NoThiNg SpeCiaL aBouT Me... JuSt aLwaYs SmiLe... (^_^)

jom kita jadi kawan2

Monday, October 22, 2012

ReSePi : CRePe DuRiaN VeRSi 2

Hai semua.. mcm biasaaa.. isnin mesti mood lemau melanda sbb rasa tak puas kot cuti weekend aje.. hehehe.. cuaca lak mendungg je lagilah tambah kemalasan aku..
 
Dalam entry ni aku nak share lagi resepi krep durian yg aku ambik dari blog kak Ita.. aku kan jenis suka nak mencuba.. selagi tak mencuba selagi tu tak senang duduk..
 
Di sbbkan hari ahad semalam aku ada tempahan 30 biji krep durian, makanya gigih la aku melempeng itu krep pukul 1 pg pada hari ahad tu.. siap melempeng dan meng"inti"kan jam 5 pg.. rabak mata aku..
 
Tapi aku takdelah buat semata2 utk tempahan.. aku buat mesti lebih sbb sendiri pun nak mkn gak.. hehehe..
 
Yang order ni adalah kwn fesbuk.. tak pernah bersua tapi beliau teringinn sgt nak mkn krep durian.. dgn beraninye beliau mengorder dr aku yg memang tak pernah ikut mana2 kelas memasak..
 
Mekasih ye sbb beri kepercayaan pada ana.. tapi dugaan sungguh la nak carik durian.. time aku tak heran time tulah melambak org jual.. merata2 leh jumpa..
 
Tapi time aku sungguh2 nak beli durian, satuuu pun takde even kat giant yg selama ni dok jual durian pun tetiba tak jual lak.. ngengada betul durian ni.. tampo kangg..
 
Aku takkan ambik order selagi durian tak di jumpai.. yelahkan.. takkan nak ganti dgn isi ikan sardin lak kan.. kahkahkah..
 
 
Ni la angkatan tentera crepe durian yg buat mata aku rabak di pagi2 hari.. 5 pg baru dapat nak panjat katil.. pengsann.. kikiki
 
 
Ni yg dah siap.. aku jual 1 set 6 ketul =  RM8
 
Tak sampai hati nak jual mahal sbb aku bknlah pakar.. tapi sedap tu InsyaAllah sedap.. takkan aku nak buat mende yg tak sedap lak kan.. hehehhe..
 
Utk tempahan yg ni, aku gunakan resepi yg aku rujuk dr blog kak ita.. meh aku copy paste balik resepi tu kat bawah ni..
 
Bg aku resepi ni paling okey sbb kulitnya lebih cantek dan mcm kak ita kata, kedua2 bahagian leh guna sbb tak mudah hangit.. tapi kena pastikan masa masak guna api paling kecik la kan..
 
Tutorial bergambar aku tak dapat nak bg sbb nak cepat2 siapkan keje masa tu.. ada masa kang aku try snap ye sbb pasni byk lagi tempahan crepe durian yg nak di siapkan..
 
 
RESEPI CREPE DURIAN VERSI 2
** boleh menghasilkan lebih kurang 40 keping crepe
 
Rujukan : kak ita 
 
Bahan2 :
 
250 gm tepung gandum
3 biji telur
500ml santan ( aku guna 400ml Santan kotak Brand M&S + 100ml air )
1/2 sudu teh garam
1 sudu teh pewarna hijau ( aku guna pewarna kuning telor )
 
 
Cara2 :
 
Satukan semua bahan di atas di dalam bekas
Kacau rata
Masukkan dalam blender dan kisar
Kemudian tapis
 
 
Langkah2 Melempeng :
 
Sediakan kuali leper untuk membuat crepe yang tidak melekat
Panaskan hingga kuali benar-benar panas
Oleskan sedikit minyak pada kuali
Kemudian kecilkan api
Tuangkan satu senduk kecil ke dalam kuali dan masaklah adunan tadi hingga menjadi crepe
Adunan tak perlu di balikkan
Bila permukaan atasnya dah kering terus angkat
Buat sehingga habis.. Biarkan sejuk.

 
 
Durian Filling

By: Nia Kurniasih
Rujukan : Hesti
 
1 cawan Non dairy Whipping Cream
Isi durian secukupnya

Pukul Whipping Cream dalam mixer hingga kental
Pisahkan isi durian dari bijinya. Lumatkan sedikit..
 
 
Cara Membuat Crepe :
 
Bentangkan 1 keping crepe
Letakkan Whipping Cream di tengahnya
Letakkan isi durian
Tutupkan semula dengan Whipping Cream
Lipatlah crepe
Kemudian simpan dalam peti ais sebentar
Enak di hidangkan dingin
 
 



21 comments:

Zefa NorAsmara said...

Kak zefa ada jumpa durian di seksyen 7 baru2 ni ana..

JaSSNaNi said...

owhhh.. crepe durian.. nani blom penah rasa.. akak dok mana ni? camne order leh deliver atau self pick up?

~najwa~ said...

Ramai org tgh 'giler' crepe durian ni Ana oii....

Nk buat jgkla,tiru resepi eh :)

Nida Mohd said...

tergoda dgn itu crepe..skrg ssh jgk nak dpt stok durian..

izfanora said...

mcm sng je bila baca resepi.. tp, bila buat confirm panggil, "mak !".. hahaha..

MAY said...

nyummeh..sedapnye.eh..ada lagi ke?

amy said...

salam kenal..:)..sedapnya crepe durian..selalu tgk ade je blogger2 buat...kali ni mcm nak try buat...TQ bagi resepi kat blog...hope menjadi sebab saya bukan pakar buat kueh ekekeke ;0

Ummu Ilham said...

Assalamualaikum...
Sis Ana klw nk order blh ke?
Sy duduk kt shah alam...
Teringin gak ni nk mkn crepe durian..:)
Klw blh email saya yer..
nurulafinieismail@gmail.com

yana halim said...

fuyoo...di sana sini berkisah ttg crepe durian mengambil tempat pavlova. lepas ni menu apa pulak ye? hehe..

Safinatunnajah Ahmadi said...

kak batu belah tiap hari ada org jual.. kat jalan meru pun ada..tepi jalan jer...

All About AnaYna said...

waa sdp nyer..nk ckit bole..heheh.
sis ana kalo free singgah laa cni yer..http://www.lovelyanacollections.blogspot.com

azinuj said...

kak safinatunnajah ahmadi..kat batu belah tu area mana...jalan meru pun area mane? sy dok meru gak ni..teringin gak nak rase crepe durian ni.. :)

shah said...

crepe ni ape benda,kuih ke apa
sorry sy ketinggalan zaman

macam duk dalam gua pun ada rasa ni

Ana Suzana said...

krep ni sejenis pankek yg di canai nipis berintikan krim dan isi durian.. hehe

Adams Ayens said...

ana..ni kuih ke apa?...kalau kite nk tempah camne..nk ko,u..kite slalu jengok blog awak.awak ni rajin la.suke mencube..kol kite or jwb ek blog kite..

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Kalau akak pun sampai terkoyak biji mata dibuatnya.. pukul 1 pagi smpi 5 pagi bersengkang mata.. hebat betul ana ni.. teringin juga... buatkan utk akak boleh... :D

Si kuDutLOly said...

NAK ORDER LEYH X ? HIHI . TP KITE NIE DOK JB . ACANER TU YE ?

ummi_khalish said...

assalam ana..awak buat saya yg kejauhan ni terliur.saya ade add ym awak..macam nak order je crepe ni..tahan lama x?nk pesan adik belikn dn bg kat kawan yg nak balik cni(mesir)saya kat mesir ni...huhuhuhu....

~najwa~ said...

Ana...
sudah try resepi ni!! sedap!!
tapi saya guna fresh cream ;)

DynaDebab said...

sesiapa yg nak jual durian crepe pls email me at deenakhalil87@gmail.com tq semua!

norhafiza ismail said...

pghantaran ke puncak alam ade x?hohi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...