NoThiNg SpeCiaL aBouT Me... JuSt aLwaYs SmiLe... (^_^)

jom kita jadi kawan2

Friday, January 07, 2011

HaRi KeTiGa AiN Di SeKoLaH

Arini sempat masak lauk sket utk mkn tghari sbb ada adik aku kat umah.. kang kalo aku tak masak kang kebulur lak.. aku dgn suami takpe, kami pandai cari mkn sendiri.. hehe..

So berbekalkan apa yg ada di dlm freezer, aku masak je lah sesimple yg boleh.. nak cepatttt.. huhuhu.. start masak kol 10.30 pg.. lmbt mula masak sbb aku masih teragak2 sempat siap ke tak kalo aku masak nih..

sib baik sempat walaupun termengah2 nak siapkan anak2 dan diri sendiri pas siap memasak.. aku rasa mcm hape je aku masak pg tadi.. cincai boncai sumenye.. ahhh.. lantaklah.. tu je yg aku boleh buat.. huhuhu


Ni sambal udang yg tak menarik langsung warnanya..


Telor dadar separuh hanget sbb api kuat sgt .. wakakaka


Ayam kfc smlm yg aku panaskan guna mikrowave je..


Lauk sardin

Tu je aku masak.. hahaha.. pas mkn masing2 bersiap nak ke sekolah.. hubby aku lak gi keje pas solat jumaat.. so sblm gi sekolah salam dia dulu mcm biasa.. ambik berkat..

Dalam kete aku byk kali pesan kat ain jgn susahkan cikgu lg tau.. jgn nanges2 lg mcm semalam.. sian mak dgn cikgu pening nak pujuk ain.. ain just diam je bila aku ckp.. pastu dia tanya aku knp kena sekolah lg mak.. kan dah sekolah semalam.. huhuhu..

Sampai je dpn sekolah terus parking kete dpn kete org.. terpaksa blocking kete2 yg parking tu sbb dah takde parking.. kalau ada pun jauhhhh nun di sana.. tak kose aku nak menapak jauh2 dgn bebudak ni..

Dan mcm yg dah di duga, ain mula peluk pinggang aku takmau lepas.. asyik sebut nak makkkk.. nak makkk.. kebetulan pulak takde teacher yg selalunya tggu kat tangga utk ambik budak2 yg mak bapak hantar.. terpaksalah aku yg naik atas jugak hantar ain ke kelas..

Bkn aku takmau hantar, tp kang lain jadinya kang.. ain masa ni dah start nanges dah bila aku pujuk suruh masuk kelas.. apis pun nanges jugak.. apis nanges bkn sbb aku nak hantar dia ke sekolah.. tp dia nanges sbb terhantuk besi tangga masa naik tangga.. ekekeke.. apiss apisss..

Ica pun nanges jugak... nanges sbb nmpk gelungsur yg dia selalu main tu.. takkan le aku nak kasi dia main lak.. ni kan sekolah, bkn nursery.. kikiki.. makanya melalak la diorang secara berjemaah mcm selalu.. mcm2 jenis tangisan leh dgr masa tu.. hahaha..

Yang pasti, karenah mereka bertiga membuatkan aku terkenal di kalangan teacher2 GA.. sume tau akulah mak kepada budak2 yg kuat melalak ni.. aku tiap kali jumpa teacher2 GA ni aku selalu ckp minta maaf byk2 kalau anak aku menyusahkan diorang..

Bg aku teacher2 GA kat situ bagus2.. sume friendly dan pandai handle budak.. cuma ada sorang tu je yg tiap kali aku jumpa mesti dia masam muka.. lebih2 lg bila dia nmpk anak aku melalak kuat2, aku senyum kat dia, tp dia masam pulak.. tetiba hati aku tersentuh dan tersentap masa tu..

Adakah kerana tangisan anak aku menyusahkan dia.. terasa mcm aku pulak nak nanges masa tu.. tp aku pendam je.. tgh ain masih melalak masa tu aku suruh je teacher dia tlg tarik tgn ain dr aku.. mmg bertambah kuat ain meraung nak ikut aku.. aku hanya mampu tgk aje dan terus dokong ica dan apis turun tangga..

Sampai anak tangga paling bwh aku masih boleh dpt dgr tangisan ain.. huhu.. sedih lak tp aku kena kuatkan semangat.. yg apis lak ckp kat aku " mak, kakak nanges carik mak.. kakak rindukan mak.. mak ambik lah kakak balik.." nanges2 dia masa ni tau.. syg tul dia kat kakak dia..

Terus aku bawak budak 2 org ni masuk kete.. tarik napas jap relaks2 dlm kete.. tetiba terbayang muka wanita yg masam muka td.. aku terus capai hp aku dan dail nombor GA.. padahal aku masih berada kat dpn GA masa ni..

Aku call dan bercakap dgn sape aku taktau.. yg pasti aku cuma luahkan apa yg ada dlm hati aku masa ni.. betul atau tak tindakkan aku aku tatau.. yg pasti aku nak luah gak biar perasaan aku lega sket..

Aku ckp la kat org yg jwb telefon tu.. cikgu barangkali.. aku ckp la yg aku ni mak kpd budak yg asyik nangesss je tiap kali masuk kelas.. aku ckp dlm nada sedih tau.. bkn ckp mcm org komplen tak puas hati tu tau..

Pastu aku ckp yg aku nak mintak maaf lg sekali sbb perangai ain yg mcm tu.. aku ckp terasa mcm susahkan cikgu2 je sbb asyik nak kena pujuk dia nanges.. dah le dia nanges bknnya sekejap.. cikgu tu kata takpe, yg sesi pg lg byk yg nanges katanya.. lg teruk dr ain pun ada katanya..

Lega sket hati aku bila cikgu dia kata mcm tu.. aku ckp lah yg aku ckp mcm tu sbb ada sorang hamba Allah tu masam muka bila tiap kali dia nmpk anak aku melalak.. masam mcm tak suka dgn budak2 yg jenis kuat melalak ni.. dpn parents lak tu dia wat mcm tu.. aku terasa mcm anak aku ni menyusahkan je masa tu.. sedih..

Pastu cikgu tu pun ckp minta maaf kat aku.. dia kata ada gak ibu bapa lain yg komplen psl hal ni.. dia kata tu bkn cikgu GA.. dia cuma helper je.. sib baik helper.. tp apa salahnya kan kalau kita tunjukkan air muka yg manis dpn mak bapak yg hadir kat situ kan.. takdelah org slh sangka mcm yg aku rasa..

Takpelah.. aku dah abaikan pun psl tu.. hati lega bila cikgu2 kat situ layan anak aku dgn baik walaupun anak aku wat peel.. mekasih buat sume cikgu2.. ohye, masa aku berbual dgn cikgu tu kan, aku nanges wehh..

Sib baik aku ckp tak tersedu2, kalo tak mesti cikgu tu leh detect aku nanges.. pastu mesti cikgu tu cop yg ain kuat menanges mcm mak dia rupanya.. keh keh kehh.. ntah knp air mata aku kuar begitu mudah masa tu.. tp aku mmg cengeng gak orgnya.. tak caye..?? tanya le laki aku.. dia lebih tau... hahaha

Ok.. di pendekkan cite, aku ambik ain balik sekolah tepat kol 3.30 ptg.. masa ain kat sekolah aku hanya gi kedai mkn je.. nak gi tmpt lain dah tak tau nak ke mana.. lgpun masa cpt sgt berlalu..

Pas ambik ain aku terus berdezup gi Jusco kepong.. target utama nak abiskan voucher yg rm600 tu.. sok kan last day.. sok tak leh gi jusco sbb ada urusan lain.. tu yg aku gi jusco gak ptg td.. dah le kawasan tu jem gilos...

Konon2 nak guna voucher tu shopping baju2 aku.. sekalinya tak dapek leee.. anak2 aku nak tu nak ni.. hmm.. takpelah, belikan utk anak2 jelah.. baju aku lenkali pun takpe.. pakai je duit elaun sendiri..


Ni gambar setelah abis merembat.. apis dgn ain ambik set golf.. mcm biasalah, warna hijau le pilihan apis..


ica pilih botol barney.. tu dia sibuk suruh aku isi air dlm tu.. ish2x.. bayar pun belum lg tau..!!


Aku rembat gak carseat baru utk apis.. rege carseat ni rm259 selepas less..


Pening woo cashier tu kira duit voucher tu.. berkali2 dia kira..


Penuh troli sbb brg2 sume jenis gabak2.. huhuhu.. sume pandang aku je masa ni.. mana taknya.. dah le sorang diri urus anak2, pastu beli brg besar2 lak tu.. kikiki


basikal biru utk ica.. basikal hijau utk apis.. apis dah ada beskal tp dia nakkk jugak.. so ambik jelah.. yg lama tu pun dah rosak sket..


ku sampai pening nak beli apa semata2 nak cukupkan duit voucher tu.. sempat le aku rembat baju ica 2 helai..

Total aku shopping td rm595 brp sen ntah.. ada belen lg rm30 duit voucher.. tak sangka lak voucher aku tu rm630 sumenye.. ingatkan rm600 je.. tp tak dan aku nak pilih brg2 dah.. semput aku layan bebudak ni yg dah mula penat nak balik.. cpt2 tarik troli dan tolak stroller dan heret anak2, terus gi byr tiket parking.. dan terus tekan lift naik tingkat 2..

Jalan dah start jem gile dah masa ni.. main cilok2 je sana sini.. ica melalakkk je nak nyusu.. ain tido.. apis lak mengelamun.. Alhamdulillah selamat sampai umah dlm kol 6 ptg.. pas loading anak2 aku kuar dr kete aku terus gi seksyen 13 ambik adik aku yg bongsu lak.. anak2 aku adik aku yg korea tu yg jaga kat umah.. tak kose nak bawak..


ni yg aku beli td


beskal ica


beskal apis


Anak patung ica


menan ain


suka budak ni bila dpt lemari mekap..


botol ni ada 3..


baju ica

Tu jelah kot nak cite.. aku takde daya nak citer lg dah.. ntah ape2 kan karangan aku arini.. sok nak rest je kat umah.. hubby pun bz sgt2 mggu ni.. maybe takde jln2 la kot.. hihi



20 comments:

ibuayu said...

kat sekolah ibuayu murid tahun satu pun masih menangis lagi hingga hr ini walaupun dah msk pra sek kat sini gak...

Soalan : Macamana ana sumbat barang yang dibeli tu ye...besar2 semuanya

cik ewun said...

wah wah cannot wait update akk yg baru lg hihi
fun gila bace suka suka suka!

PINATBATE said...

Apis ni fanatik hijau betul..kehkehkeh..

Ana Suzana said...

ibu ayu..
ha ah ekk.. lupa nak cite camne aku sumbat brg2 tu.. tak terfikir lak ana nak snap.. ekekke..

yg pasti mmg penuh le kete ana masa tu.. sampaikan ain terpaksa riba beskal hijau.. wakakakka

Ana Suzana said...

ewun..
amboiii.. suka yee.. hehehe..

Ana Suzana said...

kak pinat..
apis ni kalo boleh sumenye nak hijau.. ish3x

Salina said...

amboiiii..menyoping sakan arini..seronok la jadi ana ni..macam2 ragam anak ana hingga x jemu la nak baca coretan ana..

Ena said...

super mum betul la kan!
kalo ena la.. huhu..

AiDa AzRyN said...

Whoa! sambal udang!! :D

RuHiL said...

best nya macam2 beli..! itu la.. cana leh sumbat kat myvi oghen tu.. hik3x.. best jugak apis minat ijau.. klu daniell.. asek biru.. biru.. dan biru lagi.. typical boy btol..!

Fasilitator said...

sambal udang+telur dadar+ayam goreng kepci...gulp!..kombinasi yg menarik..keroncong lak

MrS. F!zA said...

byknya k,ana shopping..anak2 msti suka sgt kan dpt benda baru..

ytekecik said...

salam kak ana..
saya dah khatam blog ni.. huhuuh
3 ari 3mlm
hahaha..
kak ana teruskan usaha kak ana untuk menulis blog ni ye.. sya skong kak ana..saya suka kak ana

zailamohamad said...

seb baiklah anak Zaila ok di GA tu, agaknya sebab kat situ ada kawan2 dia (3 orang lg semua dalam satu kelas : 5 Zheng He) pastu pakat seronok naik van bersama-sama. hari first day cuak juga kot2 nanges kan tapi ALhamdulillah semuanya ok cuma masa kitorang amik dia dr nursery memang falt giler ah, tido dlm keta sampailah ke rumah..penat sangat kot..hehehe

insya allah, lama2 Ain oklah tu, bila dah ada kawan & berbaik2 dengan cikgu..mula2 memanglah macam ni..kena banyakkan bersabarlah ya

Ayu said...

baca blog akak, byk cabaran ngan anak2 ye kak..biasalah tu, budak2..biasa nya anak yg kuat nangis ni dia manja n rapat ngan mak n adik beradik dia..tu teacher sek anak ayu la yg kata..tkpe, mula2 je nk sesuaikan diri tu, lama2 i'allah ok..

teruskan bersabar ye kak demi anak2..biarlah helper tu x suka, niat kita dtg nk sekolah kn anak kita..at least nangis2 pun akak kuatkan smngat antar gak anak..;-)..(pnjg lak ayu bebe..hehe)

HadSha said...

satu je nak cakap, akak ni kan, sangatttttttttttttttttttt superrrrrrrrrrrr womennnnnnnnnnnnnnnnnnnnn........ tahniahla kak.... bertabahla... tapi memang salute habis la kat akak.......

kalau saye lame dah pengsan.... mmg terbaik la diorg dapat mak mcm akak nih.. hihihi

zihan said...

Kak Ana Superwoman!saye ni kalau sorang wat hal pon dah nak pengsan..kalau 3 cam kak ana masuk ICU terus kot..hahaha

hunny d bunny said...

car seat lama? z nak sedekahkan ke?? akak rela u

Madam Bling Bling said...

ana,

saya pun takut jugak nak anta anak..tapi boleh tak suggest umor brape dah boleh anta anak g kinddy? thanks!

Bandar Putra Permai e Community said...

Salam..Jemput sertai Forum komuniti Bandar Putra Permai di
E Komuniti Bandar Putra Permai dan dapatkan info terkini kejiranan, aduan, cadangan, iklan servis dan perkhidmatan anda

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...