NoThiNg SpeCiaL aBouT Me... JuSt aLwaYs SmiLe... (^_^)

jom kita jadi kawan2

Monday, October 11, 2010

UbaH SuAi LaMaN DaH SeLeSai

Alhamdulillah.. make over laman dah pun selesai.. mkn masa 3 mggu jugak sbb cuaca yg sblm ni tak menentu kannn.. tp hasilnya sgt2 puas hati..

Terima kasih di ucapkan pd jiran Villa Suria yg bertanggungjawab utk ubah suai landskap kami.. moga silaturrahim berterusan hendaknya...

Jom kita lihat hasilnya.. di samping tu boleh jugak kita berkongsi idea.. kalau ada sebarang pertanyaan leh terus tanya ana.. okey..


Ni bahagian dpn rumah.. perasan tak apa yg berubah..??

Kami dah cabut pokok asal dan gantikan dgn pokok pinang.. aku tak tau nama pokok tu so aku panggil je pokok pinang.. hehe.. ada 5 batang kalo tak silap..


Pandangan dr pintu utama..


Rumput2 kat sekeliling semua dah tukar dgn rumput philippine grass.. terpaksa psg barracade tape sbb masih baru tanam.. masih perlu penjagaan rapi lg..


Sekeliling tembok di tanam dgn pokok jenjarum..


Dulu tanam pokok japanese rose.. tp terpaksa cabut sbb lg byk lalang yg tumbuh dr bunga.. kikiki.. aku tak rajin nak cabut rumput liar.. hehehe.. ada nmpk pokok pelam tak..?? kami tanam pokok pelam harum manis.. cpt2 la berbuah yee..



Ni bahagian pedestrian gate..

Dulu2 kami kurang fokus bahagian ni.. touch up ala kadar je dulu2.. skrg dah cantek.. sgt suka bahagian ni.. sedapp je mata memandang..


Bahagian pedestrian gate lg tp dr posisi yg berbeza


Gambar penuh.. mentang2 le aku suka area situ sampai 3 kali aku snap.. ekekeke..


Main gate dgn pergola di cat semula bg nmpk baru.. sblm ni dah pudar sket.. yg wayar berjuntai2 tu lampu kelip2.. suasana raya masih ada.. hehehe


Car porch..


Car porch lagi..


Laman bahagian dlm..




Gambar agak gelap sbb aku snap kol 6.30 ptg daaa..


Rumput asal di tukar dgn rumput pearl.. rumput ni kaler dia hijau sungguh..!! harap2 tak rumit le nak menjaganya..


Pergola..

Aku bg cdgn kat hubby letak kusi rotan ala2 resort kat sini.. tak tau le hubby aku setuju ke takk.. meja kusi asal kami letak sementara kat car porch tu haa..


Kolam ikan koi..

Yg berserkup tu auto feeder.. mesin tu yg bg ikan mkn tetiap hari 2 kali sehari.. so takyah pening2 nak susun jadual bg ikan mkn.. biar mesin tu yg lakukan.. tugas kami cuma topup mknn dia je kat dlm mesin tu..


Area buaian..

Dulu2 bawah buaian tu kami tanam rumput.. tp dek kerana rumput asyik mati je sbb kurang cahaya matahari, so kami wat keputusan simen je terus bawah tu.. takyah pening2 pale lg dah kann..


Close up sket..

Okey, settle dah cite bahagian laman kami yg simple je ni.. harap2 dpt memenuhi permintaan dan pertanyaan pada mereka2 yg email ana berkaitan ttg laman..

Yg lain2 jgn salah faham lak ye.. takde niat utk menunjuk2, ni sekadar berkongsi idea dgn kengkawan yg bz renovation rumah..




27 comments:

suhailas said...

Dear cantik tuuuuu......best kl dpt laman luas cam tuuuu..!!!telek punya telek br perasan umah ana banyak daun dr bunga...heeehhh..nnt snap bunga yg kul 10 kembang tuu..entah apa nama...!!sure lagi cantik..

Ana,sue br belajar wat blog...hehhhh...

intannazirajalil said...

huhu...
cantek2...
kelasss akak...
hehehe...

http://injalil.blogspot.com/

Rizziela said...

Sangat cantik & mewah sekali

Tak kesampaian lah saya nak buat mcm ni coz rumah saya lot tengah..lepas tu RM pun x mnegcukupi...tapi minat sangat tengok hiasan taman rumah ni...CANTIK

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

cantik..i like!
betul tu..bkn nak menujnjuk..leh wat guide..:-)

ana said...

cantik la ana.....tumpang bangga akak tengok.....muda2 lagi dah berjaya...tahniah ana n hby...:-)

pokok pelam harum manis blh hidup ke kat KL ni...eheh...

aNa SuZaNa said...

Kak Su..
wahhh.. dah berblogging skrg.. tahniahhh.. nanti ana skodeng akak pulak ye.. hehhe

aNa SuZaNa said...

intan..
ni sume idea hubby.. dia lg kelass.. kekekke

aNa SuZaNa said...

Rizziela..
mekasih.. kami pun jenuh woo menabung nak buat mcm ni.. skrg ni korek duit tabung je..

aNa SuZaNa said...

Rose..
mekasih memahami.. yelah, tak sume org akan berfikiran yg sama kannn.. hehhe

aNa SuZaNa said...

Kak neisya..
sekadar mencuba tanam.. kalo tak menjadik beli je yg di jual, kekeke

Fyza said...

cantiknya umah ana.. bila la akk dapat umah macam ni.. huhu.. selalu update tauuuu...

ibuayu said...

cantik betul laman ana..sejuk mata memandg

aNa SuZaNa said...

Kak Fyza,
mekasih kak.. InsyaAllah sape tau pasni rezeki akak pulak.. ^_^

aNa SuZaNa said...

Ibu ayu..
mekasihh.. ^___^

SYANI said...

Camni punya taman ko kata simple Ana??? Ce datang rumah aku lagi simple.. ade rumput & simen jer..hehehehe

aNa SuZaNa said...

Syani..
haipp.. ni si ple2 je ni.. takde yg luar biasa pun.. ada umah org lg gempak dr ni.. tp apapun kami suka taman kami.. hihihi

ctie said...

ana...rumput yang ana pakai tu cepat panjang ke? atau dia camtu jek cm rumput karpet?

Alin Marlini said...

cantinyer laman Ana..bl lah nak dpt laman camtu...umah akk rumput pun tak tertanam2..hehehehe...bagus ana ni x kedekut idea...heheheheh

Ana Suzana said...

ctie..
rumput ni jenis lambat panjang.. =)



Alin Marlini,
ana suka kongsi2 idea sbb ana pun suka tgk idea org lain

Lulu caldina said...

suka..suka..
boleh jadi ilham ni..
ngee

imanmom said...

cantiknya umah ana..
perlu duit banyak nak ubah suai ni..
murah rezeki selalu..
leh jadi ilham ni..

BaNaNaS! said...

cantikla umah ana, tahniah berjaya duduk umah cantik! suke suke suke

♥ Che NamNam ♥ said...

wahhhh chantek giler laman ana,kagum tengok ehh..

haiii mimpilahhh sy nak dapat laman secantek umah mu neh..hukhukhuk...

Ujang9897 said...

serius cantik..

tahniah kak

-: Fara_Lan :- said...

Rumah yang begitu damai sekali.. :)
Segenap ruang sangat tenang dan nyaman
segar dgn tumbuh-tumbuhan

Azhar Abd Aziz said...

ni rumah yg masuk majalah LAMAN ekk? terbaikk..

akar cinta said...

kak ana guna cat jenis ape..?
Dulux ke..?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...