NoThiNg SpeCiaL aBouT Me... JuSt aLwaYs SmiLe... (^_^)

jom kita jadi kawan2

Tuesday, November 01, 2011

CaRa MaSaK BiHuN SiNgaPoRe

Haaa... arini chef tak terhormat ni nak ajar sket cara2 masak bihun singapore dgn cara paling mudah.. kalau nak masak dgn cara terbaik jgn tanya aku ye.. pi tanya chef yg berkelayakkan.. aku ni chef buat encik rizan je.. muehehhehe..

Cara2nya mudah je.. bahan pun sesimple yg ada..


1. panaskan sedikit minyak masak.. cantekkan minyak masak aku.. ada gmbr tiles lg.. ekekke


2. tumiskan bawang merah + putih yg di tumbuk.. ada org guna bwg putih aje.. tp aku suka dua2 bwg..


3. Masukkan udang yg di buang kulit (kalau hangpa rajin le ye), fish cake dgn fish ball kalau ada.. kacau rata..


4. Masukkan sayur mayur yg ada dlm koleksi peti ais korang.. sayur yg bersesuaian la ye.. mcm aku, aku taruk kobis, karot, sawi..


5. masukkan serbuk lada sulah/putih ikut byk yg korang nak.. aku taruk sampai aku rasa nak bersin kot.. hehehe.. ada la dlm sesudu besar gitu.. bergantung pd kuantiti bihun yg korang msk laa.. jgn sebotol sudah..!!


6. masukkan garam.. tp aku lak masukkan separuh garam dan separuh lg serbuk pasti sedap knorr.. aku suka guna serbuk ni.. sedappp..


7. Masukkan bihun yg dah di rendam awal2.. gaul rata..

Rasakan cukup garam ke tak.. jgn tawar jgn masin lak ye.. pandai2 la korang nak rasa.. kalau bihun korang mcm kejung2 lg leh campur sedikit air dlm tu..

Aku kurang suka kalau bihun tu kering2 bila di mkn.. aku suka bihun tu mcm lembab2 gitu.. jgn masuk byk air lak ye.. kang jd bihun sup lak.. ekekekkeke..


8. Nmpk best kan sbb kaya dgn sayur2an dlm tu.. muehehhhe..


9. Lastly masukkan tauge.. gaul rata lg.. agak2 bihun tu dah cantek rupanya dan rasanya pun dah sedap, sila tutup api.. siappp.. sedia utk di mkn dgn cili jeruk..


** gmbr pinjam dr blog kak hana.. gmbr cili jeruk sendiri lupa nak snap lak..

Cili jeruk ni senang je nak buat.. byk cara nak buat kalo korang google resepi dia.. tp cara aku lak mudah je..

Korang hiris2 cili hijau tu byk mana yg korang nak.. masukkan dlm periuk yg berisi air.. masak atas api sampai menggelegak dan cili tu bertukar kaler.. pastu toskan cili tu, masuk dlm balang.. tuang cuka dlm tu.. siap..

Ada org masak cili tu sekali dgn cuka.. aku pernah buat.. tp hasilnya abis satu rumah sakit hidung dgn bau cuka yg di masak tu.. ekekkeke.. terpulang pd korang nak buat cara yg mana satu.. asal jd sudah.. hehehe..

Okey.. sekian entry masak2 utk arini..



17 comments:

Norliza Nordin said...

siyes terliur!

wan habibah said...

hok olah... senang je wat mee ni...

Jiejah @ Iza said...

akak pun suka bihun yg lembut .. kalau nak kejar masa ,akak rendam jek bihun tu ngan air panas sekejap hehehe ..

ameris said...

patut la encik rizan request byk kali chef dia masak bihun nie, tgk pn dh sodap.

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

ila nak cuba buat cili jeruk tue

intan said...

waaahh, laparnye peruuuutt... sedapnye tengok gambooo..

intan said...
This comment has been removed by the author.
Lady Ija said...

Kalau saya pakai lada hitam

myaishahhafiz said...

nampak sedap jer bihun tu...
sya memang suka bihun singapore dari bihun goreng biasa

adarnadzmie said...

resepi ana sama la ngan akak punya bihun singapore...sedappp kannn...hehe

ATIE said...

em.. sedap jee. Cam balik kerja pas ni nak buat. Senang pun senangkan...

Lia said...

adoii.. lapar bihun la pulak.. kedah hujan lak asyik lapar ajalah lia ni.. hahahaa ^__^

2a2i said...

mak ehhhh lapar bila tengoknyer....yummmmm

My Aisy said...

hait chef...leh join masterchef nih...hehe

sudipVSsenduk said...

emmm sedapnye, meleleh air liur.
Tima kasih sudi singgah blog saya

Raja Noora Zaidi said...

tq for sharing... sgt menarik dan simple best psl skali dgn gambsr hehehe :)

Alyna Nana said...

Sdpnye

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...