NoThiNg SpeCiaL aBouT Me... JuSt aLwaYs SmiLe... (^_^)

jom kita jadi kawan2

Monday, October 01, 2012

ReSePi : PuDiNg RoTi CoKLaT CHipS


Meh kita tengok bahan2 nak membuatnya.. simple aje..
 
Rujukan : myresepi.com
 
Bahan2 A :
Roti 12 keping atau suka hati la byk mana
800 ml susu segar @ susu cair @ susu penuh krim
Coklat chips ikut byk mana korang suka
 
 
Langkah Pertama :
 
** Panaskan oven pada suhu 180 celsius terlebih dahulu.. api oven atas bawah..
 
Koyakkan2 roti dan masukkan dalam loyang yg telah di griss dgn butter terlebih dahulu.. aku potong bentuk 3 segi je kasi roti tu nampak hensem sikit.. ngeh ngeh ngeh..
 
 
Kemudian, taburkan segala mak nenek coklat chips yg korang suka.. aku tabur kat dalam roti sekali.. sape2 suka kismis boleh taruk jugak..
 
 
Lepas tu tuang la susu..sambil tekan2 roti tu kasi meresap susu ke dalam roti.. aku main tuang je susu tu, eksyen sungguh kan.. malas nak sukat2.. hehehe..
 
 
Hasil rendaman.. jgn rendam pakai clorox ye.. biarkan jap.. meh kita sediakan bahan B..
 
 
Bahan B :
 
1 penutup esen vanila
3 sudu besar marjerin/butter - cairkan dulu (aku cairkan dlm mikrowave dlm 10 saat je)
3 biji telor hayam
3 sudu besar serbuk koko + 3 sudu besar air panas = jadikan pes
1 sudu besar tepung jagung
1/2 cawan gula ( aku sukat pakai cawan kopi )
 
 
Langkah2 :
 
Memula, pukul telor dgn gula guna whisker sampai berbuih, masukkan esen vanila, masukkan pes serbuk koko tadi, pukul lagi, masukkan tepung jagung dan butter cair.. kacau guna whisker sampai sebati..
 
 
Lepas tu tuang je ke dalam loyang berisi roti tadi..
 
 
Bakar selama 40-45 minit ye.. tengok tu.. bkn main meninggi diri lagi roti tu kan.. padahal eksyen je tu.. pastu kang dia akan mengempis balik.. hahahha.. jgn terpedaya tau.. puding roti memang gitu..
 
 
Hasil selepas di bakar.. masa ni dia belum kempis lagi.. kehkehkeh..
 
 
Selepas di potong.. aku tuang sirap coklat Hersheys je.. eskrem takde..
 
 
Siappppp...
 
Yang penting, masa aku tengah siapkan budak2 kat tingkat atas, encik suami yg tengah bersarapan kat bawah jerit2 panggil aku.. aku ingatkan ada apa lah kan.. rupanya dia nak cakap
 
" yangggggg... puding roti ni sedappppp..!!!"
 
Okey.. aku bahagia.. hehehhe.. selamat mencuba..
 


32 comments:

Haryati Faizal said...

ermm...mcm senang, bley try ni...

Maisarah Zukri said...

Nampak sedapppp... Boleh cuba nanti.. tq untuk resipi :)

Yana Aina said...

nmpk sedap lah..nie yg nk kene cuba buat ^^

JaSSNaNi said...

uwaaaaaaaaaaaaaaaaa.. senang... sedap nampak.. nak cuba la.. eh eh.. mak malas skrg.. soh anak dara kat umah cuba.. nanti mak siapkan beli bahannya.. ngeh2.. mak nak makan je.. kuangx3..

DeQWa said...

WOWWW...nak cubelah nanti..
nampak cam senang jer...
bahan2 pun dh ade kt rumah..hihi..
banyak dah resepi kak ana yg sy cuba..hehe...
cuma resepi chilled blubery yogurt cheesecake jer xbape nk jadi,slah tang gelatin tue..haha

intan's said...

smbg siapkan ank kt atas..senyum smpei tinge..muahahhaa.."ape kena la mak aku nie"..dlm hati ain..hahahaa..

julie hussin said...

alooo aloooo....sedap yuummyyyyyy

farrah said...

owhh !! baru ku tahu.. ingatkan puding roti ana tu mmg jadi gebu coz taruk bahan rahsia.. kekekee..tipah tertipu.. tipah tertipu.. :) anyway, sat g farrah nk buat puding roti gak lg.. kerna ku telah terguda sama puding roti mu yg hensem itu..

eila said...

terliur meleleh ayat liur...

misz uzmy said...

ok sangat senang...
minta izin nak amik resepi ye...
hehehehe

MRS. K said...

sedappppppppppppppnyer

Nida Mohd said...

mmg nampak sedap..thanks anak sharing resepi, ada ms blh cuba buat

Fara Dilot said...

camne nak kekalkan gelembongan kek ek pas kuo dr oven?? kek penyet lepas die dah gebu2 amat menyedihkan kan

Pikin said...

nampak sedap la kak...nak minta tlg buatkan..nnt saya bg upah..hehehe..

Ibu Diyana said...

Wow.. nampak mmg sedap.. tp kalau dapat rasa lagi sedap ni.. hehe.. sonang pun sonang nak watnye.. mesti cuba ni..

Ana Suzana said...

Fara..
Ana tak berapa nak sedih sbb beliau adalah sejenis puding.. Tapi ana akan sedih kalau beliau ialah kek pastu penyek.. Kikiki

comeliness_zaty said...

nak try lah ;)

Shada Nasir said...

salam kak...ley tnya x.....puding nie boleh kukus x??

Ana Suzana said...

Shada..
Kalau puding roti versi kukus kena guna resepi lain.. yg ni versi bakar.. =)

puan.mila said...

akak...nak!! sedapnya....

cerita mama said...

salam ana..

dh try buat mlm td..mmg sedap..asben yg kurang gemar dessert2 ni pon boleh tsuka..thank share recipe..

wantie said...

senang je kan. memang boleh cuba ni.
anak anak mesti suka. kalau dah letak coklat chip bagainya. hahaha

BTW follow u

Sab Buenoo said...

suhu oven berapa eh?

atifahz said...

kak...

thanks for the menu..
dah try mlm td..
mmg sedap...

tq for sharing... *hugs*

kelipkelipchumel said...

bestnya kelihatan.nak try jugak la nanti jumaat ni. yumssssss..xsabar nak try

Nazriayah Hashim said...

Assalam. Blh x pkai microwave oven utk mbakar puding ni?

Nazriayah Hashim said...

Assalam. Blh x pkai microwave oven utk mbakar puding ni?

maria said...

akak dah try memang sedap.kalau nak majun homemade jom ke blog akak http://mariamohddan.blogspot.com/

Mayang ABDUL RAZAK said...

salam kenalll...

Nur Offin said...

resep ni dikukus jg enaaaaakkk ^_^ sy sdh coba

aqecats said...

alaa sy buat tak naik how how

Fha Hzh said...

tq akk nnti nak cube buat la .. thanks share resepi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...