak pun ada.. kak miza dgn anaknya..

Yang best bila bwk anak kecik ni bila nak wat keje pun org tak kasi.. memasing sibuk suruh dok dendiam je jg anak tu.. ekekekke.. takpe kak miza.. kami ramai2 boleh buat.. akak jg je baby comel tu yee.. cian baby tu merengek2 kepanasan..


Kaum2 bapa yg rajin tunjuk skill kupas bwg merah.. tak pasti le sama ada diorang ni kat umah rajin sebegini tlg bini ataupun tak.. kahkahkah... mana laki aku..?? hahaha.. dia ngelat, dia sibuk dgn urusan sket masa ni.. kekeke..




Muka2 kaum wanita yg turun ptg tu..


Kak azizah pun ada gak utk tlg apa2 yg patut..

Kak azizah lg sibuk suruh aku snap gmbr semua org suruh taruk dlm blog.. ekekekke.. aku mmg ke hulu ke hilir angkut kamera.. hehehe


Memasing tunjuk ketekunan mengupas.. gigih sungguh korang ye.. aku je jap2 benti kupas kentang sbb nak snap gmbr punya psl.. hahahha..


Hambekk kooo.. serumpun serai di baginya..

Masing2 masa ni ngelat taknak buat sbb kang tgn miangg.. kahkahkah.. yelahkan, selama ni kalo potong serai pun yg dah siap di bersihkan bagai.. yg ni dgn daun2 dan akar masih ada lg..

Last2 bibik kak azizah ariffin yg buat... tangkas sungguh bibik beliau.. zup zap zup zappp siapppp.. lgsg tak risau miang2 tgn ke hape ke.. hehehhe..


Kami yg rajin.. posing tetap posing..


Kaum bapak yg kat blkg tu pun tumpang nyibuk sekali.. kekekke

Semua keje2 selesai kol 7pm.. sblm balik masing2 sibuk menyembang dan bergossip lg.. kekeke.. maklumlah, kami kan jarang dlm kumpul2 begini..

Kalo ada majlis je baru berjumpaan ramai2 cenggini.. walaupun kak azizah tu umahnya blkg umah aku je pun, tp aku jarang gak jumpa beliau.. kete beliau je yg aku selalu jumpa.. kekekeke..


Bergambar dulu sblm balik ke pangkal jalan.. kak azizah buat iklan lipton kahhh..?? kekekke.. aikkk.. gmbr aku takde mana aci.. jap2 panggil kaum bapak jap tlg snapkan..


Haaa.. baru adil semua ada sekali.. hehhehe.. dah dahhhh.. memasing berambus sbb dah maghrib..

Mlm tu ada keje2 lg sbnrnya yg nak di buat.. tp muka2 ni ramai yg ngelat sbb nak tgk AIM punya pasal.. termasuk aku.. kahkahkah.. aku lak kol 12 tgh mlm baru turun.. masa tu semua dah settle.. patut takk..?? kekekeke..


Kaum lelaki masih sibuk siapkan beberapa keje lg masa ni..

Keesokkannya hari Ahad, majlis dah start di kunjungi org seawal kol 10 pg.. aku tak turun awal2.. sibuk intai2 dr tingkap bilik aku je masa tu nak tgk dah ramai ke belum..

Lgpun kat umah aku sibuk main masak2.. ntah mana dtg aura kerajinan terlampau lak masa ni.. mmg le aku selalu masak, tp hari ahad tu aku terlebih rajin le pulak.. kuikuikui.. walaupun boleh mkn best kat kenduri tp aku tetap masak gak kat umah..


Kol 1 tghari mcm tu kot baru aku turun gi ke majlis..

Mcm biasa, anak2 aku tggl je dgn adik2 aku.. malas nak angkut.. lgpun cuaca adalah panas terik yg amat.. kang budak2 rimas kang.. kalo dah melalak camne aku nak mkn dgn tenang lak kan.. hehehe... alasannn.. tp sblm aku kuar umah, aku dah kasi anak2 aku kenyang dah..


menu kenduri ialah nasi minyak hujan panas dan nasi putih..


Lauk pauk yg di sajikan..


acar buah prune, ikan kering, limau..


Daging masak minyak, ehh daging masak merah.. heheh.. daging masak apa ehh tu, lupa lak.. tp sedappp..

Sbb apa aku kata sedap.. sbb aku mkn sampai ulang 2 kali.. hahahhaha.. sanggup ambik pinggan baru utk ambik nasi dan lauk buat round kedua.. kengkonon baru nak mkn le tu.. padahallll dah 2 kali ko mencekik.. kekkekeke


Air adalah air sirap.. dessert lak bubur kacang..


tetamu yg hadir.. tghari adalah waktu paling ramai org dtg sbb mmg waktu lunch kann.. perut mmg betul2 tgh lapar masa ni.. hahahha


Kami and the gangster.. har har har.. kitorang kalo tak belonggok mcm ni tak sahhh..!!




Mcm biasaaaa.. bergambar dulu sblm masing2 nak bersurai... lama gak kami bergebang kat sini.. hampir 2 jam kot.. maklumlah umah sekangkang kucing je kan.. kekekeke


Baby kak miza.. alololoooo..


mereka sedang melantak bubur kacang.. tak kenyang2 lg ke wehhhh... haihhh korang ni.. hahhaha


Kaum2 bapa kat hujung nun sibuk karaoke bagai.. yg cekak pinggang berseluar askar tu adalah suami kak azizah.. siap mention tu.. hahahhaha


Penuh dgn kete2 tetamu yg hadir..

Makan sudah.. borak2 sudah.. gossip2 sudah.. tp pengantinnya sampai ke sudah tak dtg2.. dah kol 3 ptg dah masa ni.. dek kerana tak larat menunggu aku mintak diri beransur dulu..

Tp boleh lak aku lupa nak salam puan rumah.. terus menononggg je balik.. hahahha.. gile ahhhh.. mengong tul aku.. mentang2 dah kenyang terus blahh.. siyesss aku lupa wehhh.. sib baik awal2 dtg dah salam..


Tetamu yg dtg dan pergi.. mana pengantin ni.. haihhh..


Sempat lg snap gmbr org walaupun nak blah tu.. hehhe


Sourvenir yg aku dpt.. yg bawak anak2 dpt lg kotak kecik yg berisi gula.. aku je tak dpt sbb tak bwk anak..


Kak azizah dgn baby.. anak kepada sepupu beliau.. sepupu dia ni pengacara rancangan nasi lemak kopi O.. kak azizah sibuk suruh aku snap gmbr sepupu beliau.. tp aku adalah malu... hahahhaha..


Baby sitter.. muehehhehe..

Dah dahhh.. korang main la dgn baby ye.. aku nak balik dah masa ni... kang anak2 kat umah tercari2 aku lak kang..

Balik umah aku tgk bebudak 3 org tu elokk je main2.. tak carik aku lgsg.. aku pun apa lg, sambung main masak2 kat dapur.. hehhehe..



6 comments:

nurbeena said...

meriah...yg best tu sempat lg photo shoot beramai2

zailamohamad said...

aku suka dengan kak Azizah tu, sudahlah cantik..kem salam kat dia ya;)

OneSimpleMother said...

jiran sepakat membawa berkat. baguslah penduduk taman perumahan ana ni.. :)

Vivi Lim @ Mrs.Nurulazmi said...

beruntung kak ana dpt jiran2 n penduduk kwsn tmn perumahan yg mengamalkan gotong-royong =0)

DeQWa said...

giler slim kak azizah...
mcm anak dara ..kekeke...
bestnyer....rewang2 nie,rindu kt kg..nsb baik blk kg minggu nie..hehe

arinieva said...

dh tu kul bape pengantinnye smp..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...