NoThiNg SpeCiaL aBouT Me... JuSt aLwaYs SmiLe... (^_^)

jom kita jadi kawan2

Tuesday, October 09, 2012

JoM BaCa BeBeLaN aKu


Dah 3 hari aku tak membebel.. aku bz la wehh.. mana dgn anak2 lagi.. dgn keje2 umah lagi.. dgn ngadap fesbuk lagi.. ehhh..?? hehehhe..
 
 
Haaa nampak tak ni.. triple cheeseburger tuuuu.. tamak giler aku makan.. hehehe
 
Ni burger yg aku mkn jumaat lepas.. dah basi dah pun dlm perut.. dah jd bahan kumbahan dah agaknya pun..
 
Jumaat tu aku memang lapar manjangg.. padahal sblm kuar umah aku dah mkn nasi sepinggan.. pastu rushing pegi sekolah.. pastu lapar balik.. last2 tapau apa yg mudah.. hehehe..
 
Tapi kan, burger ni nama je triple, tp aku rasa daging burger ni sekeping aje kot, pastu di hiris jd 3 layer.. sbb hirisan daging tu tak tebal punnnn..  aku rasa jelah kan.. ahhhh tak kisahlah.. yg penting aku dah telan pun burger itu dgn jayanya..
 
Makan dlm kete je sbb aku malas nak merayap pegi mana2 sbb hari jumaat anak2 aku abis kelas awal.. so bergurau senda dgn ica jelah dlm kete..
 

Hari jumaat tu jugak aku bz menyiapkan order dari kwn2 yg juga jiran aku.. ewahhh.. citer dah mcm biasa ambik beratus2 order.. padahalll... hahahha..

Aku bkn buat bisnes tau.. aku lebih kepada tolong kwn2 yg memerlukan.. mana yg mampu aku tolong aku akan tolong.. InsyaAllah..

 
Balik sekolah je terus bz menyiapkan dinner utk encik suami dan order yg kwn aku buat.. kwn aku tu nak ambik mlm dlm kol 8 mcm tu.. so memandangkan encik suami tak kisah nak mkn apa pun, makanya aku buat la menu yg kwn aku order tu lelebih sikit..
 
Maknanya kami dinner menu yg sama dgn menu yg kwn aku order.. jimat masa.. cuma tenaga je tak jimat sbb aku banyak pakai tenaga.. dah mcm lipas kudung aku buat keje.. macam aje tau.. sbb aku bkn lipas..!! tampo kang kalau ada yg kata aku lipas.. hehehe..
 
Baik tak aku, nak tampo pun masih boleh gelak hehehe lagi.. hahahha.. sape2 yg dah pernah jumpa aku mesti kata aku ni baik.. miahahhah.. puiiii.. terlebih mkn santan, tu yg jd perasan tu.. kekekke..
 
 
Ni lah menu yg kwn aku order..
 
Dalam tupperware tu spaghetti aglio olio.. aku masukkan udang dgn sotong dlm spaghetti tu.. yg dalam bekas putih tu lak utk kami laki bini dinner..
 
Tapi aku tak sangka lak encik suami balik umah bawak kengkawan.. mujur masak lebih.. ada gak hidangan utk tetamu.. tiramisu pun ada jugak.. pastu lasagna pun ada gak.. so takdelah tetamu minum air sirap aje kat umah kitorang.. kekeke
 
 
Licin wooo.. tapi ni gmbr sebelum licin la.. nak ambik gmbr bekas yg dah licin segan lak dgn bini kwn husband aku tu.. kang dia kata buang tebiat lak kannn.. ekekke... tau lak malu.. hahahha
 
 
Ni lasagna yg kwn aku order.. aku jual rm45 je sebekas.. ni harga jiran2 je ni..
 
Kalau org lain jual harga rm60 korang jgn pelik lak tau sbb lasagna ni membuatnya memang mudah tapi kos membuatnya sgt la mahal..
 
Kena kira kos daging cincang, kos keju ( macam aku, aku guna ketiga2 jenis keju iaitu mozarella, parmesan dgn cheddar ), kos kulit lasagna, susu fresh milk.. sape2 yg pernah beli semua bhn2 yg aku sebutkan tu mesti rasa mak aihhhh, mahalnya..
 
Dan aku lak letak harga mcm tu sbb aku bkn niaga besar2an pun.. aku just jual utk jiran tetangga je.. jiran yg takde tangga aku takmo jual.. kahkahkah.. gurau je..
 
Tp siyes aku ckp, aku tak berani ambik order utk org ramai sbb aku tak mampu nak bahagi masa.. kecuali yg mengidammm sgt nak mkn masakan aku, aku akan buatkan.. ewahhhhh.. dah mcm chef tersohor la sgt kannn..
 
Hari sabtu pun aku ada tempahan dari jiran2.. ada yg order tiramisu, ada yg order lasagna 6 bekas.. Aku jual saiz sederhana je.. tu pun atas permintaan jiran2 .. memasing jiran2 aku ni mengidam lak.. penuh whatsapp aku dgn pesanan lasagna dan tiramisu.. kekekke..
 
 
Tiramisu aku jual dlm bekas mcm ni je.. sebekas rm3.50.. yg ni pun buatnye mudah tp kosnya boleh tahannn.. sbbnya harga krim philadelphia dgn whipping krim tu yg mahal..
 
 
Bekas yg dah di tutup..
 
Yang kaler putih kotak2 tu bkn hiasan tau.. tu pancaran lampu downlight tu.. kekekeke.. kang ada yg ingat coklat putih lak kang.. sebanyak 30 bekas aku jual utk jumaat dan sabtu.. Alhamdulillah.. tak sangka ada yg order sbb aku tak open order pun..
 
 
Utk hari sabtu, sebanyak 6 bekas lasagna terjual.. dlm gmbr ni ada 4 je sbb lg 2 sedang di bakar.. saiz mcm ni aku jual rm20 sebekas..
 
Kak azizah ariffin je beli 3 bekas terus.. mekasih kak zah.. kelakar betul cara kita berurus niaga.. berurusan melalui tembok je.. ekekkeke..
 
 
Ni la tembok kami berurusan.. main passing2 dari situ je.. kehkehkeh.. maklumlah, kami kan berkongsi dinding dapur.. miahahahha..
 
 
Weekend tadi encik suami aku sibuk sikit.. so aku dgn anak2 membawa diri sendiri je.. kami jenjalan pi giant, pegi kedai bakery, pegi umah kaklong aku kat kajang..
 
Yang paling best pegi kedai bakery la.. aku suka betul kalau masuk kedai bakery.. rasa mcm nak rembat semua brg2 je.. kalau la encik suami ikut sekali kan best.. leh pilih barang2 dgn senang hati..
 
Tapi memandangkan aku pegi dgn anak2 je, so sgtlah tak berapa senang hati utk beli itu ini,.. kahkahkah.. ambik mana2 yg dah di listkan aje.. tu jelah kot cerita weekend aku.. biasa2 je weekend aku..
 
Hari isnin pun bz jugak.. balik sekolah je aku gigih terus masak lauk2 utk dinner.. padahal dlm pada masa yg sama aku kena bahagi masa utk siapkan tempahan lasagna sebanyak 8 bekas.. nangess..
 
Korang bygkan la, sampai umah dlm kol 5 ptg..  betapa strugglenya aku nak siapkan lauk dinner lagi, nak mandikan anak2 yg baru balik sekolah lagi, nak siapkan tempahan lagi.. fuhhhh.. bersilat2 aku kat dapur..
 
Assistant takde lak tu.. tapi aku try buat keje laju2.. sampai je umah perkara pertama yg aku buat ialah solat asar dulu.. pastu suruh anak2 mandi ptg.. dah diorang wangi2 baru senang hati sikit..
 
Suruh bebudak mkn koko krunch susu dulu sementara aku bz masak lauk utk dinner.. memula aku masak nasi dulu..  pastu barulah aku masak lauk yg paling cepat siap dan pantas..
 
 
Aku masak sepat ikan masin dulu.. goreng dgn bwg dan cili merah aje.. sap sap sap siappp..
 
Pastu aku buat sambal belacan pulak.. siapp.. pastu masak sayur kobis lak.. siappp.. dlm pada masa yg sama aku goreng ayam.. pastu goreng ikan selar.. dah siap semua tu baru aku masak lauk terakhir iaitu kari daging..
 
Aku berjaya siapkan lauk dinner dalam pukul 7 ptg.. pastu terus kelam kabut siapkan bahan2 lasagna..
 
 
Memula masak sos daging dulu.. sbb dah biasa masak sos daging so tak perlu nak sukat2 bahan bagai.. terus tuang2 je.. hehehhe..
 
Pastu baru buat sos putih.. celur kulit lasagna dan terus buat proses melapis lasagna.. fuhhh.. memang mata asyik dok tengok jammm aje..
 
Janji dgn kwn2 kol 8 malam baru siap, tapi memandangkan kol 7 malam baru aku mula operasi buat lasagna, makanya kol 8.30 baru settle membakar semua lasagna yg ada.. giler ahhh.. gmbr pun lupa nak snap.. bz punya pasal..
 
 
Dapur memang tak rupa dapur la dah.. hahahha.. lantakkk.. dah siap masak2 kang baru kemas.. apapun mekasih pada jenjiran aku yg rajin order dgn aku...
 
Harap korang suka hasil masakan aku tu ye.. segala kekurangan harap di maafkan..
 


38 comments:

ibh_sue said...

Ana. . Tabikkkkk. Sp kata jd surirumah senang kan? Kelam kelibut dibuatnya. Tabik ana, ntah mn dtg xtra anergi tu. Klu akk phengsan dah tu. Kikikii

yana halim said...

perghhh...salute abess. Nanti nak order jugak. Rumah akak byk tangga tau. wakaka...

Mira Adzlia said...

pg2 sggah blog akak nih, prut saya mgelodak kelaparan tgk mknn sedap2 tu....hihi

^*NaNa*^ said...

lelah ku mendengarkan segala aktiviti...ekekeke..neway..rasa pun macam lipas kudung ajer kan tentang kesibukan akak ..haha

ameris said...

nak oder...nak oder...

Liza Hashim said...

Ana, u r superwoman. Tabik spring ngan ana.. Klau la ana msk masterchef, cikgu ismail pun kalah. Neway, org luar kawasan kejiranan nk tempah blh ke? Hehe... Kagum, sgt kagum ngan ana. Untung en rizan dpt wife serba blh.

Nur Raihana Abd Rahim said...

kagum dgn ana ni.sgt rajin.semua sampai Z buat sendiri..yg berkerjaya pun tak sesibuk mcm ana.ana kena masuk masterchef ni ana tau..confirm la ana ada harapan menang.pandai masak mcm2, laju pulak tu.kekekek..kalo umh kita dekat nak gak order lasagna dgn tiramisu tuh kat ana..hehehhe

jijasakura said...

wow!!mmg kagum dgn ana...best tgk ana share resepi...adeh..kalau lah umah ana dekat dgn umah saya, rasa nak jer tempah lasagna dan tiramisu tu...ana..mai la dtg tronoh....huhuhu...

irmafittaputri said...

wahhhh..nak jd jiran k ana jugak...kecur ngn lasagna...hehehe...kak rege tiramisu akk tuh mmg berbaloi...

Nurul Ain said...

membacanya pun dah terasa kepenatannya..bila la saya nak pandai masak macam awak eh...semua nampak sedap

Suliana said...

wah bestnya.. saya pun dah try resepi lasagna kak ana.. nnti sy tepek kat blog saya k.. izinkan ku copy resepi :-)

cik puan wani said...

akak...mmg supermommy la.. Sempat lg berbisnes tuh.. anyway bekas tiramisu akak tu cantik la.. beli kat ne eh? hehehehe

N Suhana said...

Ana.. Murahnya jual tiramisu ngan lasagna.
Ada untung ke tu..
Kan mahal makcik2 keju tu bukannya murah.
Blehla order kalau mcm ni sbb beli brg pun dah mahal.effort membuatnya lagi.kotor dapur lagi. Hehehe..
Nk oder tirakisu ngan ana boleh tak.. N dok denai alam dekat je rumah kita ni.

:: Riri-Fatieha ::~ said...

wah...teringin pula nk rasa masakan kak ana :P

Ahmad Zarif said...

nafsu makan sy meluap-luap tgk blog akak ni. haha..

Ana Suzana said...

N Suhana..
Ana jual harga mcm tu utk jiran2 ana.. tak pikir nak kaut untung pun, asalkan lebih sikit dr kos modal beli bahan2 sudah.. selebihnya kita bersedekah..

Tapi kang kalau ana betul2 buat bisness baru ana akan jual ikut harga sepatutnya.. sbb org buat bisness mesti nak kejar untung kan,, heheh.. yg penting kualiti masakan tu perlu ada... baru kena dgn harga kan..

Nak order boleh aje, tp kena carik waktu ana free la.. hihihi

Ana Suzana said...

Suliana..
akak izinkan.. sila2.. hehehe

Ana Suzana said...

Kak sue..
jiran ana pun tertanya2 mana ana dpt energy.. tapi walau sesibuk mana pun ana akan luangkan masa jap utk layan citer adam hawa.. kahkahkah

Ana Suzana said...

Kak yana halim..
ana nak rumah yg tak lebih dr 5 anak tangga je.. wakakkaka

Ana Suzana said...

Nana..
tp ana bkn lipas... ekekekke

Ana Suzana said...

Ahmad Zharif..
sila buat dan makan.. kihkihkih

Ana Suzana said...

Liza..
boleh je nak tempah tp kena ambik sendiri.. kalau nak tempah yg belum bakar pun boleh.. sila bakar sendiri kat umah.. sbb lasagna mkn time panas2 memang best

Ana Suzana said...

Cik Puan wani..
akak beli bekas tu kat kedai bakery je..

Ana Suzana said...

Kak ameris..
akak kan suka main masak2.. akak try la buat kak.. hehehe

Ana Suzana said...

Irma..
tp akak ambik order time ada kelapangan je.. tak dapat nak ambik order hari2.. hehe

zailamohamad said...

tahniah Ana..aku rasa pasni mesti bisnes lasagna ko meletopsss...tahniah..teruskan momentum ini:)

wan siti norzehan wan yaacob said...

rajin sungguh ana nih..mcm ada lapan tgn jek..hehe..mana tau sok anak da besar boleh bukak restoren..hehe

DeQWa said...

sedapnyerr...
kak ana nak tnye la,ape beza ketiga-tiga keju tue ek??

Haryati Faizal said...

penat gak lah...tp mang respect la...sbb ana bley masak 1 jam setengah je tuk semua tu...

huda ♡ Azhar said...

salam nak order gak lasagna yg rm20 sebekas tuh boleh tak?? kita kat klcc

Ana Suzana said...

Huda..
Alahaiii.. Camne nak collect kalau kat klcc.. Huhuhu

Ana Suzana said...

Raihana.. Takmolah masuk pertandingan sbb ana nak jd chef utk encik suami je

zawani yusoff said...

Peerrrggghhhh tabik spring toing toing la kat kak ana...hahahhahah....mmg suri rumah la pekerjaan yg plg bizi memanjang"........x gitu?hhmmmmm....

pssttt k.ana,sy dpt Order lasagna 20 bekas Khamis ni...:)Alhamdulillah
Tq k.ana sbb share recipe:)

zieyhasyin.blogspot.com said...

kak ana suka sngat masuk blog nie tp mmg than perut jew...kecur tgk lasagna tu..huhu

huda ♡ Azhar said...

ana, husband kita kat sec 15 kat UMW kalao leh buat bgtau ekkk, nampak mcm sodappppp sgt

aslinda ramli said...

Salam.. Kak ana dok dkt mane ye? Sy tringin lasagna la..

aslinda ramli said...

Salam.. Kak ana dok dkt mane ye? Sy tringin lasagna la..

Izan@is said...

Sedapnye..nak lasagna..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...