NoThiNg SpeCiaL aBouT Me... JuSt aLwaYs SmiLe... (^_^)

jom kita jadi kawan2

Friday, November 04, 2011

KeJuTaN YaNg HaMpiR TaK JaDi

Fuhh.. baru berkesempatan nak apdet blog.. td aku sibuk bersihkan kete, vakum dlm kete kasi buang semua habuk2 mknn yg anak2 aku buat tetiap hari lebih2 lg habuk biskut raya yg ica mkn.. bersepah dibuatnya..

Pastu lap dgn air dettol lak dlm kete tu.. baru freshh je bau.. aku suka bau dettol.. best.. hehehhe.. hari2 aku mesti lap dlm dan luar kete aku kasi bersih walaupun skrg ni musim hujan.. dah jd kebiasaan sbb tu tak kisah hujan ke tak hujan ke tetap nak nmpk kete bersih dan berkilat..

Ok stop.. dah lari tajuk lak.. hahahha.. berbalik pd tajuk entry, aku sbnrnya nak buat kejutan utk hubby aku.. aku plan mende ni hari rabu baru2 ni.. alaa, yg aku sibuk gi mini market tp terlupa beli beras tu lah..

Kejutan aku ni biasa2 je, bkn le nak bg hadiah kete ke hape ke kan.. Aku cuma berniat nak hantar mknn tghari utk suami aku tu je.. kiranya dia takyah le pi mkn kat kedai mamak mcm selalu..

Dulu rajin gak aku buatkan bekal utk dia.. tp sejak dia asyik kuar meeting je tu yg dah stop hantar bekalan mknn tu.. kekadang aku pun tak sempat gak nak masak pg tu utk dia.. tu jd punca gak kenapa aku tak buatkan dia bekal..

Ecewahhh.. dah mcm gi sekolah lak ada bekal bagai kan.. hehehhe.. Di sbbkan aku cdg nak masak byk sbb nak kasi kwn2 sepejabat dia mkn sekali, makanya gigihla aku siapkan semua bhn2 slps dia kuar umah gi keje smlm..


Potong segala sayur mayur dan bahan2 lain yg ada..

Aku buat bihun singapore aje.. hek elehhhh.. bihun lg... tu je ke yg kau reti masak..?? kahkahkah.. ehhhh, sukati aku le kan, dah itu je yg cpt dan mudah.. tp tak le cepat pun.. kira letih gak le nak menunggu bihun tu masak sbb masak 2 bungkus kan.. biasanya masak separuh bungkus aje..

Kang kalo aku masak nasi beriyani ke nasi minyak ke kang mkn masa lak nak siapkan.. dgn anak nak pi sekolah lg.. huhhh.. tak sanggup le.. lenkali aje le nak wat camtu.. hehehe..

Ni mujur gak udang aku dah siap2 kopek kulitnya smlm.. kalo takkk, lg le mkn masa aku nak masak.. anak2 lom mandi lg masa ni.. tggu si kecik tu bgn baru aku mandikan sekaligus..

Hubby mmg tak tahu menahu yg aku nak buat semua ni.. ntah angin apa yg bikin aku rajin smlm.. angin kentut kot.. ekekekke.. takpe, nak tambat hati suami ni kan mcm2 cara leh buat.. nilah salah satu caranya.. errr ni cara aku le kan.. =p


Okey, apa lg.. masak lee.. masukkan tu ini dgn tangkas dan pantas..

Memang aku halau si ain dgn apis dr ngacau aku kat dapur.. bknnya apa, budak 2 org tu banyakkkk sgt pertanyaannye kang.. kang mcm2 mende dia tanya apa yg aku tgh buat.. bkn tak boleh tanya, tp smlm mmg aku nak fokus memasak je.. kang hangus kang..

Memula aku cdg nak masak bihun ni 2 kali.. maksudnya aku masak sebungkus bihun dulu la, sebungkus lg kemudian.. tp bila tgk jam dah kol 11.30 pg, anak2 lak lom mandi lg, baju sekolah lak lom iron lg, anak2 lom mkn tghari lg, ha kauuuu.. byk gile keje aku.. udahnya aku decide masak je 2 bungkus tu dlm satu kuali.. tawakal..


Ni punca2 awal kenapa aku nak masak 2 kali.. sbb kuali aku kecik..!!

Kuali aku ni size standart yg besar la jugak.. tp bila dah masuk byk2 mende mcm ni, terus jd alahaiiii keciknya kuali aku.. tu baru sayur tu, belum masuk bihun lg..

Kang ada gak adegan kuali tertonggeng ke lantai kang sbb overdose kuantiti.. ahahahha.. tawakal lagi.. teruskan je memasak... niat baik InsyaAllah akan di permudahkan..


Masukkan jugak bihun yg 2 bungkus tu.. perghhh.. terus pikir, ni kalau aku kacau2 ni tak terbalik ke kuali aku ni nanti.. kahkahkah.. abang tgk bang, gigih tau bini abg ni masak smlm..!!


Alhamdulillah, nampaknya aku mampu kawal keadaan..

Cumanya tgn aku lenguh2 la sket sbb kena kacau sokmo bihun ni.. kiri kanan pegang sudip tau.. dah tahap masterchef dah aku smlm.. miahahahha..

Memang mkn masa gak le nak tunggu bihun ni masak.. jap2 aku rasa ok ke tak.. bila tawar aku taruk lg bahan perasa sama rata.. gaul lagi sampai lenguh ketiak.. yelah, aku kan rendah, jdnya kena angkat tgn tinggi sikit le time nak gaul2 tu.. ekekkeke..


Akhirnya.. ngam2 kol 12 tghari bihun pun siap di masak.. legaaa sgt2 masa ni..

Berkecah sikit le dapur aku.. sepah sana sini.. dgn sisa2 bihun yg melompat kuar dr kuali.. ahhh.. lantak.. kemas2 tu lenkali leh buat.. yg aku terfikir masa ni hanyalah gosok baju jap dan mandikan anak2.. siap je mandikan anak2 terus aku bg mkn..

Masa ni dah kol 12.30 tghari dah ni.. enjin kete mmg aku dah start siap2 masa tgh bg anak mkn.. dah selesai bg mkn, aku perhambat diorang masuk dlm kete.. ikat siap2 kat carseat masing2.. aku lak mmg tak sempat le nak mkn even bihun yg aku masak tu pun aku tak sempat nak mkn.. takpe, target masa ni ialah nak hantar kat opis hubby je..


Tgk dapur aku.. sepah kannnn...


Memang tak dan aku nak cuci beliau semua ni smlm.. lantak le beliau kat situ.. balik sekolah kang baru aku kemas kang..


Masukkan bihun siap2 dlm bekas..


Ni pun aku br buat pg smlm gak masa tgh sibuk masak bihun tu.. sambil2 gaul bihun aku wat mende alah ni..


Pastu bekalkan seklai dgn limau kasturi..


Masuk dlm beg dan ready utk di kurier kat opis hubby..

Tp sblm kuar umah, aku sms dulu bestfriend hubby yg jd perantara agenda semua ni.. aku dah sms kwn hubby ni sehari sblm lg.. dia sorang je yg tau aku nak pi opis hantar mknn..

Cuma dia tak tau yg aku nak hantar mknn utk satu department dia.. bkn semua department tau.. aku masak khusus utk department IT aje.. kalo utk semua mmg tak sanggup le wehhh.. mau terbakar kuali aku kalo masak byk utk satu building opis.. wakakkaka

Aku pun sms le kwn baik hubby aku ni... aku ckp kat dia yg aku nak pi hantar mknn kat opis dlm masa stgh jam lg.. sementara nak tunggu dia reply mesej aku, aku pun berbedak le dulu.. pakai tudung siap2..

Tettt tetttt.. bunyik sms aku dapat.. bukak mesej dan baca :

" Salam kak.. berita mengejutkan.. kami kena ke putrajaya lepas zohor.. mcm mana nih.."

Hambekkkkkk... surprise2 lg.. kan tak psl2 hubby aku nak kuar pi meeting kat putrajaya rupanya.. huhuhuhu.. lps zohor lak tu.. masa aku dpt sms ni, lg 10 minit nak masuk waktu zohor..

Terus aku reply, takpelah.. takde hal.. kalau dah gerak pi putrajaya bgtau aku je.. takde halll..?? padahal dlm hati dah nanges dah masa ni.. sapo nak mkn bihun yg byk2 ni.. wuwuuuuu.. sedih..

Terus aku sms hubby dan tanya kat ner.. ewahhh.. dah tau still purak2 ye.. kekekke.. dia kata kat opis tp jap gi nak kuar dah gi meeting katanya.. dan dia tanya aku kenapa..

Terus aku balas ckp sbnrnya aku nak pi jumpa dia.. dan2 tu jugak dia terus call.. hahhhh, gelabah jap aku.. kang dia tanya kenapa lak kang aku nak jumpa dia.. nak taknak kenalah jwb kan..

Seperti yg di jangka dia tanya kenapa..?? errrr.. aku ckp le ada brg org hantar utk dia.. amboiiii.. tipuuu yee.. pandai nipu lakkk.. kekekke.. coverline sbnrnya.. dia pun tanya brg apa, aku ckp le ntah tak tau..

Di sbbkan dia ni jenis tak sabar2 nak tau brg hape terus dia suruh aku dtg gak opis jumpa dia.. pulakkk.. kata meeting.. aku pun ckp okey.. dan terus zass kuar umah merempit gi opis dia..

Tp baru separuh jalan dah hujan lebat.. lebat sgt2 sampai tak berapa nmpk jalan.. highway pun jd slow sbb sume bawak hati2 kan.. time ni aku risau dah kang aku lmbt lak sampai sdgkan dia nak pi meeting..

Terus aku sms dia ckp hal sbnrnya.. aku ckp sbnrnya aku nak hantar mknn kat dia je.. huhuhu.. yg dia pun balas

" Lorrr.. baiknya isteri mithali.. tima kasih.. takpe.. abg tggu.. Muahss.."

Okeyyy.. siyes masa baca ni hati berbunga2.. senyum sampai telinga dah masa ni.. rasa di hargai sgt apa yg kita buat.. masa ni memandu kete pun rasa best.. hehehee.. tak sabar nak cepat sampai..

Stgh jam dlm perjalanan baru aku sampai kat opis dia.. hantar mknn kat opis dia dulu baru hantar ain gi sekolah lak.. bgnn dekat2 aje pun.. masa ni aku just passing beg mknn ni kat staff opis yg ada kat lobby tu je.. tak dan aku nak tggu dia turun sbb anak2 dlm kete kan.. mekasih pd kakak staff yg tlg sambut beg mknn tu ye..

Elok je aku nak berambus encik suami panggil aku.. hehehhe.. slm cium tgn jap sblm pegi.. akhirnyaaa, berjaya gak kejutan yg aku nak buat... makanya tghari tu diorang semua tak mkn kat kedai mamak, sebaliknya balun bihun tu beramai2 kat opis.. sukeee..

Ontheway hantar ain lak ain tanya aku bau apa ni mak..?? ha ah laa.. bau mcm cuka.. ohh, cili jeruk tu tertumpah sket agaknya.. abis bau kete aku.. tp takpe, misi berjaya tu yg penting.. bau cuka tu leh cuci sendiri je kat umah kang..

Lps hantar ain aku dgn apis dan ica lepak2 dlm kete dulu sbb hujan lebat malas nak pi mana2.. bila hujan dah reda sket baru bawak diorang pi kedai sbb aku nak beli brg yg hubby aku pesan..


Pakai kasut sendiri.. tp tak berjaya.. hahahha


Makanya si abang tolong pakaikan.. good abang...!!




Okey.. abis dah cite smlm.. penat tau menaip.. hehehhe..




16 comments:

zailamohamad said...

bertuahnya laki ko Ana

tapi kaorang laki ni suka kalau dapat bini yang rajin masak kan, bak kata orang tua..ikat suami dengan air tangan kita *eh ada ke orang-orang tua cakap macam ni* hahaha

terliur aku tengok bihun singapore tu, lapauuuuuuu

ayah,ummi, farish said...
This comment has been removed by the author.
ayah,ummi, farish said...

Ana..
tiap kali entry pasal beehon singapore...terleleh air liur den..heheheh
sodapnyer..nie kalau dtg umah ana nie suh masak nie lah...hahhah(x malu org x ajak nk dtg lak)

ayah,ummi, farish said...

Ana..
tiap kali entry pasal beehon singapore...terleleh air liur den..heheheh
sodapnyer..nie kalau dtg umah ana nie suh masak nie lah...hahhah(x malu org x ajak nk dtg lak)

Yan said...

Dasat lah Ana ni..org nya kecik je. Tapi macam supermom lah.. masak banyak2 cam tu..

Liza said...

Apa pun yg kita masak xpenting kan ana,janji hati ikhlas...insyaallah dipermudahkan segalanya...dah terbukti pun kan...hihihi

OneSimpleMother said...

akak baca pun berbunga2. menyengih jer ni.. kehkehkeh..

[s.u.r.i.a] said...

bihun singapore akak nampak sedap. gulp!

sudipVSsenduk said...

supermak!

Alin Marlini said...

rajin ana kan..baguss...

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

kalau misi tak berjaya hantar je kat ila.. mesti berjaya haha

Me said...

walaupun eden tak de kaitan dalam penceritaan di atas... tapi eden yg sebak n terharu... motip??? mcm ana nk hantar kat eden plak hahahhaha

Mamaleesya said...

hehe nasib baik seprais menjadi ye. Nice entry :)

DeQWa said...

alololo...sweet sgt.....

abah khalisha said...

wah sedapnya

Kimchi said...

Besar pahala, Ana bertambah berkat kehidupan se harian.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...