NoThiNg SpeCiaL aBouT Me... JuSt aLwaYs SmiLe... (^_^)

jom kita jadi kawan2

Thursday, October 07, 2010

ReSePi MaCaRoNi GRatiN

Sbb ada yg dok tanya kannn, meh aku share resepi yg aku mintak dr Kak Wyrawati.. Ni dia punya resepi tau.. aku kopipes je... ekekeke


Macaroni GratiN

makaroni – 3...4 genggam , rebus sampai lembut dan tos..
500 ml susu,
2-sudu tpg gandum (utk 500 ml susu)
bwg besar 1 labu...cincang atau hiris nipis.
serbuk lada hitam
garam gula sesedap rasa
udang or any other sea food kalau mau
ayam pun boleh juga
carrot or any other vege yang suka (mixed vege...cendawan...)
cheese - cheddar/mozarella

*cairkan butter dlm pan
*tumis bwg besar hingga naik bau...
masuk ayam/minced beef or seafood, kacau rata seketika
* masukkan susu dan kacau rata.
*bancuh tpg gandum dgn skit air dan tuang ke dlm pan.
*perasakan dgn lada itam, garam, gula or any perisa yang nak letak.
*lastly masukkan macaroni dan kacau rata. tuang ke dlm loyang
*tabur parutan keju samada mozarella or cheddar, bakar/grill dlm preheated oven at 180 for 10-20 minit.

Cheese kt giant ada jual...brand family favourites...packaging warna kuning or orange.

Udang/ayam/sayur jgn byk sgt...nnt jd terlalu padat...

Masa tuang dlm Loyang tu make sure gravy (susu) lg byk dr macaroni...

Klau macaroni terlebih nnt kd keras...
makan dgn tabasco sos...(klau suka le...) .



3 comments:

tricksrex said...

kak ana
susu tu susu ape eh?
susu cair ke
susu pekat ke
susu dutch lady tu ke

aNa SuZaNa said...

Susu kotak dutch lady... Hehe

kura-kura said...

boleh x nk letak buah peach dlm tiramisu,,,dy ad spoilt kn rasa ke

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...