NoThiNg SpeCiaL aBouT Me... JuSt aLwaYs SmiLe... (^_^)

jom kita jadi kawan2

Monday, December 06, 2010

ReSePi NaSi aYaM SeRai

Aku kalau malas nak pikir menu utk di masak, aku akan masak nasi ayam je.. sbb cpt dan mudah.. nak tau knp aku kata mudah je, nanti aku habaq ye.. meh tgk gmbr2 kat bawah ni..


Si alisya dah siap2 pi ambik surat khabar sendiri kat kabinet dapur, pastu dia bentang sendiri dan duduk atas surat khabar tu.. dia yg buat sendiri ye bkn aku buatkan..

Mulut bising betul asyik sebut miii miiii.. dia ingat mkn mee aje kot kejenye hari2.. cehhh.. pastu ada ke patut bentang surat khabar dpn sinki je.. huk alohhh, kawasan lain punyalah byk, kat situ gak yg dia nak duduk..


Cubaan duduk bersimpuh.. kekeke
Ok, meh kita tgk lauk utk nasi ayam simple ni..


Ni ayam goreng yg di goreng biasa2 je .. garam + kunyit.. malas nak goreng luar biasa.. dah namanya pun masak simple kan.. kikiki


Ni sambal hijau ... lada hijau + cili api 4 bijik + bwg merah 3 ulas + bwg putih 3 ulas = blend dan tumis dgn bawang besar yg di hiris2.. masukkan air asam jawa, garam..

Masak sampai naik minyak.. siappp..!! kadang2 aku yg naik minyak sbb ica asyik dok kacau akuuu je kat dapur..


Sup ayam.. masak sup mcm biasa yg kita masak le.. takde mende pelik2 pun aku bubuh..

Yg pasti, masa aku masak sup ni aku bubuh air lebih sket sbb air tu aku nak masukkan dlm beras, utk masak nasik dia le.. tak kose aku nak rebus2 ayam dulu utk buat stok ayam.. malasss..

Cara masak nasi ayam : beras yg dah di basuh di toskan airnya, letak dlm periuk nasik siap2.. masukkan 5 sudu besar planta, masukkan serai yg dah di ketuk dlm 4 btg..

Ketuk2 sket je ye.. jgn hancur, kang bersepah serai tu dlm nasi kang.. dah satu hal lak nak asing2kan sampah2 serai dlm nasi masa nak mkn.. kan leceh tu.. hehehe.. pastu apa lg, masukkan le kuah sup yg korang masak td.. make sure masa tu sup tu lom masuk daun sup lg..

Pastu biar jelah periuk nasik tu menjalankan kewajipannya memasak beras tu sampai jd nasik.. korang pi wat keje lain, basuh pinggan ke, kutip menan yg bersepah2 tu ke.. tak pun lyn tenet... hehe


Ni la hasilnya.. aku buat sambal hijau sbb aku tak suka sos cili yg biasa org buat tu.. kuah kicap pun aku tak brp suka sgt.. mkn mcm ni lg best.. ngeee


** oklah, nak pi kedai jap beli brg anak..



8 comments:

Ena said...

hehe..

semalam ena pun wat nasi ayam gak kak.. tapi dok lam draf lagik.. esok2 je la buat.. huhu..
ena punyer lagi simple sbb tak dak pun sambal cili tu.. hahah.. malas sungguh! ish ish ish..

azean said...

simple tp menarik..mesti sedap kan ana??..singah2 blog akak same ek...bru nk brtatih...

NM02 said...

minta skit.. lapar ni... kesian saya... huhuhu

nurulhudaresad said...

gud idea la pakai sambal hijau...kdg2 buhsan gak sos ngan kicap dia tu...leh cuba ni...=)

Lia said...

sambal hijau tu tak penah try buat lg blh try lps ni.. senang aja ye..
^__^

zurazari said...

sedap nyer...
da makan tp teraser lapar la plak=))

baincardin said...

Selamat Menyambut Maal Hijrah 1432! ^_^

AiDa AzRyN said...

nak 2 ketol ayam goreng boleh?XD

Salam maal hijrah.. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...