Dah mcm blog masakan lak blog aku lately.. ni sume gara2 aura kerajinan terlebih lak.. hehehe..
Ok.. meh aku share resepi style aku.. tak tiru mana2 resepi pun.. just try sendiri dan hasilnya Alhamdulillah, encik suami menyukainya.. tu yg paling penting.. hehehe
Ok.. meh aku share resepi style aku.. tak tiru mana2 resepi pun.. just try sendiri dan hasilnya Alhamdulillah, encik suami menyukainya.. tu yg paling penting.. hehehe
Daging steak korang boleh beli kat mana2 pasaraya yg ada jual.. tmpt lain aku tak sure, yg pasti giant komfem ada.. daging2 steak ni dah di potong siap2 dan diorang letak kat bahagian frozen.. korang carik lah kat area situ ye..
Dan kalau korang malas, korang beli aje daging steak yg dah siap di perap yg ada di jual kat dlm giant tu.. cuma mahal sket le regenye berbanding dgn yg tak di perap..
Utk perap daging, korang guna je sos dlm botol yg ada di jual kat pasaraya tu.. mcm2 jenis sos BBQ ada, aku lak perap guna sos black pepper dan sos mushroom.. sos yg sama aku gunakan utk buat gravy steak ni.. kang aku bgtau sos apa yg aku guna ye.. perap le paling kurang stgh jam..
Bahan2 coleslaw :
~ kobis di racik2 halus
~ karot di racik2 halus
~ mayonis secukupnya
~ sedikit serbuk black pepper kalau mau
Nak lg senang beli yg Mixed Herbs punya.. tp rempah mixed herbs aku kehabisan lak.. tu yg guna oregano dan rosemary je tu.. pastu aku taruk garam sket.. sikit je..
Jgn risau, kalau korang takde rempah2 tu pun takpe.. still boleh masak jugak.. rempah2 tu utk tmbh aroma kesedapan aje.. garam tak taruk pun takpe.. aku je ngengada taruk sket.. sket aje pun..
Langkah seterusnya.. gunakan kuali yg sama td, tambahkan butter sket dan olive oil sket, kemudian masukkan daging yg di perap td.. sorry gmbr lupa nak snap. tp korang leh imagine kan.. masak sampai agak2 daging tu masak la kan.. pandai2 korang le nak masak berapa minit..
Bila daging dah siap di masak, kuarkan le dan taruk dlm pinggan yg ada sayur td.. skrg korang pi sediakan bhn2 utk buat gravy dia lak ye..
Langkah2 buat sos black pepper.. ambik air sebanyak 300 ml dan masukkan dlm periuk/kuali khas.. pastu tuang kesemua serbuk peket di atas.. masak atas api yg kecik.. kacau2 sampai serbuk tu sebati dgn air.. takmo berketul2..
Pastu campurkan dgn 3 sudu besar sos black pepper Life dan 1 sudu besar sos mushroom brand Ita.. kacau sebati..
Masak sekejap aje sampai menggelegak.. siappp.. kalau pekat sgt tmbh jelah air panas sket.. sos kat atas ni kalau korang nak guna brand lain pun boleh.. suka hati korang le.. hehehe.. kedua2 sos ni le yg aku guna utk perap daging td..
24 comments:
Aslmkm Ana..Akak suka skodeng umah ana..Tapi rini terpanggil nak komen sbb ada food kan..hihihihi..Hiasan food dan mcm Master chef dah ha..(^_^)..Terbaik la..
betulla kak ana.. presentation terbaik :-) ini mcm mskan, hasben msti syg lebih punya.. hehe.. sy plak sejak prgny ni, tak selalu sgt mkn steak ni, klu tak, mmg hantu juga.. takut darah tinggi je. hehe
wehh ana, pagi2 bukak blog ana ada black pepper steak plak dah terlior dh nie
terbaik!
macam teringin nak buat,tapi tue la kalau beli sos2 tue mau mkn thn kot baru nak abis ..kekeke..maklum la jrg mask...haha
assalamualaikum..akak.. sedapnya tgk steak tu...nak buat macam malas..akak buatkan boleh? hihi ;)
thanks ana, bole lah nak try resipi ana... mcm senang jer bahan dia... feveret suami sy lamb chop nie... biasa kalo nk mkn g chop n steak kat serdang or beli yg dh siap marinate jer... tak ada keberanian nk buat sndiri
nk trylah resepi akak..mcm best jer..
tengok gambar je pun dah terliur..yummy
wah sedapnya...dah lama tau sy cari resipi nie..thanks sbb sudi share..:)
kak, masukkan banyak resepi western lagiii yeee. sangat berminat :D
Nmpak bnyk rempah2 guna McCormick...ape kelebihan Mc nie akak?
Terbaik
bestnyeeee....nk cuba gak la
ada tips x nak bagi daging tu xliat..
Instant gravy memudahkan..
Sedapnya.....nt nak cuba lah
Jemput singgah blog sy SPORTING MUMMY
Best lah dear...tqvm ya
Sah tak reti masak steak......everything u explained was wrong
Mcm sedap kan. Tq resepi ya
Mcm sedap kan. Tq resepi ya
Sos blackpaper pling simple..
Masukkan mentega@butter 2sudu mkn.3sudu tepung gandung.(kacau laju2 spya mentega nga tepung xd x bketul.pastu msukkan lada hitam yg sdh dikisar then masukkan 3cwn air dan sidikit kicap pekat.utk mnambahkan warna.kcau shingga mendidih.
guna daging biasa yg beli kt kedai runcit tu boleh tak nak buat steako?
Post a Comment