NoThiNg SpeCiaL aBouT Me... JuSt aLwaYs SmiLe... (^_^)

jom kita jadi kawan2

Tuesday, October 19, 2010

PaSaL LaKSa LaGi

Smlm ptg pas aku tidokan alisya, gigih laa aku kat dapur ketang ketung nak buat laksa.. time tu mertua aku tgh tido gak.. ain dgn hafiz sibuk main sambil gaduh2.. standart arr bebudak dua org tu.. hehehe..

Ohye, berbalik pd tajuk.. kan aku cite smlm aku gi mini market kan, aku cari ikan kembung punyalah payahhh.. ada satu mini market tu cuma ada 3 ekor je ikan kembong.. apa kesss kalo 3 ekor je kann..

So aku gi lah satu lg mini market kat area2 yg sama gak.. lglah parah sbb ada sekor je ikan kembong.. huk alohhhh, sume pakat2 nak masak laksa ke smlm..?? huhuhu..

Last2 tokey india muslim tu ckp " u nak bikin laksa kannn.. u angkat la ini ikan mata besarrrr.. ni pun boleh bikin laksa " pestaim aku dgr nama ikan mata besar.. kee aku je yg tak tau.. kikiki..


Ni la ikan tu.. ikan apa ekk nama dia sbnrnya.. sape tau meh kasitau aku yg tak tau ni.. hehehe


Memang besar sungguh mata dia.. aku tak tau lah sama ada ikan ni baru lps nanges sbb mata dia merah2 ataupun beliau kena sakit mata.. hehehehe..


Memula aku rebus dulu ikan2 ni dgn asam keping..


Sauk sekor2 dan kuarkan dr dlm air rebusan tu.. part paling leceh ialah asingkan isi2 dgn tulang..


Laksa basah yg dah siap di rebus..


Bahan2 sampingan yg dah siap sedia..


Kuah laksa yg dah siap di masak..

Gambar laksa dlm mangkuk aku malas nak snap.. hahaha.. mkn lg best dr snap2 ni. kikiki..


** okeylah, aku nak gi bwk alisya ke klinik jap gi, byk kahak sungguh dia time batuk..



17 comments:

ibuayu said...

ibuayu panggil ikan mata uji rashid..keh3

makcikrehan said...

ha betui2.. ramai panggil ikan uji rashid. sedapnya nampak laksa ko ana... kalau sebelah umah aku dh dtg bawak anak2 buat muka takmalu...mintak barang 2,3 pinggan. wahahahahha

Ibu to AqiF n ImraN said...

lupa nama sebenar ikan tu ..tapi mmg selalu org just panggil ikan mata besar..anyway lain kali kalau ikan mata dia dah merah jangan beli tau sbb itu tandanya ikan tu dah tak fresh..dah lama ikan tu... umpama mata kita jugak...selalu kalau sakit mata..merah kan...so mcm tu lah jugak.. :)

jasayu1 said...

rasanya mak kita cakap.. itu ikan uji rashid.. sebab mata besau cam uji rashid... heheh hehe heheh

Farah Zamri said...

salam..
itu nama nya ikan kembung mata besar..
adik beradik kembung cuma mata je besar..
macam kitalah,dlm adik beradik mesti ada yang lain sikit kan..
same goes to the fish!
hehe..

p/s : silent reader ^____^

MasLieNa said...

betul2 ikan uji rasyid,mata besaq...eehhee..
tgk kak buat laksa sedap la pulak.mai cikit.....

MasLieNa said...

betul2 ikan uji rasyid,mata besaq...eehhee..
tgk kak buat laksa sedap la pulak.mai cikit.....

aNa SuZaNa said...

ibu ayu..
uji rashid..?? lglah tak pernah dgr.. kekkeke

aNa SuZaNa said...

MR..
meh dtg meh ambik laksa.. ada belen lg nehh

aNa SuZaNa said...

Ibu aqif..
ana tau ikan tu mata merah sbb dah tak fresh.. tp sbb mmg dah xde ikan dah dan mmg nak sgt beli ikan utk buat laksa.. so beli jelah sbb xde pilihan lg.. hehe

aNa SuZaNa said...

Jasayu..
serius tau ana tak prnh dgr ikan uji rashid... ahahhaa.. lawak pulak membacanya.. kekeke

aNa SuZaNa said...

Farah zamri..
salam kenal ye.. ^__^

aNa SuZaNa said...

Masliena..
akak wat mana sedap punn... kekeke.. ececehhhh..

nadia said...

kak ana, klu orang pantai timur, majoriti orang panggil ikan ni ikan lolong. hehe..
btol kak ana, xtipu ni.
ikan lolong namanye.. =)

ieda said...

hheheh tu namanya ikan uji rashid dikk .. lucu kan , org dulu panggil nama mcm tuu .. mgkin sbb mata uji rashid besar kuut heheheh

ermmm sedap laksa pineng .. akak paling suke :)

aNa SuZaNa said...

nadia..
lagiiilah akak tak pernah dgr.. kekekke.. ikan tu terpekik terlolong ke..kikiki

aNa SuZaNa said...

Kak ieda,
pelik sungguh la nape ana tak pernah dgr nama ikan tu.. miahaha..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...