NoThiNg SpeCiaL aBouT Me... JuSt aLwaYs SmiLe... (^_^)

jom kita jadi kawan2

Wednesday, October 03, 2012

CeRiTa SeMaLaM PuNyA


Opkos la citer semalam kann.. takkan citer 2 hari akan datang lak.. hehehe.. semalam kan, pas aku hantar bebudak gi sekolah, mcm biasalah aku mesti merayap ke mana2 dulu utk isi masa lapang..
 
Ke manakah..?? ke giant lah kitaaa.. aku kan duta giant yg tak di iktiraf.. kihkihkih.. pegi giant pun sbb nak beli brg basah.. aku ni hari2 la beli barang basah.. adaaa je brg tak cukup..
 
Teman aku seperti biasalah, sape lagi kalo bkn ica.. penglipur lara 24 jam yg sentiasa berkepit dgn aku.. hehehe.. dia ni kalo takde memang aku akan sunyi..
 
Sampai je kat dalam giant semalam terus aku cakap awal2 dgn ica yg aku nak bawak dia pi beli brg2 dulu.. yg ica pun terus cakap
 
" alaaaaaaaaaaaa... bosan la makkkkk.. "
 
 Ewahhh.. babap kang.. ikut jelah.. jgn nak ngengada eh.. tapi mujur pastu dia setuju sbb aku cakap nanti aku upah dia kuih bahulu.. kekkeke..
 
Pastu macam biasalah, tgn kanan tolak stroller, tgn kiri tarik troli.. sesi memenuhkan troli pun bermula.. memula aku pi carik bahulu dulu.. kang bising lak ica ni kang kalo tak di capaikan hasrat dia dulu..
 
Lepas dah dapat bahulu, terus pegi kat area bahan2 basah.. aku nak pi beli ikan jap.. anak2 aku lebih suka makan ikan berbanding hayam.. dah jemu agaknya makan hayam..
 
 
Aku saje nyakat ica masa ni.. saje nak usik2 ica dgn ikan.. kekkeke.. tapi budak ni tak takut langsung.. kalau aku buat macam ni kat apis dah lama meraung dah dia dan nyorok belakang aku.. kekkeke..
 
Yang ica lak siap menyembang dgn ikan tu lagi.. siap bgtau kat ikan tu yg dia beli koko krunch.. wakakakka.. pastu nak suruh ikan tu rasa koko krunch dia..
 
Terpaksalah aku buat ikan tu cium kotak koko krunch dia konon2 mcm ikan tu sedang makan koko krunch la kan.. kekkeke..

Rupa2nya gelagat aku dgn ica di perhatikan sorang mamat nepal yg sedang mop lantai kat situ.. memandai je aku taruk warganegara org.. ntah2 mamat myanmar ke hape ke kan..  hehehe....
 
Dia siap senyum2 kat aku lagi tau.. ewahhh.. nak ngorat le teww.. kekekke.. perasan sungguh aku kan.. kahkahkah..
 
Rimas lak aku bila mamat tu perhatikan aku je dari tadi.. cepat2 aku berambus dari area ikan2 tu.. aku beli ikan merah size besar sekor je.. pastu sambung bergerak pulak kat area rempah2..
 
Satu persatu barang aku rembat dan masuk dalam troli.. nampak tu ambik tu, nampak ni ambik ni.. tapi aku beli brg2 yg perlu jelah kan..
 
Dari satu rak ke satu rak aku berjalan, dan baru aku perasan rupa2nya mamat yg mop lantai tu follow aku ke mana saje arah aku pegi.. alamakkkk.. pehal lak mamat ni... huhuhu..
 
Aku jalan lagi menuju ke arah rak lain lak dlm giant tu.. saje nak tengok mamat tu ikut aku lagi ke tak.. sahhh.. dia ikut lagi lahhhh... ish3x..
 
Takkan dia baca belog aku lak kot.. kot2 la dia nak mintak autograf ke kan.. hahahha.. takpe2.. buat biasa je.. aku jalan lagi sambil kontrol hensem..
 
Tapi mamat tu tetap follow aku ke mana saje arah aku pegi.. dia follow sambil mop lantai.. elehhhhh.. coverline la tu.. padahal nak usha aku kotttt..
 
Makin lama makin rimas lak aku.. tapi aku buat2 donno jelah kan.. aku teruskan jugak membeli barang2 keperluan.. sambil2 tu aku jeling2 gak kat mamat yg mop lantai tu..
 
Aku nampak mamat tu panggil sorang kawan dia yg tgh susun barang2 kat rak dlm giant tu.. kwn dia tu staff giant gak mcm dia..
 
Aku nampak dia bisik2 kat kawan dia tu sambil jari tu tunjuk kat aku.. elehhh, nak ngumpat pasal aku la tu kott.. macam le aku tak leh nak agak kann..
 
Pastu kan, kawan dia tu terus dtg kat aku dan nak cakap sesuatu kat aku.. aku syak mesti dia nak sampaikan salam kawan dia tu kot.. hahahha.. belum apa2 dah perasan.. kekeke.. sekalinya nak tau apa beliau cakap
 
" kakak, u ada beli apa2 ka sbb ini lantai basah macam dari u punya troli.."
 
Uikkk.. apekah..?? aku tengok lantai kat bawah.. ha ah laaaa... plastik ikan tu bocor, jadinya darah ikan tu menitis2 ke lantai..
 
Laaaaa.... patut la mamat mop lantai tu follow aku ke mana saje aku pegi.. rupa2nya dia lap kesan darah ikan tu.. wakakakkaka.. malunye akuuuuuuu...
 
Terus aku laju2 pi kat tempat aku beli ikan td utk ambik plastik extra.. wakakkakaka.. giler ahhh.. malu giler aku.. perasan yg terlampau.. hahhaha.. tapi aku tak heran pun kat mamat tu..
 
Kalau beliau hensem mcm hrithik roshan takpe gak.. kahkahkah.. statement nak mintak penampo dari encik suami namanya tu.. kekkeke.. ampun banggg.. gurau2 je..
 
Abis je shopping barang2 kat giant, aku bawak ica main kat playground dlm giant dulu.. pastu baru berambus cepat2 ambik anak2 kat sekolah.. and then gi mana lagi, balik umah la.. nak masak.. hehhe
 
 

 Ica membuta sepanjang perjalanan balik umah.. dah sampai umah pun dia sambung tido lagi.. penat sungguh..


 Tido sampai nak maghrib baru dia bangun.. tu modal nak berjaga malam la tu..


 Apis pun tido gak.. ain je tak tido

Lepas loading anak2 dalam umah, aku punggah segala mak nenek barang yg ada dlm kete lak.. buat sorang2 le sbb mana de sape yg boleh di harapkan.. encik suami masih kat opis lagik..


 Ni ha barang2 yg aku beli kat giant..


 Letak kat tepi dapur dulu.. pastu baru susun2..


 Plan nak masak rusuk kambing utk encik suami.. so aku defrost la awal2 itu rusuk.. rusuk kambing tau, bkn rusuk aku.. hehhehe


 Sementara aku bz nak masak utk dinner, aku suruh ain mandi dulu, pastu suruh dia makan koko krunch susu dulu.. kang lapo lak sbb aku lom start masak lagi ni..


 Sebelum bersilat kat dapur, aku sapu lantai dulu.. pastu mop lantai jap kasi lantai berkilat dan wangi.. sempat lagi tu, padahal nak masak2 dah ni.. kikiki


 Menu pertama yg aku masak : rebus ketupat mini.. yg ni leh di jadikan utk sarapan keesokkan hari.. kot2 le lapar di tengah malam leh gak makan kannn.. hehe..


Pastu buat kari hayam lak.. sambil2 tu operasi memanggang rusuk kambing sedang di jalankan..
 
 
Jeng jeng jengggg.. dah siap pun rusuk kambing aku.. elok je aku siap masak, encik suami pun sampai umah.. hehhehe..
 
 
Rusuk kambing yg di hidangkan dgn salad daging salai dan kacang panggang.. sos pulak sos blackpepper.. encik suami je yg mkn rusuk ni.. aku taknak.. aku nak makan nasik jugak..
 
 
Utk dinner aku dgn anak2, aku masak sup ikan merah..
 
 
Pastu masak sawi pak choy dgn cendawan..
 
 
Dan jugak sambal jawa.. aku taktau kenapa nama dia sambal jawa.. kena tanya org jawalah sbb aku bkn org jawa.. hehehe..
 
Selesai je masak terus bg anak2 makan.. aku lak makan sambil layan citer masterchef.. pastu layan citer adam hawa pulak.. ewahhhh.. hehehhe..
 
 
Macam biasalah, aku kalo pg2 buta memang lapar balik.. makanya kol 2.30 pagi aku gigih turun ke dapur carik nasi.. takyah pakai pinggan pun, guna je bekas lauk tu terus.. ekekekke..
 
Okey dah.. abis dah citer aku.. muehehhehe
 
 


35 comments:

aNa LiEyA said...

Kak ana resepi smbal jawa ade x.

MAY said...

seiously suke akk masak..huwaaa....knp sy tak reti masak mcm akk..haha

alifah said...

akak..cne nk wat sos blckpaper ek..rusuk kmbing tu akak peram ngn ape? hehe

puan.mila said...

pic tiramisu akak dh brjaya msuk kt entri saya..heheh..thanks tau!

ishh masakan akak ni semua mruntum jiwa raga saya..nape laa akak pndai sgt masak dn deko2 mknn nih :D

alifah said...

akak..cne nk wat sos blckpaper ek..rusuk kmbing tu akak peram ngn ape? hehe

meera said...

Ana mop tu bli mana ya..

-iLLa- said...

ana, bg resepi sambal jawa..

Suliana said...

tgk pun dah tahu sedap.. untung hasben akak.. masak sedap2 mcm hotel2 punya style la. hehe.. cara akak masak nmpk cepat je. akak mmg dah siap stok blend bawang tinggal campak2 je eh?

jijah said...

aku tension betul la baca blog ko ni..asyik makan jek..tapi tak gemuk2 pun...sorry ek...dah lama follow blog ni..tiba2 jek rasa geram..aku ni puas la nak mendietkan diri..tapi tak kurus2 pun..sedihhh weyy..

Nida Mohd said...

banyak nya menyoping..terliur rusuk kambing ngan sup ikan tu...

SaRaH SaLiHaH said...

Wa..akak..
byknye menu..
nikah namanya i JELES??
mmg sgt jelesss

Cnidaria said...

Aku dah tak tau nk komen hape dah kat ko ana.tp aku respek la sama ko punya stamina.mmgla ko nih kan..

Haryati Faizal said...

wah! mang meletop lah... menu mkn mlm ana...

zawani yusoff said...

Waww sedap sgt nmpk rusuk Kmbing tu......dap2 .....best Betol k.ana,walaupun kuat mkn,tp body maintain ...:)

Me said...

ana.. baked beans tue yg dlm tin ke?? kalau tin.. balance kacang tue ana simpan ke atau guna esok utk western food lagi??? eden tak tau nak buat apa balen kacang tuhhh

Ana Suzana said...

Ana lieya dan illa,
Resepi sambal jawa pun nak eh? Kang ana share ye

Zareenaz said...

ana..tergelak saya baca citer ni..tak tahan betul rupa2 mamat tu folo pasal lain..aduhai...bila baca, teringat kisah lama..sama macam tu..

Ana Suzana said...

May,
Akak pun belajar masak dari internet dan buku je

Ana Suzana said...

Alifah,
Sos blackpepper ada 2 versi.. Versi pertama ada dlm belog, versi kedua kang akak share kemudian ye

Ana Suzana said...

Mila..
Akak masak main taram je tu.. Huhuhu.. Masih belajar lagi masak tu inj

Ana Suzana said...

Meera..
Mop beli kat kedai hardware

Ana Suzana said...

Suliana,
Cepat hapenye.. Lambat gak siap tau sbb byk sgt iklan ( anak2 le).. Akak takde stok bwg kisar atau cili kisar pun.. Time nak masak time tu baru buat

Ana Suzana said...

Jijah.
Ana ni tension gak sbb mkn je jd kurus, makin byk mkn makin kurus lak.. Huhu

Ana Suzana said...

Nida..
Dah abis dahhh.. Tinggal kari hayam je lagi.. Ehehe

Ana Suzana said...

Zawani..
Jenuh menggemukkan badan tau.. Sob sob sob

Ana Suzana said...

Me..
Ana beli yg tin kecik je.. Sekali pakai terus.. Kalo pakai yg besar takut terbuang mcm tu je kang belen dia..

Ana Suzana said...

Zareenaz,
Hahhahaha.. Sian mamat tu kena tuduh dgn ana.. Ekekeke

Ana Suzana said...

Sarah..
Sikit jelah tu.. Ish3x

Ana Suzana said...

Cnidaria..
Semput gak kekadang stamina

Ana Suzana said...

Haryati..
Maceh2... Hehe

Nor Asyiqin said...

hehehe...malunya kan akak..igt kot dia nk ngorat ke hape ke..~~ peluk cium tok ica yang cute...comel sgt dia.. jemput follow blog saya yang xde jiran...
http://asyiqinkaya.blogspot.com/

shah said...

tumpang tanya jap la...tolong
macammana nak guna function defrost kat microwave??

Alin Marlini said...

sedapnyer sup ikan merah tu na...meleleh air liur nengok

nabila zaremi said...

Syok la kak ana..mkan tgh mlm pon body maintain & kekal sihat..Mcam Uda nie,preggy memang lapar tp kalu mkan tgh mlm msti kndungan gula dalam darah naik.tension tau...mslah kan time preggy ada kncing mnis..

Jemputlah ke blog saya yg baru nak mengorak langkah...
http://ryunabiela.blogspot.com/

Cik Puan Izan❤ said...

banyaknyaaa masak... rajin sungguh...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...