NoThiNg SpeCiaL aBouT Me... JuSt aLwaYs SmiLe... (^_^)

jom kita jadi kawan2

Monday, March 21, 2011

MouNt TiTLiS, SwitZeRLaNd

Hari kedua di switzerland (hari keempat percutian) kami sume bgn awal pg.. kami kena bertolak kol 9 pg sbb perjalanan nak ke Titlis dr hotel mengambil masa lebih kurang 2 jam..

Anak2 walaupun kurang sihat tp diorang tetap bersemangat nak jalan2.. lebih2 lg si ain tu sbb dia beriya2 betul nak pi main salji..

Masa ni dlm pale otak aku dah mula fikir mesti syok time main salji kang.. aku dah pun membayangkan kami anak beranak main baling2 salji dan buat org salji.. kekeke..

Sblm memulakan perjalanan kami pi bekfes dulu kat hotel.. dah byr kannn, rugi la kalo tak mkn.. walaupun mknn yg kami boleh mkn hanya cereal dan roti2 serta buah2an je.. yg lain sume haram dan di ragui kehalalannya.. hehehe..

Kalau kat paris aku sorok2 bungkus kentang dlm tisu, tp kat hotel ni aku sorok2 ambik roti pastri 3 ketul, balut dgn tisu dan sumbat dlm beg kamera.. kekeke.. sumenye utk anak2 aku mkn dlm kete kang.. ahahaha.. adeh laaa..

Sepanjang 2 jam perjalanan ke sana anak2 aku bantai sambung tido.. yelahkan, penat dan tak sihat.. eloklah diorang membuta dulu.. aku pun bantai tido gak benonya.. kekeke

Bila dah hampir nak sampai baru aku terjaga.. pastu bila aku tgk pemandangan sekeliling aku mak aihhhh.. terkedu jap.. canteknyeee.. wahhhhh... lawanya banggg.. tgk tu bang.. gile ahhh..

Mcm2 le perkataan yg kuar.. Subhanallah, mmg cantek betul view2 kat situ.. pestaim aku pi tgk salji secara live tau.. yg ada kat genting highland tu pun aku tak pernah masuk lg.. tu yg lg jakun tu.. kesian aku kann.. hehehe..


Cantek kannnn..


Masa nak panjat ke pergunungan tu mmg thrill sket.. sib baik driver kami terer.. mcm nak panjat genting highland lebih kurang thrillnye..





Akhirnyaaa.. dah sampai pun tempat yg di tuju.. tp belum sampai kat lokasi utk main salji lg tau..

Nak main salji kena pegi ke puncak gunung.. nak ke puncak gunung kena lah beli tiket dulu.. pas beli tiket kena naik 3 jenis gondola dulu utk sampai ke atas..


Sblm tu, meh kita bergambar dulu.. Mr Deen yg tlg snapkan.. tgk la budak 2 org kat stroller tu.. bungkus abissss.. kekeke.. sejuk gile wehhh..

Terpaksa bawak stroller sbb tak larat lak nak mendukung apis dgn ica tu.. lenguh tgn.. lgpun kami bawak satu beg khas yg penuh dgn jajan2 utk mkn kat puncak kang.. sambil main salji leh kunyah2 mknn kononnya.. kah kah kah..


Apa2 hal meh kita pi masuk dlm jap, pi beli tiket dulu.. rege aku tak ingat lak nak tanya hubby aku.. ehehehe


Masa ni hubby tgh beratur utk beli tiket..

Dan masa ni jugak baru aku perasan yg ain sakit mata.. mata kiri dia mcm sembab sket.. merah2 sket.. pastu asyik bertaik mata je.. bila aku bersihkan mata dia, beberapa minit pastu ada lg taik mata baru..

Sahhh..!! komfem sakit mata.. alahaiii, bertambah lg ujian kami.. maknanya ain demam panas + sakit mata + selsema dan batuk2.. haaa kauu.. takpe, kami pasti boleh hadapinya.. redha.. dan jgn kalut..


Settle je hubby uruskan pembelian tiket, aku mintak hubby pi carikkan jap spek utk ain kat kedai yg ada kat situ.. bkn apa, aku risau berjangkit lak kang kat adik2 dia dan kami berdua..

So kena bertindak sblm kami pun sama sakit mata berjemaah dgn dia.. huhuhu.. kang lg haru kanggg..


Budak demam..

Pas beli spek ain, kami pun berjalan menuju ke tempat nak naik gondola yg pertama.. masa ni dah ramai gile org.. ada hindustani, singaporean, korean dan mcm2 bangsa le yg ada.. tp org malaysia tak jumpa lak..

Dan yg paling best hanya kami je yg bawak anak2 kecik.. yg lain sume bawak anak2 yg dah besar dlm umur 10 thn ke atas.. pastu ramai le yg dok tengok2 kami.. hairan agaknya.. dan kami pun hairan gak.. awatnye.. tak leh ke ekk.. ke jarang berlaku.. ahahha.. lantaklah..


Masa tggl lg beberapa org nak sampai turn kami utk naik gondola, kami laki bini dah start gelisah..

Risau sbb tgk pintu gondola tu sempit.. aduhaiiii.. masa ni dah rasa menyesal lak angkut stroller kat sini sbb mcm menyusahkan la pulak.. dah le bawak beg mknn yg boleh thn berat gak sbb ada air mineral dlm beg tu..

Pastu kena lipat stroller sbb tak muat nak sumbat dlm gondola tu kalo tak lipat.. dah le berat sungguh stroller tu.. dgn anak2 3 org lg nak di sumbat laju2 dlm gondola..

Yelaaa, gondola tu kan bergerakkk je.. risau kot2 belum sempat kami masuk kang pintu gondola tu tertutup sendiri.. kan naye namanya tu.. huhuhu..

Tp Alhamdulillah.. sume kami berjaya lakukannya.. sblm naik gondola tu aku suruh ica dgn apis turun dr stroller dulu sbb aku nak lipat stroller tu.... sementara tu aku suruh org yg Q blkg kami tu naik dulu.. kang lambat lak nak tggu kami buat tu buat ni lak..

Pastu apa lg, bila pintu gondola tu terbukak je aku terus loading anak aku sorang demi sorang.. memula aku masukkan ica dulu, pastu apis, pastu ain.. pastu aku campak lak beg mknn.. pastu baru aku masuk.. pastu hubby aku dgn stroller lak masuk..

Berpeluh2 tau kami laki bini walaupun kami sdg berada di tempat yg sgt sejukk.. mau tak berpeluh, byk step yg kami nak buat masa nak naik gondola tu.. nak make sure sume selamat..

Nasib baik takde adegan melalak masa ni.. aku risau apis melalak je sbb dia mmg penggayat orgnya mcm bapak dia jugak.. hehehe.. mmg nyesal betul la bawak stroller.. kalau le kami tau tempat tu tak sesuai utk angkut stroller mmg kami takkan angkut punyalah.. huhuhu


Ni masa dlm gondola..

Korang tengokkk.. sumelah nak menempel dgn aku.. apis dah start cuak dah masa ni.. tp dia tak nanges.. tp mmg nmpk la muka dia cuak.. hehehe

Yg ica lak masuk je dlm gondola terus sibuk nak menyusu.. chaittt.. menyempat lg tu.. so nyusukan jelah kejap..


Pemandangan sepanjang menaiki gondola.. cantekkkk sgt2..



Okeyyy, dah sampai stesyen kedua utk naik gondola seterusnya..

Masa naik gondola yg pertama ni kita akan melalui 2 stesyen.. stesyen pertama jgn turun ye.. tggu stesyen kedua baru turun.. pastu kita akan naik satu gondola berbentuk bulat yg besar sket dr yg pertama td..

Kali ni kita akan naik ramai2 dgn yg lain.. takde tempat duduk.. sume berdiri je.. dan masa ni kami dah ambik keputusan utk tggl je stroller kat salah satu kaunter kat situ.. tak kose nak angkut dan bersesak2 dgn org ramai.. sgt2 tak praktikal kalo kami bawak jugak..


Sblm tu kami berehat dulu.. anak2 dah komplen penat berjalan.. pastu sorang2 mintak di lapkan hingus yg meleleh.. maklumlah selsema.. kena udara sejuk lg le tak benti2 hingus tu kuar.. jap2 kena lap.. tak lap kang mulalah nak cengeng memasing.. ish3x..

Pastu barulah meneruskan perjalanan ke puncak dgn menaiki gondola kedua.. pas naik gondola kedua kita kena naik satu lg gondola yg akan bawak kita ke puncak gunung tu.. perghhh.. penattt.. penat sbb paham2 jelah kan kalo bawak budak2 kecik ni..

Mcm2 karenah yg kita kena hadapi.. sabarrr sabarrr.. lgpun diorang kan tak sihat.. so kesabaran itu penting walaupun ada kalanya termarah jugak sekali sekala.. kekekke..


Bila dah sampai ke puncak kami berdepan lg dgn satu masalah.. apis menjerit2 takmau kuar pegi kat salji.. masa ni aku dah dokong dia dgn ica utk pi ke tmpt salji.. baru melangkah kuar dr pintu tetiba angin kuat terus menderu..

Bkn angin biasa2 tu tau.. ni angin sejukkkk gileee.. di tambah lak dgn salji turun masa tu lg lah sejukkk.. apis apa lg, terus melalak le budak tu sbb kesejukkan.. terus aku patah balik masuk dlm dan duduk kat kusi area situ..


tenangkan apis jap.. pastu try pujuk dia lg... tp dia mmg takmau gi keluar.. nak taknak kenalah ikut je kehendak dia..

Angan2 aku nak buat org salji dgn anak2 terbantut sudahh.. tp mmg tak sesuai pun bawak apis dgn ica kuar masa ni.. angin kuat tak benti2 bertiup... aku sendiri jalan mcm nak tumbang dek tiupan angin tu, apetah lg anak2 aku lak kannn..


So kami laki bini decide gilir2 jelah pi kat tempat salji tu..

Mula2 aku kuar dulu dgn ain sementara hubby jaga budak lg 2 org tu.. ain mmg beriya2 nak main gak salji walaupun tgh demam tu.. tu yg aku tunaikan gak hasrat dia.. aku sendiri pun tak sabar2 nak pegang salji dan main salji.. kekeke..


Apis dgn ica kami dah umpan dgn mknn supaya dok diam.. hehehe..


Sempat posing jap.. tu pun kat dpn pintu je sbb nak posing jauh2 tak leh.. takkan nak tggl anak2 lak kan..



Pastu aku passing ain kat hubby lak.. kali ni giliran hubby lak pi bawak ain kat sekitar salji.. aku lak kena jaga lg dua org tu.. hehehe.. kena bergilir2..



Dlm 10 minit pastu hubby patah balik kat kami.. giliran aku lg sekali pi main salji dgn ain.. kekeke.. takpelah gilir2 pun, asalkan hepi sudah.. hehehe


Ain masa ni mintak aku buatkan org salji.. perghhh.. tak kose lah aku wehh.. tgn membeku rasanya walaupun dah pakai glove.. nak buat ais kacang pun tak mampu rasanya.. tak tahannn.. sejuk sampai ke tulang.. dgn angin kuat lg..


So posing jelah ye..


Siyess je muka ain.. tahan kesejukkan tu benonya.. dah le sakit mata lak tu kann..

Kami lepak2 kat tempat salji dlm sejam je kot.. pastu terus cpt2 kuar dr situ sblm apis dgn ica buat peel.. diorang dah bosan dah masa ni.. lgpun lapar dah satu hal sbb lom lunch lg kann..


So apa lg.. kami pun pi lah cafe yg ada kat situ.. barulah terasa panas sket badan ni.. gile kebas woo badan2.. mcm nak cramp di buatnya..

Kat cafe tu kami just order fries dan air hot chocolate je.. yg lain2 tak konfiden nak mkn.. pas mkn2 terus blah cpt2 nak naik gondola.. takmau bersesak2 dgn org lain.. rimas..

Bila sampai ke bawah terasa lega betul sbb hilang sikit keletihan dokong anak2, angkut beg mknn dan stroller yg berat tu.. mencabar sungguh.. dgn mood anak2 lg yg jap2 okey, jap2 nanges..


Dan sblm blah dr tmpt best ni kami bergambar dulu buat kenang2an....


Ain je berpeluang main salji.. yg lg 2 org tu mmg nak main salji, tp cuaca kat pergunungan tu tak mengizinkan..

Apapun mmg pengalaman yg sgt menyeronokkan buat kami.. mmg bestt.. so sape2 yg nak pi sini di nasihatkan jgn bawak stroller ye.. bg yg ada anak jelah.. tp kalo nak bwk gak terpulang.. hehehe..



34 comments:

Ena said...

bestnyerr..

tak pe la kan..
ada rezeki lenkali leh p lagi kan main saji..;D

ani said...

wah bestnya dapat main salji...sian ain sakit mata, tp merasa gak main salji...

NM02 said...

ana, saya kirim duit, minta tolong belikan FM bleh?

Yan said...

Cantik2nya scenery.. menarik kalbu

Janna Wan Muhammad said...

syioknye ana...akak ni bila la nak sampai...... :),dpt tgk gambar2 ana ni pon dah suka..hehehe

♥♥♥♥ dilaBanGi ♥♥♥♥ said...

tq anna 4 sharing de' story ni
naik syok kak dilla membacanya

Zana said...

bestnya main salji.....ain nampak bergaya betoi

ADEEYA said...

Lawanya Switzerland. Mest best nak boneymoon kan :D hihihi ;)

"CT CoMeL" said...
This comment has been removed by the author.
"CT CoMeL" said...
This comment has been removed by the author.
lina said...

ana, maaf la kalau luar dari topik yang dibincangkan..nak tanya ana pakai kamera apa ye? tgh survey nak beli kamera ni..Subhanallah, cantik betul view kat mount titlis tuhh..harap ana sudi jawab soklan saya..hehehe

~ f i d ~ said...

Best...teringat time kitorang pergi switzerland, tapi kitorang x sampai titlis, pergi zurich, lucern dgn jungfrau

mmg selaluny sebelum pergi main snow, semangat berkobar2, tapi bila dah sampai jadi malas sebab sejuk hehehe..kitorang yg pergi every yr ni punmax spend time dalam sejam dua, lepas tu kalut cari hot choc..my son sejak last yr (umo 4 tahun) baru dia nak main2 snow, kalau tak mmg bergilr lah

Ana Suzana said...

Ena..
pasti main kat genting atau i city jelah.. hehehe

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

besnye..pengalaman ni bkn dtg selalu kan..:-)

Ana Suzana said...

Ani..
dia mmg excited nak main salji dr awal nak travelling lg tau..

Ana Suzana said...

Kak Niezza..
FM negara mana kak..?? kami tggl 3 hari je lg kat sini (london), pastu balik dah..

Ana Suzana said...

Kak Yan..
mmg cantekk.. sejuk mata memandang.. tp mmg sejuk pun.. kekkee

Ana Suzana said...

Kak Janna..
kami pun tak terfikir lgsg dpt pi sini selama ni.. rezeki.. Alhamdulillah

Ana Suzana said...

Kak dilla..
sama2.. tu pun tak larat nak letak sume gmbr...

Ana Suzana said...

Zana..
gaya kena ada walaupun tgh sakit mata.. kekkeke

Ana Suzana said...

Adeeya..
ni merangkap honeymoon la ni.. kuikuikui

Ana Suzana said...

Lina..
tu kamera hubby.. guna nikon D700.. guna wide lens..

Ana Suzana said...

Fid..
best kan.. tp tulah, sejuk gile.. camne lah budak2 tu nak main.. kuikuikui

Ana Suzana said...

Rose..
tauuu xpe.. ntah bila lg dpt pi tatau..

ieena said...

Bestnya main salji...tp saya jenis tak tahan sejuk...takleh la p main snow kot..hehe...kat mesia pun dah terbersin2 kalau sejuk inikan pulak ngan snow...harus tak kuar selimut tuh...

Ya ALya said...

bestnyer....happy sungguh bebudak tu ye...jangan di cari giant n kfc udahla...kikik

4AS said...

Salam,
Bestnye bercuti. Mmg respek le ana bercuti bawak anak2, tgh sakit lak tu..Mmg mencabar.I normally pegi bercuti ber2 je. Seriau nak bwk anak2 yg kecik..

ct shah said...

assalamualaikum ana,

wah,bestnyer baca pengalaman ana bercuti nih.saya tak tau bila lah boleh jejak kaki kat sini.hehe.

ana,boleh buat satu permintaan tak?
saya nak kirim FM.tak kisahlah negara mana sekalipun.nnti saya bayar (by pos).
terima kasih.:-)
by the way,FM dari paris tu cantik sgt!!!!!i loikeee!!

farah fauzi said...

kiut tgk ica pakai snow cap tuh...cumill..

lily lotus said...

one word...bestnya!

Siti Aishah Ibrahim said...

salam
suka baca blog ana.suka cara ana uruskan anak2.

Aien said...

Ana..

Akak tumpang seronok baca crite2 ana & anak2...

teruskan menulis...akak suke cara ana bercrite..kelakau jek..rase mcm dh kenal ana lama plak...he..he

apepun..akak doakan ana dan bebudak tu akan cepat sembuh ye..

bizcurtz said...

Salam.. tengah2 surfing terjumpa blog ni.. byk bentul info yang I dapat.. Plan nak holiday bulan 5 ni ke Zurich, Interlaken, Lucerne, Titlis Mountain, Milan and Nice dgn wife & anak2.. sorg 3 thn sorg lagi 10 bln.. Risau juga memikirkan nak travel dgn anak2 kecil ni, tapi bila baca your story semangat semakin kuat.. Thanks Ana.

faeizah said...

Salam ana..nk tye..kos ke sne cmne..lwh x bg thu..insyaallah plan dgn bwk 2 anak..bestla tgk ana cuti sne..lwa lan swiss

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...