NoThiNg SpeCiaL aBouT Me... JuSt aLwaYs SmiLe... (^_^)

jom kita jadi kawan2

Thursday, November 03, 2011

KeHaBiSaN BeRaS

Ni smlm punya hal la ni.. smlm bkn main lg aku taip kat hp senarai brg2 yg nak di beli.. lps ambik ain dr sekolah smlm terus zass balik menuju shah alam dan terus gi mini market berdekatan..

Sampai je mini market dgn berlagaknya aku tak check balik list barangan yg nak di beli kat dlm hp tu.. kengkononnya daya ingatan tu kuat sgt la tu kan.. yolah tuuu..

Lps berhabis beli brg basah dlm seratus hengget, terus blah balik umah.. umang aihhh, makin mahal lak belanja dapur skrg kan.. brg2nya leh masak utk 2 hari aje pun..

Sampai umah terus mandikan bebudak 3 org ni dulu.. dah bagi diorang wangi2 baru aku mula berkungfu kat dapur.. cpt2 nak masak sbb bebudak ni lom mkn lg kan..

Aku pun lapar gak sbb seharian tak mkn nasik atau mkn mknn berat.. cuma mkn eskrem sundae McD je masa tggu ain abis sekolah..


Sementara aku sibuk kat dapur, anak2 aku layan diri main2 kat ruang tamu..


Dah takde tmpt nak baring ke ica oitt.. hehe

Yang aku lak memula basuh periuk nasik dulu.. apa2 hal kenalah masak nasik dulu sblm masak lauk pauk.. dan masa nak masak nasik ni le aku baru teringat yg aku lupa beli beras masa gi mini market td.. terus berharap dlm tong beras tu masih ada beras yg boleh di masak.. dpt 3 pot jadik la kan..


Sekalinya cuma ada satu pot aje.. ahahhaha.. hambek kooo..

Takkan la nak kuar balik pi kedai.. jam dah 6.20 ptg dah masa ni.. hujan lak tu kat luar.. malas la pulak nak drive time2 gini... lg2 time org bersesak2 kat jalan sbb nak balik umah memasing..

Adoiyaiii.. nak taknak terus call tokey mini market yg biasa hantar brg kat umah aku tu.. call sekali tak berjawab.. call kali kedua masih tak berjawab.. kali ketiga aku call baruuuu dia jwb..

Terus aku ckp leh tak hantar beras 10kg skrg.. urgent2.. beras abis.. ahahha.. kemain lg aku paksa org hantar cpt2 kann.. dah le tgh hujan2 lak tu kan.. org tu pun kata okey aje.. lega sket mendengarnya.. so aku agak dlm 20 minit la kot baru beras tu sampai kat umah..

Apa2 hal baik aku masak lauk2 dulu.. kang tinggal nak masak nasik je lg kan.. memula aku masak lauk utk anak2 aku dulu.. masak sup ayam dan jugak gorengkan ikan dlm 3 ekor gitu..

Pastu baru aku masak lauk feveret hubby lak.. hubby aku sbnrnya takmo mkn nasik mlm2.. tp aku ni memanggg, saje nak umpan dia dgn lauk2 feveret dia.. last2 mesti dia mkn gak nanti sbb tak boleh thn tgk lauk tu.. ekekke.. jahat tak aku.. kahkahkah..


Penuh island dapur aku dgn brg2 basah..


Goreng ikan dan masak sup dulu..

Kuali aku tu memang dah tahap antik dah tu.. tp aku syg kuali aku tu.. kuali yg aku guna utk masak2 sejak aku lom kawen dgn encik suami lg.. ada lah 10 tahun kot umur kuali tu.. kalau sekolah dah darjah 4 dah tu.. hehehe..


Lauk dah hampir nak siap dah masa ni.. mata tak benti dok asyik tgk jam dgn cctv je.. tgk jam sbb dah hampir sejam dah masa berlalu, tp beras tak sampai2 lg..

Tgk cctv lak sbb nak check encik suami dah sampai ke belum.. risau lak kalo encik suami sampai tp nasik tak masak lg.. nak mkn apa lak kang.. anak2 pun lom mkn lg..

Terus capai hp dan call lg sekali org kedai tu.. elok je aku tgh bercakap dgn tokey kedai tu tetiba ada org tekan bell umah.. haaaaaaaa.. sampai pun beras akuuuuu...


Ni la encik beras yg terbaring kat dpn pintu umah aku..

Mekasih ye yg tlg hantar walaupun hari masih hujan.. segan lak nak snap gmbr yg tukang hantar tu.. sbb kat luar tu gelap kan.. kang kalo aku snap gmbr dia guna flash kamera terperanjat lak dia kang.. kang dia ingat kilat lak kang..hehehe..


Laju2 koyak plastik beras.. sauk dlm 5 pot dan basuhhh..


Cepat2 basuh masa ni sbb nak cpt masak.. siap masukkan air panas lg masa nak masak tu kasi cepat sikit masaknya.. hehehhe


Lauk yg setia menanti atas meja.. tenggiri masin..


ayam sambal hijau.. tp tak kaler hijau pun.. kuikuikui..

Tgk jam dah kol 8 mlm.. siap2 hidang semua atas meja.. air teh O panas utk hubby pun dah siap bancuh.. sementara nak tggu hubby sampai umah, aku suap anak2 dulu mkn nasik..

Kasi diorang kenyang2 dulu baru aku dgn hubby mkn kang.. perut aku mmg tak leh blahh masa ni.. asyik krukkkk krukkkk aje.. kekekke.. lapar sgt kekdahnya..


Anak2 lak lps makan terus aktif main kejar2.. sepah2 umah.. lantaklah.. janji bahagia sudah..

Tgk jam dah nak kol 9 mlm.. tp encik suami tak sampai2 lg ni.. lambat la pulakkk.. nak call malas lak.. kang kacau dia tgh drive.. so tunggu jelah..


Sambil2 tunggu aku kopek la dulu kulit udang ni utk masak sok harinya..

Dlm gmbr ni nmpk sket.. padahal 2 kilo udang tau aku kopek.. lenguh kaki diri lama2 kat dapur.. siap je kopek udang encik suami pun sampai..

Dlm kol 9.30 gak kot baru mkn malam.. tu je cite smlm.. arini lak aku sibuk nak settlekan satu mission yg harap2 menjadik le.. Amin..



22 comments:

wan habibah said...

mak aik... byk nya masak nasi sampai 5pot...

ameris said...

uuitt... 5 pot???? kita masak 1 pot setgh je ana. terlior tgk ikan tenggiri masin tuh.

Lady Ija said...

5 pot... banyak tu.. saya masak 1 pot setengah jerk...

Ana Suzana said...

wehh.. ni 5 pot kecik la.. bkn saiz tin susu tu tau.. ni yg pot kecik.. 5 pot tu ana leh abiskan sorang2 je tu.. ekekkek

zailamohamad said...

5 pot kecik pon banyak juga bagi aku Ana oi..aku selalu masak 2 pot je malam2..tp mgkn sebab anak2 aku xkuat makan..tu yang malas nak masak banyak2..

apa2 pon, aku kagumlah ngan ko, nak masak tu sempat lagi snap gambar..detail lak tu..kalo aku snap gambar sesudah masak sjor *dasar pemalas*

pot pet ma ma said...

ana; akak pun penah experience yg same dedulu kala; waktu tu lauk da siap amsak tgl nak masak nasik aje..nengok beras tinggal x sampai 2 pot gitu..hujan pulak maser tu nak kuar, anak kecik..leceh dan hubby lom balik, penyudah buat kan bubur nasi aje utk santapan malam; yg penting konyang

My Aisy said...

hehe...lupa beras lah pulak ye...5 pot mmg banyak tu...hehe..

maziati said...

ikan mashinnn tu mengugat jiwa dan lara...huhuhu

mama afif atif said...

salam kenal kak...sy da follow blog akak.mehla tgk kite pny pulak hihi..

DeQWa said...

adoiii..tengok tenggiri masin terus jadi lapo....ayam sambal hijau tue masak ape ek??cam ayam sambal cili jugak ke??..jakun sungguh...taktau muahahha...

Rinna said...

Sedapnya tgk lauk ikan tenggirimasin tuh.. meriah.. :)

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

umah ila ada 2 org besar & 2 budak kecik. ila masak 2 pot je.. kalau masak lebih maksudnya esok ila nak masak nasi grg

iera me casa........ said...

mak aihhh ana.. bnyak tu 5pot.. lh wat 3family makan woo.. hehehehe...

ehh kopek udang ye.. nak bkin cucur udang untuk sarapan pagi ke .. hehehe... saya nak saya nak saya nak

Ana Suzana said...

Ana yg byk pelahap.. Tu psl masak sampai 5 pot tu.. Kuikuikui

Ana Suzana said...

Deqwa..
Tu lah mknn yg menggugat hubby ku.. Kahkahkah.. Masak hijau tu maksudnya akak masa guna cili hijau le.. Kikiki

Ana Suzana said...

Mama afif..
Nanti akak singgah ye.. Tq dtg sini tau..

Ana Suzana said...

Zaila..
Snap gmbr itu komfem le.. Kang blog takde citer lak.. Kuikuikui

Mamaleesya said...

uiii dapnye lauk pauk. Kari ayam tu buat terliur, dah la blom makan nasik lagi neh. Tadi makan eskrem je :D

Yan said...

i pun selalu jadi macam tu..

ayah,ummi, farish said...

ana......minat lak tgk tenggiri asin tu....bg maya resepi...nk try buat lah

Ana Suzana said...

Maya..
kacangg je nak masak tenggiri masin ni.. memula goreng dulu ikan tenggiri tu dlm kuantiti minyak yg tak byk sgt la.. sedang2 je.. dah siap angkat masuk dlm pinggan.. pastu dgn menggunakan minyak yg sama td, goreng bwg merah + bwg putih + cili merah yg di hiris.. goreng sampai layu.. pastu tabur le atas ikan tenggiri td.. siapppp.. perah limau kasturi sket time nak mkn..

intan said...

suka tengok life ana.. gigih.. kekdg rasa mcm jadi surirumah lagi penat.. keje x penah sudah..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...