NoThiNg SpeCiaL aBouT Me... JuSt aLwaYs SmiLe... (^_^)

jom kita jadi kawan2

Friday, January 14, 2011

KiSaH KaMi SeMaLaM

Semalam sempat buat 1 entry je.. penat sgt smlm wehhh.. rasa nak fengsan lak.. agaknya perut masuk angin kot sbb lewat mkn.. hukhukhuk..

Mcm biasalah, pas subuh je terus panjat katil balik sebab nak sambung tido dlm 2 jam selagi anak2 masih tido.. ye aku tau, agak kurang elok tido balik pas subuh sbb org tua2 kata rezeki susah nak masuk..

Tp itu jelah time yg aku ada utk cukupkan tido.. sbb siang kang nak pakai tenaga banyak.. huhu.. logik kan alasan aku nih.. yela wehh, setiap mlm aku tido lewat dlm kol 2 @ 3 pg mcm tu..

Sbb sblm tido aku mesti make sure umah dah kemas, meja yg kotor dah di lap, lantai bersih, baju2 yg nak di pakai esok dah di gosok, kelengkapan anak nak sekolah dah lengkap, botol2 susu dah basuh sume sbb ada 6 bijik (ain dgn apis punya)..

Pinggan mangkuk lak kalo aku tak penat aku cuci sblm nak tido gak.. tp kalo penat aku wat esok2 je.. perghhh mmg penat le.. Semua tugas2 ni sama je dgn korang kan.. cuma kita ada cara masing2 nak selesaikannya masa bila..

Bila dah siap sume keje baru leh panjat katil.. masa tu Ya Allah sedapnya dpt luruskan tulanggg.. dapat baring.. barulah masa tu terasa kelenguhan satu badan.. hahaha..

Pastu aku still tak leh tido gaya bebas lagi sbb ica masih breastfeed.. org yg breastfeed tentu tau kan camne kita tido.. sampai lenguh sebelah badan sbb posisi samaaa je.. ekekekke


Bebudak ni bgn tido kol 9.30 pg.. kecuali ica sbb dia pg2 bgn lmbt.. kol 11.30 kang baru bgn.. elok gak dia bgn lewat sbb dptlah aku sediakan bekfes hubby tanpa gangguan..

Kol 10.30 pg mcm selalu barulah hubby gi keje.. dia mmg takde time table.. suka2 dia je nak kuar umah kol brp.. tp kalo meeting dia kuar awal la... contohnya arini, dia kuar kol 7 pg td sbb ada meeting kat putrajaya..

Smlm aku tak sempat nak masak tghari sbb mood tetiba penat.. last2 aku kejut ica bgn tido dan siapkan bebudak ni cepat2.. sbb aku nak ajak mkn kat bukit jelutong.. budak2 ni mesti kena mkn nasi sblm gi sekolah.. aku tak mkn takpe, tp perut bebudak ni mmg aku tak leh biar kosong..


** amboi kakakkk, sopan sungguh cara tutup pintu tu ye..

Masa ni dah kol 12.40 tghari.. budak 2 org tu nak mkn sambil main.. apis je yg aku tak bg main.. aku letak dia dlm baby chair.. hahaha


Sedih je muka kan sbb tak dpt main.. mata tu dok merenung kakak dgn adik dia yg sakan ketawa sambil main..

Bkn taknak kasi dia ni main, dia ni kang kalo dah main mkn nasik pun dah takmau.. liat nak nganga mulut.. yg 2 org tu takpe, jap2 dtg kat aku bila nasik kat mulut dah di telan.. tp aku bagi gak apis ni main lepas dia abis mkn.. aku tak kejam pun tau.. hehehe

Kol 12.5o terus kerah bebudak ni masuk dlm kete.. ikat tali pinggang sorang2.. pasang cd barney mcm selalu.. dan zassss berdezup gi highway nkve.. dlm 20 minit sampai area sekolah ain dah.. pas hantar ain terus gi kedai jap cari brg hubby..

Beli jajan budak2 ni sekali mcm vitagen, biskut keju, biskut chipsmore dgn biskut tiger.. dan habuan yg aku akan terima ialah kesepahan dlm kete.. hahahha.. takpe, mmg hari2 komfem sepah punya..


Pas gi kedai terus lepak mcd.. kat mcd la baru aku dpt makan.. masa kat kedai mkn td aku tak sempat nak mkn sbb bz suap budak2 je.. mcm yg aku ckp td la, aku lapar takpe asal jgn bebudak ni yg lapar..


Kat mcd ni kami duduk dlm 2 jam kot... hambek ko, sampai bosan bebudak ni main.. wakakaka


ica pun asyik dok baring2 je.. yele, asyik2 panjat tangga pastu gelungsur.. panjat tangga balik gelungsur balik.. maunye tak bosan.. yg tengok pun bosan.. mujur leh layan tenet masa ni.. ekekeke


pastu si ica ni sibuk ambik hp aku.. letak kat mata dan cakap cenyummmmm.. konon2 nak snap gmbr aku le tu.. keh keh keh..


Dah boring dia main lak kejar2 dgn abg dia.. seronok diorang main sbb takde budak2 lain kecuali diorang je.. ehehhe

Pastu apis dtg kat aku ckp mak jom balik umah.. dia kata dah penat main.. hahahaha.. biasanya liat beno nak benti main kan, tp smlm dia yg ajak aku balik.. tp elok gak sbb cuaca masa tu dah mendung sgt.. hujan dah renyai2.. sblm lebat baik blah cepat2..


Amboi ica, kaki tu bkn main lg ye pijak skrin.. apis layan katun kat ipad..


tgk la bakul berkelah aku.. sepah sungguh..


Hujan dah lebat masa ni.. dan masa ni aku dah ada kat dpn sekolah ain.. mcm biasalah blocking dpn kete org..


intai skul ain dr tingkap.. kelas ain atasss sekali tu ha.. tp bkn atas bumbung la kann.. agak2 la kan atas bumbung..


tu ha myvi kontot aku.. hehehe


Saje snap gmbr van pengangkutan GA ni.. ada 2 bijik van..


tu dia kakak ain dah turun tangga.. hepi je dia masa ni dok panggil2 aku..



Posing sket kakakkkk.. alololoooo..


Ica tido sepanjang jalan nak balik umah.. tak nanges2 lak dia sbb biasanya dia nak nyusu dulu sblm tido.. cuaca sejuk kot.. hehe


Sampai umah dlm kol 5 ptg.. terus angkat ica tidurkan kat bilik.. dia sambung tido terus sampai 1 1/2 jam.. elok sgt la tu.. dpt gak aku wat keje2 lain..


Pas loading bebudak dan brg2 masuk umah aku pi bukak peti ais dulu.. kuarkan ayam dr peti ais, sbb nanti nak masak.. pastu solat asar.. sementara nak tggu ayam tu tak kejung dah, aku pi vakum kete dulu mcm selalu..

Hari2 tau aku vakum kete sbb mknn bersepah sungguh.. budak2 kalo mkn biasalah kan.. aku tak kisah pun bersepah.. bknnya kita takleh bersihkan balik pun.. pas vakum aku pun cuci kete sendiri..

Sejak ain sekolah ni hari2 aku cuci kete tau.. cuci sendiri je.. lom pernah hantar kedai.. hubby aku ckp bagus lah.. pandai jaga kete.. tp aku lak ckp abg tggu jelah bil air cukup bln ye.. ekekekke..

Siap je cuci kete dan lap kasi kilat2 terus masuk umah.. gi dapur, sinsing lengan baju sampai ke siku.. tung tang tung tang potong ayam.. masak nasik.. masak lauk 2 jenis je.. pas siap masak je terus mandikan budak2.. masa ni ica dah bgn tido..

Pas mandikan terus bg budak2 ni mkn nasik.. pas diorang mkn baru leh berehat2 tggu hubby balik.. sambil2 tu bolehla online jap kan.. almost mcm ni jelah rutin aku hari2.. tu psl time management kena betul.. hehe.. dah la... pnjg lak karangan aku nih..



19 comments:

Arzalila Razali @ Ilarazali @ tshirtmuslimahtrendy said...

salam....

kak ila dtg melawat blog ana....

tu dia..... workload tinggi...!! mana tak slim... :)

comelnya ain...suka tgk dia pakai tudung...

akak suka beg pastik makanan tu dengan car seat berderet2....hehehe...mahu plak depa tu dok yer.

rajinnya vakum keter....keter kak ila pun sepah lagik...tp tunggu bapaknya cuti esok suh dia yg kemas semua,... gila pemalas :))

aNiSaHuRi said...

salam ana,

selama ni akak silent reader blog ana je... tapi hari ni bila bc entry ni aku tak tertahan nak membebel dah... tak penah aku jumpa pompuan segigih ko lagi ana... akak baca entry ni pun rasa penat yang melampau...hehehe. xpelah, kita mengharapkan moga Allah shj mbalas segala penat lelah seorang isteri dan ibu kan...

"CT CoMeL" said...

salam perkenalan sis....sy follow blog akak...suke bace blog akak...especialy pasal anak2 akak...ok kak...salam perkenalan dan salam persahabatan......hihihih

eT said...

hehe...
mmg pack jadual...
penat sungguh tuh...

Ena said...

rajin sepah rajin kemas tak pe.. heheh

PuaN su SU said...

elokk jer duduk kat car seat tue

yats said...

wuwuwuw penatnye bace, ehh penatnye jadi ana, huhuhu kite kadang anak2 sepah2 mainan kadang2 kalau mood tak ok bising gak bebel2 suh kakak kemas, tp ana semua pun buat sendiri..lepas ni nak insaf la..ingatkan kite dah cukup byk kerja yang di buat,,ana lagi bykkkk...

mieoney said...

hari2 mcm tu penat ek...tp kira ana nie kuatlah nak handle anak lai..htr anak pi sekolah, lepak2 sblm amik blk ain dr sekolah..dh blk ponx tak rehat2 lai...klu mimie time blk keja mesti nak landing kejap nak luruskan tulang belakang..pas tu kul 7 baru lah bgn blk and start masak.

Qaseh chenta said...

ngatkan org keje jer yg penat....
rsenye suri rumah lg penat kan....keje xbenti..jadual pack....
penat woo....hehehe..
tpi xpe,penat2 tapi hepy kan...

ct shah said...

pergh...saya lak yg termengah2 baca (walau tak buat keje)hehe..tabik spring kat ana sbb bab2 uruskan anak sume buat sendiri.

MamaShiLa said...

ana ibu yg dedicated...kagum sunggoh..i wish leh benti kije jaga anak2..tapi duit lak x cukup nnt...muhahahhaha.....

NM02 said...

wow... pjgnya n3. hikhikhik... rajin sungguh awak ni ana. mmm... kita pun selalu tidoq balik lepas subuh. kadang tu terlajak sampai tengahari. maklum... berdua je kat umh. hehehe

hari ni masak aper?

thalhahaziz said...

salam..

kenal den lagi tak? lah membernya papame0w tuh.. sy p0n nk ckp ape yg org lain dah bebelkan.. letih nya lah klu sy jadi akak, dan sgt kagum sebab masih tegar xguna khidmat maid..

nak tanya s0klan cepu mas, bila nak tambah s0rang lagi? hahahaaa...

Pn. Zana said...

salam ...

penat kan ?jdi suri rumah lagi la banyak kije kan?x pe. kita kije pun tuk family kan ?

sy suke baca blog k.ana ni. eh, nama kita nk dekat sama dhni ..:D

UMMI FARIS HAIKAL said...

oo..penatnya mu ana...huhuhu...

Ietams said...

penat tapi seronok kan

ceywie said...

Salam kenal ngan ana. Suka baca blog ana, suka baca ana handle anak. ana ni kecik-kecik cili padi eik. semua dia handle. kagum.

jusdelima said...

http://jusdelima83.blogspot.com

Teratak Berpenjan Kayu said...

Salam perkenalan.
Saya sangat2 suka ziarah n baca blog ini.
saya suka baca crita tentang anak-anak dan juga deko hiasan rumah =).
Blog yang sangat menarik! =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...