NoThiNg SpeCiaL aBouT Me... JuSt aLwaYs SmiLe... (^_^)

jom kita jadi kawan2

Wednesday, December 29, 2010

KeSeLaMaTaN DaLaM KeReTa

Ohye.. pg td aku dpt email dr pembaca blog yg dok obersi kalo tak silap.. nama beliau kak Lisa.. Ni yg aku syg sgt kat kawan2 alam maya ni.. even tak pernah bersua muka, tp masing2 sgt prihatin antara satu sama lain..

Dlm email tu kak Lisa nasihatkan aku supaya jgn taruk anak2 kecik bwh 12 thn kat seat dpn sbb kan kat situ ada airbag.. kak Lisa nasihatkan supaya aku letak sume anak2 kat seat belakang.. biarlah sempit sedikit pun asalkan selamat..

Betul jugak kata dia.. aku pun tau ttg perkara tu cumanya kat seat blkg kat bahagian tgh takde tali pinggang khas dr atas ke bawah.. yg ada cuma utk ikat bahagian pinggang je.. rasa mcm tak sesuai lak kalau hanya ikat ain di bahagian pinggang..

Pastu aku try susun atur carseat tu lg.. apis punya seat aku letak tgh2 pulak.. sib baik boleh guna cara tu.. dan akhirnya sume anak2 aku mulai skrg ni akan duduk di belakang.. mudah2an kami di lindungi sepanjang perjalanan pergi dan balik.. Aminnn..


Ni lah hasilnya lps di ikat kat blkg.. buat masa ni anak 3 masih boleh ikut lg cara ni.. pasni kalo anak dah 4 dah tentu ain kena jugak duduk seat depan.. takkan nak tggu dia umur 12 thn br boleh bg adik kot kann.. kalo anak 5 pulak camne ekk.. huhuhu..

Penghadang cahaya matahari yg pink tu terpaksa di pindah ke belakang sbb ain nak jugak mende tu di tampal kat cermin blkg.. tu dia punya katanya..


Bos kecik kenalah duduk ngadap tv kannn.. kang ngamuk2 lak dia..


Tali pinggang apis tu lom di betulkan lg tu tang area bahu..


Ni sume gambar baru snap kol 3 ptg td.. masa ni aku nak kuar pi ambik adik aku yg bongsu yg belajar kat kolej PTPL seksyen 13 tu ha..

Masa masukkan diorang sorang2 dan ikat kat seat masing2 mmg leceh la jugak.. aku kena diri kat tgh2 bahagian dlm kete tu utk ikat sume bebudak ni.. hehehe.. tp takpe, lama2 kang biasa lah..

Utk Kak Lisa.. thanks ye kak..


22 comments:

~aku_najwa~ said...

nasib baik mak diorang kecik,kan ana, ehehe...bolela masuk celah2 kereta ;)

OneSimpleMother said...

ana.. asal tk bawk jer alphard tu.. hehehe..

sayangsayangibu said...

bersusun..penuh ;p

ibh said...

Elok ja budak2 tu duduk ya...hehehhe

Ya ALya said...

demi keselamatan anak2 yer kak....tak pe anak ramai pas ni akak beli MPV lak yer....

a l y a a a h m a d said...

tgk gmbr no 2...icha nk picit screen 2 pki kaki dia tp xsmpi...hihiihihih.makanan tetap ada kt tgn kn..

mieoney said...

bgslah anak2 ana semua nak dok dlm carseat kan...budak2 mmg kena biasakan dok dlm carseat...mcm mimie ponx dh biasakan anak dok dlm carseat...klu jln jauh2 ponx mmg letak dlm carseat...bila dh lama2 bru kuarkan bg dia tak borink...

Mus said...

SALAM..ANA..
nak masukkan soldier2 tu..
memula apis...sebab kat tgh..
pas apis..bukak pintu kanan masuk ica..
pastu bukak pintu kiri masuk ain..hehehe...kalau nak kuar plak
mula...ain...pastu apis..last skali ica...hehehe...

boleh ker camtu??mus suggest jer..bg pendapat..

Ana Suzana said...

Najwa..
ahahhaha.. tu le psl.. kalo ikat dr luar mmg boleh, tp tertonggeng2 lak dr luar.. tu psl ikat dr dlm je.. kuikuikui

Ana Suzana said...

Kak Mas..
kak nmpk mcm kete tu jalan sendiri je kak.. sbb besar gabak sungguh.. kah kah kahh

Ana Suzana said...

Sayang2ibu..
tu baru 3 tu... ekekkee

Ana Suzana said...

ibh..
duduk mmg elok.. tp kalo lapar, haus dan bosan mulalah depa tak senang duduk.. grrr

Ana Suzana said...

Alya..
tggu anak masuk 5 baru pakai mpv kot.. ekekkeke

Ana Suzana said...

Alyaa..
budak tecik tu mmg suka tendang2 skrin.. mknn mesti ada.. kang bising sebut apapokkk apapokkk (keropok).. wakakkaka

Ana Suzana said...

Mimie..
diorg mmg dah biasa dok car seat.. kecuali ica je.. kalo hubby yg drive, ica ana yg pegang sbb dia ni nak nyusuuuu je

Ana Suzana said...

Mus..
ain dgn apis ana kerah masuk dan duduk sendiri dlm seat masing.. bab ikat tali pinggang baru ana yg buat.. tp tulah, tali pinggang apis ni selalu stuck sikit sbb dah lamaa la katakan.. tu psl ana kena dok tgh2 time nak psg tali pinggang.. kuikuikui

Zur@ZaRi said...

baguih nyer ana....

tak sangka mmg prihatin kamu dalam menjaga keselamatan anak. zura baru adam sorang pun tak pakai car seat kalo kuar jenjalan.=))

JBH_juliyana said...

bagus la anak2 ana semua nak dok dlm carseat kat belakang..kalu anak akak tak mau...di nak dok ngn akak time drive..lagi bahaya....pening gak nak pk cmne nak pujuk dok kat carseat...huhuhuhu

Ana Suzana said...

Zura..
ana bkn apa, kdg2 depa ni kalo tak di ikat suka sgt berdiri2 dlm kete.. bahaya woo.. huhu

Ana Suzana said...

Kak Juliyana..
ica pun sampai skrg masih rimas dok kat carseat.. tp ana ikat jugak.. umpan mcm2 mknn je utk pujuk dia.. hehehe

Salina said...

memang patut apa yg ana buat ni..keselamatan anak2 mesti diutamakan..tp anak2 ana ni bagus..duk diam jer..kalo anak ina mau mgamuk sakan la dia..

shabiela said...

comeyjer beratur 3 beradik ek.. anak2 ku x suka dok dlm carseat..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...