NoThiNg SpeCiaL aBouT Me... JuSt aLwaYs SmiLe... (^_^)

jom kita jadi kawan2

Thursday, January 06, 2011

HaRi Ni LeBiH MeNcaBaR DaRi SeMaLaM

Tarik nafas dalam dalammmmm.. hembusss.. tarik lagiiii.. hembusss.. tu lah yg aku buat agar kesabaran aku tidak hilang masa anak2 aku sume buat hal di sekolah tghari td..

Knp semua..?? hehe.. okey, meh aku cite.. arini sbnrnya aku dah bincang2 dgn pengetua GA nak hantar apis belajar sekali.. memandangkan apis dr semalam beriya2 benar nak gi sekolah so apa salahnya aku try hantar dia jugak..

Tp aku sbg ibu yg sgt2 memahami karakter anak bujang aku tu maka aku mintak pengetua GA berikan peluang utk anak bujang aku tu sertai orentasi walaupun belum register lg sbg student kat situ..

Bkn aku taknak daftar terus, tp aku sgt2 risau kalau yuran dah byr full payment tp apis lak buat hal taknak sekolah.. abis tu camne tuh kalo dia x nak..? kan ke susah tu..

So pengetua tu kata dia izinkan, aku just bayar rm238 je utk first month trial dulu.. ok.. deal.. aku setuju.. tp aku tak byr pun td.. aku ckp sok aku byr yee.. ongkos tak bwk byk td.. cukup2 makan je.. kikiki


** ni gmbr kat pizza hut bdr sri damansara

Masa aku tgh kung kang kung kang dgn pengetua, anak2 aku tgh leka main slide.. ica pun sama.. seronok woo dia.. pastu pengetua tu pun ckp apa kata puan balik dulu sementara mereka tgh leka bermain ni..

Aku pun angguk tanda setuju.. terus dokong ica senyap2, ajak ica kuar ckp nak pi beli menan.. ica ni pun satu hal jugak.. kalo terus dokong waktu dia tgh syok main mmg akan melalak la dia tu karang.. sib baik td dia ok bila dgr kata aku nak belikan menan..

Masa kuar dr GA tu aku doa byk2 agar apis okey je bila berjauhan dgn aku.. dan satu lg yg merisaukan aku ialah dia dgn kakak dia akan di pisahkan kelas mengikut umur masing2..

Dia kan mana boleh berjauhan dr kakak dia.. huhuhu.. mintak2 lah dia ok nanti.. sape tau kann tetiba dia behave lak kat kelas..

Aku baruu berjalan kuar dr GA dlm 200 meter mcm tu kot tetiba bergegar peha aku.. bergegar sbb hp aku berbunyi kat poket suar.. ekekkee.. aku sangkakan encik suami yg call aku.. yelah, dia pun sama dok risaukan apis.. anak bapak la katakannn..

Sekalinya pengetua yg call aku.. ahh sudahhh.. apis dah wat peel la tu kot.. aku terus tanya knp.. teacher dia ckp ain melalak cari adik dia sbb dia nak adik dia dok sekelas dgn dia.. la pulakkkk.. si kakak yg nanges rupanya.. aku dok jangkakan apis yg melalak..

Nak taknak aku pi la patah balik gi GA.. sib baik tak jauh aku jln.. tp semput la jugak sbb aku kan dokong ica.. tak bg dia jalan sendiri sbb takut jatuh lg.. sampai je kelas ain aku pujuk dia elok2.. yelah, takkan dpn cikgu dia aku nak jd hulk pulak kan.. kenalah kaberline.. kikiki

Ain masa ni mmg meraung2 tak hengat lak.. dah mcm histeria pun ye gak.. ish3x.. anak2 org lain mana de yg nanges pun.. anak aku je yg terlebih2.. huhuhu.. ain peluk aku kuat2 taknak lepas tau.. ica masa ni sibuk punggah menan dlm kelas kakak dia tu.. dah mcm dia lak yg belajar.. elok je dok bersila sambil sepahkan menan.. kikiki

Masa ain tgh melalak2 ni aku mintak cikgu dia tlg tenangkan jap sementara aku nak pi intai apis kat tingkat bawah lak.. dr tingkat atas aku dah dgr sore apis nanges2 sebut nak kakakkkk nak kakakkk.. alahai, syahdu sungguh.. mcm aku pun nak nanges sama.. huhuhu

Aku tak masuk dlm kelas apis, aku just diri kat luar tepi pintu je sambil dgr dia nanges teresak2 cari kakak dia.. dia tak nmpk aku, kang lg melalak kang.. tp aku agak terkilan gak sbb teacher dia tak berusaha nak tenangkan anak aku..

Maybe bkn salah cikgu tu jugak sbb dah time dia ajar budak2 yg lain.. tp takkan la biar budak tu nanges sorang2 kat penjuru kelas tanpa perhatian.. komfem la anak aku tu akan nanges berterusan sbb takde yg pedulikkan dia.. huhuhu..

Nak taknak aku merayu kat cikgu kelas ain suruh ambik apis bawak masuk kelas ain.. kot2 la boleh meredakan suasana.. mmg kecoh masa tu dgn tangisan 2 org anak aku.. masa apis nmpk aku dia lg bertambah sedih.. siap ckp kenapa mak sanggup tinggalkan apis... apis rindukan mak.. aduhai.. sebak lak..

Nmpk gaya dia mmg tak ready lg kot nak sekolah.. so aku ajak apis dgn ica kuar dr GA je.. aku masa ni mintak maaf byk kali kat pengetua GA sbb susahkan diorang je dgn karenah anak2 aku.. masa ni ain tak benti2 nanges lg tau walaupun dah jumpa apis.. dia pulak sibuk nak ikut balik takmau gi sekolah.. huhuhu.. parah sungguh mcm ni..

Tepon hubby ngadu pasal ni, dia pun terkejut jd mcm ni.. Last2 aku nekad tinggalkan je Ain walaupun dia tgh sakan melalak sambil tarik2 kaki aku tak bg tinggalkan dia.. sib baik pakai suar.. kalo pakai kain lagi haru.. kekeke..

Masa ni aku mmg serah bulat2 kat cikgu2 dia tlg pujuk dia.. sian pulak kat cikgu2 dia yg terpaksa handle anak aku yg mcm2 peel tu.. mmg jasa guru terbaikk..!! budak 2 org lg tu aku angkut gi pizza hut je.. tp sebelum tu aku bawak pi kedai belikan menan sorang satu..

Beli menan sbb nak suruh benti nanges, apis mmg tak benti2 nanges dr kuar GA sampailah dpt menan baru stop nanges.. ica lak nanges sbb dia sibuk nak main menan2 dlm kelas kakak dia tu.. ish2, sabarrrr sabarrrrr..


nmpk tak kete aku kat ner.. hehe.. sib baik senang dpt parking... kebetulan ada org nak kuar waktu aku lalu dpn tu.. kalau tak mmg hazab woo cari parking..


sementara tggu mknn sampai aku bg depa main dulu..


sian tgk hidung ica..


lengang je pizza ni.. ni kat tgkt atas.. punyalah gayat sbb curam sungguh tangga dia.. dah le aku angkut 2 org anak kecik ni..


Aku order air belah kiriii sekali tu..


ni ha air dia.. minum tak abis pun.. rasa bergas2 perut aku.. kikiki


ni air ice chocolate apis.. dia tak minum pun sbb dia kata air ni besar sgt.. kah kah kah..


arini chicken soup.. pening hirup byk kali.. MSG punya psl kot..


spagetti carbonara utk ica dgn apis.. kongsi2 je..


utk budak2 ni jugak.. bungkus sket utk ain sekali..


ni pizza aku size small je.. tp tak mkn pun.. tak lalu nak mkn.. padahal dr pg aku tak jamah apa2.. peel budak2 ni tadi buat aku hilang selera nak mkn.. bunyi perut mmg always bergema la.. tp ntah, selera hilang terus..

Pas bg budak2 ni mkn terus cpt2 gi skul ain balik.. masa ni dah nak kol 3.30 ptg dah.. terasa cpt sgt masa berlalu sbb byk masa dah di guna utk pujuk ain dgn apis masa kat skul td.. tu psl rasa sekejap sgt kot..

Masa aku sampai ain dah siap2 tggu kat luar dgn pengetua GA tu.. nmpk ain happy la pulak.. dia nmpk je aku terus cite mcm2 yg dia belajar masa kat kelas td.. dia kata dia belajar lukis2, belajar main komputer dan mcm2 la.. haaaa.. elok la pulakkk.. ish2x.. hairan sungguh..!!


Sbg upah, aku bawak diorang pi Mcd utk main2 kat playground..

Tp sblm tu terpaksalah beli satu set mknn sbg buat syarat.. kang apa kes dtg situ just nak main2 je kan.. dah le masa aku bukak je pintu mcd tu sume staff2 kat kaunter sebut selamat datangggg beramai2.. harus le kena beli kalo mcm tu kann.. kuikuikui


ica dpt kawan baru.. org chinese.. sorang ckp chinese sorang ckp melayu.. ekekke..


adik beradik yg kamceng dgn aku dan anak2 aku masa ni.. yg dak pompuan ni siap suruh aku dokong2 dia lg.. time aku nak balik pun dia tarik2 tgn aku tak kasi balik.. kikiki


mesra kan diorang..


hepi je sume masa ni.. aku dah mcm babysitter dah masa ni.. dah mcm guru tadika pun ye sbb melayan karenah kanak2.. kekeke



Stgh jam je aku bg chance diorang lepak sini.. pastu ajak balik cpt2 sebab hujan dah renyai2.. fuhhh.. panjang sungguh karangan aku arini.. boleh dpt markah A tak nih..??? hehe.. alaaaa, mesti korang baca sekali lalu je kannn.. cis cis cissss..




25 comments:

Princess ifa said...

ish2....kecian mak kelam kabut..ikikikikki

Zefa NorAsmara said...

hehe.. syabas ana! mak yang kuat & tabah.. tp sempoi je tgk. :-)

shakirah samsudin said...

kak ana, minggu ni sy abeskan mase dekat tadika kakak sy n ade pengalaman handle bdk2 nangis ni. ain ok lg kalau setakat nangis. ade bdk nangis2 siap mintak dukung lagi, klu kecik takpe, ni bdn semangat. bile letak, mula cembeng. fuh mencabar betul. hehe

budak2 bru nak berpisah dengan mak, biase lah. :D

mimie1678 said...

ana... mimie salute betul ngan ana.... klu mimie la... sudah jadik hulk depan cikgu2 tue... huhuh...

ibuayu said...

tabik spring kat ana..kalau ibuayu entahlah dah tahap gaban rasanya..

Adrina Adi said...

kak ed pun penat baca entry ni Ana oii... hehehe...

ambil masa jugak diorang nak adapt dgn suasana baru. jgn risau.

Yan said...

Bebudak mmg cam tu Ana.. Suasana baru, kawan baru.. rasa tak secure..

Fasilitator said...

bab yg x tahan tu masa terima call dari GA..ingatkan nk ckp apiz yg nanges hua hua..

apapun..karangan pjg mcm tu sy bg lulus je lah..haha

p/s: saya baca sampai hbs laaa...

azi said...

haha...seronok la baca entry ana ni....hari2 tak miss...budak2 memang macam tu ana...mula2 nak biasakan diri berjauhan dengan mak walaupun utk beberapa jam....seminggu dua nanti ok la...

cerita siti said...

Salam Ana,


Aduhhh mencabar betul hari hang ek. sabar la ye, kerenah anak2 ni mmg macam2. maybe anak2 hang tak biasa duk ngan org lain, sbb mg dr kecik hang yg jaga kan.

so amik masa la kot, untuk diorang biasa dgn environment yg melibatkan orang lain.

apa2 salute kat hang. mmg cergas menguruskan anak2. hehehe

Ana Suzana said...

iffah..
ooo.. skodeng blog kita yeee.. hihi

Ana Suzana said...

kak zefa..
dlm bertabah tu sempat gak le cubit se das dua.. wakakaka..

Ana Suzana said...

shakirah..
mesti byk scene air mata kannn.. wahh, ambik pengalaman handle budak2 ekk.. bagus2..

Ana Suzana said...

mimie & ibu ayu..
aikkk.. nape nak tabik2 lak.. ana bkn polis pun.. kah kah kah

Ana Suzana said...

kak ed & kak Yan..
itu la, diorg kan br nak bljr berjauhan dr mak dia.. selama ni kalo tgglkan pun dgn makcik pakcik dia je.. tu yg terperanjat tu kot

Ana Suzana said...

Zam..
aikk.. bg markah lulus je ye.. uwaaaaa..

Ana Suzana said...

azi..
harap2nye begitulah.. huhuhu



siti,
kena cargas wooo.. kang lembik ana di kerjakan bebudak nih.. hihihi

ct shah said...

fuhh...saya yg baca ni pun rasa cam berpeluh2 tgk kak ana handle perangai anak2 sorg2.yup,sorang ibu boleh jaga 10 org anak,tapi tak semestinya seorg anak boleh jaga seorg ibu.betapa besarnya pengorbanan seorg ibu.agak2nya lelaki boleh buat mcm ni tak??like my hubby says,dia rela buat keje lain cam kemas umah,sidai kain,wat acct dari jaga anak.sgt2 tough.ha,baru dia tau.itu baru anak sorg,lom 2,3,8 org lagi.oh,panjang sgt tak komen saya ni?

adarnadzmie said...

betol2 cabaran tuk ana sbg ibu.. tak apa kasi masa tuk anak2 ana yer.. lepas ni ok laa tu.. awal2 ni jer kelam kabot sket.. semua mak ayah mcm tu.. akak pon ada pengalaman mcm tu.. kuikui..

yats said...

entry ana ni walaupun pjg sanggup bace sampai abis..tp ana mmg bagus leh handle anak 3 sorang2 saye yang anak 2 pun kadang2 kena gak ade HB tolong.. insaf jap..huhu

Zatil said...

Selagi diorg x besar..mmg phening Ana..

RuHiL said...

tp ana mmg sabar la ngan anak2.. moga saya pon sabar macam ana.. huhu.. kdg tu rasa diri sendiri ni asek kalam kelibut je ngan anak2..

Fasilitator said...

Meriah jugak entry yg nih...

Cikgu said...

hehe...mencabar sungguh jadi ibu ni kan...ape pun tak yah risau..insyaAllah,sekejap je tu ana...nanti dah dapat ramai kawan...ok la tu..
tang cikgu buat tak tau apis nanges tu...jgn diamik ati sangat...cikgu ni ada banyak cara nak bagi budak berenti nanges..ada budak makin dipujuk makin menjadi2 nangesnya..ada jugak yg dah penat nanges baru mudah dipujuk...ada gak yg tak renti2 nanges sampai ke sudah hehe...biasalah budak2...

Aien said...

Ana,

akak dah alami ape yang ana alami ni semua masa anak2 mula kindy dulu. Bab kaber line mmg superb..walhal mak diorang ni sebenarnya hulk hogan kat rumah..ekekek..

teruskan menulis, akak mmg sehari pun tak mis ana nye posting.
gud job...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...